Hirdetés
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Öregszem
Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
válasz kraftxld #196 üzenetére
Ugyanúgy, mint ahogy hozzánk jönnek a cégek más datacenterekből. Megkapják tőlünk a szervereiket, aztán interneten vagy 1-2 TB-os mobil vinyókon hozzák az adatot.
Mire egy szintre kerül a régi és új datacenter addig eltelik 1-2 hónap. Aztán egy néhány órás leállás alatt készre szinkronizálják a két DC-t és a végén az új indul el. -
jerry311
nagyúr
Ja, mi is viszünk kb. 1100-1200 szervert 16 emberrel. Ebből 4 ráadásul csak félig meddig számít, mert ők a hálózatért felelősek. Meg van kb. ugyanennyi, Oracle OCP.
Válság alatt kb. 8 új ügyfél jött, akiknek jobban megéri nálunk elhelyezni a rendszerét, mint sajátot fenntartani. -
jerry311
nagyúr
Háát, ilyen félig 7/24. Normál munkaidőben vagyunk, 1 ember ügyeletben munkaidő végétől az éjszakai műszakig. Éjszakában meg 2 ember: 1 system, 1 oracle "mester". Igaz, nem is a klasszikus értelemben vett szerver hosting, hanem csak a saját web+oracle cuccainkat hostoljuk, azoknak akik inkább nálunk helyezik el, nem maguknál a "pincében".
-
jerry311
nagyúr
-
jerry311
nagyúr
Oh yeah, héten semmi meló. Továbbképzés.
Kíváncsi leszek mekkora mestereket faragnak belőlünk egy hét alatt. -
jerry311
nagyúr
válasz Hedgehanter #235 üzenetére
Annyira azé nem nagy lehúzás, az a 4500 USD nemtommi, mert 9 embernek 10k EUR az egész. Gondolom alkudozott a cégünk, amibe besegített, hogy úgy megborult egy HP EVA 8400 storage decemberben, hogy olyat még a HP is csak szökő évente lát. 14 órát dolgztak rajta a HP field engineerek, mire on-line állapotba hozták (adatvesztéssel) és mindez valami szoftver bug miatt.
-
jerry311
nagyúr
válasz Hedgehanter #237 üzenetére
Biztos, hogy így van. Az előadón látszik, hogy ha lerakom egy ilyen HP XP elé, akkor A-ól Z-ig bekonfigolja, de előadni azt nem tud, úgy lett "berángatva" erre a tréningre. Sokat biztosan nem dolgoztak az előkészületekkel.
- Jóska, lesz egy tréninged jövő héten!
- De hát én még soha nem oktattam!
- Figyelj, itt vannak ezek a lúzerek. Egyáltalán nem értenek hozzá, te meg igen. Alap tréning, csak el tudod magyarázni.
- Háááát...
- Figyi, 10k EUR-t adnak érte, csináld meg aztán majd megtérül az év végi jutalomban. Oké?
- Értem főnök, meglesz!Az előbbi pár sor a képzelet szüleménye, bár szerintem nem áll messze az igazságtól.
-
jerry311
nagyúr
válasz kraftxld #289 üzenetére
HTTPS-t csak az fogja kibontani, ami megcsinálta a TLS handshake-t. HTTPS packetben az URL is titkosított. Amit láthatsz benne az két IP meg két port.
Viszont 1 web szerverre rátolhatod az összes kapcsolatot/weblapot, az majd válogat. Ha jól emlékszem IIS tud valami ilyesmit. -
jerry311
nagyúr
válasz kraftxld #305 üzenetére
Lehet kicsit keverem a dolgokat, inkább "hálózati mágus" vagyok, nem szerveres, de emlékeim szerint lehet IIS-ről másik szerveren lévő anyagot is publisholni, vagy nem? Nyilván ez azt is jelenti, hogy a 3-ból 1 szerveren nagyobb lesz a terhelés, mert az összes kapcsolat rajta megy keresztül.
Mi F5 BigIP-val csináljuk az összes loadbalance-t. Ezen vannak a tanúsítványok is, így HTTPS proxy is egyben. Mondjuk van is vagy 50k connection.
-
jerry311
nagyúr
Kicsit megborult az egyik új network storage rackünk. De szó szerint! Nem bírta az álpadló.
[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
válasz kraftxld #346 üzenetére
kraftxld
Annyira nem gáz ez, úgy értem, idővel hozzászokik az ember, hogy milyen következményei lehetnek tetteinek. Az első kábelezésnél még lehet, hogy mindent tízszer ellenőriz az ember, az ötödik után már legfeljebb kétszer.MTbc
Ennyire szeretnél egy bughalmazon dolgozni? -
jerry311
nagyúr
lécci most ne dögölj meg!
-
jerry311
nagyúr
FixY67
HP EVA 8100. 146 GB-os vinyókat cseréltünk 300-asra. Lassabb lett valamivel, de kellett a hely és nekünk még így is elég gyors. Kicsit megáll az ember szíve minden egyes vinyó bedugásakor. Szépen villog, ahogy ír/olvas 168 vinyót, aztán amikor bedugsz egyet, akkor megáll minden fényjáték. Majd kb. 2 mp múlva újra megy tovább minden, ha a technika is úgy akarja.kraftxld
Vannak USB-s vinyóink is. Azon hozzák a beköltöző ügyfelek az adataikat. Ugye legtöbbjüknek elég 2-4 Mbps internet a telephelyükre, azon meg lassan jönne át néhány száz GB. Ami a képen van az 50 TB raw capacity. -
jerry311
nagyúr
-
jerry311
nagyúr
válasz gaborbol #421 üzenetére
Disk cserével igazából nincs nagy gond. Mármint olyan értelemben, hogy ha kihúzol egy disket attól még megy tovább. Ha elég sokat húzol ki, akkor van gáz, amennyire tudom ez kb. 14 disk (egy unit) egyszerre. Persze ehhez hozzátartozik, hogy mindezt csak úgy tervezés nélkül.
Milyen raid configba megy ez a dolog?
A diskeket csoportokba kell rendezni (disk group) és azokon kb. egyenletesen osztja el az adatokat. A disk csoportokon belül lehet létrehozni virtuális diskeket (vdisk), amik kifelé már úgy látszanak mint egy "sima" vinyó. Ezekre a vdiskekre lehet meghatározni virtuális raid-et, ami ebben az esetben csak annyit jelent, hogy mekkora redundanciája lesz a vdisknek.Mennyi disket lehet egyszerre cserélni,
Attól függ... Van egy nyers kapacitás, ami a diskek méretéből és darabszámából számolható és van egy "formázott" kapacitás. Ha van mondjuk összesen 20 TB vdisk vraid1-ben egy disk groupban, akkor a redundancia miatt kell 40 TB nyers kapacitás ugyanebben a disk groupban. Tehát annyi vinyót cserélhetsz egyszerre, hogy mindig maradjon legalább annyi nyers kapacitás, amin elférnek a vdiskek.mennyi idő alatt rakja újra a tömböt?
Terheléstől és disk group mérettől és disk sebességtől függ. Egy disket néhány óra alatt ki lehet szedni egy disk groupból. Amit a képen látsz 48 disk, az kb. két hét alatt lett kiszedve a disk groupokból. (Diskenként kb. újabb 3-4 perc volt leállítani őket a GUI-ban és 2 másodperc fizikailag kihúzni. Bő két és fél órát ültem mellette, mire kiszedtem mindet. ) Ez vraid tömböt nem épít újra. Viszont van rajta "re-level", ami újra elosztja a terhelést a fizikai diskek közt. Na, ez simán eltart napokig. -
jerry311
nagyúr
válasz gaborbol #423 üzenetére
Nem voltam elég körültekintő. Báááár...
A raid1 csak példa volt, tud még raid0 meg raid5 emulációt is. De mint említettem, ez csak virtuális. Azt meg még a HP se mondta el, hogy fizikailag hány disken van az adat különböző virtuális raid tömbökben. Annyi a redundancia mintha raid lenne, tehát mondjuk egy raid0-nál egy példányban, raid1-nél már duplán van letárolva. Nálunk sem egy ügyfél van egy ilyenen, 4 TB-ba a legnagyobb ügyfelünk adatbázisa is beleférne, csak hát sokan vannak.A virtuális szerverek az már más tészta, oda kell a kraft.
100k USD az sok pénz, biztos több gépről van szó. Legalábbis én inkább építenék egy vmware clustert több "kisebb" gépből. Persze attól is függ, hogy mire akarják használni. -
jerry311
nagyúr
Namost offotpic leszek, de mshol nem tudtak választadni eddig. Win7 topic semmi, Popcorn topic semmi.
Van nekem egy médialejátszóm, amit mazochista módon NFS-sel szeretnék abajgatni a win7 x64-es gépről.
SUA telepítve. Szerintem működik is.TechNet-en már voltam.
Eddigi próbálkozásaim:
C:\Users\jerry311>showmount -e 10.0.10.5
Exports list on 10.0.10.5:
/opt/sybhttpd/localhost.drives/
HARD_DISK 10.0.10.0/255.255.255.0C:\Users\jerry311>net use * \\10.0.10.5\!
System error 53 has occurred.The network path was not found.
C:\Users\jerry311>net use * 10.0.10.5:/opt/sybhttpd/localhost.drives/
System error 67 has occurred.The network name cannot be found.
C:\Users\jerry311>mount 10.0.10.5:/opt/sybhttpd/localhost.drives/ves/ *
Network Error - 53Type 'NET HELPMSG 53' for more information.
C:\Users\jerry311>net helpmsg 53
The network path was not found.
C:\Users\jerry311>mount 10.0.10.5:/opt/sybhttpd/localhost.drives/ *
C:\Users\jerry311>mount 10.0.10.5:/opt/sybhttpd/localhost.drives/HARD_DISK *
C:\Users\jerry311>mount 10.0.10.5:/HARD_DISK *
C:\Users\jerry311>mount 10.0.10.5:\HARD_DISK *
ERROR - Invalid command line argument
mount 10.0.10.5:\HARD_DISK *
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^C:\Users\jerry311>mount \\10.0.10.5\HARD_DISK *
C:\Users\jerry311>mount \\10.0.10.5\opt\sybhttpd\localhost.drives\HARD_DISK *
Egyéb ötlet?
-
jerry311
nagyúr
Ha netán valaki belefutna...
Cisco fabric switchei (pl. MDS 9000-es sorozat) saját adatbázist használnak, hogy "kinek" adjanak Single FCID-t és kinek Entire Area-t.
A különbség, hogy az Entire Area lefoglal egy teljes 255 FCID-ból álló területet. Innen már látszik, hogy gyakorlatilag 255-tel elosztja a kiadható FCID-k darabszámát. Egy ideig nincs is gond, mert Entire Area-ból is van 255. Mivel ez nálunk majdnem elfogyott és a bug ami miatt ezt a címkiosztást bevezette a Cisco néhány hardvergyártóra már rég nem létezik, módosítani kellett a konfiguráción. El kellett távolítani a HP-s company ID-ket.Fabric1# conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
Fabric1(config)# no fcid-allocation area company-id 0x00508b
Fabric1(config)# no fcid-allocation area company-id 0x0060b0
Fabric1(config)# end
Fabric1# show fcid-allocation area
Fcid area allocation company id info:
00: 2:6B
00: 6:2B
00: 9:6B
00: D:60
00:11:25
00:14:5E
00:50:2E
00:90:A5
00:A0:B8
00:D0:B2
00:E0:69
00:E0:8B
00:50:8B *
00:60:B0 *
Total company ids: 12
+ - Additional user configured company ids.
* - Explicitly deleted company ids from default list.A csillagos sorok az Entire Area-ból kivett vendor ID-k, amik ezeután Single FCID-t kapnak. Miért jó ez? Ha legalább egy szabad Area volt még, már az is 255 új eszköznek ad lehetőséget a csatlakozásra.
Az FCID adatbázisban található FCID-kat a show fcdomain fcid persistent paranccsal lehet lekérdezni.
Cisco szerint ehhez újra kell indítani a switchet. Szerintem és az elvégzett tesztek alapján nem. Sőt, egyetlen fabric kapcsolat sem szakadt meg, mert ez a beállítás nem érinti az fcdomain adatbázisában már benne lévő FCID-kat, csak az új belépőket.
Azé' kuvára örülök, hogy nem okozott semmilyen fennakadást ez a változtatás. Egyrészt nem kell órákat szopni 650 gép újraindításával és nem üvölti le a fejem az "először lövök utána kérdezek" főnököm.
[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
Kedves mesterek.
Hálózati dolgokban már jó ideje otthon vagyok, de szerverszoba tervezést még nem csináltam soha...
Egy kis szerverszobát kell megterveznem...
A hely mérete adott, legfeljebb 3 rack mehet bele. Áram szünetmentes, illetve annyit kapok amennyit kérek, nyilván gondolni kell a jövőre is. Hűtés ugyanúgy megy mint az áram. Kezdetben kb. 3 kW cucc lesz benne, pár szerver, switch, tűzfal. Jövőben szerverekkel (esetleg SAN-nal) lesz bővítve.Mennyi áramot kérjek? 3 x 20 A?
Mennyi hűtést?Rack szekrénynek ki mit javasol:
- 42U vs 48U?
- gyártó?
- szélesség? mélység?Ethernetről kapcsolható PDU?
Cuccok elhelyezése? Kezdjek el egy racket megtölteni és utána a többit, vagy vizuálisan is különítsem el a dolgokat már kezdettől? Hálózatos, szerveres, storage rack?
Egyéb ötletek?
A ráfordítható összeg gyakorlatilag végtelen, de mindenre megfelelő indoklás kell!
-
jerry311
nagyúr
válasz sellerbuyer #2367 üzenetére
Ez még a jobbik eset, a cégnél a TP-Link-et legalább hetente újra kellett indítani, mert nemhogy az admin felület, de a net sem ment rajta keresztül.
-
jerry311
nagyúr
Peeersze, ágyúval verébre. Akkor már miért nem rögtön atombombával?
[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
válasz sellerbuyer #2568 üzenetére
telnet <aironet IP> 443
Létrejön a kapcsolat vagy timeout? -
jerry311
nagyúr
válasz sellerbuyer #2571 üzenetére
Ha firefox-ot használsz, akkor telepítsd a foxyproxy-t és állíts be megfelelő proxy szabályokat.
Ha nem firefox-ot használsz, akkor töltsd le, telepítsd és folytasd a fenti lépéssel. -
jerry311
nagyúr
Kerdesem felteszem inkabb itt, mert a gepajanlo topicban elment intel vs. amd csata fele.
Mit toljak az uj gepem ala?
Alap OS: win7 x64
Alatta VMWare workstation 4-6 geppel egyszerre.
AMD: X6? FX-6xxx? FX-8xxx?
Intel: i7?Egy kilo ram.
Arra jutottam, hogy 4 mag / 4 szal minimum, de inkabb tobb. Kell a tobb? Mennyivel lesz jobb?
Otthoni tanulos es tesztkornyezetnek szanom.[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
Ajandek...
Certificate expiry monitoring in IOS using TCL scripts
Gondoltam megosztom, mert eleg sokaig tartott mire megtalaltam a megfelelo fajlokat es le is tudtam tolteni...
Syslog es SNMP uzenetet kuld, ha a certificate lejar a beallitott idon belul.
A fajlok itt talalhatok:
http://www.cisco.com/en/US/prod/iosswrel/ps6537/ps6555/ps10777/eas_sol_downloads.htmlKell egyszer a legelso, ami gyakorlatilag egy package installer script: Cisco Embedded Automation Systems Installer
Utana pedig maga a certificate ellenorzo script: CA Certificate Expiration Notification
A how-to pedig ebben a PDF-ben olvashato:
Cisco Embedded Automation Systems -EASyCA Certificate Expiration
NotificationMukodik, orulunk.
Miert jo? Mert mondjunk nem all le a DMVPN halozat ha meg lejarat elott lecsereljuk rajta a certificate.
[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
8-10 db 300 GB 10k RPM SAS?
Usereknek epitunk privat sotrage-t! Nem kell annak villamgyorsnak lenni. Mar akkor nagyon jo fej vagyok, ha 2 db 1 TB 5400 RPM SATA vinyot kapnak.
1 SAS vinyo arabol megvan az egesz tomb RAID1-ben.
Amelyik ceg nem tud kigazdalkodni 200 USD-t erre a celra, az ne akarjon ilyen szolgaltatast nyujtani.Ez olyan, mint az egyik elozo cegemnel elfogyott dugalj a rack szekrenyekben. Kozoltek, hogy egyelore nem tudnak ezzel mit kezdeni, jelenleg nincs keret bovitesre. Mondom 150 EUR-rol beszelek. Hat, akkor is csak talan, de meg az sem biztos.
-
jerry311
nagyúr
válasz CsodaPOK #3257 üzenetére
A magas napszel aktivitassal magyarazhato. A napbol erkezo mozgo toltott reszecskek altal okozott eros magneses ter megvaltoztatta a jelszavad lejarati idejet tarolo biteket az azt tarolo HDD-ken. Ezert jelszot kellett valtoztatnod, hogy ezzel elinditsd a replikaciot es ujra szinkronba keruljenek. Elofordulhat, hogy egy kovetkezo, hasonlo nakitores soran helyreallt volna magatol is.
-
jerry311
nagyúr
AFAIK a sysprep utan elszall az osszes telepitett alkalmazas is. Fizikailag ott lesz a gepen, csak eppen a registrybol, meg minden mas adatbazsbol is hianyzik majd.
Vannak virtualizalo progik, hogy HP vagz VMWare termek volt-e arra nem emlekszem, de sok gepet virtualizaltunk igy VMWare clusterbe.
Szvsz nem lehetetlen feladat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Wise (ex-TransferWise)
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xbox Series X|S
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Milyen monitort vegyek?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- KOLINK KL-850M PSU - 850W - 80 PLUS BRONZE - MODULAR
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával