Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
brunette
csendes tag
Most keveredtem ide a gombák révén... Mi ez a Prohardver tali? Meg egyáltalán? :-) Tetszik a társaság, biztos a buli is jó lesz, jó szórakozást mindenkinek, aki le tudott menni! Állítólag rókagombára van most esély arrafelé...
Kis okoskodósra sikerültek a hozzászólásaim... :-) -
Sárpac
nagyúr
Én a rókagombát szag alapján szoktam főleg beazonosítani. Annyira jellegzetes, hogy szinte semmivel sem lehet összetéveszteni.
A lent megmutatott gomba 95%, hogy világító tölcsérgomba.
Mivel ez a gomba fiatal korától öreg koráig különböző árnyalatokban tündököl így a színe nem mérvadó, az alakja annál inkább. Öreg korában jobban hasonlít a rókagombához, de a szaga az teljesen más na meg a lemezek ugye azok is árulkodnak. -
-
Sárpac
nagyúr
Nah rotyog a császárgomba levesem, gyönyörű szép világos aranysárga leves lesz belőle.
Ha holnap nem írnék akkor tévedtem! -
Sárpac
nagyúr
válasz
FehérHolló #87 üzenetére
Pontosan.
-
Sárpac
nagyúr
válasz
FehérHolló #85 üzenetére
Nekem nem jött be rántva, inkább őzláb az finom.
Viszont nyársra tűzve is nagyon finom tud lenni! -
Sárpac
nagyúr
válasz
FehérHolló #83 üzenetére
Jaja én 3felé szoktam szedni szita kukac megy a kukába vagy az erdő talaját gazdagítja, a kevésbé kukacos fajta megy száradni, a tiszta kukactalan megy pörköltbe!
Száraz a Mátra sajnos megint nagyon. Pont egy hete volt sok fiatal vargánya akkor 2óra alatt 2nagy szatyorra összejött, ma csak vegyes válogatott tinorukkal lett egy szatyival. Illetve néhány császárgomba.
Amúgy rengeteg a kis légy ma teljesen felhúztak akárhova mentem mindenhol nyüzsögnek és imádják az ember szemét kibökni.
-
FehérHolló
veterán
Körülbelül 8 éve vadászunk vargányára a Mátrában.
Most valóban volt előtte 1 hét száraz idő, de erősen remélem, hogy az egy héttel ezelőtti eső elrendezte, hogy legyenek fél hét múlva.Egyébként én személy szerint a fiatalokat szeretem. Finom és nem kell sokat vágni, hogy ne legyen kukacos.
-
Sárpac
nagyúr
válasz
FehérHolló #81 üzenetére
Nem fogsz sokat találni mivel épp most fut le. Én is alig találtam és szinte mind öregebb fajta.
Kellene egy újabb esősebb időszak, hogy ismét nagyobb számban megjelenhessen, de az után is minimum 1hét mire kibújik.Vargánya kb. 2-3hetes periódusokban jelenik meg nyáron, de elengedhetetlen számukra egy esős időszak.
-
FehérHolló
veterán
Fél hét múlva irány a Mátra. Reszkessetek vargányák!
-
ngabor2
nagyúr
oké, holnap asszem "szagtalanítani" fogom, aztán üvegbe pakolom. a mostani textilzsák átmeneti megoldás, ha kicsit párás a levegő, megereszkedik benne a cucc, aztán nehezen szárad ki.
debrecen és környékén a nagyerdőben voltunk gombászni, még tavasszal, nem sokmindent találtunk. mondjuk annyi összejött, hogy másnap 4-en jóllaktunk vele (meg azzal a 10 tojással, ami ráment
). jövő szerdán megyünk Oszkóra, remélem a környéken vannak jó lomboserdők, ahova érdemes kimenni gombászni, vagy legalább mezők, ahol van szegfűgomba. nomeg a környéken (zalaegerszeg, szombathely) gombavizsgáló, mert saját magam szedését eddig egyszer mertem megenni (de a szegfűgombát azt elég nagy biztonsággal felismerem).
-
Tumak
tag
A császárgalóca kitűnő ízéről,illatáról és szépségéről az ókori Rómában dicsérő énekeket költöttek. - Dr Rimóczi Imre -Gombaválogató
Sajnos még nem volt időm itt Eger környékén gombázni-de jó lehetőségek vannak itt. Múlt héten cseréltem mosodókagylót -vargányáraDe nyitott szemmel kell járni: pld Budapesten (Budán) is találtam már laskagombát - 3 m magasan egy fán és rendkívül finom volt! Vagy akácosban lila pereszkét szedtem a hó alól! Még decemberben is lehet gombázni -téli fülőkét!
-
Sárpac
nagyúr
Igen 8órás barangolás gyümölcse. Viszont nagy tapasztalatot sikerült szereznem ui. most már tudom melyek azok a helyek ahol megtalálható ez a csodás gomba.
Nagyon szereti úgy néz ki a tölgyfa tövét olyan helyeken ahol kissé szikárabb és ilyen göröngyös agyagos a talaj. Szinte mindet tölgyfa tövében olyan 10-50cm távolságban találtam Mátrafüreden, méghozzá messziről 30-40méterről is simán ki lehet szúrni, mert a ahogy rásüt a nap ilyen világító aranyszínűnek tűnik a távolban. -
ngabor2
nagyúr
bocskor, gallér, fehér lemezek... galóca, de hogy milyen, azt nem tudom, annyira nem értek hozzá.
#70: milyen hőfokra? előmelegítettbe, vagy ott melegedjen? légkeverést érdemes bekapcsolni? első szárítás, nem akarnám elszúrni.
viszont mindenképp viszek belőle a táborba, ha lesz más gombakedvelő is, csinálunk belőle valamit
3-féléből már lehet.
-
Sárpac
nagyúr
Találtam én is korallgombát a ritkasága abból is kitűnik, hogy több mint 20éve gombászom és csak 1 párost sikerült eddig felfedeznem.
Szegfű pörköltnek isteni mert nem túl erős gombaízű gomba. A rókából viszont mindig fűszer lesz ha sikerül találnom nagyon finom illata van.
-
Sárpac
nagyúr
Nem nem rontottál el semmit sem.
Viszont szárítás után ha elfogadsz tőlem egy javaslatot, mindíg tedd be sütőbe egy pár percere ne sokra 4-5perc bőven elég. Utána lezárt befőttes üvegben tárolandó évekig használható lesz. Vagy sima kávédarálóban leőrölve, főként a vargánya, nagyon jó ételízesítő főleg sült húsokhoz. A szag természetes de a sütő azt is elveszi majd! -
ngabor2
nagyúr
száríottam némi gombát: szegfű, érdestinóru, vargánya. meg is száradt 2 nap alatt a napon. viszont mindegyiknek ugyan olyan, nem túl kellemes a szaga
az érdekes az, hogy vízzel felengedve ez a szag szinte teljesen eltűnik, az ízén is csak a saját íze érzik főzés után. ez másnál is így van, vagy én rontok el valamit? a napon szárítást olyantól hallottam, aki elég sok gombát szokott szárítani.
-
nike_
addikt
Sziasztok!
Mi is kb. 1 hete elvoltunk gombászni papámmal, nagyon jól ismeri a gombákat. Szedtünk is egy fél nagyszatyornyi mezei szegfűgombát (csirkegombát). Meg is ettük, nagyon finom húsa van, csak ajánlani tudom annak aki még nem evett.
-
frame>24
addikt
Már korábban akartam írni topikba, most gyorsan összeszedtem, miket szoktunk mi szedni.
A követekező fajokat a Mecsek déli lejtőin (Kővágószőlős; Abaliget felé vezető eredei utak), valamint Barcs és Darány környékéről szedjük:
nagy őzlábgomba, piruló galóca, vargánya, molyhos tinóru, fenyőtinóru, csiperke(ritkább), bimbós pöfeteg(ritka), galambgombák különböző változaztai (földtoló-, zöldhátú-, kékhátú-, e 3 nagyon gyakori) - többnyire ezek kerülnek elő a Mecsekből. Én rántva szeretem őket, ám pl. a felsoroltak keverékéből (galambgombák + őzláb + vargányák) ízletes gombaszószt lehet rittyenteni, eddig még minden vendég többször mert a tányérba belőle. Szintén Mecseken ritkán trombitagomba, ezt szárítva fűszerként használjuk fel.
Aztán: lila pereszke, sárga gévagomba, rókagomba, laskagomba; - ezekért kell messzebb utazni (mármint Pécsről - a Dráva mellé)
A pogányi reptéren gyakori ősszel a szegfűgomba. Ebből pörkölt.
Egyszer fater talált korallgombát, má nemtom, pontosan holCsak hogy társuljak bagyulajuve-hez: itt a laborban a közeljövőben próbaüzemű pezsgőgyártás lesz, immobilizált élesztővel.
-
ngabor2
nagyúr
nyárfa érdestinórut tudtam ma venni a piacon, meg szegfűgombát. mindkettőt megszárítom, a tinórut a napon, mert amúgy berothad, mint a múltkor. a szegfűt is lehet, hogy kiteszem, ha a tinóru ad neki egy kis helyet, nem baj az, ha gyorsabban kezdi.
a szárított szegfűt kipróbáltam, teljes értékű marad, ha beáztatom. elég intenzíven veszi fel a vizet, egy fél óra áztatás elég neki. ráadásul a bántó erősségű ízét is lejjebb adja, tehát kifejezetten jót tesz neki a szárítás.
-
ngabor2
nagyúr
rossz hír: nincs gomba
nem tudom, mi hiányzik még neki, a piacon egy emberkénél láttam tegnapelőtt kb. 1 kg-nyi szegfűgombát, oszt csókolom.
-
bagyulajuve
addikt
ez a főprofilom
de foglakozom borászati élesztők vizsgálatával is, hibridekkel, a célból hogy starterkultúrákat hozzunk létre, de ebben tényleg csak kicsit veszek részt
általunk vizsgált borászati élesztők: Saccharomyces cerevisiae (de ezt használják általában sörélesztéshez és pékáruk készítésében, sörélesztő/pékélesztő), Saccharomyces uvarum, Saccharomyces bayanus -
Ivanh
senior tag
válasz
bagyulajuve #58 üzenetére
nem vagy semmi...
érdekes, hogy én is szeretem a sört... az összes gombafajával...de, ha most valaki ezekután a lábgombákkal jön elő....annak a fenevigye a jószándékát...
-
bagyulajuve
addikt
én minden nap gombászok
vizsgálatom tárgya egy élesztőgombafaj a Schizosaccharomyces pombe más néven hasadóélesztőpombe sört jelent szuahéli nyelven, és ezzel fajjal készítenek Kelet-Afrikában sört
amúgy imádom a gombaételeket minden mennyiségben
üdv -
Ivanh
senior tag
De jó, hogy van ilyen topik...pláne, hogy van kedves ismerős is Gábor személyében...
Aki igazi gombászélményre vágyik, az jöjjön a Zemplénbe.
Én személy szerint, nagy hódolója vagyok e nemes cselekedetnek, és valami irgalmatlan sokféle, és mennyiségű gomba terem errefelé...
Hamarosan teszek fel képeket, miféléket leltem mostanában...annak örömére, hogy hamarosan indul a szezon...elő a gps-ekkel, meg a bakancsokkal és irány a rengeteg... -
Algieba
őstag
válasz
vágányzár #52 üzenetére
Szia!
Nedves volt a föld, plusz sok falevéllel borította. Az bizony az erdő talaja a gomba lábán. Ő volt életem első őzlába és muszáj volt lábával együtt hazavinnem, hogy bemutassam a családnak. Nem szokásom félőrültként rárepülni minden gombára és kitépni őket a helyükről. Óvatosan járok az erdőben, mert kellemetlen eltaposni azt, amit meg szeretnék enni.
A mérges fajokra sem taposok rá, mert azok is érdekelnek. -
vágányzár
tag
Kedves "Algebra" örülök, hogy ránktaláltál!
A csatolt kép kiváltotta kérdés: a kezedben tartot őzlábgomba "aljastúl"-micélium szaggatotottan- takarja a fényt................ szóval így nem fordítjuk ki őket a talajból. Sosem szabad feledni, sokszor az élőlény mejljynek főként fföldfelszín felé kiterjedő nemiszervét fogyasztjuk, talán már azóta a lábunk alatt van, hogy kilóméterekkel odébb bevágtattunk a sűrűbe...............meg egyébként is sok oljlyan tulajdonság fröcsögi éltét mi nékünk csak csudaszám felejtőbe tárgyaltatik..............................
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest