- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
A "pályázatírás" (persze nem a 160 ezres) szerintem amiatt van, mert utófinanszírozott a dolog, készre jelentés után a kivitelező akkor kap pénzt, ha a kedves vevő kegyeskedik feltölteni a végső papírokat a rendszerbe. És ha a kedves vevő egy trehány lusta állat, és csak másfél héttel később teszi ezt meg, vagy előítéletes leszek, a pályázat célközönsége miatt esetleg digitális írástudatlan, és szerencsétlenkedik vele napokat, akkor emiatt nekik áll benne a pénzük. Ezt kívánják elkerülni azzal, hogy gondolom teljeskörű meghatalmazást kérnek, és a kivitelező scannel, másol, tölt fel mindent a vevő helyett a saját ügyfélkapujával, és mivel a saját pénze áll benne, azonnal teszi ezt.
-
siege5
aktív tag
Nekem az egyik, amúgy szimpatikus cég 150000 forintot kér erre. Elmondásuk alapján viszont mégis elgondolkodtam rajta. Ugyanis nem csak náluk de a legtöbb jobb népszerűbb cégnél ez egy "erősen ajánlott" kategória ami miatt "komolyabban" vesznek. És persze mindig magamnak csináltam a pályázataimat, viszont ha ezen múlik, hogy kivel foglalkoznak értelmesebb (teszem azt jobban odafigyelnek rád, nem hetekig várakoztatnak a kivitelezés során stb) egy esetleges sikeres pályázat esetén és más összeg nincs hát üsse kő. Másrészről visszatérve a szimpatikus céghez, ők úgy oldják ezt meg, hogy bár az összeget bukó esetén sem adják vissza, de mind a 4 turnusra szól az összeg befizetése. Vagy bármikor atvezettetheti az ember másik rendszerbe, ha úgy látja jónak. Ha más nem legalább ez több a semminél.
-
LOTR
addikt
melyik fórumról van szó?
egyet mi is követünk, de a fejünket fogjuk néha... az értelmes megjegyzések szinte elvesznekmilyen szolgáltatást is fog jelenteni majd a pályázatírás? ők majd le fogják adni a pályázó helyett azokat a papírokat, amiket a pályázó összeszedett?
nyilván mindenki azért fizet, amiért akar, ha meg valaki nem kíván foglalkozni a dologgal, csak mondják meg neki mikor mit kell tennie, akkor kénytelen fizetnimég el sem indult a pályázat, ha annyi munka lesz, akkor biztosan lesznek új kivitelezők, akik regisztrálni fognak és képesek elvégezni a szerződésben foglaltakat
mod
ezeket nem igazán neked címeztem, hanem a "fórumkivonatnak" -
blizzrd
senior tag
válasz
runner 125 #246 üzenetére
Ebben a 160K-ban benne van 6x ezer forint engedélyeztetési díj a szolgáltató fele. Mindenki döntse el, valós-e, hogy ezért fizetni kell...
-
Borisz76
nagyúr
Nálam elindult a folyamat....
A Napelemes / Fútéses cég készíti a pályázatot.
50.000 Ft pályázati díjat kérnek előre....( jövő héten valamikor ).
Az ablakos cég adatait átadtam nekik.Ezt az 50 Eft-t bukom HA mégsem fogadnák el a pályázatot.
Ennyi rizikót bevállaltam. -
cdl
senior tag
válasz
Frankie50 #242 üzenetére
Most olvastam, hogy rövidesen fogják közzétenni.
Napelem bővitésére is igénybe lehet venni?
Azt hittem, csak új telepítés játszik.
Beleolvasva az FB fórumába, vanak érdekes dolgok:
5 pont alatt már nem igazán foglalkoznak veled.
A 160 000 forintos EU Solaros pályázatírás olcsónak számít lassan.
A kivitelezők már most fullon vannak, betelnek a helyek.
Még jó, hogy kiestem a fizu miatt, így nem fogok megőrűlni ebben.
A lakásfelújitási program elég volt az évre. -
Frankie50
tag
válasz
runner 125 #241 üzenetére
Köszi! Így elég nehéz lesz összerakni a decemberi kezdésre a pályázatot, ha valaki a 2-s változatot szeretné, fűtéstervezés, ablakcsere előkészítés, a napelem csak bővítve lenne 4ről ötre, de mindenkivel aláírt szerződés kell a pályázat benyújtásakor, meg energetikai tanúsítványt is be kell szerezni. Szóval lenne tennivaló
-
Frankie50
tag
Üdv!
Meg lehet már valahol nézni a regisztrált kivitelezőket? -
asdf_
veterán
No, nyertem 0,4 kW-ot, az utolsó elszámoló számla szerinti fogyasztás a mérvadó ez évi pályázat esetén.
-
asdf_
veterán
Szerintem így meg tudod csinálni, de 2,9M-ig nem mehetsz, csak 485 645*5=2 428 420-ig, a maradék az 3 fázis, ezzel kapcsolatos villanyszerelés, mérőhely-szabványosítás (ez összesen 2 814 020, a maradék 86e nem tudom hova van elrejtve).
De csak szerintem, pont ugyanolyan fogalmatlan vagyok mint te -
RazoR
veterán
Az 5kW rendszer kijön kb 2,3-ból, az 5kW és a 8kW inverter ára között van kb 150k difi. Az 5kW-hoz 12 panel kell, a 8kW-hoz 18. A nagyobb inverter és a +6db panel kb 560k plusz lenne ami saját zsebes.
De ha fel lehet rakni nagyobb invertert és belefér a keretbe akkor "csak" a 6 panel az önköltséges kb 400k.
Hmm...
Egyszeri 400k és nincs villanyszámlám (a bruttóig).
Tehát jól értem, ha az 5Kw-nál nagyobb rendszert szeretnék akkor van rá lehetőség, csak a fölötte lévő költség az saját zsebes, de 2.9-ig mehet minden a pályázat alatt? -
asdf_
veterán
Ez fogja megadni, hogy meddig tudod tolni az invertert:
A 2021. évi pályázati körben az elszámolható maximális fajlagos költségek (áfa-val növelt bruttó összegek anyag- és munkadíjjal együtt):
kWp napelem rendszer költsége: 485.645 forint;(főlé is, de az saját zsebes)
Szerintem nem kell később rakni a pluszt, egyszerre a mostani rendszerrel is felrakhatod saját pénzből. 3 évig eladni nem lehet a kecót alóla (illetve csak olyannak, akinek egyező vagy jobb a besorolása, mint a tied, tehát szintén a jövedelemplafon alatt van és gyerekek száma egyezik vagy több, magát a rendszert viszont ha jól értem, simán el lehet adni 3 év után, ami viszont elég vicces, amikor azért ennek sokkal több a "kihordási" meg megtérülési ideje).
https://mobilarena.hu/tema/napelem_100_os_tamogatasu_palyazat/hsz_211-211.html -
RazoR
veterán
Nem találok/kapok sehol egyféle választ arra a kérdésre, hogy mekkora lehet maximálisan (maximalizálva van e egyáltalán) az inverter. Van aki szerint max 5kWp van aki szerint nincs megszabva. Most akkor melyik?
Ugye a pályázatban ez van:
- a napelem panelek összteljesítménye nem haladhatja meg az 5kW-ot
- az inverter névleges összteljesítményénél max 20%-al lehet nagyobb a panelek összteljesítménye
Ezen két kitétel alapján az én logikám szerint nincs megszabva, hogy ne tehetnék fel az 5kW-nyi panelhez pl 7kW-os invertert. Vagy rosszul értelmezek valamit?
Nálam nincs gáz a házban, minden is elektromos, az éves fogyasztásom 7-8000Kw között van, ezért lenne jó, ha felkerülhetne mondjuk egy 7kW-os inverter és 5Kw-nyi panel a pályázattal és később önköltségen rakatnám fel a plusz paneleket, hogy fedezze az éves fogyasztásomat. De ugye van valami olyan is, hogy 3 évig nem nyúlhatok a rendszerhez.... -
nesa
veterán
Gondoltam mert tudtam róla, rokonok Ausztriába már a 80 as évek közepén hőszivattyúval fűtöttek/hűtöttek, akkor csak néztük mi ez de nem értettük, így közel 40 évvel később Magyarországon is kezd terjedni, akkoriban azt mondták 30 évvel vagyunk lemaradva, most a durva tempó ahogy baktatunk szerintem 40-50 év lett :)
"Gépház megvan" mindegy minek nevezzük de ide fut be a víz, villany, optika és itt a cirkó is, mellette van hely egy 400L puffernek is, lehetőségeinkhez képest felkészültünk mindenre, eddig sem az ötletekben volt hiány -
LOTR
addikt
nem is a hőleadókra értettem a plusz költségeket, hanem a "gépház" kiépítésére, főleg, hogy a 'vizes' szerelvények árai is eléggé felmentek
ez régebbi, nem ilyen fűtésre tervezett házaknál előfordulhat, hogy komolyabb történet
persze te akkor örülj neki, hogy előbbre látó voltál és gondoltál erre már ennyi évvel ezelőtt is -
nesa
veterán
Nálam már 16 éve úgy lett kiépítve a rendszer hogy elméletben csak rá kell csatlakozni az osztó gyűjtőre, de én nem is akarom az egész rendszert üzemeltetni majd a hőszivattyúval, nekem nem minden helyiségbe de a fontos helyek úgy lettek anno kiépítve hogy van padlófűtés és radiátor is, radiátorok is durván túl vannak méretezve -20 ban is elég neki a 45-50 fok előremenő, de a radiátorokat nem is terveztem hajtani csak a padlófűtést mert baromi jó a klímával fűtés de PL a fürdőszobában csak hideg a padló.
-
LOTR
addikt
az mindegy, hogy mi van használatban, ha valóban ki van építve az adott rendszer, akkor bele lehet írni az energetikába, hogy azt használod is, tehát azzal fognak a számítások készülni, attól függetlenül, hogy lehet éppen egy másikat használsz
új infot így laikusként már nem nagyon tudok hozzátenni, csak egy kis megjegyzést, ami vélemény, nem tény
levegő-víz hőszivattyút meglévő kazános fűtésre csatlakoztatni nem feltétlen olyan egyszerű feladat, mint pl egy hagyományos klímát felszerelni a falra és ezek a különbségek árban is megmutatkoznak, akár milliós összeg formájában és ez csak a kiépítéshez szükséges plusz szerelvények költsége (a hőszivattyún kívül)
fel kell készülni, hogy akár a megépítés munkadíja is százezrekben mérhető, az egész megtervezése épületgépész által is néhány százezres összeg is lehetaki komolyan akar foglalkozni a témával, az keressen egy kivitelezőt és beszélje át vele, ne legyenek esetlegesen meglepetések (bár ugye szerződés úgyis kell, így ez elméletileg szükséges is)
-
nesa
veterán
8 éve van H tarifám fűtésre, a gázt gyakorlatilag nem is nagyon használjuk meleg víz készül vele ill nagy mínuszokban napi 2x 30 percet megy a gáz cirkó hogy a mellék épületet temperáljam annyira hogy ne legyen bent mínusz. és idén rakattam fel 50% támogatásra még egy gépet. Nyílászárókat 3db kivételével tavaly csokra kicseréltettem.
-
LOTR
addikt
válasz
Atomgeszi #219 üzenetére
energetikához még ez kimaradt
olyan nyílászárók kellenek, amelyek a jelenlegi energetikai normáknak megfelelnek, ehhez pl ad egy műszaki jellemzést és azzal lehet ablakostól ajánlatot kérni (de jellemzően 3 rétegű üveg kell)energetikus nem tudom, hogy tud e fűtést tervezni, ehhez inkább épületgépész szolgáltatás kell
én úgy láttam ezt külön nem fizeti a pályázat (bár a tervezés végülis a kivitelezési költség része lehet, de akkor ezt ügyesen kell lepapírozni, mert ki fog abba belemenni, hogy megtervezi a rendszert, hogy le tudd adni a pályázathoz az anyagokat és ha nyersz, majd kifizeted...), de ez a komolyabb tervezés szerintem inkább a levegő-víz és a földhős hőszivattyúhoz kell, és ugye ezekhez a sima klímás jellemzően nem is ért, mert komolyabb feladat a beszerelésük, a levegő-levegő klímás rendszert meg a klímás "megtervezi"/méretezi és be is szereli#222 asdf_
annyira nem követem ezt a részét, de úgy tudom, hogy minden bruttósításos számítgatás csak találgatás, erről még nincs hivatalos közlemény, gyakorlati alkalmazás sincs, csak tippelgetés, hogy hogy lehet elképzelni
vagy esetleg amióta utoljára néztem ez változott volna? -
asdf_
veterán
Solaredge-hez fixen kell az optimalizáló panelenként nem? Az meg egy vagyon (meg amiatt is nem feltétlen gondolok rá, mert a telepítendő terület teljesen árnyékmentes, tehát nem lenne olyan, hogy az egyik panelbe belelóg valami).
A 3 fázisnál az a nagy kérdés, hogy ha kér az ember 3*16A-t, akkor arra kb. 3*5A-el termelne rá a napelemes rendszer (legalábbis esetemben a telepíthető panelek korlátja miatt), ha bruttósítva van az elszámolás, akkor ha L1-en fogyasztok 14A-t, L2-n és L3-on 0A-t, és közben betermelek 3*4A-t, akkor az 14-12=2A fogyasztás, vagy pedig L1-en 14-4=10A fogyasztás és L2-n meg L3-on 2*4A-nyit meg eladok "aprópénzért"? Hogy van ennek a számítása, összesítve vagy fázisonként?
Az 50%-os nálam nem játszik, így abban nem gondolkodom. Még amúgy így is necc, hogy ebben támogatnának-e egyáltalán, mert 0 gyerek és pontszámoznak. -
asdf_
veterán
válasz
Atomgeszi #219 üzenetére
Pályázatíró cégre szerintem az égvilágon semmi szükség, az csak a lehúzás része a dolgonak.
Fogyasztásból meg nem tudsz 2020 jan 1 - től 2021 dec 31-ig levőre hivatkozni így annak alapján számolni sem, mert erre az időszakra neked csak becsült értékeid vannak, a szolgáltató egy évben egyszer olvas le, készít éves elszámoló számlát, az és az azon szereplő fogyasztás alapján kell számolni. A pályázat szövege egyértelműen elszámolási évet ír, tehát nem tudsz naptári évest játszani. De talán a napelem+fűtés kombónál ezt nem is kell nézni, mert ott az energetikai tanúsítvány alapján megy a dolog, abban a részében nem vagyok érdekelt, így azt a részt csak felületesen olvastam.
-
LOTR
addikt
válasz
Atomgeszi #219 üzenetére
Amúgy, valaki le tudja írni, hogy milyen lépés után mi következik?
nem vagyok benne biztos, hogy hivatalos ilyesmi lista jelenleg már elérhető, ugye még el sem indult a pályázat (nem véletlenül említik meg sokan, hogy indulás előtti állapotot nézve, ilyen kusza pályázat még nem volt - bár ekkora felhajtás sem volt még talán induló pályázatnál)szerződés aláírásától van 18 hónap megvalósítani a 2-es típust (ezt én nem néztem meg, hogy kötelező lenne pont az ablakokkal kezdeni, meg furcsállom is, hogy miért így lenne)
ennek sem néztem utána, hogy energetikában fel kell e tölteni a szerződés aláírásához a jelenlegi állapotot (és persze leadni a tervezettet is) és ha elkészült, akkor 18 hónapon belül a tervezettnek megfelelő, új állapot tanúsítását is - nekem így lenne logikus, de nem tudom, azt sem, hogy van e erről már pontos kiírás
pályázatíróra nem lesz szükség, több fórumban azt állítják, hogy csak "alap" adminisztrációs dolgok lesznek, tehát tulajdonképpen csak papírokat kell leadni/feltölteni
legtöbb pályázat olyan, hogy hivatalosan beadni csak akkor lehet, ha már le vagytok szerződve a kivitelezőkkel és természetesen van a kezedben érvényes árajánlat is
2-es pályázat esetén semmi értelme nem lenne a korábbi áramfogyasztást nézni, ezért kell a tervezett energetikai számítás a végső állapotról, az megmondja, hogy mennyi lesz a fogyasztás és ahhoz mekkora napelem kell
-
Atomgeszi
nagyúr
Amúgy, valaki le tudja írni, hogy milyen lépés után mi következik?
Az energetikai tanúsítványt még a szar nyílászárókkal kell, ahol majd ő számol egy értéket, hogy milyen nyílászárókat javasol és ehhez milyen (mivel régi radal alu radiátor) levegő-levegő hőszivattyút?
Majd, ha ez megvan, erről legyen számla, felkeres az ember egy pályázatíró céget, majd a kivitelezői listából választ egy céget a napelemre, egy céget a levegő-levegő hőszivattyúra ( vagy joker céget, ami mindkettőt elvégzi), meg egy céget a nyílászáróra?
Ha jól értem a pályázati felhívást, akkor az első mérföldkő a 2-es pályázat esetén, hogy megvannak az új nyílászárók. Aztán jöhet a napelem + fűtés?
Aztán ugye itt van, amit beszéltünk, hogy a pályázat beadását megelőző évben lévő áramszámla. Tehát, ha még idén beadom, akkor ők a 2020 jan 1 - től 2021 dec 31-ig egyik lévő számlák összegét nézik? Ha pedig 2022 január 5-én adom be(vagyis a pályázatíró cég adja be), akkor pedig a 2021 jan1 - 2021 dec 31-ig lévő számlákat nézik?Itt gondolom jobban járok, ha azt adom be, amelyiknél többre jön ki a villanyszámla?
Na de mi van, ha megvan a pályázat, nyertem is, de a nyílászárós csak 2022 novemberben tud jönni, miközben a napelem+fűtés mára kár 2022 márciusban is? Akkor addig nem jöhetne a másik 2 cég? Mi ebben a logika?
-
LOTR
addikt
az a baj, hogy egyelőre csak félinformációkat adtál meg, így nehéz erre bármit is mondani
az ide vonatkozó részeket sem igazán ismerem, de a 2-es típusú támogatáshoz kötelező az energetikai tanúsítás, és hogy abba mit írtok bele az energetikussal, az a ti dolgotok - a pontos szabályozást és lehetőségeket meg majd megmondja az energetikus, de fűtésre beírjátok a tervezett hőszivattyút, nyári hűtésre meg a klímákat, mert ugye a kazánt (mivel semmit nem írtál le erről sem, így csak tippelek) akarod kiváltani levegő-víz hőszivattyúvalesetleg, ha nem elég a teljes ház fűtéséhez a meglévő klímateljesítmény, akkor lehet belevenni levegő-levegő hőszivattyúkat a vizes helyett (azokat olcsóbb/egyszerűbb kiépíteni)
természetesen lehet, hogy járható út lenne az is, hogy minden szobába új klímákat terveztek és a meglévőkkel nem is terveztek az energetikában, de ez már meglehetősen nyakatekert dolog lenneaz itt leírtaknak, így elméletben nem látom akadályát, de hivatalos állásfoglalást kell kérni, az biztos info lesz
-
bobace
addikt
Froniuson kívül azért van más inverter is, pl Solaredgenek is van kisebb. Mivel a pályázat részét képezi a 3 fázisitas egy jó részének költsége is, én belevenném, ha lehetséges és a jelenlegi fogyasztás nem akadálya (ez nálam is kérdéses). Így hosszú távra is jó lennél. Bár én most az 50%os felé fordultam, de ez csak ingyen lenne nagyjából, még ha bruttós is lesz, illetve amiket írsz, azok alapján ha kész tudna lenni hamarabb, akkor még az 50%os támogatásra lehetne akár pár plusz panelt fellökni veszteség minimalizálás és jövőbeni fogyasztás okán.
Nesa: szerintem klíma != hőszivattyú. Elve alapján igen, de nevében nem, így nem üti szerintem. De ez csak tipp.
-
asdf_
veterán
Én úgy gondolom, hogy az egyrészt csak a támogatott részre vonatkozik (de vonatkozhat az egészre is, nálam lényegtelen). Ráadásul nem úgy, ahogy írod, hanem fordítva, az inverter teljesítménye fölé max 20%-kal lehet panelezni (ami logikus is).
A beépített napelemek összesített névleges teljesítménye legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hálózatra kapcsolódó inverter(ek) összesített névleges hálózati csatlakozási teljesítményét.
A legkisebb 1 fázisú Fronius 4,5kWp tehát ezt 5,4kW-ig engednék napelemileg, ez nálam szóba sem jön, egyrészt az 1 fázis 2,5kW korlátja miatt (már ha az 1 fázisos verziót választom, valószínű ennek lenne értelme, mert fogyasztásnövekedés azon kívül, hogy a melegvizet átterelem villanybojlerre, biztosan nem lesz), másrészt fogyasztás alapján 2,35kW-ig vagyok csak jó eleve napelemre.Tehát ha jól gondolkodom, akkor állambácsi ad 6 panelt, én fizetek mellé még kettőt és akkor az inverter max teljesítményének környékén sem járok, sem az egy fázis miatti 2,5kW*1,2-őt nem érem el (főleg, hogy keletre néz a tető és nem délre, tehát eleve soha nem fog tudni fullon menni). De lehet, hogy teljesen hülyeséget gondolok/mondok, mert csak másfél napnyi intenzív információszerzés áll csak mögöttem, tegnapelőtt még azt sem tudtam, hogy eszik vagy isszák ezt a napelemesdit
.
-
asdf_
veterán
érdemes állásfoglalást kérni, hogy saját forrásból mit lehet "kiegészíteni"
Ha jól értem, lehet tolni bármit bátran pluszban, csak egyértelműen jelezni kell, hogy ez támogatáson kívüli, sajátzsebes történet (tehát pl. +2 panel, a +2 panelhez tartozó konzol, + kábel, +2 optimalizáló + ezek felszerelésének munkadíja külön feltüntetendő)
3.8 ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK KÖRE
A projekt elszámolható költségei között azon költségek tervezhetők, amelyek a projekt támogatható tevékenységeihez kapcsolódnak, szerepelnek a felhívásban rögzített elszámolható költségek között és megfelelnek az általános elszámolhatósági feltételeknek.
A projekt nem elszámolható költségeinek a támogatható tevékenységekhez nem kapcsolódó, és / vagy a felhívás szerint nem elszámolható kiadások minősülnek. A nem elszámolható költségek részei a projekt teljes összköltségének, azonban nem részei a projekt elszámolható összköltségének.A pályázatban és a Vállalkozási szerződésekben elkülönítetten és egyértelműen be kell mutatni, ha a projekt tartalmaz:
olyan támogatható tevékenységet, amelyet nem a pályázat részeként, nem az arra jóváhagyott elszámolható összköltség terhére kíván megvalósítani, vagy
olyan nem támogatható tevékenységet, amelyet a Pályázó a felhíváson kívüli forrásból, de a projekt részeként kíván megvalósítani.A projekt költségvetésének megfelelően részletezettnek és ily’ módon ellenőrizhetőnek kell lenni ahhoz, hogy meghatározható legyen a költségek, illetve ezen belül az elszámolható költségek besorolása.
A pályázat részeként benyújtott költségvetésnek tartalmaznia kell a projekt összes költségét. -
asdf_
veterán
Hát, ezt már most tudom, hogy semmit nem érnék a "mesterséges" növeléssel, ha jól értem(!), idén benyújtott pályázat esetén ugyanis a TAVALYI elszámoló számlán szereplő a mérvadó (amikoris 15%-kal még kevesebb volt a fogyasztásom, mínusz 1 panel, hurrá), jövőre benyújtottnál pedig az ez évi, az meg már elkészült, így ha így akarnék "ügyeskedni", akkor két évvel kéne eltolni a pályázást, csak akkor tudnék úgy belenyúlni a fogyasztásba, hogy a pályázat során annak eredménye is legyen. Ez persze az állam szempontjából jól van megcsinálva, így helyes, csak nekem lesz most kellemetlen.
(támogatásban kizárólag olyan napelemes rendszer részesíthető, ahol a napelem-panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg a pályázat által érintett ingatlanban pályázat beadását megelőző elszámolási év éves fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosz-tott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et)
A tanúsítvány csak akkor játszik, ha friss tulajdon, vagy korábban nem használt épület, így a korábbi fogyasztás nem értelmezhető így az a tanúsítvány alapján állapítódik meg.
-
LOTR
addikt
az, hogy a pályázatnak mi a valós gyakorlati értelme... kár is belemenni, maradjunk annyiban, hogy van ~200milliárdos összeg, amit el kell költeni
a fenti példában a kivitelezési költség, ami az általad említett plusz panelek miatt kerülne a rendszerbe 3 milliárdos összeg feletti lenne, az említett 100milliós összeg csak az éves szinten való "nyerészkedésre" vonatkozott, ezekből a pénzekből bőven lehet más háztartásoknak is segítenide ismétlem, amit kettővel korábban is írtam
kérj állásfoglalást te is arról, hogy energetikai tanúsítás szerint alátámasztható villamosenergia fogyasztás kiváltására pályázható e napelem, függetlenül a "tavalyi" fogyasztástól
így felesleges tesztelgetned, meg csak szándékosan emiatt növelni az áramszámlád, ráérsz azok után újratervezni, ha már biztosan tudod mi a hivatalos állásfoglalás -
asdf_
veterán
Értem, de mondjuk ha megnézed, hogy a pályázat másik felénél, ahol szigeteletlen házakat lehet napelemezni meg hőszivattyúztatni ablakcserével, ha én 6 panel helyett 7-et rakhatnék fel és az az állami pénz pazarlása, akkor az előző az mi?
Pénzkidobás a köbön (nem, annál is sokkal nagyobb)...
Még mindig csak félúton (se) vagyok agyalásilag, de az is lehet, hogy mivel azt hiszem májusban olvassák le az órát, az még 7 hónap, erre a 7 hónapra áttolom a HMV-t a kombicirkóról a villanybojlerre (későbbiekben, ha átmenne szaldósból amúgy azt sem tartanám ördögtől valónak, hogy márciustól októberig lenne csak villany alapon melegvíz, amikor meg is termelődik hozzá a villany), így ezalatt a 7 hónap alatt erősen meg tudnám nyomni az éves fogyasztást és nem idén, hanem jövőre pályázom, és lehet hogy az a most 6 panel, az rögtön 8 lehetne
Csak akkor az meg sokkal nagyobb rumli az áramszolgáltatóval, mert akkor oda már mindenképp kellene a 3 fázis, mert évi 3000 kWh fogyasztással még pont mehetne a 2,5kW-os egyfázisos dolog és lenne egy pici villanyszámla (persze csak addig, amíg szaldós az elszámolás). Csak ha már át tudom rakni a melegvizet villanyra, akkor miért ne tegyem meg, pont ez lenne a lényege a dolgonak, hogy nem tolom a CO2-t a gázkazánnal, hanem akkor majd csinál a napelem melegvizet.
-
LOTR
addikt
érthető, hogy pályázó szemmel így nézi valaki, de támogatói oldalról is érdemes megvizsgálni a kérdést, ahol is ez már 200 milliárdos nagyságrend, amiben 35k db háztartás érdekelt
ha mindenhova 200w-tal nagyobb rendszer kerül támogatásból, az éves szinten legalább ~100milliós nyerészkedés pályázati pénzből
-
asdf_
veterán
ha megengedné a rendszer, hogy több napelemet tegyenek fel a pályázók, mint ami indokolt, akkor az nyerészkedéshez vezetne
Nem azt mondom, hogy ha 8 panel mehetne fogyasztás alapján, akkor rakhasson 13-at az ember, hanem ha fogyasztás alapján mopndjuk 8 és 9 panel között van az igazság, akkor nem lett volna nagy engedmény, ha a fogyasztás és egy 375-ös panel alapján úgy jön ki, hogy 8,8 panelre jogosult, akkor hadd rakhasson már fel az ember 9-et (és legyünk szőrösszívűek, 8,51-től engedjünk csak kerekíteni felfele, ahogy a matekban szokták). Ebben igazán nem halt volna bele a világ.
érdemes állásfoglalást kérni, hogy saját forrásból mit lehet "kiegészíteni"
Ködösen beugrott, hogy a pályázatos pdf-ben mintha lett volna ilyen, amikor átfutottam, azzal a megkötéssel, hogy szigorúan elválasztva az összegeket, hogy mi a pályázatos, mi a saját költség, nyitva is van a pdf már egy órája, hogy megkeresem, de ma már nem fogok eljutni odáig, az elmúlt 5-6 órában mást sem csináltam, csak napelemet olvastam, meg agyaltam meg számolgattam, mára már elég, de holnap elolvasom.
-
LOTR
addikt
ha megengedné a rendszer, hogy több napelemet tegyenek fel a pályázók, mint ami indokolt, akkor az nyerészkedéshez vezetne
érdemes állásfoglalást kérni, hogy saját forrásból mit lehet "kiegészíteni"valami hasonlóról mintha lett volna talán itt már szó, de azt is érdemes megkérdezni, hogy energetikai tanúsítás szerint indokolt méretű rendszert fel lehet e tenni függetlenül a 2020-as fogyasztástól (de max 5kw panelteljesítményig van támogatás ugye)
eon területen (de lehet másik szolgáltatónál is így van), ha a régi, házfalba süllyesztett helyen elfér az új, szabványos óra, akkor lehet oda tenni, ha nem fér el, akkor nagyobb lyukat kell csinálni neki, az még előfordulhat, hogy a fa belső borítású szekrényt meg kell szüntetni, de erre több helyen sem volt szükség
-
Borisz76
nagyúr
Új építésnél kell kerítésbe vagy kerítéshez közel, hogy le tudják olvasni.
Bár ennek sem sok értelme a mai modern távleolvasós világban.Mindegy is.
Akinek - mint nekem is - a villanyóra szekrénye az udvaron a ház falába van süllyesztve , annak fel kell vennie a kapcsolatot egy REGISZTRÁLT villanyszerelővel.Ő tudja megmondani pontosan, hogy mi merre hány méter.
Ő ad árajánlatot és intézi a telepítést , esetleges fázis bővítést.
CSAK Ő nyulhat bele a villanyóra szekrénybe HA meg is kell bontani !
( Villanyóra után már mindenki " azt csinál amit akar "!!! )Nekem eredetileg 3*15 A-m volt.
- Szekrény csere
- Tetőoszlop áthelyezés ( A fal belső -szoba felőli - oldalán volt lehozva a cső eredetileg....áramlopások ( belülről megfúrták a falat és a csövet ) miatt ezentúl a tetőoszlop CSAK a FAL KÜLSŐ oldalán jöhet lefelé )
- 3*20 A-re bővítés ( 15 amper bővítés....apmerenként kb 5000 Ft )
( Mindegy hogy 1 vagy 3 fázis....32 A-ig INGYENES a bővítés , felette 5000 Ft / A )140.000 Ft mindennel együtt......kb 1 éve.
-
asdf_
veterán
Elkezdtem én is filózni ezen a pályázaton. A ház (kevesebb) részben hőszigetelt, de a jó ablakok miatt a csak napelem verzió jöhet csak szóba. Itt kezdődnek a gondjaim. Egyrészt azt írják, hogy a tavalyi fogyasztás a mérvadó a telepítendő rendszer teljesítményével kapcsolatosan. Itt külön nagyon okosak voltak, hogy simán csak 1100-zal osztják a fogyasztást, ahelyett, hogy belevettek volna valami olyat, hogy ha a tavaly fogyasztásom alapján 6,78 panellel fedhető le az igényem, ugyan, 6,5 felett hadd rakhasson már fel az ember 7 panelt, még ha így ez több is, mint a fogyasztása volt, mert így viszont 0,78 panelt NEM rakhat fel. Facepalm. Ez külön szívás, mert az a tervem, hogy ugyan van kombicirkó, de ellenben van villanybojler is, ami jelenleg semmit nem csinál, és így a HMV-t át lehetne terhelni a villanybojlerre. Csak ezt így nem engedik, mert a plafon a tavalyi fogyasztás
Mindegy, azt gondolom csak lehet olyat, hogy felülméretezett inverter, és saját zsebből beletol az ember még mondjuk +2 panelt az egészbe. A villanyóra a házfalban, süllyesztve van, ezt szabványosítani kéne (+ 3 fázisossá alakítani), többször hallottam olyat, hogy ez azt jelenti, hogy ki kell telepíteni a kerítéshez, hogy kivülről is leolvasható legyen. Ez tényleg így van, vagy csak valami rémtörténet?
-
asdf_
veterán
Módosítottak a kiíráson, de annyi változást látok, hogy a beadás nem reggel 8-kor kezdődik, hanem d.u. 5-től.
Ez valószínűleg amiatt van, mert a jómultkor HGCS pályázatbeadáskor is volt olyan probléma, hogy egy adott földrajzi régióban amely épp pályázhatott, x településen karbantartás miatt 4-8 órás áramszünet volt, aztán emiatt napokkal a beadás előtt módosítani kellett a beadási időt. A 17 órai kezdettel eliminálják ezt az esetleges problémát.
-
nesa
veterán
Ha 50% támogatásra már vettem klímát, akkor 100% os támogatásra már nem megy a hőszivattyú ugye?
Új hozzászólás Aktív témák
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Artemisz ART-230L-EL "A" Minősített Laptopszéf
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
- AKCIÓ! ASUS TUF Gaming FX707VI GAMER notebook - i7 13620H 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB W11
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest