- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen mosógépet vegyek?
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kormos81
újonc
válasz senki68 #51339 üzenetére
Mi az engedélyeztetés folyamata? Van arra bármi esély, hogy földi halandó értesüljön arról hogy egy konkrét típus engedélyezés alatt áll és várhatóan mikor kap engedélyt?
Mivel azért választottam azt a céget, mert ezt az invertert ők ajánlották (és egy másik kivitelezőn kívül senki más), most kissé kellemetlen helyzetbe hoztak azzal, hogy kiderült ők sem tudják telepíteni, hacsak nem lesz gyorsan engedély.
Itt szeretném megköszönni, hogy korábbi kommentedben írtad az engedély hiányát, mert amiatt kérdeztem rá náluk, hogy biztos telepíthető-e a rendszer. -
kormos81
újonc
válasz senki68 #51160 üzenetére
Én Home Hub-ra kaptam ajánlatot a kivitelezőtől (valójában több kivitelezőtől is), és eddig abban a tudatban voltam, hogy az inverter listában szereplő SE10K lefedi ezt a modellt is.
Járt már valaki úgy, hogy nem engedélyezett inverter típusra szerződött?
Hogyan/mennyi idő alatt lehet egy engedélyeztetést végigvinni?
-
kormos81
újonc
Sziasztok!
Mai nap folyamán ismét felhívtam az ELMŰ-t az októberben beadott csatlakozási igényem állapota felől érdeklődve, ahol végre olyasvalakivel sikerült beszélnem, aki vetett egy pillantást a papírokra.
Mivel az igényben nem határoztam meg a tervezett inverter típusát (úgy rémlett akkoriban hogy az nem kötelező), így most azt pótolnom kell, de az elmondottak szerint ettől ez még nem számít új kérelemnek.
Adott egy itt-ott árnyékos, cserébe rendkívüli módon tagolt tető, viszont még nincs kivitelezőm hiszen engedélyem sincs.
A pótlást szeretném megejteni a héten, és nem tudom, hogy ennyi idő alatt találok-e kivitelezőt akit egy ilyen bizonytalan lehetőség komolyan érdekel.
Laikusként SE10K-t írnék be, abban bízva, hogy ez a típus elérhető a piacon, és a remélt MGT birtokában Pesten találni fogok rá kivitelezőt.
Bármilyen javaslatot, véleményt örömmel fogadok. -
kormos81
újonc
Most volt esedékes a havi beszélgetésem az ELMÜ-vel. Eddig semmilyen értékelhető tájékoztatást nem adtak, így egyre kisebb elvárással hívom őket. Lehet ennek köszönhető, hogy a következő információmorzsát megosztásra érdemesnek találtam. Elmondásuk szerint a szeptember végi HMKE igényeket bírálják el (Budapest), és "várhatóan" egy hónapon belül eljutnak október végéig.
-
kormos81
újonc
Sziasztok!
Tapasztalt igénybejelentő-szakértők segítségét kérném.
Mostanra született meg az elhatározás (illetve a kivitelező véleménye), hogy beadnánk az igényt HMKE létesítésre Budapesten.
Gondoltam az online felületen ez pár pillanat lesz, de azt tapasztalom, hogy az eon.hu-n nem lehet az én mérési pontomat kiválasztani, az www.eon.hu/pestmegyeihalozat/ aloldalon pedig nem működik az online felület.
Más is tapasztalta ezt, vagy én vagyok ügyetlen?
Holnapra időpontot a Váci útra természetesen nem találtam, Szolnokon még igen, de nem tudom ott foglalkoznának-e budapesti fogyasztási hellyel. A honlap csak azt mondja, hogy elsősorban a Váci úti vagy az érdi ügyfélszolgálatot válasszam, így nem tűnik teljesen reménytelennek.
Jól értem, hogy időpont nélkül semmikép nem fogad az ügyfélszolgálat?
Mivel a közlöny külön nevesíti az ügyfélszolgálatot és az online űrlapot mint egyedüli igénybejelentési lehetőséget, ezért gyanítom az email és az ajánlott levél nem játszik.És hogy bonyolítsam a történetet:
A házon belül két fogyasztási hely van az egyiken egy három fázisos (20A-16A-16A) nappali és egy egy fázisos vezérelt óra. Ezeken évek óta nincs fogyasztás, de erre szeretném megkérni az engedélyt, mert hamarosan erre kerülne a ház gépészete és az összes nagy fogyasztó.
A másik óra szintén három fázis (16A-16A-16A), ezen van most az összes fogyasztó.
Az elbírálásnál rosszabb eséllyel indulok, ha olyan fogyasztási helyre igényelek, ahol most nincs fogyasztás?
Az órákat persze szabványosítanom, áthelyeznem is kell majd, illetve valamelyiken amper bővítés is lesz.Minden tanácsot örömmel fogadok.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Google Pixel topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Kukirin G2 Master (max sebesség: 60km/h)
- Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 - ELEKTROMOS ROLLER
- Liftor Active - fekete, szövet+háló - ÚJ BONTATLAN
- Egyedi gyártású 2 férőhelyes/2 személyes számítógépasztal/íróasztal 150x100x75