Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12652) negyven2 válasza opr (#12648) üzenetére


negyven2
veterán

Én amúgy azt veszem észre, hogy console war-ban sokak a X360/PS3-as korszakra tekintenek úgy, mintha az lett volna a valódi "console war", ahol majdnem fej-fej mellett haladt mindhárom gyártó. Pedig valójában az volt, hogy egy kivétel volt (a Sony belépése a konzolpiacra óta biztosan), mert asztali fronton a PS1 és PS2 is leuralta a piacot... és a PS3 is simán leuralta volna, ha nem szálnak el maguktól a PS2 sikere után. Persze ott az MS is odatette magát, de a 360 sikernek a nagy része a Sony nagyképűsége is sokban hozzájárult.

Ott van az amit Wesder is márt párszor, hogy a világ nagy, főleg USA-n kívüli részén a konzol az Nintendo (gyerek konzol), vagy PlayStaion (mint "hardcore" konzol).

De hogy válaszoljak is konkrétabban, az, hogy MS oldalon mindent is beleszámolnak, a végeredményt tekintve nem sokat változtat talán, hiszen ilyen cégek esetében azért már annyi is elég, hogy bőségesen termelje a pénzt... amit meg is tesz. Ugye van a részben tévhit, hogy a konzolhardver eladása veszteséges... ami igazából veszteséges az elején (illetve ha Nintendo vagy akkor már Day 1 óta nyereséges az is). Az MS ugye nyilatkozta, hogy nekik Xbox hardver még önmagában hasznot nem hozott sose. A Sony esetében ez csak a PS3-ra igaz (de az talán minden idők legdrágább hardver fejlesztése volt).

De van még egy érdekes dolog amibe múltkor futottam bele. Az ilyen dologról beszéltek, az egyik Checkpoint podcast-ban is, hogy igazából a HD-DVD nem volt bukás, mert a Sony-nak sokkal többe került a Blu-Ray technológia kifejlesztése és piacon tartása. Termesztésen tudjuk, hogy a HD-DVD megbukott, de ott ugye az volt, hogy míg a HD-DVD támogatáson vesztett az MS mondjuk 1,5 milliárdot, addig a Sony 2 milliárdot (nem emlékszem a pontos számokra), így igazából azon időszak alatt az MS jobban járt.

És ezt igazából át lehet ültetni a mostani konzol piacra is, mert szerintem az tény, hogy a Sony arányaiban sokkal többet költ a konzolpiacon ahhoz, hogy megtartsa vezetői pozícióját, mint amit az MS (persze ezt torzítja a Bethesda és az ABK felvásárlása, de azokat ugye készpénzből vették meg, tehát egyszeri kiadás volt).

"Zombies can’t swim. Famously underutilised anti-zombie measure. Walking Dead would have been over in one series if Rick Grimes had used his brain and gone to the Everglades."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.