Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz jattila48 #58783 üzenetére
Én a saját esetemet tudom írni, nálam a hasonló felállásban simán mennek a Hynix csipekkel szerelt változatok x299 lapban a samsung cspekkel szerelt modulokkal a dobozon írt XMP beállításon. Nem próbáltam erősebb beállításokon.
Amúgy Rammon program az egyik ami kejelezheti, de az csak a gyártót a pontos die típust nem.
A Thaiphoon Burner egy olyan program ami részletesebben kiírhatja, de pl az én gépemnél hisztizik és nem indul.
Már 165-nél jár.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz jattila48 #58786 üzenetére
Persze, hisz kíméletlenül mélyen megbúvó adatokat kell kiolvasnia a ramodból.
Hogy mellette mik vannak még a háttérben azt nem tudom.
Nálam is 5 sec után kilövi a rendszer, de ha egy új mappába kicsomagolom akkor megint van 5 secem arra hogy program indítás után klikkeljek a "read" gombra középen majd a felugró ablakban a jobb oldalon a legfelső "manufacturer" és a fentről 4. "DIE Density" rublikákból kiolvastam hogy a samsungjaim "B" dieosak, míg a Hynixeim "CJR" ---->"C"-k...Az én esetemben ez azt jelenti hogy a samsungjaim elméletileg jobban bírják adott frekvencián a finomhangolást, míg a "C"-seim elvileg XMP profilon jobban mennek alapbeállításon.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
jattila48
aktív tag
válasz jattila48 #58797 üzenetére
Másik kérdés: a 2x8 gb Hynix chipes a 2. és 4. foglalatban volt, ahogy az alaplap leírása javasolja. A két Samsung chipes modul később került bele, az 1. és 3. dimm foglalatba. Gondolom a dual channel miatt szokás a két csatornába azonos modulokat tenni. Ez most a 4 modullal is teljesül?
„Kétségtelen, hogy nem tudjuk, mit tegyünk, de felkészültek és elszántak vagyunk.” - Olaf Scholz német kancellár
-
törölt tag
válasz jattila48 #58798 üzenetére
Teljesül, dual channelben mennek most is. Ha indítasz pl. egy CPU-Z-t, a Memory fülön láthatod is.
Single rank annyit jelent, hogy a memóriamodul egyik oldalán vannak csak memóriachipek, ezek az egyoldalas modulok. Dual rank esetén pedig mindkét oldalán vannak memóriachipek, ezek pedig a kétoldalas modulok. -
PROTRON
addikt
válasz jattila48 #58797 üzenetére
Ha nem érzed úgy hogy az utolso fél, mármint 0,5 fps hiányzik a játékoknál, meg sehol máshol sem érzékelsz hátrányt akkor nem gond.
Több okból szokták itt a forumban javasolni hogy 2 modulból legyen megldva:
-vannak alaplapok ahol ugyan elindul 4 modullal, de csak alap sebességen és ha az ráadásul AMD akkor 15-20% teljesítményt is veszítenek; - nálad ha a dobozon írt sebességen pörög, akkor nincs gond, ezt pl CPU-Z programmal is tudod ellenőrizni, a memory fülön írja: pl ha 1600-at ír akkor az dualban 3200-al fut.
-másik ok hogy a processzorban lévő memória vezérlőt normál procik esetében (mint pl lg1151 foglalatos intelek) alapvetően 2 modulra tervezik, azzal használva a memória vezérlőnek kevesebbet kell számolni, ezért gyorsabban éri el a ramokat, míg 4 modullal többet kell számolnia, tehát fél fps-nyit belassul és jobban melegszik;Alapvetően akkor javasolnak itt a topicban 2 modulos felállást ha épp beszerzés előtt áll, vagy épp probléma van, ha már meg van és gond nélkül fut XMP profillal akkor nem kell zargatni egy működő rendszert.
Nálam is hynix csipes az egyik páros és samus a másik páros, a dobozon szereplő xmp profillal gond nélkül megy, nem próbáltam hogy ha 1-1-et felcserélek a slotokban akkor változik-e, de szerinitem amíg xmp-n vagyok tuti nem fog. Ha elkezdenék tuningolni, lehet hogy gyengébb eredménnyel végez ha a párosokat elpakolgatom, de alapvetően nem lesz gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elektromos autók - motorok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Befagy az egész gép
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- TCL LCD és LED TV-k
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Home server / házi szerver építése
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.