- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
BiriBum
őstag
válasz
fi:zi'k #6399 üzenetére
Sokkal jobb, már csak azért is, mert a rekesz automatikus és nem kell zöld gombozni minden egyes expó előtt. Az M csak manuálban működik, az A ezzel szemben az összes többiben. Plusz még vakuzni is tudsz P-TTL-ben.
Az M-es üveg-vas, míg az A-sban van némi műanyag, képminőségre szerintem az A-s sokkal jobb.
Az M kb 10-12k, az A pedig durván 20k.
-
BEE
addikt
-
fi:zi'k
nagyúr
~50mm-en most mi a "bestbuy" és mi az "ultimate"?
-
jeni
félisten
köszi
igen emiatt kérdeztem meg,mert eleve a kártyák ára elég szépen lement,és tény a gépem tud videót is felvenni.
ez okból a nagyobb tárhely a kézenfekvő.
az is igaz,hogy biztonsági szempontból a 8GB megbízhatóbb (ez van a gépemben ScanDisk Ultra)
gondoltam a 16GB ami olyan 6-7-8e.Ft körül már kapható elég megnyerő adatmentésnek főleg ha csak RAW módban használnám a gépet 2 db esetén már elegendő mai szinten -
BEE
addikt
Az az adatvesztés nem a kártya miatt volt, hanem mert állandóan
ki meg beraktuk a gépbe. Valószínűleg nem lett kikapcsolva vagy
adatmentés közben lett piszkálva.
Soha máskor nem történt baj vele.A mikro kártyákat inkább azért kerülöm, mert lassabbak és ez sokkal
többet számít menet közben.Arra is rá kellett jönnöm, hogy a K5-ben egy 2 gigás kártyával kár is elindulni,
pikkpukk telenyomja.Tehát én azt javaslom, hogy több 4 vagy 8 gigás kártya legyen,
ártól és fotózási szokástól függően. És ha a géped gyorsan írja az adatokat,
akkor a kártya is legyen gyors.BEE
-
tbs
addikt
K20D-vel 8G kártyákra dolgozom, class6-10, SDHC és microSD is van "bőven". Nem volt problémám egyikkel sem soha.
Több kisebb kártya híve vagyok - ha valamelyik megdöglik, nem megy kukába az egész. Sőt, ha meló van, akkor a főbb események/helyszínek váltásakor cserélek kártyát. Nem feltétlenül üresre, rotálom a cuccot. 5+ kártya szokott nálam lenni, ritka ha marad olyan, amire nem kerül kép.
Riport közben ritkán van lehetőség menteni. Diszkre meg botorság egy meglehetősen stabil szilárdtest konstrukciót mozgás közben áttolni...
szerk.: Azokat a kártyákat NEM venném meg.
-
decens
tag
úgy emlékszem, BEE kartácsnak volt valami afférja microSD kártyával egy k10d-ben... (talán még adatvesztés is lett belőle, ha jól rémlik) - én nem reszkíroznék ettől függetlenül sem; biztos nem vagyok elég felhomályosult, de úgy vagyok vele, ha egy eszközbe SD való, akkor SD-t veszek bele - így lett kitalálva.
nagyobb kapacitású kártyákat azért kerülöm, hogy ha ne adj isten, mégis beüt a ménykű, ne a teljes, x heti/x napi állomány vesszen oda. (legnagyobb kártyám 4gb; a k20d pef-jeiből kb 130...140 db fér el rajta. egy napra az untig elég szokott lenni, a nap végén pedig másolás laptopra, fototankra, stb...) persze ha videózás miatt kell nagy tárhely, akkor aligha megkerülhető a beszerzése.
-
jeni
félisten
Szia
Lenne egy kérdésem azzal kapcsolatban hátha van valakinek tapasztalata azon a téren:Van-e különbség az SDHC és a Micro SD kártya között?
[link]
a másik
[link]
Mennyire van létjogosultsága annak,hogy egy db 32 GB kártya legyen benne vagy inkább 2x16 vagy 4x8 GB SDHC kártya esetleg micro SD kártya formájában?Természetesen a Class2-4-6-10 sebesség nyilvánvaló de van e tesz arról meddig kezelik a Pentax gépek ezeket?
-
golyani
őstag
próbálgattam a heliost. AF visszajelzés nincs, és fénymérés sincs M módban. P módban állít magának záridőt, M-ben zöld gombra nem történik semmi. ez ilyen, vagy valamit még be kéne állítani, amit még nem találtam meg?. K10D-ről lenne szó.
-
BiriBum
őstag
válasz
Murderer69 #6377 üzenetére
Nem biztos, hogy gomba. Ha nyitott rekesszel a lámpa felé tartod, szinte minden obiban van néhány porszem, ami átvilágítva horrorisztikusnak hat, a képminőséget viszont nem befolyásolja.
Ez például már egyértelműen gomba és nem is kell nagyon vizslatni utána: -
Mercutio_
félisten
válasz
Osztom decens kartács véleményét, ha gomba, nem éri meg költeni rá
Esetleg valakit érdekel az aláírásomban szereplő obi?
-
decens
tag
válasz
nem vagyok benne biztos, hogy megéri javíttatni az obidat. ha jól sejtem, nem lehet egy nagy értékű üveg. kis szerencsével "újat" kapsz nem sokkal többért, mint amennyiért kipucolnák. plusz benne van a rizikó, hogy a szétszedés-összerakás után már nem ugyanaz az obi lesz...
-
Murderer69
őstag
sziasztok..
lámpafénynél vettem észre mintha gombásodna a fent említett Ricoh obim esetleg tudtok valakit aki ért hozzá és ki is tudja takarítani annélkül hogy szétbarmolná? -
golyani
őstag
érdemes megvenni a hama féle M42 adaptert, vagy ne sajnáljam a pénzt a dupla árú pentaxra? illetve valaki tud-e boltot ahonnan lehetne olcsóbban szerezni, vagy aki megválna tőle? jövő péntekig jó lenne kézhez kapni.
-
FEDman
addikt
Azért nem teljesen előzmény nélküli a történet, itt van pl. egy K bayonettes Ricoh fényképezőgép a múltból.
-
-
werttzui
addikt
-
neked. én elvagyok az e-pl1-gyel, megkedveltem minden hiányossága ellenére. inkább lemondok a gyors af-ről (sőt, kellően jól használható mf mellett akár az af-ről is), de egy nagy, részletes, ütős képet szeretnék látni. itt amúgy a vf-2 is inkább a minimum szint, sokkal nagyobb keresőkép volna az igazi, valahol (ff méretekben) 0,78-tól felfelé.
-
válasz
Mercutio_ #6353 üzenetére
olvass vissza: külön írtam, hogy míg a nagyoknál eladja a brand a tucatkompaktot, a pentaxnál nem. ráadásul ütős kompaktot sem csinál a pentax, míg a nagyok közül páran legalább igen. magyarán: a pentax kezében semmi sincs kompakt téren. nem mondtam, hogy minden nagy csak jót csinál...
-
decens
tag
én pl vettem májusban egy i10-et és maximálisan igazat adok abban, hogy a képminőségétől max negatív értelemben lehet hanyatt esni, de...
...de olyankor baromi jó, amikor csak elindulok a világba intézni a dolgaim és tudom, hogy ha épp szembejön valami téma, lesz mivel megörökítenem... mobillal elvből nem.
(egyébként többször jártam már úgy, hogy ha nem célirányosan, fotózni mentem valahová, lusta voltam magammal cipelni a k20d-t meg az obikat: túl nehéz, túl sok, plusz ha mást is kell magammal cipelnem, akkor kényelmetlen is.)
...de 12 mpx az érzékelője, és ha a képek backurálása után valamit sikerül kihozni, 5-6 mpx környékére leméretezve már nem olyan rossz az a kép (zajosság és társai), és ekkor még mindig kényelmesen tudok belőle akár 21×30-at nagyítani, ha feltétlenül ingerenciám támad rá...
...és nem utolsó sorban, nem tudom, hogy aki kifogásolta az építési minőséget, az fogott-e már a kezében ilyen gépet, mert szerintem kimondottan jó minőségű anyagokból van építve és igencsak masszív kis gép ez. -
vfo7
senior tag
Hát igen, csakhogy itt bejön az, hogy ha valaki nemcsak tájképeket, hanem gyors mozgásokat akar fotózni a nyaralásán, akkor már két gépet kell bepakolnia a fotóstatyiba.
Szerintem - minden súlytöbblete és ormótlansága ellenére - a DSLR még entry levelen is a legjobb kompromisszum a kulcslyuk-keresője ellenére. Én ráadásul a régi fotós múltam miatt a tükör fölcsapódása hallatán bekövetkező kéjes érzést nem cserélném le valami elektronikus effektre. :-)
Mellesleg Robert Capa ilyen kulcslyukon keresztül nézte a világot és máig példakép.
-
Mercutio_
félisten
Szerintem én semmi ezzel ellentétest nem írtam, szimplán csak az zavart, hogy kvázi úgy lett előadva, mintha a Pentax gyártaná a világ legszarabb kompaktjait, bezzeg más gyártók milyen kiba innovatív, meg érezhetően jobb cuccokat tennének le az asztalra a szutyok tömegkompaktok piacán.
FEDman: Asszem túlragoztuk a témát, különösen, hogy momentán 2 obim és egy közgyűrűm van összesen ami Pentax
ja, meg 2 utángyártott K-r aksim, amihez végül nem vettem meg a vázat
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #6350 üzenetére
Okés, értelek és szerintem ugyanarról beszélünk csak más megközelítésből.
Lehet én szőrős szívű vagyok, de nekem nincs ilyen erős kötődésem adott márkákhoz.
Például a Panasonic is gyárt belépő kompaktokat, mint ahogy tűzpiros porszívókat is és valószínű mindkét esetben nem mellékes a cég szempontjából, hogy mennyit ad el ezekből, de őszintén szólva engem ez kicsit sem érdekel. -
Mercutio_
félisten
Olvasds el a 6314-et és azt a hsz-t amire abban reagáltam, ebből indult az egész.
Az, hogy számomra használhatatlanok ezek a kis mókusvillantók nem jelenti azt, hogy nincs piacuk, nincs rajtuk nyereség, vagy éppen - ahogy lentebb leírtam - , bármivel is innovatívabb lenne valamelyik más gyártó abban az árszegmensben
Mindössze erről szólt a dolog, semmi másról.
-
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #6346 üzenetére
Számomra az i10-es a szenzora, képminősége miatt egy teljesen értékelhetetlen kategória, éppen ezért részemről innentől kezdve teljesen mindegy, hogy mekkora zoomja van.
Ez a gép max azoknak szól akik csak emlékek rögzítésére használják a fényképezőgépüket, de amúgy vizuálisan nem túl érzékenyek.
Még mielőtt bárki besérülne, ez nem a Pentax ellen szól, már csak azért sem mert a hasonló kategóriás gépek minden gyártó kínálatában megtalálhatók.Amit nem értek az az, hogy te mint igényes fotós mi értelmet találsz egy ilyen gépben?
Jó hogy megemlíted a Pantax auto110-est, ahhoz is volt már szerencsém. Az egy aranyos kis műanyag játék és nem is kérdés, hogy innen kapta az i10-es a formáját.
Azonban az előbbi mondandómat alátámasztva van egy nagy különbség a kettő között, a Pantax auto110 nem csak úgy néz ki, de bizony tényleg egy SLR gép! -
Mercutio_
félisten
Hol írtam, hogy van olyan versenyzője, és miért kellene, hogy legyen?
A 20-30k-s szappantartók kategóriájáról volt szó.EVF táma: Azért a G10 vagy egy Samu NX5 keresője eléggé kuka-pozitív, de a Pana opcionális keresőjétől (LWF1) se fossa le senki a bokáját, ami jó az az Oly külső EVF és a Pana Gx/GHx gépek keresője, meg talán a drágább Samuké, de erről Darkness1 tudna talán mesélni.
FEDman: Én is fogtam kézbe, szerintem teljesen rendben van az i10, de írtam korábban is: Jóhet egy másik példa ebben az árban segédfényes 5X zoomos, szenzorstabis kompaktról ha nem szappantartó kinézető az külön jó. Egyébként nem DSLR-re hajaz, hanem a régi filmes auto110-re.
-
ezekkel mind tisztában vagyok, bár a mozgás fotózásával tudnék vitatkozni, ha eleget gyakorolsz, tudod/érzed, hogy mikor kell exponálni. de amúgy nem is azt mondtam, hogy az evf a világon mindenben jobb az ovf-nél, hanem azt, hogy egy kis kulcslyuk ovf helyett az emberek 90%-ának jobb volna egy nagy, jó evf, de ennél lényegesen többen utasítják el csípőből.
én például inkább tájat fotózom, az nem szalad el, ellenben a live histogram miatt pontosan egyszer exponálok mindig, és az evf miatt nem is ellenőrzöm utólag a képet. nincs szükség egyikre sem ugyanis. nekem ez óriási könnyebbség. látom a beállított képarányt, látom, hogy hogy mutat fekete-fehérben stb. stb.
-
FEDman
addikt
Az ott egy ujjlenyomat a szenzoron?
-
vfo7
senior tag
Ha csak evf-et használsz, lesznek olyan fényviszonyok, amikor nem látod a képet. Optikai keresőnél nincs ilyen gond. Ráadásul a mozgásban lévő dolgokat a lag miatt nem tudod akkor fotózni, amikor megtörténnek, mert eleve később látod a keresőben a képet, mint ahogy az a valóságban volt. Elég kimenni pl. egy lóversenyre, hogy megérezzük a különbséget. Forma 1-ről nem is beszélve.
-
-
tbs
addikt
Igen, van kijelzős "keresővel" tapasztalatom. Tartom, hogy a Red alatt (amit szintén volt alkalmam használni 3 napig munkára) mindegyik játékszer, melóra számomra alkalmatlan.
A sportfotós megjegyzésed nem is értem. Hobbi fotós vagyok, de van egy szint, amit elvárok a vastól, ha néha mégis dolgoznom kell vele...
#6340: Indokaimat láttad, ami miatt NEKEM nem felel meg a "digitalizálunk-feldolgozunk-megmutatunk" live-view játék. Nem kell ferdíteni és maszatolni. Köszönöm, puszi.
-
hogy mi? használtál már legalább egy napig panasonic g vázat vagy az olympus vf-2 keresőjét? tudom, hogy 10 millió sportfotós országa vagyunk, de az igazság az, hogy a középkategóriáig kb. evidens dolog az evf használata (ráadásul kicsi vázba is lehet full frame-nél megszokott méretű keresőt tenni, ellentétben a tükrösöknél). hogy mást ne mondjak, e-3 és d300 után sincs gondom vele.
-
vfo7
senior tag
Én is nehezen viselném, ha ilyenre kéne lecserélni a gépemet, de nekem úgy tűnik, szemmel láthatóan törexenek a tükrös masinák leváltására. Nyilván ők is tudják, hogy kompaktokkal lehetetlen kiküszöbölni a laget, de láthatóan próbálkoznak. Az egyetlen megoldás a külön optikai kereső lenne, de ott meg parallaxishiba van és bonyolult a zoom képkivágásának követése a keresőben.
-
az egyetlen igazi baj vele, hogy a szenzor még a jobb kompaktokét is jelentősen alulmúlja. ha lenne benne egy 2/3"-os lapka, abszolút életképes lehetne a rendszer (ráadásul sztem a méret is maradhatna, optikákat beleértve), így viszont egy pana lx-5 vagy olympus xz-1 is agyonveri, úgy, hogy még kisebbek is. sajnos.
-
jeni
félisten
-
jeni
félisten
válasz
Darkness1 #6324 üzenetére
A Canon,az Olympus,és a Nikon sem gyárt mobiltelcsiket.
A Sony igen mint SonyEriccson néven.
A Samsung mindenütt ott van.
Az LG meg nincs benne a fotó világban.
A Ricoh sem lesz benne a mobil telefonok világában. Itt lett írva pár sorral korábban,hogy csúcs kompaktjai vannak,de egyet sem láttam itthon forgalmazni.Ebből,hogy lesz Ricoh-Pentax-Hoya együttműködés?
A Hoya meg megmarad továbbra is a szemüveg lencsék gyártásában,a Ricoh a ipari nyomtatók világában,és a Pentax mint TÜKRÖSFOTÓS masinák gyártásban beleértve az objektíveit.
-
Darkness1
aktív tag
A kompaktok szempontjából az a legnagyobb gond, szerintem, hogy a Pentax egyáltalán nincs jelen a mobiltelefonokban, márpedig azok előbb-utóbb átveszik az alsókategóriás kompaktok helyét.
Amúgy Thom Hogan is írt a témáról (a Consolidation címszó alatt), logikusan hangzik, amit mond. Legalábbis nálunk biztosan jobban belelát az iparágba, ezért én hajlamos vagyok hinni neki.
p.s.: A 645D fejlesztése mögötti legfőbb motiváció, ha jól emlékszem az volt (van erről egy cikk a Luminous Landscape-en is), hogy Japánban sokan használnak a mai napig filmes Pentax 645 vagy Pentax 67 rendszert. Nekik készült a 645D, viszonylag olcsó áttérési utat biztosítva. Annyira Japán számára készült, hogy egy ideig az se volt biztos, hogy forgalomba kerül a világ többi részén.
-
<NewL>
addikt
sziasztok
K100d Super gép valamiért locked-nek olvassa be a kártyát, így nem tud arra írni. mi baja lehet? drága a javítása?
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #6319 üzenetére
Ezt az I-10-est én nem erőltetném.
Volt szerencsém ilyenhez, élőben kézbe venni megrázó élmény. Olcsó műanyag játék érzet minden mennyiségben, plusz ehhez illő lehangoló képminőség. Persze ez utóbbi ebben a kategóriában úgy általában jellemző.
Konkrétan 0 fantáziát látok ebben a gépben. Pontosabban egyetlen egy dologgal lóg ki az átlagból és az hogy formailag erősen hajaz egy DSLR-e. Ami viszont a fentiek fényében, meg hogy alig nagyobb egy gyufásdoboznál kicsit olyan mint amikor a Wartburgra lángnyelveket festenek, hogy sportosabbnak tűnjön.De hogy ne legyek ennyire negatív, nemrég volt kezemben egy K-r, na az meg éppen hogy pozitív meglepetés volt. A kategóriájától és a méretétől teljesen idegen módon minőségi érzést keltett és a fogása is olyan volt mintha direkt a kezemre szabták volna.
-
jeni
félisten
válasz
Mercutio_ #6314 üzenetére
Innen a Medikerből
Hát igen tényleg nem egy drágaság,főleg,hogy olyan retró filingje van neki.
Ennyiért Digitális stabis gépet adnak ami nem azonos a fizikai stabilizátorral,valamint 3x optikai zoom. -
válasz
Mercutio_ #6314 üzenetére
a pentax kompaktjai is nagyon rosszak. a különbség az, hogy a nagyobb gyártóknál a márkanév elviszi a hátán a kompaktokat (nehéz más okot találni, hogy bárki is nikon kompaktokhoz nyúl például), a pentaxnál nem. másrészt, azért mondjuk a canon és a panasonic értelmes és főleg saját dolgokat is csinál kompakt téren. a pentax nemigen.
a 645d nagyon látványos és jó termék, csak épp drágább a fejlesztése, mint amennyit aztán a konyhára hoz (az egész mf piac nagyon-nagyon kicsi, pár tízezer az eladott darabszám, szemben a dslr-ek milliós nagyságrendjével. a hasselblad hányszor is cserélt gazdát?).
egy darab k-5 viszont kevés a boldogsághoz. meglátjuk, hogy van-e vmi ütős koncepciója a ricohnak a pentaxszal, amit végre is tud hajtani. ha igen, túlélhetik, ha nem, hamarosan újra eladó lesz a márka.
(mindez jórészt független attól, hogy milyen minőségű termékeket csinálnak, a ricoh gxr sztem most is a legjobb mirrorless rendszer, a ricoh csúcskompaktok szintén az élmezőnyben vannak, ahogy a k-5 és a 645d is.)
-
Mercutio_
félisten
Szvsz semmivel nem rosszabbak a Pentax kis kompaktjai mint a többi gyártóé.
Kis szenzor, gyenge képminőség amint ISO-t kell emelni, ez tipikus kompakt jellemző, az átlagmezőnyben se az 1/1,7"-os szenzor, se a fényerős jó optika nem játszik.Emellett pl. a Pentax i10 segédfénnyel, 5X zoommal, szenzorstabival kis mérettel, nagyon pofás külsővel 25k-ért ne mond, hogy nem bestbuy abban az árkategóriában
-
igen, ez az egy kategória, ahol kb. csináltak valamit. a többi viszont totál hulladék. és ez alól az sem menti őket, hogy az oly is ugyanaz (persze not anymore, az xz-1 már elég pozitív fogadtatásban részesült). nem egészen értem egyébként ezt a fene nagy pentax-öntudatot, a cég csődbement. ez nem jelenti azt, hogy ne csinálnának jó termékeket, mert de, de konkrétan le vannak térdelve. szóval aki nem egy konkrét terméket kedvel, hanem globalice pentax-hívő, annak legkésőbb ma fel kellett ébrednie. ezen nem sokat változtat az sem, hogy az olympus nincs nagyon különböző helyzetben, és ha tippelnem kéne, ők a legesélyesebbek a szopórollerre következő körben. vagy a ricoh-pentax páros.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Bittorrent topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- PS Plus előfizetések