- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Burwor
tag
Sziasztok!
Április közepe óta nálunk is termel a napelem.
Az lenne a kérdésem, hogy mit kell csinálnom, hogy szaldós legyek? Vagy már az vagyok?
Mert számlák még mindig jönnek, jött minuszos is (valamiért jöttek leolvasók májusban, pedig már leolvasták áprilisban is). Az MVM appban csak állítsam nagyon alacsonyra a fizetendő részdíjakat, vagy hívjam fel az ügyfélszolgálatot?A leolvasó erre a körülbelül 1 hónapos időszakra azt állapította meg, hogy kétszer annyit termelünk be, mint amennyit fogyasztunk (az április elég napsütéses hónap volt szerintem).
A számla szerint a többlettermelést kiszámlázhatom nekik. Mi történik ha nem kérem a pénzt? -
Burwor
tag
Sziasztok!
Az mennyire reális, hogy kértem új árajánlatot ugyanattól a cégtől ugyanazokkal a paraméterekkel és most 2.7 milliós ajánlatot kalkuláltak, soknak tartom az augusztusi 2.1 milliós ajánlathoz képest. Valami olyasmit is mondtak, hogy 14 panel helyett most már 17 panelt kell felrakjanak. Miért? Valamit a Longi panelekről mondott, amit nem értettem. -
Burwor
tag
Nekem van árajánlatom napelemre, gondolom meg kell kérdezni a kivitelezőt, hogy a 100%-os napelem támogatással mi a helyzet?
-
Burwor
tag
Huawei SUN2000 M0 és M1 között mi a lényeges különbség?
Olyanokat látok, hogy egyiknél 2 a bemenetek (stringek) max. száma a másiknál 1, egyikre lehet akkut kötni, a másik adatlapján nincs feltüntetve de a Cicuit diagramon ott van mégis a kimenete, az M0-nak nagyobbak az ajánlott PV teljesítmény adatai és hogy az M1 az DC MBUS kompatibilis, de ez mit jelent?Két ajánlatot kaptam ugyanattól a társaságtól, egyszer M0-ás, egyszer meg M1-es készülékkel.
Mindig elveszik a hozzászólásom, nem bírom kezelni ezt az új fórumot
-
Burwor
tag
válasz
kardkovacsi #18864 üzenetére
Hajdú 150l indirekt+elektromos hmv tárolós bojler lesz beszerelve, 2.2kW-os úgy hiszem.
Szóval a szabályozás olyasmi, hogy eddig áram, innentől gáz? Attól függ mennyire esik le a hőmérséklet odabent? Én 7 személyre tervezem a fürdést, a mostani 200L-es villany Hajdú elég volt eddig. -
Burwor
tag
Sziasztok!
A kombi bojler (gáz+villany) hogy tud működni napelemről? Mindkettő még csak tervben van, de honnan tudja a bojler, hogy most a kazán fűtse fel őt vagy a konnektorból vegye az áramot?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Minden a maxon: Asztalunkon a ROG Strix Scar 18 notebook
- Horgász topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- OLED TV topic
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Politikai mémek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
- Whirlpool AWO/C 51001 mosógép alkatrész
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest