Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz hokuszpk #21014 üzenetére

Szerintem a TDP emelésnek nem annyira az IGP.-vel ellátott lapka magszáma miatt lehet jelentősége. (mármint a 95W felettinek persze).
    Azt gondolom, hogy az IGP használata (pl játék) nem terhelheti annyira a procit, hogy a 95W-os TDP-n túlnyúljon. Ha a cél valamiféle fullra terhelt CPU + GPGPU használat lenne, akkor persze jól jöhetne, de hát valljuk be, ilyen programot nagyítóval se nagyon lehetne találni. (mármint ahol az RR-ben bemutatott IGP elég. Egy ilyen képzeletbebeli alkalmazás viszont egy sokkal nagyobb IGP-ből sokkal többet profitálhatna)

Ha ilyesmit terveznek (AM4 TDP emelés), szerintem ezt sokkal inkább az magyarázhatja (vagy legalábbis én ennek több értelmét látnám, v ebben reménykednék), hogy a Pinnacle Ridge-hez használt 12nm-es gyártástechnológa teljesítményorientált. 12LP azaz Leading Performance, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a gate pitch érték a 14LPP-vel szemben 78 helyett 84nm és a Design Library a 9T helyett nm 7.5T (ami a HDL lenne), hanem 9T hovatovább 10.5T.
    Az elmélet szerint ennek következtében nem ütközne olyan éles frekvencia limitekbe, mint azt a Summit Ridge lapka tette, ami ugye 4.1-nél toronymagasab fellívelő fogyasztással gyakorlatilag megállt.
    Ha a HPL használata ezen változtat, akkor az azt jelentené, hogy a frekvencia emelésével nem nőne olyan meredeken a fogyasztás és a hőtermelés. Nyilván persze így se lineáris. De ha a Summit Ridge-nél lineráisabb, akkor mondjuk +2-300Mhz megérheti +30W a TDP-ért cserébe. (Ugye a difi az, hogy a 4.0-4.1Ghz elérése esetén a SR-nek már hiába adtál volna +30W keretet)
    Ez egyébként nem csoda, az intel procijai jellegükben így működnek.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés