- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- Victoryus: Help! - építményadó
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Victoryus: Except in Hungarian :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Letiltott a Marketplace
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thulcandra
senior tag
válasz
master bud #332 üzenetére
Ezen a képen jól látszik, h szösz van a kalapján
De az csak nyárfaszösz
Egyébként mondtam, hogy a tönk, kalap is bordás volt, ezt nem úgy értem, hogy úgy bordás mint pl. egy kerti tintagomba, hanem ha ránéztél bordásnak tűnt, de a felülete sima volt, és hófehér. (felső képen látszik is ez a tönkön)
Szebb fotókat nem tudtam lőni kompakt géppel félhomályban (erdő + borús is volt) vakuval meg kiégett a kép a hófehér gomba miatt
+ még nekem is meg kell tanulnom normálisan leírni egy gombát
-
Thulcandra
senior tag
válasz
adibacsi #320 üzenetére
Erről a terra oldalán azt írják, hogy fehér a spórapora. Engem továbbra is zavar, hogy az általam talált gombából leszedés után rózsás spóra hullott!
Viszont ha tényleg ez a fehér selyemgomba volt akkor bal*** módon leszedtem egy elég ritka gombafajt?
Sokat kell még tanulnom mielőtt nekiállok szétcseszni az erdőt -
Thulcandra
senior tag
Na igen, azt vizsgálgattam én is mielőtt kidobtam, hogy gallérnak még helye se volt rajta, megnéztem a ragadós bocskorgomba leírását, eléggé illik rá. (igaz nem volt ragadós a gomba)
Egy biztos, szerintem nagyon szép gomba volt, kár, hogy fény és jó gép hiányában nem tudtam szép képeket lőni róla. -
Thulcandra
senior tag
válasz
Thulcandra #313 üzenetére
Ez a fehér gomba lehet még sem galóca, tegnap hazahoztam megmutatni, a lemezei most már rózsásak és a rózsaszín spóra hullik belőle...
-
Thulcandra
senior tag
Ha minden igaz akkor a mai lelemények:
Fehér Galóca
Ezt nem esszük meg mert mérgező!
Kajálni hoztam mást:
Pisztricgomba
Kirántva jó lesz remélhetőleg, fiatal példányokat hoztam, még jó puhák
Mások is jól betáraztak pisztricgombából, és csiperkéből is, ahogy a nyomok mutatják:
Alaposak voltak, egy darab csiperkét sem találtam...
-
Thulcandra
senior tag
válasz
master bud #280 üzenetére
ezt zabáltuk tegnap, mihelyst jobb idő lesz megyek keresni megint, remélem találok laskát is.
-
Thulcandra
senior tag
válasz
Thulcandra #278 üzenetére
Megtaláltam ma a gombavizsgálót egy nagyon kedves és közvetlen hölgy személyében, és bizony téli fülőkét sikerült szednem
Gyorsan főztem is belőle egy gombakrémet melegszendvicshez, aztán egyik barátommal le is teszteltük, nagyon finom! Igaz azt most így ezek után nem tudom, hogy a gomba maga milyen, mert nyersen nem kóstoltam, de azt elmondhatom, hogy ez a gombakrémem ebből a gombából finomabb, mint csiperkéből!
Azt hiszem télen a csiperkét ezentúl meghagyom levesnek -
Thulcandra
senior tag
Életem gombás - mókás oldala ma tovább gyűrűzik :
Szedtem ma egy adag téli fülőkét, mivel teljesen biztos vagyok benne, hogy ez az és elegendő adag is, gondoltam elviszem bevizsgáltatni.
Odacaflattam a városüzemeltető honlapja által megadott helyre megadott időben, de nagy sötétség, sehol senki, még egy rohadt tábla, vagy cetli sincs valamelyik ajtón, ami jelezné, hogy ott lenne a gombavizsgáló hely. Semmi gond, akkor hívjuk fel a honlapon megadott számot... amin közlik, hogy rossz számot hívtam gomba ügyben.
Szóval itt nézek ki a fejemből egy 30 000+ fős városban, és fingom sincs ki tudná bevizsgálni a gombákat, mert ez az egyetlen lehetőség amit találtam...
Holnap majd felhívom a városüzemeltetőt, hátha okosabb leszek.Ez a téli fülőke meddig áll el? Jó lenne megenni, de addig számba nem veszem míg nem látta valami szaki
-
Thulcandra
senior tag
Ez a lista is vicces [link]
A kerti és a ráncos tintagombát is mérgezőként sorolja fel, míg az összes többi szerint ehető és finom... internet
-
Thulcandra
senior tag
válasz
master bud #267 üzenetére
Most nem tudtam képeket csinálni, nincs mivel perpill (illetve egy telefon lenne amiről meg nem tudom átrakni gépre).
Mindenesetre úgy néz ki kerti tintagomba volt ez egyik mert ma reggelre szétfolyt szép feketén
Ilyet akkor szedek legközelebb ha rögtön el tudom vinni szakértőhöz. Egyébként főzött valaki már kerti tintagombából valamit? Mit érdemes belőle egymagában? Vagy inkább jobb mással keverni?
-
Thulcandra
senior tag
Szedtem ma két fajta gombát, de ismét nem tudom meghatározni őket rendesen, közben kicsit felhúztam magam, így még nem tudom elvigyem-e holnap szakértőhöz, vagy ne.
Az egyik gomba ez alapján [link] kerti tintangomba, csak éppenséggel a lemezek színe kicsiknél világosszürke, fejlettebbeknél sötétszürke... szóval lehet mégse ez? Amit én találtam teljesen így néz ki viszont egy nagyon tömör csomóban voltak, nyomták össze egymást, annyira.
Amin felhúztam magam az meg: pl. ez a kép [link] elvileg ez is kerti tintagomba, de a tönkje rövid és vastag és a kalapja is más, mint a másik leírás. Most akkor?
Másik: [link] Itt az első kép biztos, hogy ugyanaz a gomba mint a többi? Furcsa, nekem másnak tűnik, és magányosan áll, mikor ez egy csoportosan növő gomba leírása...
Lehet nem nekem való a gombászás, vagy lehet ezek a netes leírások nem teljesen korrektek, de ez így marha idegesítő, hogy nem tudom pontosan behatárolni.
Azt hiszem el kéne mennem egy tanfolyamra vagy valami, vagy nekiállok mindent leszedni ami utamba kerül és frászt hozom a helyi szakértőre mindenféle halálosan mérgező okossággal -
Thulcandra
senior tag
Lehet mi is találunk majd, aztán lesz róla kép. Mostanában elvileg sokat leszünk erdőn - ha az idő is engedi, csak találunk valami érdekeset, meg valami finomat is.
Egyébként sok eső volt errefelé mostanában, több gombára számítottam kint. Még apróból is nagyon kevés volt. Persze lehet már leszedték előlünk, na meg nem is tudom milyen ciklusokban és merre felé nőnek itt a gombák, de gondolom ha elkezdek gyakran kijárni, majd én is kitapasztalom.
-
Thulcandra
senior tag
Olyan szinten ismerem, hogy láttam róla képet, élőben még nem volt hozzá szerencsém.
Én semmiféle gombát nem szedek le, amiről sejtésem sincs mi lehet, és amit leszedek abból sem eszem míg be nem lett vizsgáltatva.
Ráadásul mivel még nagyon kezdő vagyok a témában, még sok mindennel kell ismerkednem, hogy mit érdemes egyáltalán elcipelni a szakértőig, nehogy valami finomságot kint hagyjak, csak mert nem akarom égetni magam a szaki előtt
Régen volt olyan paranoiám is, hogy nem mertem még megfogni se a gombákat. De azóta úgy tudom Magyarországon nincs olyan gomba ami érintésre mérgezést okoz. Jó, persze a penészt nem érdemest tapizni, igaz az is belélegzés útján vághatja agyon az embert ha jól tudom.
-
Thulcandra
senior tag
Kösz a választ! Nos, olyan gombára nekem sincs szükségem amivel agyalni kell, hogy most jó lesz-e vagy sem, szóval olyan molyhos tinórút inkább nem szedek
Volt még mellette pár, ami már nem volt egész, gondolom akkor ha ehető valami állatok rághatták meg.Ha a fehér valami csiperke lehet, akkor ha sokat látok begyűjtöm, aztán betámadom vele a szakértőt.
Fagombát miért nem szedsz? Én ma pont abban reménykedtem, hogy ha semmi más nem lesz, hát egy kupac laskát csak találunk. De az se volt
-
Thulcandra
senior tag
Kint voltunk ma erdőn, gondoltam szedek gombát is ha lesz, de nem sok mindent találtunk, és az a pár szem ami volt is, arról meg sejtésem se volt, hogy mi lehet
Itt egy kollázs azokról amiket találtunk, be tudja őket valaki tájolni? Hátha valamelyik ehetőnek tűnik, aztán akkor megzaklatom vele majd a helyi gombavizsgálót is, ha esetleg máskor össze jönne egy adagra valóBal felső - jobb alsó sarok ugyanaz a gomba.
Bal középen az egy avarban fekvő farönkön egy pici laska - vagy tapló? nem emlékszem az aljára
Bal oldalt lent a második kép az v.mi fejlődésben lévő gomba, volt vagy 2 centi
Maradék képek ugyanaz a gomba.
Ja, persze ezeket nem hoztuk haza, szóval találgassatok nyugodtan
Meg egyébként se ennék meg semmit amit vizsgáló nem látott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 4db GYÁRI Peugeot 16 -os használt lemezfelnik ajándék dísztárcsákkal Nexen N'blue nyári gumikkal
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Siemens EQ6 S700 Series automata kv/cappucino/Latte Macchiato föző érintő kijelzővel!
- YIHUA 959D-II forrasztóállomás, BLACK&DECKER HŐLÉGFÚVÓ 2000W, PARKSIDE vezetékes fúrócsiszoló .....
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10700KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A41 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest