- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
And
veterán
válasz Octopus21 #818 üzenetére
A wikipedia szerint szobahőmérsékleten a NiMH önkisülése 30%, a Li-Ioné 8% havonta. Az LSD NiMH-típusoké viszont az előbbieknél jóval kisebb, 2% alatti. Amúgy erősen hőmérsékletfüggő a dolog. A Li-ionnál sokkal rosszabb dolog a szobahőmérsékleten bekövetkező viszonylag gyors végleges kapacitásvesztés, ami 20% évente, és ami hűtés nélkül - fullra töltött aku esetén - legfeljebb 5..6 év alatt végez vele.
-
Batman2
őstag
válasz Octopus21 #766 üzenetére
Szevasz
Teljesen egyet értek And kollégával, teljesen feltöltve érdemes tárolni (ellenben a Li akkukka) és talán még tovább megmarad a töltése, ha hűtőben 4-8 fok körüli hőmérsékleten tárolod, de ez csak akkor lényeges, ha tényleg hónapokig tárolod !
Én nemegyszer a gépemben hagyom az akkukat és benne van vagy 3 hónapig is, és még mindíg működik vele a gép, ha legközelebb előveszem !!
(még most nyáron is a közel 30 fokos lakás hőmérsékletben)Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
And
veterán
válasz Octopus21 #768 üzenetére
Frissités: kisüt (közben a kapacitást meghatároz), majd feltölt. Ezt ismételgeti a töltő addig, amíg a kapacitás már nem növekszik számottevően. Úgyhogy örökké semmiképp nem tart, legfeljebb 4-5 ciklus szokott lenni. De a legkisebb töltőárammal (200mA, amihez feleekkora kisütőáram társul) a refresh időtartama nagyon hosszúra is nyúlhat, mivel akkor egyetlen fent említett ciklus időtartama 2 Ah-s cellákat feltételezve nagyságrendileg 30 óra lesz. AA-méretű alacsony önkisülésű akkukhoz amúgy is nyugodtan lehet nagyobb töltőáramot (500 v. 700 mA-t) választani, nem árthatsz vele.
-
And
veterán
válasz Octopus21 #766 üzenetére
Teljesen kisütve inkább ne tárold hosszú távon. Ha most feltöltöd a cellákat, egy hónap múlva az önkisülésük legfeljebb néhány százalékos lesz (feltéve, hogy nem 40 °C-on tárolod ). A legjobban akkor jársz, ha feltöltve teszed el azokat, de hosszú tárolás után nyomsz rájuk egy refresh-programot. Persze pár hét az LSD-típusoknak nem túl nagy időtáv, így ezzel nem sokat javítasz, de több hónapos vagy még hosszabb polcon tartás után azért ajánlott.
-
Batman2
őstag
válasz Octopus21 #758 üzenetére
No, az azért igen szép teljesítmény volt a gyár töltéssel !!!
Asszem, nekem valami 2400-2500-as akukkal a Konica-Minolta Dimage Z6-osom, 6 megapixelen, vakuval valami 1100 képet bírt, mire kimerültek az akkuk !!!
Persze friss töltés után és új akukkal !Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz Octopus21 #753 üzenetére
Szevasz
Az a probléma, hogy ilyen, folyamatosan a töltőn levő üzembe mindebképpen egy olyan töltő áramkör kellene, ami nem tölti állandóan a cellákat, ha kérnek enni, ha nem, mert az túltöltést jelent és attól igen erőteljesen csökken a kapacitásuk, nő a belső ellenállásuk !
Meg kellene tudja legalább feszültségre állapítania, hogy no ez mondjuk kb. 75%-on áll, akkor lekapcsoljuk a folyamatos töltést és csak csepptöltjük egy előre kiszámolt ideig, aztán teljesen lekapcsoljuk a töltést, és csak ha jelentősen esik az akku feszültsége, akkor kezdi megint a töltési pocedurát !
Vagy folyamatos töltés mondjuk kb. 80%-ig, lekapcs és újra töltés, ha kicsit esett az akku feszültsége !
Ezt csinálja az akkus borotvám és már 4 éve megy benne az akku, nem zavaró mértékben csökkent a kapacitása, pedig NiMH és nem Li (mindíg teljesen ki van sütve töltés előtt) !
A NiMH cellás telefon akkuk igen hamar tönkre mentek, a gyári kb. 1 év alatt, az utángyártottak pedig alig bírtak ki egy fél évet, már nem bírták az adás közbeni áramfelvételt és beszélgetés közben kikapcsolt a készülék, holott még vagy fél töltés volt bennük (kapacitás vesztés, illetve megnövekedett belső ellenállás) !Én lehet gyártnék saját magam töltőt hozzá !
Van olyan 2000mAh-ás NiMH cellám, amivel a fényképező be sem kapcsol, de kisebb, feszültség esésre nem érzékeny fogyasztóval hosszún időn át képes működni (LEDes elemlámpa), az intelligens töltők viszont rossz cellának detektálják és nem töltiik fel, csak hagyományosmódon lehet !
Ezekkel sem volt egyéb csinálva, mint annyi, hogy kezdetben még nem volt procis töltőm, hagyományosan egy ellenálláson át 14-16 órát töltöttem, csak néha elfelejtettem időben lekacsolni és ez lett belőle !!!
A cellák belső ellenállása növekedhetett meg erőteljesen (elektrolit kristályosodás ?).Üdv.
-
And
veterán
válasz Octopus21 #758 üzenetére
"200mAh töltésre állítottam"
A töltés (mármint töltőáram) milliamper vagy amper, nem mAh.
"Az eredmény 10 óra után nagyon durva. A feszültség az akkukban 1,5 V-t ha jól emlékszem, a kapacitás pedig 2100 mAh."
Ebben semmi durva nincs:
1.) A töltés végén kialakuló kapocsfeszültség NiMH esetén nagyjából ennyi, a kapacitástól függetlenül. A töltőáramtól és a hőmérséklettől inkább függ, de önmagában semmit sem jelent.
2.) A töltési folyamat során ill. végén látható "mAh" a bevitt töltésmennyiség. A kapacitás pedig a kisütéskor kivehető hasznos töltést jelenti, utóbbit specifikálják az akkumulátorokra. A kettő nagyon nem ugyanaz. -
And
veterán
válasz Octopus21 #755 üzenetére
Egyik sem: mint írtam, ez a NiMH, NiCd akkuk sajátossága. Li-ion akkut pedig nem gyártanak AAA-méretben (vagy mégis, hiszen AA-ban is létezik), de azzal sem mennél semmire, mivel a névleges feszültsége az előbbi fajták háromszorosa. Ha NiMH-t terveztek bele, azzal kell beérni, esetleg néhanapján frissíteni (többször kisütni majd feltölteni) egy arra alkalmas töltővel. Ilyen cuccba szvsz. nem érdemes jó minőségű, pl. drágább LSD akkut tenni, mert a folyamatos töltés és a teljességgel nem ciklikus használat miatt nem lehet kihasználni, előbb-utóbb 'elgyengül' mindegyik. Valami olcsó fajtát belehajítasz fél-egy évente, és meg van oldva.
-
And
veterán
válasz Octopus21 #753 üzenetére
Ilyen jellegű felhasználásra a Ni-xx cellatípusok egyszerűen nem valók. Persze működnek egy darabig, és mivel az idejük nagy részében a töltőbölcsőben tartják a telefont, fel sem tűnik, hogy a kapacitásuk a töredékére csökken. Ez az állandó töltés, majd rövid ideig tartó kisütés sokkal inkább a Li-ion és -polimer akkuknak való, a meghatározott végfeszültség folyamatos fenntartásával. NiMH-nál ez nem járható.
-
And
veterán
válasz Octopus21 #750 üzenetére
Nem tudni pontosan (éppen ki lehet mérni), de az sem biztos, hogy az a töltés áramgenerátoros. Az mindenesetre biztos, hogy nem túl hosszú időtávon az akkuk kapacitása erősen lecsökken, 1-2 év után már lényegesen kevesebb időt bírnak ki a töltőrekeszen kívül, mint amennyi a kapacitásukból következne (én ezt tapasztaltam). Talán a memóriaeffektus tehet róla, és pár kisütés-töltés ciklus helyrerázná a cellákat, de nem próbáltam ki.
#749: Azért ez vicces: előbb leírod, hogy nem a teljes töltöttséget jelenti a -dV, majd pedig bizonygatod, hogy de mégis . Kár ezen ennyit lovagolni: a feszültség visszahajlása vagy állandósulása - kisebb töltőáramnál és NiMH akkunál nem feltétlenül jelentkezik a visszahajlás - a teletöltött Ni-xx cellára jellemző. Most nem arról van szó, hogy a betöltött töltésmennyiség fedezni tudja a cella névleges kapacitását. A 'tele' csak annyit takar, hogy nem lehet tovább tölteni, nem pedig azt, hogy egy névleg 2 Ah-s cellából valóban annyit fogsz viszontlátni a kisütés során. De az a cella akkor is 'tele' van, ha közben a kapacitása már 1500 mAh-ra csökkent. -
And
veterán
válasz Octopus21 #746 üzenetére
Normális? Mármint az, hogy ha sokat használod, akkor lemerül? Igen, az . Mivel gyárilag töltve volt (ha nem is teljesen), eddig bírta. A következő töltés után még tovább fog működni.
Ha a kikapcsolt gépben hagyod, akkor nagyon valószínű, hogy nem merül, mármint az önkisülésen felül. A gép olyankor vagy egyáltalán nem vesz fel áramot, vagy ha igen (például a belső valósidejű óra miatt), akkor az elhanyagolhatóan kicsi érték.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest