- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2025
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kean_Sorbo
őstag
Sziasztok!
Láttam itt a makró előtétlencsékről volt szó. Nekem van egy 18-55 és 55-300 objektívem. Ezek közül melyikre lehet, illetve érdemes ilyeneket rendelni?
-
A Zéé
addikt
válasz
TurpiUrfi2 #26198 üzenetére
"Sem kivenni sem szigetelni sem mérni nem tudom hogyan kellene."
ebben az esetben én hagynám a francba. De ez csak az én véleményem
-
TurpiUrfi2
tag
Lenne egy olyan vakuhoz kapcsolódó kérdésem, hogy ha adott egy Canon talpas Soligor MZ 400 AFC vaku. Na most öreg de jó és most occsóért hozzájuthatnék. (Pár ezer forint).
Ahány embert kérdezek, mind mást mond arról, hogy érdemes-e megtartanom vagy nem. Abban megegyeznek, hogy közép érintekezőjével lehet manuálban használni (megy is, kipróbáltam) de állítólag oldalérintkezőket le kell szigetelni (vagy kivenni) mert rövidzárlatot okozhat , más a meg azt mondja hogy "talpfeszültéget" kell simán mérni és nem kell szigetelni semmit. - Monyákolás alatt a fentieket értem. Sem kivenni sem szigetelni sem mérni nem tudom hogyan kellene.Köszönöm Nektek!
-
amulet
senior tag
D7000-nél a zárcsere megy gariban? amennyiben gari alatt előjön a csere
-
bandigno
senior tag
válasz
kellcucc #26192 üzenetére
nem, ez az 1500 forintos feltekerhető lencse ebay-ről! a raynox újonnan 20e felett van, de az a 18-105-ön bizonyos gyutáv felett már vignettál! kicsit tisztább a raynox üveg, viszont lehet venni polaroid feltekerhetőt is megfelelő szűrőméretben, ami már olyan tisztaságú lehet, mint a raynox
-
kellcucc
aktív tag
válasz
bandigno #26191 üzenetére
Na ne idegesíts...Hajól értem akkor egy 50 1.8G és raynox dcr-250 előtéttel lőtted ezt? Nekem kezdőként több nem kell. 18-105 kit obin az előtét lencse gondolom azért már nem lenne ennyire tetszetős?
Mindegy, úgy is akarok venni egy fényerőset majd, ha sok pénzem lesz
szerk: Gyorsan utána néztem....azonnal!! kell nekem egy ilyen előtét, a kittel is tetszik amit művel, szerintem vállalható.
-
bandigno
senior tag
válasz
fireman123 #26179 üzenetére
Nekem volt a 18-105-höz is, most az 50 1.8G-hez is van, illetve a 17-35-höz is ilyen feltekerhető előtétlencsém!
NYUGODTAN megrendelheted, a tisztasága teljesen elfogadható, sokkal jobban teljesít, mint az ára! a raynox 8 dioptriát tud, én ezekből 8-asat rendeltem, a többire nem volt szükségem! Ha kell mintakép, akkor linkelek!
A 70-300 VC-hez is úton van már! -
80hun
addikt
válasz
fireman123 #26182 üzenetére
Szerintem a zoomhoz.
A raynox dcr-250 makró előtét már túl drága lenne?
Mert az univerzális többféle szűrőmenetre felmegy. -
fireman123
őstag
-
törölt tag
válasz
fireman123 #26173 üzenetére
"esetleg egy Tamron 70-300 VC-t (ha el nem zavar a feleségem amikor meglátja az árát
)"
Ilyen esetben mutasd meg neki a Nikon 70-300 VR árát, és mondd meg neki, hogy tulajdonképpen a Tamronnal spórolsz 60k-t.
-
fireman123
őstag
Köszi az infót, egyenlőre nem tudok venni macro lencsét is, az 1,8 fényerős fix jobban kell
...szép képek!
Ha a linkelt olcsó előtétlencse mellett döntök, akkor azt melyik obihoz célszerű venni? ...a 18-105-höz 67 mm-est, vagy a fix 35mm 1,8g-hez 52 mm-est??? (tudom, hogy a képe olyan lesz mint az ára, de próbálgatni első körben erre van keret)
#zool1: ...hát igen, ez a párosítás lenne az igazi!!!... de most még nem megy sajnos .....
-
TurpiUrfi2
tag
Sziasztok!
Erre esetleg tud valaki valamit mondani? Bemásolom ...nem jött nagyon válasz...
"Egy olyan vakus kérdésem is lenne, hogy adott egy Canon talpas Soligor MZ 400 AFC vaku. Na most öreg de jó és most occsóért hozzájuthatnék. (Pár ezer forint).
Ahány embert kérdezek, mind mást mond arról, hogy érdemes-e megtartanom vagy nem. Abban megegyeznek, hogy közép érintekzőjével lehet manuálban használni (megy is, kipróbáltam) de állítólag oldalérintkezőket le kell szigetelni (vagy kivenni) mert rövidzárlatot okozhat , más a meg azt mondja hogy "talpfeszültéget" kell simán mérni és nem kell szigetelni semmit. - Monyákolás alatt a fentieket értem. Sem kivenni sem szigetelni sem mérni nem tudom hogy kellene.
Köszönet!"Köszönet.
-
zool1
őstag
válasz
Tessék Tamron 70-300 vc+ Raynox dcr 250. Nem rossz ugye...
-
80hun
addikt
válasz
Elfogadhatóból szerintem a Raynox előtétlencse lenne jó. De az nem 4e ft sajna.
De pl a 35mm f1.8 helyett vehetsz 40mm f2.8 as micro obit. De ez csak akkor alternatíva ha nincs szükséged az 1.8-as fényerőre.Próbálkozhatsz még makróközgyűrűsorral de az se a legolcsóbb.
Vagy amit mutattál előtétlencse. Olyan amilyen az ára sztem.Itt egy kép a 40mm-esel , a hétvégén csináltam.
-
fireman123
őstag
Sziasztok!
Van egy D5300 gépem és hozzá 18-105 kitobi, ezzel tanulgatom a fotózás rejtélyeit, persze teljesen amatőr, hobbi szint van megcélozva
, a nem túl távoli jövőben valószínűleg veszek egy Nikon 35mm 1,8G-s obit, a teljesen távoliban pedig esetleg egy Tamron 70-300 VC-t (ha el nem zavar a feleségem amikor meglátja az árát
)
A kérdésem arra vonatkozik, hogy ha makrót is szeretnék csinálni, hogyan tudom a legolcsóbban megúszni, elfogadható képek készítésére ....külön macro obit már biztos nem tudok venni, nem túl drága előtét lencse sorra gondoltam (tényleg teljesen amatőr, hobbi felhasználás a cél), kérdés, hogy a 18-105 vagy a fix 35-ös objektívhez megfelelőt kellene vennem???
Kb.ebben az árkategóriában tudok gondolkodni, esetleg kicsit feljebb.
Ha van jobb megoldás (árérzékenységet figyelembe véve), kérem javasoljatok, tudom ezek kompromisszumos dolgok, de nem tudok rá most jelentősen többet költeni. -
fireman123
őstag
válasz
azoltan88 #26167 üzenetére
Hoppppp ...ez engem is érdekelne, csak a régi 80-as évekbeli analóg géphez használt vakum típusa Chinon 3000XP, a váz pedig D5300
Guglizás közben meg is találtam az én vakum vonatkozásában a "nem ajánlott" választ....gondolom minden régi vaku vonatkozásában megszívlelendő vélemény
-
flash-
veterán
válasz
matyi012345 #26141 üzenetére
abszolút gondolkodom rajta, egy fotó szine,szinezete kb eldönti hogy egy kép jó vagy nem,
Lr preseteket-templatek-et meg nem sokra tartom.. -
Sziasztok!
Volt-e már valakinek dolga Tamron 18-270mm obival?
Van-e nagy különbség a PZD motoros és a sima motoros között? (PZD +25k-val drágább, ennyivel jobb lenne?)
Tudom, hogy 200mm felett már 6,3 a fény, de kellene valami nagy átfogású obi, és erre gondoltam!
És véleményekre lenne szükségem! -
azoltan88
tag
Sziasztok!
Találtam egy Sunpak auto 260 nevű vakut otthon a szekrény mélyén. Nagyon régi, 80-as években lett megvéve. Használható szerintetek ez a Nikon D3100-as gépemmel?
Köszönöm a segítséget előre is
-
negyedes
addikt
-
Vyndree
őstag
válasz
bigsee #26160 üzenetére
Kijelzőn nem írja ki az expozíció kompenzációt? Érdemes néha ránézni, az értékeket bekapcsolás után áttekinteni.
Előfordul az ilyen, én is hasonlóan jártam tavaly. Este a holdat fotóztam (még bridge géppel) és a végén megnéztem valamit ezért az ISO-t fixen 3200-ra állítottam. Nem kellett volna, mert másnap persze elfelejtettem visszaállítani, így az összes képek így készítültek. Akkor tettem fel a topaz denoise-t, mármint lightroom alá. Persze nem lett az igazi, de lényegesen jobbak lettek a képeink.
-
bigsee
addikt
Kezd a t*k*m tele lenni a d5100-el. Amikor megvettem, akkor azt vettem észre, hogy P módban nem tudok képeket csinálni, mind sötét lett. Auto-n jó volt, P-n nem. Észrevettem, hogy -5.0-ra állítódott az expozíció kompenzáció. Akkor 0-ra állítottam. Most jöttem haza hétvégi nyaralásból, az összes kép alulexponált lett
-2-n volt ugyanez. Én tuti nem állítottam el. Most visszaállítottam gyárira (menu+info) és kiveszem az akksit reggelig, hátha a backup elem (tényleg van ebben ilyen? Kellene lennie...) merült le.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #26147 üzenetére
Nem "érzékelő akna", hanem "érzékelő, (vessző) akna".
Magyarán, hogy poros a tükörakna vagy az AF szenzor a tükörakna alján.
Az esetek 1%-ában okozza, mert ahhoz már olyan mocskosnak kellene lennie, hogy nem lát ki a keresőn.
Ami okozhatja az a tükör lazasága (pl. ha sokat tárolják a vázat "arccal" (bajonettel) lefelé, vagy ha kapott egy "pofont" a váz és elmozdult a szenzor vagy az AF szenzor. De az objektívben is még kismillió dolog okozhatja...
Szerk.: Látom, közben helyretettétek.
-
rukh
senior tag
Hi!
Szeretném megkérdezni, hogy mikro SDHC kártya foglalatban gond nélkül használható-e egy 7100-ban?
-
80hun
addikt
válasz
spanyoll #26146 üzenetére
Nem tévedsz a colorchecker beállító szett 30e.
De már az is sokat segíthet ha rseteli a monitort. Elégsok monitor lefedi a sRGB 95-99%-át.
Gyárilag sokszor be van állízva.
Bár ezen a kis beállítószetten én is elgondolkoztam.:-) -
spanyoll
addikt
válasz
matyi012345 #26141 üzenetére
Valami olyan rémlik, hogy az olcsóbb verziók elég szarok és csak nagyjából félszürkék, a rendesek meg 25 körül vannak; aztán tévedhetek is.
-
-
lmaresz
aktív tag
Sziasztok!
Ma voltam egy rendezvényt fotózni, és problémám akadt a D3100+Tamron 70-300 + SB-700 trió autófókuszával. Az történt, hogy autofókusszal belőttem az élességet, és nagyon nem lett a kép éles, ezért inkább manuálban állítottam a fókuszt, mindig egy adott távolsággal kellett előrébb állítanom a fókuszt, mint ahogyan a gépem mondta.
Persze elsőnek ez most frontos vagy backesnek tűnhet, azonban itthon nem tapasztaltam semmi hibát... Holnap részletes teszt alá veszem az objektívet illetve a gépet és csinálok vele egy fókusztesztet, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy itthon pontos, csak ott volt pontatlan. Esetleg még arra gondoltam, hogy lehet bezavart ott valami az infrás távmérőnek?Segítségeteket, ötleteitek előre is köszönöm!
-
80hun
addikt
válasz
flash- #26136 üzenetére
A szinekkel kapcsolatban már én is firtattam a témát.
Ha megadnak fotózol jpeg v. raw mindegy a tökéletes szinvisszaadáshoz komoly felszerelés és monitor kell..
Plusz komoly ismeretek, amit általános felhasználoknak felesleges.
Én pl néztem monitort és oda jukadtam ki hogy nkem felesleges ahoz olyan monitort venn ami lefedi az Adobe RGB szinteret mivel nem ez a munkám és komoly tudást is igényel.Igy marad az sRGB szinteres 4K monitor amit kinéztem magamnak.
Az sRGB bőven elég hogyha netre töltök képet v. kinyomtatom magamnak. Ezért kár beleölni sokszázezret.
De nézz utánna te is ha érdekel.Egy egyszerű cikk.Egyébként gépfüggő mennyire jó az AWB szerintem nekem megfelel a legtöbb helyzetben.
-
negyedes
addikt
válasz
flash- #26136 üzenetére
Colorcheker+kalibralt monitor.
-
flash-
veterán
hogyan fotózzak le valamit úgy hogy az igazi valós szinét(fehéregyensúly,szinzet,stb) kapjam?
jpeg + milyen beállitás, vagy raw? de ott meg hogy utómunkázzak hogy a 100% vagy ahhoz legjobban hasonlító valós szinét kapjam egy egy tárgynak!
és hogy utómunkázzak ilyen esetbe??(jpeg nél ugye lehet presetelni félszürke lappal,nade a szinezetbe belenyúl a gép, viszont rawnál nem érvényes úgytudom a szürkelapozás..)
-
Byk01
őstag
válasz
w.miki #26128 üzenetére
Jobban járnátok némi utánaolvasással és próbálgatással, mert az automata nagyon el tudja vinni a képet attól, amit igazán szeretnétek. Első lépésként a záridő-rekesz-érzékenység összefüggései, valamint a fénymérés működése az, amit ha megismertek, és használjátok/kihasználjátok, sokat dob a képeiteken.
Ja, és inkább RAW-ban mentsétek a képeket, mert van, ami még korrigálható belőle, ha az auto mód tévedett.
-
törölt tag
válasz
w.miki #26125 üzenetére
Érdekes az EXIF. A 0008-as képnél az is szerepel benne, hogy vakuzott a gép. Mondjuk nem tudom miért, mert ilyen képeknél az égvilágon semmi értelme. (HA a túloldalra dobnál egy Sztálin-gyertyát, az adna megvilágítást. De olyan vaku szerintem nem létezik, ami ilyen távolságból használható lenne, pláne ekkora felületre.)
Egyébként alul lett exponálva a kép (gondolom a vakuzás miatt is).
-
w.miki
veterán
válasz
matyi012345 #26127 üzenetére
hogyan kell a jpeg-et paraméterezni a gépen?
(jobbára automatán használjuk, és jpg-et mentünk, mert annyira még nem értünk a fotózáshoz, hogy biztos kézzel állítgassuk a manuális módokat)
-
w.miki
veterán
Sziasztok!
Régebben már volt róla szó, van egy Nikon D90, és automatán szinte mindig szürkés képeken csinál.
Akkor már javasoltátok a resetet, amit meg is csináltunk, de a képek még mindig nem jók, ha obit cserélünk akkor sem.
Most sikerült regisztrálni a flickre, és feltenni képeket.
Megnéznétek, szerintetek mi lehet a baj? -
pcsabat
őstag
válasz
randras_83 #26123 üzenetére
az 50mm F1.8G egy frankó obi, több drágább, vagy többször annyiba kerülő objektívem is van, mégis a fix 50-et használom az esetek túlnyomó részében. Kiváló kis cucc, ennyi pénzért!
-
randras_83
addikt
válasz
aleister #26115 üzenetére
Pont ezt mondom, hogy drága.
Bár én ma nagyon mákos voltam. bementem a 220voltba és leadtam a 18-55-ös obim, mit ad isten előttem vittek be egy még garis makulátlan 50mm 1.8G-t, mondanom sem kell, hogy hoztam is 44kért.
Szóval most boldog vagyok a 18-105 VR-vel és az 50 mm-essel.Ha elmegy a kitobim meg a polár szűrőm akkor nagyon jól sikerült váltani.
-
fireman123
őstag
Sziasztok!
Az alábbi sdhc kártya megfelelő D5300-ba, tudja kezelni? ...videó miatt gondoltam erre a sebességre, ha esetleg más ajánlott, akkor légyszi konkrét típust javasoljatok.
[link]
Az oldalon az adatlapja UHS-1-et ír ...viszont mit jelenet a kártyán az U betűben a 3-as szám? -
*Ropi*
félisten
válasz
Serius1974 #26107 üzenetére
Csurgó Laci.
-
ryke1
tag
válasz
#65675776 #26113 üzenetére
Huuu, ezt jol elmagyaraztad, akkor ha jol ertettem a Tamron felejtos, jobb a 2 kitobi.
Bocsi, ha hulyesegeket kerdezek, kezdo vagyok es vegre ra tudtam beszelni az asszonyt, hogy vegyunk egy jobb gepet, nem hiszem, hogy a kozeljovoben lessz obi fejlesztes, ezert gondoltam ezt a hasznaltat a 2 obival.aleister: amit irsz azt hol talalom? bar mar utanna neztem mashol
-
aleister
veterán
válasz
randras_83 #26111 üzenetére
Azért a 40 elég kevés. A 35 1.8G-k szoktak ennyiért menni. 40-45 között reális a G-s 50-es.
A D-k 30 körül mozognak. Ki lehet fogni 25-ért is itthon.(#26109) ryke1:
Használt váz vásárlás: topic összefoglaló megvolt? -
törölt tag
válasz
chipi-85 #26112 üzenetére
Gondolom az eladók többsége úgy van vele, hogy egy Nikon F obi minden F-bajonettes vázzal kompatibilis többé kevésbé, így ennek felára van. AMíg az emberek ezt megfizetik, addig nem lesz változás.
ryke1: Pl kezdjük azzal, hogy az a Sigma kapásból gyengébb fényerejú. A hosszú végén csak azért van AF a belépő vázakkal, mert az obi hazudik magáról. f5.6-nál szűkebb rekesz esetén a régebbi és mai belépő vázak ugyanis nem képesek fókuszálni. Legalábbis ami a fázisérzékelés fókuszt illeti. A kontrasztalapú működhet. Az ilyen nagy átfogású obiknál meg alapból le kell mondani a képminőségről.
-
válasz
randras_83 #26111 üzenetére
Az 50mm 1.8D-k is 35 körül vannak...
A VR2-s 18-55ösöket 25-30ért árulják.... Ami szintén irreálisan magas ár!Kenyon obik meg a béka segge alatt vannak árban...
-
Csak én érzem úgy hogy a Nikon bajonettes használt objektívek ára az egekben van?!
Egyes eladók nem sokkal adják olcsóbban a több éves obijaikat, mint a jelenlegi bolti ár
-
ryke1
tag
Kaptam egy jo ajanlatot egy d3200 set 18-55mm es 55-200mm obival, meg nincs 1 eves .
Az lenne a kerdesem, hogy ez a 55-200 obi mennyire jo vagy rosszab mint a TAMRON AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II.
Hogyan tudom tesztelni, mit kell nezni egy hasznalt gep vasarlasakor?Koszi a valaszokat
-
Serius1974
tag
lehet olvasó cserés, mert úgy látom, hogy egy láb hiányzik!
-
Serius1974
tag
Sziasztok!
D300-as gépemben összeakadtak egy rossz CF kártya következtében a kártyaolvasója lábai. Tud valaki egy "nem lehúzós" szakembert? -
aleister
veterán
válasz
TurpiUrfi2 #26102 üzenetére
Az 1:1-es leképezés azt jelenti, hogy a valóságban a tárgy 1mm-e az érzékelőn is 1mm-ként fog leképeződni (szép szenvedőben),
-
80hun
addikt
válasz
TurpiUrfi2 #26102 üzenetére
sigma 17-70mm f2.8-4 os hsm 1:2.7 leképzést tud. (nekem ez a fajta van)
sigma 17-70mm f2.8-4.5 os hsm 1:2.3
és a legújabb sigma 17-70mm f2.8-4 os hsm C 1:2.7Annyi hogy a 70-300-asokból is a stabis jó csak , az olcsó stabi nélküli teléknek egy hulladék a képminősége.
Tehát kb 2 változat van ami tényleg jó : Tamron 70-300mm Vc Usd és nikon af-s 70-300mm Vr -
TurpiUrfi2
tag
Egy olyan vakus kérdésem is lenne, hogy adott egy Canon talpas Soligor MZ 400 AFC vaku. Na most öreg de jó és most occsóért hozzájuthatnék. (Pár ezer forint).
Ahány embert kérdezek, mind mást mond arról, hogy érdemes-e megtartanom vagy nem. Abban megegyeznek, hogy közép érintekzőjével lehet manuálban használni (megy is, kipróbáltam) de állítólag oldalérintkezőket le kell szigetelni (vagy kivenni) mert rövidzárlatot okozhat , más a meg azt mondja hogy "talpfeszültéget" kell simán mérni és nem kell szigetelni semmit. - Monyákolás alatt a fentieket értem. Sem kivenni sem szigetelni sem mérni nem tudom hogy kellene.
Köszönet!
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Napelem
- Autós topik
- Hyundai, Kia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Házimozi haladó szinten
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Battlefield 6
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" Foltos FHD Touch I Cam I W10 I Gari!