Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Algieba
őstag
Tavaly legalább nyolcvanan voltunk. Találtunk kb. 130 gombafajt. A friss gombából főzött vacsora kiváló volt, ahogy a kóstolóba hozott kész finomságok is.
Az Őrség egyszerűen GYÖNYÖRŰ! Hiába vagyok elfogult az Alfölddel szemben, a dombvidék majdnem elcsábított. Még a vacak időjárás ellenére is egyértelműen látszott, hogy százszor jobb gombatermő vidék mint Békéscsaba és környéke.
A szlovén erdő pedig külön bónusz pont volt. Akikhez csapódtam, átmentek Szlovéniába gesztenyét gyűjteni.
Olyan finom a frissen szedett, majd megsütött, szelídgesztenye, hogy már a gesztenyéért keresztül rohannék az országon.Túrázni akarok. Most.
Ha sikerül anyagilag kigazdálkodnom, elmegyek a találkozóra. Életre szóló élmény.
-
Algieba
őstag
Jön valaki az V. Netgombász találkozóra? Október 2-4. lesz.
-
padee
tag
Fekte trombitagombát szedtünk ma, Néhány igen méretes rókagombát,
néhány galambgomba és vargánya volt a menü. -
master bud
tag
válasz
Thulcandra #245 üzenetére
Molyhos tinóru, ízletes csiperke és pisztricgomba. A tűlevelek közt növő aprócska gomba így nem felismerhető.
Ha gombát fotózol azonosítás végett, érdemes több képet is készíteni, hogy látszódjanak a jellegzetességek. Legyen egy kép az élőhelyével együtt, legyen egy kép a kalapról és legyen egy kép a lemezekről, tönkről. Gyakran úgy szokták, hogy a kérdéses gomba mellé odatesznek egy ugyanolyan kifordított és kettévágott példányt és így készül a fotó.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Thulcandra #247 üzenetére
legjobb tudomásom szerint ilyenkor nincs laska, az a hideget szereti. épp ezért ősszel és tavasszal szokott lenni, ha tetszik neki az idő.
-
Algieba
őstag
válasz
Thulcandra #251 üzenetére
Ez egy fiatal példány fotója még 2007-ből a békéscsabai Árpád sorról.
Gyakori gomba a gyilkos galóca.A képen látni lehet a bocskorát, a fehér tönkjét, és a zöldes kalap színét. A kalap színe lehet majdnem fehér is, sőt, majdnem barna is. De egy kis zöld általában látható rajta.
A tiszta fehér galóca külön faj. De ugyanolyan halálos mint a gyilkos galóca!A gallér a gomba fiatal kora miatt nem látható. Lelógó, kreppapír mintázatú. A tönkön halvány márványos mintázat figyelhető meg. A gombának frissen még nem olyan erős a szaga, de ha áll egy órát olyan fura burgonya szaga lesz. A lemezei fehérek. A gomba sehol sem színeződik.
Tehát, zöldes kalapú, bocskoros, galléros, fehér lemezű gombát SOSE szedjünk le, mert az a gyilkos galóca!
-
Thulcandra
senior tag
Lehet mi is találunk majd, aztán lesz róla kép. Mostanában elvileg sokat leszünk erdőn - ha az idő is engedi, csak találunk valami érdekeset, meg valami finomat is.
Egyébként sok eső volt errefelé mostanában, több gombára számítottam kint. Még apróból is nagyon kevés volt. Persze lehet már leszedték előlünk, na meg nem is tudom milyen ciklusokban és merre felé nőnek itt a gombák, de gondolom ha elkezdek gyakran kijárni, majd én is kitapasztalom.
-
Algieba
őstag
válasz
Thulcandra #249 üzenetére
Én sem vagyok profi gombász, de gombától még hasmenésem sem volt.
Mert annyira óvatos vagyok, hogy kizárólag a jól ismert (unalomig ismert) gombákat gyűjtöm és eszem meg.
Persze szedtem le gyilkos galócát is, hogy mindenkinek megmutassam a legendás gyilkost, a gombamérgezések "sztárját". Az egy pompás példány volt, kb. 20 centi magas, akkora volt a bocskora, mint egy normál tojás. Magán viselte a gyilkos galóca összes védjegyét. Ja, és kórházba vághattam volna vele az egész rokonságomat... Ha vagyok olyan mafla, hogy naiv ember módjára megörülve a SZÉP gombának leszedem őt és a társait, majd megfőzöm utolsó ebédnek. -
Thulcandra
senior tag
Olyan szinten ismerem, hogy láttam róla képet, élőben még nem volt hozzá szerencsém.
Én semmiféle gombát nem szedek le, amiről sejtésem sincs mi lehet, és amit leszedek abból sem eszem míg be nem lett vizsgáltatva.
Ráadásul mivel még nagyon kezdő vagyok a témában, még sok mindennel kell ismerkednem, hogy mit érdemes egyáltalán elcipelni a szakértőig, nehogy valami finomságot kint hagyjak, csak mert nem akarom égetni magam a szaki előtt
Régen volt olyan paranoiám is, hogy nem mertem még megfogni se a gombákat. De azóta úgy tudom Magyarországon nincs olyan gomba ami érintésre mérgezést okoz. Jó, persze a penészt nem érdemest tapizni, igaz az is belélegzés útján vághatja agyon az embert ha jól tudom.
-
Algieba
őstag
válasz
Thulcandra #247 üzenetére
A laskát leszedném, de már mások leszedik helyettem.
Vagy olyan magasan jön elő, hogy én is, meg a többi potya gombász is csak lesi "éhesen".
Természetesen minden gyűjtött gombát be KELL mutatni szakembernek!
Ismered a gyilkos galócát? Ezt minden erdőt járó hobbi gombásznak alapból ismernie kell.
-
Thulcandra
senior tag
Kösz a választ! Nos, olyan gombára nekem sincs szükségem amivel agyalni kell, hogy most jó lesz-e vagy sem, szóval olyan molyhos tinórút inkább nem szedek
Volt még mellette pár, ami már nem volt egész, gondolom akkor ha ehető valami állatok rághatták meg.Ha a fehér valami csiperke lehet, akkor ha sokat látok begyűjtöm, aztán betámadom vele a szakértőt.
Fagombát miért nem szedsz? Én ma pont abban reménykedtem, hogy ha semmi más nem lesz, hát egy kupac laskát csak találunk. De az se volt
-
Algieba
őstag
válasz
Thulcandra #245 üzenetére
A bal felső és jobb alsó sarokban lévő gomba a molyhos tinóru. Feltételesen, ha fiatal és a pórusai még sárgák és nem zöldek, szivacsosak, és nincsenek fehéres penészfoltok a gombán, akkor ehető, mert különben a penész miatt fehérjebomlás indul meg benne és csúnya hasmars lesz a vége az elfogyasztásának.
Éppen emiatt nem gyűjtöm, pedig itt is gyakori.A fehér, barna lemezes gomba valamelyik csiperke faj. Szinte biztosan ehető.
A fából kinövő pedig pisztric gomba hasonmás.
Van pontos fajneve is, de most nem jut eszembe. Fagombákat nem gyűjtök.
-
Thulcandra
senior tag
Kint voltunk ma erdőn, gondoltam szedek gombát is ha lesz, de nem sok mindent találtunk, és az a pár szem ami volt is, arról meg sejtésem se volt, hogy mi lehet
Itt egy kollázs azokról amiket találtunk, be tudja őket valaki tájolni? Hátha valamelyik ehetőnek tűnik, aztán akkor megzaklatom vele majd a helyi gombavizsgálót is, ha esetleg máskor össze jönne egy adagra valóBal felső - jobb alsó sarok ugyanaz a gomba.
Bal középen az egy avarban fekvő farönkön egy pici laska - vagy tapló? nem emlékszem az aljára
Bal oldalt lent a második kép az v.mi fejlődésben lévő gomba, volt vagy 2 centi
Maradék képek ugyanaz a gomba.
Ja, persze ezeket nem hoztuk haza, szóval találgassatok nyugodtan
Meg egyébként se ennék meg semmit amit vizsgáló nem látott.
-
Algieba
őstag
Békéscsaba-Fényes környékén ehető tinóru-féléből a nyárfa érdestinórut, a molyhos tinórut és az aranytinórut lehet nagyobb számban fellelni.
Ehetetlenből is van néhány faj, mint eme általam csak sárgának nevezett:
Illetve változékony tinóru is szépen terem. Kár, hogy ehetetlen.
-
Sárpac
nagyúr
Vagy elég csak Parád, Parádsasvárig, vagy onnan le Füredig.
Rengeteg a gomba, főleg galamb az töménytelen mennyiség, Vargányát vadászni kell mert még ifjoncok jobbára meg az avarszíne miatt eléggé el tudnak rejtőzni.
Sok a piruló galóca is, és kivételesen találtam pár császárgombát is ami igencsak ritka főleg az évnek ebben a szakában.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Zalman I3 Edge EVGA 550W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest