Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:53:32

LOGOUT.hu

OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3751) dezz válasza Oliverda (#3746) üzenetére


dezz
nagyúr

Ez azért kissé nevetséges:
kép1

Alig profitál valamit a 2x-es szélességű (+ egyéb gyorsítások) SIMD végrehajtásból. Egy szintetikus teszt...

Ehhez képest...:
kép2

(#3752) Oliverda válasza dezz (#3750) üzenetére


Oliverda
félisten

Hát nyilván a jelenlegi B2-höz képest.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3753) fLeSs


fLeSs
nagyúr

Azon golndolkodott már vki, hogy magok számának növekedésével a procik front-end része egyre több magméretet/tranzisztorszámot emészt fel feleslegesen? Négy mag = négy front-end.
Nem lehetne megoldani, hogy 2-4, később 8 mag egyetlen front-end részleget kapjon? Mondjuk ehhez igencsak be kéne turbózni, hogy több magot etessen, de sztem megoldható lenne, mondjuk kéne egy L1I meg egy L1I trace-cache (a P4 anno az L2-ből szippantott ha az trace cacheben nem volt meg a kellő adat), a megspórolt tranzisztorszámból simán kijönne, okosabb dekódolóval aminek szinte nincs is szüksége a microcode rom-ra :D, egy 8-12 utas dekódolóval már elég durva lenne, vagy ez teljesen esélytelen? :D

[ Szerkesztve ]

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3754) dezz válasza Oliverda (#3752) üzenetére


dezz
nagyúr

Nyilván, csak én arra gondoltam, eleve a gyári órajeleik is magasabbak lesznek, és ugyebár az alapórajelhez képest értendő a túlhúzás, szal ahhoz képest (mármint az aktuális legmagasabb gyári órajeles) nem feltétlenül lesz több arányaiban. Persze egy 9550-essel sokkal jobban lehet majd járni, mint egy 9500-assal. (Kérdés, mennyivel lesz drágább...)

(#3751): Hmm, letiltották a direct linkelést (vagy hogy híjják). Ezek lennének:
1. [link]
2. [link]

(#3755) Oliverda válasza dezz (#3754) üzenetére


Oliverda
félisten

Nem valószínű hogy drágább lesz a 9550 a 9500nál.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3756) dezz válasza Oliverda (#3755) üzenetére


dezz
nagyúr

Mert? Ezt a piac dönti el. Ha magasabb áron is szépen viszik (ami valószínű), magasabb áron is fogják adni... Ha csak azonos áron viszik szépen, akkor persze nem.

(#3753) fLeSs: Hát, pl. az AMD épp most szélesítette ki 256 bitesre a L1I elérését... Azt mondjuk nem tudom, hány órajelenként szív be róla 256 bitet a pipeline.

[ Szerkesztve ]

(#3757) Oliverda válasza dezz (#3756) üzenetére


Oliverda
félisten

Ugyebár mint tudjuk a 9550 nem fog (jelentősen) eltérni a 9500-tól. Olyan meg elég ritkán történik hogy az AMD-nél árat emelnek... :D

mod: pl. a 9600 és a 9600BE ára is megegyezik

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3758) dezz válasza Oliverda (#3757) üzenetére


dezz
nagyúr

Na jó, de azok "hibásak". :DDD Nem nagyon, de épp eléggé közhírré lett téve a dolog. Meg ugye kevésbé húzhatók (bár ez relatíve kevés embert érint). Az meglepő, hogy a 9600BE ára nem magasabb, de valószínű a hiba miatt nem is nagyon vették volna úgy. Talán így sem tolonganak érte.

[ Szerkesztve ]

(#3759) fLeSs válasza dezz (#3756) üzenetére


fLeSs
nagyúr

nem csak az L1I-re gondolok.
ide a pipeline azon része tartozik, ami a reorder buffer (AMD-nél ICU) előtt van (scan, align, decode). ugye ez a rész szolgál arra, hogy a mai x86-os procik kompatibilisek legyenek az x86-tal, mert egyébként belsőleg ezek RISC procik. a kifejezetten RISC-procikba nem is kell ilyen típusú front-end (egy teljesen leegyszerűsítettre azért szükség van), mert ott fix hosszúságú utasítások vannak.
namost ezt a részt sztem tök felesleges egy (x86-os) négymagos prociba négyszer beletenni, csak feleslegesen pazarolja a tranzisztorokat (mind1ik prociba decode stage, aminek az egyik fele a microcode rom, ami a procin belül egy különálló proci végülis).

asszem ezt magamnak kell megterveznem. :DDD

szerk: közben rájöttem, hogy ezt nehezebb lenne megcsinálni mint elsőre hittem :D, de nem egy rossz ötlet, itt láccik a képen (jobb oldal) [link], hogy a dekódolás mennyit elvisz, a helyére sztem beférne még1x 64kb l1 cache.

[ Szerkesztve ]

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3760) dezz válasza fLeSs (#3759) üzenetére


dezz
nagyúr

Ja, értem. Korábban itt volt szó valami olyasmiről, hogy az AMD nem olyan régen szabadalmaztatott egy igen széles, többszörösen párhuzamosan dolgozó dekódoló egységet...

(#3761) P.H. válasza fLeSs (#3759) üzenetére


P.H.
senior tag

Volt hasonlóról szó #500 körül itt és ebben is.

A dolgot egy kissé megnehezíti, hogy egy-egy macro-op mérete több, mint 64 byte-nak tűnik. :)

Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

(#3762) #95904256 válasza fLeSs (#3759) üzenetére


#95904256
törölt tag

Hol lehetne spórolni a tranzisztorokkal?

Úgy gondolod hogy a 4x(3+1) dekóder illetve a 4 különálló L1I/L1Dhelyett, mondjuk lenne 8 darab dekóder és egy közös L1 cache amelyen osztoznának a magok?

Az L1 cache-t biztosan nem érdemes közösíteni a magok közt, mert a hozzáférési kérelmek miatt csak egymást gátolnák a futásban a magok. Az L1-nek meg épp az a lényege hogy a lehető leggyorsabb legyen és minél nagyobb találati arányt produkáljon.

A dekódereket kirakni az L1 cache elé, elég érdekes elgondolás. Nem megoldhatatlan, de ilyenkor az L1-ben már nem x86-os utasításkódok csücsülnének, ami azzal is jár hogy az utasítások hossza is megváltozik(?). Sokkal nehezebb lenne az ugrási címeket lekezelni a processzornak. Vagy azokat is valamilyen módon a dekódereknek kellene nyilvántartani, viszont a címszámítás meg az ALU/AGU-ban zajlik... hm...

(#3763) dokar válasza dezz (#3758) üzenetére


dokar
addikt

hasonló TLB hiba van az L2 és B2 revíziójú Intel Core 2 procikban is, csak az nem lett ekkora dobra verve

extra - SEXRay

(#3764) Oliverda válasza dezz (#3758) üzenetére


Oliverda
félisten

Éppen ezért miután kijött a 9550 és a 9650 azok mennek a süllyesztőbe.

Meg ugye kevésbé húzhatók

2.8-3.0 gigát ezek is tudnak. Szerintem a B3 a legjobb esetben is csak max. 3.2-t fog tudni.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3765) fLeSs válasza dokar (#3763) üzenetére


fLeSs
nagyúr

már le lett írva, hogy azt kijavították biosból, nem volt hatása a teljesítményre, ezért nem lett nagy dobra verve. na meg főleg azért, mert az intel nincs szarban, nem csúsztak fél évet a procival, stb.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3766) fLeSs válasza #95904256 (#3762) üzenetére


fLeSs
nagyúr

nem.
tegnap este amikor ezeket leírtam utána filóztam rajta, és bonyolultabb lenne egy kicsit, mint hittem. :D nagyjából arra gondolok, hogy 4 magnál valszeg nem lehet megcsinálni, csak 2 magonként, mert négy magnál annyira megnövekedne a vezetékek száma, hogy ihaj. :D viszont két magnál meg valszeg egyszerűen nem érné meg, ezért gondolom nem is nagyon szórakozik vele az amd meg az intel, gondolom ha értelmes lenne az ötlet, akkor hallottunk volna már róla.
szal, amire eredetileg gondoltam az vhogy úgy nézne ki, hogy a 4 db L1I megmaradna. az utána következő lépések lennének egyesítve, maradna 1-2 db microcode rom, és lenne mellette mondjuk 6-8 hardware decoder (ki kéne kisérletezni, hogy mennyi képes etetni 4 magot, de ezeket már úgy kéne megcsinálni, hogy a microcode romhoz kb. 1%-ban kelljen nyúlni :D), de dekód és az ICU között nem 3 macroop lenne a szélesség, hanem mondjuk (ezt tanulmányozni kéne) 6-8. az egyetlen dekód stage-be tennék egy bazinagy L1 trace cache-t, ami qrvára előredolgozik (tehát összesen lenne kilenc db L1 cache), szal a dekódolóknak mindig lenne melója (ehhez persze kell egy 99,9%-os BPU :D).
ez energiatakarékosság miatt is jó lenne, mert amikor nincs mit csinálni, egy qrvanagy terület lekapcsolható, és akkor nem fogyaszt.
az lenne a probléma (főleg 4 magnál), hogy nehéz lenne megkülönböztetni, hogy melyik macro-op melyik procimaghoz tartozik (gondolom +prefix az utasításokba, viszont a prefix elktűnik a dekódolás után, szal az ICU-nál már gondok lennének).
utána lehetne még mókázni azzal, hogy 4 helyett 2 darab bazinagy ICU lenne, meg külön vector egységeket hoznék létre (mint pl. anno altivec, csak most SSE5), az fpu-k le vannak tojva, de ez már qrvára más proci lenne. :D

[ Szerkesztve ]

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3767) #95904256 válasza fLeSs (#3766) üzenetére


#95904256
törölt tag

Hm. Álmodozni lehet. :)

A mostani fejlesztések fő csapásvonala úgyis az lesz hogy sok egyforma egységet lehessen legyártani, akár modulárisan is (átkonfigurálhatóan?), nem pedig az egy komplex egységbe mindent belerakni. A "sok egyforma" jóval költséghatékonyabb, az egyszerűbbsége miatt gyorsabban kivitelezhető. Ráadásul a gyártástechnológia fejlődésével párhuzamosan, könnyebb növelni a teljesítményt. "Csak" át kell írni a magok számát a definíciós állományokban... :K

A külön vektor egység meg szerintem pár éven belül piacon lesz. Legalábbis nagyon bízom benne... :)

(#3768) ftc


ftc
nagyúr

Advanced Micro Devices Faces Further Delays of Phenom Processors.
AMD’s Quad-Core, Triple-Core Microprocessors Slip into Q2 2008

Advanced Micro Devices, the troubled maker of x86 central processing units (CPUs), is projected to face further delay of its highly-anticipated AMD Phenom microprocessors and will only be in position to supply them in Q2 2008. This setback is likely to have a negative financial impact on the company’s financial results in the first quarter of 2008.

After a Translation Lookaside Buffer (TLB)-related erratum was discovered in AMD Phenom microprocessors and AMD had to impose a fix that reduced performance of the CPUs, Advanced Micro Devices had to announce a new B3 stepping of the chip with bug corrected without performance degradation. Unfortunately for AMD, the new chips will only become available for its customers sometime in Q2 2008, not in Q1 2008, as expected, according to AMD’s production schedule published by HKEPC web-site.

Quad-core AMD Phenom 9900, 9700, 9650, 9550, 9150e and 9100e chips are scheduled to be commercially available in the second quarter, 2008, whereas development samples of the chips are generally projected to be available for AMD’s customers in the first quarter of the year. Triple-core AMD Phenom 8700, 8650 and 8450 chips are also projected to be available in Q2 2008; still, AMD Phenom 8600 and 8400 – which are based on the B2 stepping with TLB errata – will be released commercially in March, 2008.

Despite of stepping change, the new quad-core microprocessors by AMD will only run at clock-speeds 2.60GHz and below, whereas triple-core chips will only operate at 2.40GHz and lower.

The delay of the advanced AMD Phenom microprocessors to Q2 2008 will slowdown AMD’s revenue growth in the first quarter, as currently available AMD Athlon 64 X2 processors are not competitive against higher-end Intel Core 2 chips and the world’s second largest x86 processor maker will have to concentrate on selling primarily lower-end CPUs that have low profit margins.

Advanced Micro Devices did not comment on the news-story.

(#3769) Raymond


Raymond
félisten

Lost Circuits - Phenom Review

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#3770) dzsi2006


dzsi2006
tag

Sziasztok!
Nem tudok dönteni hogy meik procit vegyem meg!
Asus M2N32SLI deluxe lapom van és a 9600as Phenom és a 6400+ Black Edition között vacillálok! A lapom bios frissítés után támogatja a Phenomot, csak 1 bajom van azzal a biosal hogy a HT szorzó eltünik. Csak ezért nem vettem még meg a Phenomot.
Sztetek meiket vegyem meg? (A lapot idővel lecserélem)

(#3771) dzsi2006


dzsi2006
tag

Ja és 90%-ban játékra kell!

(#3772) laci666 válasza dzsi2006 (#3770) üzenetére


laci666
senior tag

Én a Phenom 9600-ot venném abból is BE-t.

ASUS Prime A320I-K,AMD Ryzen3 2200G ,2x8GB 3000MHz DDR4 Corsair ,240 GB Kingston HyperX Savage SSD,LG 27MP59G,SilverStone Raven Z RVZ02,Bequiet Shadow RockLP(Gyári AMD hűtő hely hiány miatt),Huawei Nova 5T, XBOX ONE X,MSI GS63 7RF Stealth

(#3773) ftc válasza Raymond (#3769) üzenetére


ftc
nagyúr

hm UT3-ban hol sokat kell számolni ott érdeksen a élre ugrik

(#3774) fLeSs válasza ftc (#3773) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Ez vmi vicc? [link] :F :U
Így nem lehet összehasonlítani procikat.

[ Szerkesztve ]

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3775) ftc válasza fLeSs (#3774) üzenetére


ftc
nagyúr

Hát közel sincsenek hasonlo tudásu alkatrészó konfigok összerakva....de abbol kell leszürni a dolgokat amink van...

tesztnek teszt de hogy miylen arrol nem irtam...de akkor is UT 3 alatt feljön eme helye

(#3776) shabbarulez


shabbarulez
őstag

Elég rosszul indult az év AMD-nek, talán épp a ma már linkelt hír hatására de újra komolyan esett a cég értéke a tőzsdén, egy nap alatt majd 5%-kal. Most már 4 milliárd alá esett az AMD értéke. Ha így folytatják egyre inkább célpontjává válhatnak valamelyik pénzesebb cégnek.

(#3777) fLeSs válasza ftc (#3775) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Raymondnak is válaszolhattam volna.
Ez a teszt így hiteltelen, egyedül a fogyasztási adatokat lehet belőle kiszűrni.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3778) ftc válasza fLeSs (#3777) üzenetére


ftc
nagyúr

tudom,de a semminl mégis több mert a neten kb 0 a normális reviewek száma

(#3779) Raymond válasza fLeSs (#3777) üzenetére


Raymond
félisten

Mast nem szoktam benne nezni mert mire ott valami kijon addigra mar leragott csont a teljesitmeny :D

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#3780) fLeSs válasza ftc (#3778) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Miért, mi a gond az xbitlabs, anandtech, behardware, techreport, stb. tesztekkel?

szerk: gondolom az összeset lefizette az intel... :D

[ Szerkesztve ]

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3781) fLeSs válasza shabbarulez (#3776) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Szerintem nem akarják, hogy így folytatódjon, de nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3782) #95904256 válasza laci666 (#3772) üzenetére


#95904256
törölt tag

Phenom 9600 BE-t lehet is kapni valahol?

Csak azért kérdem mert épp folyamatban van egy 9600-as, de még le tudom mondani.

[ Szerkesztve ]

(#3783) laci666 válasza #95904256 (#3782) üzenetére


laci666
senior tag

Hát sajnos itt nálunk :( találtam sehol,csak azért írtam mert egy árba lesz a simával de szerintem itt kishazánkban az az egy ár 20%-kal többet jelent a simánál.

[ Szerkesztve ]

ASUS Prime A320I-K,AMD Ryzen3 2200G ,2x8GB 3000MHz DDR4 Corsair ,240 GB Kingston HyperX Savage SSD,LG 27MP59G,SilverStone Raven Z RVZ02,Bequiet Shadow RockLP(Gyári AMD hűtő hely hiány miatt),Huawei Nova 5T, XBOX ONE X,MSI GS63 7RF Stealth

(#3784) laci666 válasza shabbarulez (#3776) üzenetére


laci666
senior tag

Valami újabbat nem tudsz mondani már kis millió egyszer le lett írva (de de nem tudom minek) hogy az AMD-nek ámen és ez már kezd unalmas lenni mert még mindig talpon vannak.

ASUS Prime A320I-K,AMD Ryzen3 2200G ,2x8GB 3000MHz DDR4 Corsair ,240 GB Kingston HyperX Savage SSD,LG 27MP59G,SilverStone Raven Z RVZ02,Bequiet Shadow RockLP(Gyári AMD hűtő hely hiány miatt),Huawei Nova 5T, XBOX ONE X,MSI GS63 7RF Stealth

(#3785) kovasz válasza laci666 (#3784) üzenetére


kovasz
senior tag

az amd mindig talpon lesz mert ha az intel egyedul marad a piacon szetkapjak mint bolond gyerek a ropit. ahogy az ibm-et anno.

(#3786) #25954560 válasza fLeSs (#3774) üzenetére


#25954560
törölt tag

kulonosen ez a tablazat informativ
keptelen vagyok levonni a tanulsagot a tesztbol

[ Szerkesztve ]

(#3787) fLeSs válasza #25954560 (#3786) üzenetére


fLeSs
nagyúr

Ez a grafikon az Overdrive kapcsolóira vonatkozik.
zöld = TLB-bug kiiktatva, tehát lassú a proci
sárga és piros = TLB-bug nincs kikapcsolva
de ehhez ugye bele kell olvasni a tesztbe. :)

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3788) zlutor válasza kovasz (#3785) üzenetére


zlutor
aktív tag

pl. szerintem ezert (is) nem jonnek a Nehalem procik. Az kb. megadna az AMD-nek a kegyelemdofest...

Amit írok az nem az igazság, hanem a véleményem... ;-)

(#3789) #25954560 válasza fLeSs (#3787) üzenetére


#25954560
törölt tag

beleolvastam :)

az tetszett h a grafikont a sajat szineivel magyaraztak :B nem pedig a ficsor kikapcs/bakapcs-csal jobb oldalt

mod: bar ezexerint ezen csak en szorakoztam jol

[ Szerkesztve ]

(#3790) dezz válasza #25954560 (#3789) üzenetére


dezz
nagyúr

Én is. (De azért nem rossz cikk. Csak a tesz részét óvatosan kell kezelni.)

[ Szerkesztve ]

(#3791) dezz válasza dezz (#3790) üzenetére


dezz
nagyúr

Izé, a szerkesztés közepette a lényeget kihagytam (bár fLeSs is utalt rá): végülis nem a saját színeivel, hanem az OverDrive-ban is ezekkel a színekkel vannak jelölve az üzemmódok. De azért tényleg elég muris úgy az a grafikon. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3792) Gyuri27


Gyuri27
félisten

(#3793) dezz válasza Gyuri27 (#3792) üzenetére


dezz
nagyúr

Érdekes "kivonási művelet", hogy közben új 65 nanós K8-at vezetnek be. Mellesleg korábbi hírek szerint nem is Athlon X2 4600+ lesz a neve, hanem elvileg az új nomenklatúrának megfelelő kódja lesz, amiben már nem szerepel az X2, és a +-os számozás is megszűnik. Szóval, össze vannak kissé keverve a dolgok a tisztelt média részéről. Korrektebb megfogalmazás lett volna, hogy a 90nm-es X2-eseket vonják ki. Úgy persze nem hangzik olyan szenzációsnak, kevesebb a klikk...

[ Szerkesztve ]

(#3794) fLeSs válasza dezz (#3793) üzenetére


fLeSs
nagyúr

ha jóltom akkor a legolcsóbbakat is kivonják a forgalomból, amiken már alig van haszon.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3795) ftc válasza dezz (#3793) üzenetére


ftc
nagyúr

Eddig csak 90nm-ről volt szó...

(#3796) dezz válasza fLeSs (#3794) üzenetére


dezz
nagyúr

Mármint legolcsóbb 65 nanós X2-ket is? Úgy mondjuk árnyaltabb a kép. Bár úgy is helyesebb lett volna az leépítés megkezdése, mint a kivonásé. Szerintem még jó ideig lesznek piacon 65 nanós Athlon X2-esek. (Ha esetleg az "X2" hiányában is.)

[ Szerkesztve ]

(#3797) dezz válasza fLeSs (#3794) üzenetére


dezz
nagyúr

Illetve leginkább a 90 nanosok kivonása, és emellett a 65 nanos választék megrenoválása. (Ugyebár nem a K10 miatt szűnnek meg az olcsóbb 65 nanosok.)

[ Szerkesztve ]

(#3798) Raymond válasza dezz (#3797) üzenetére


Raymond
félisten

Nagyon lement az aruk az utobbi egy hetben. EU uzletekben mar lehet kapni a 2500Mhz-es valtozatot 80 EUR alatt is.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#3799) dezz


dezz
nagyúr

Mellesleg ha csak az említett 5 típusnak (illetve nem egyértelmű, hogy a 4200+-ból a 65 v. 90-esek, vagy mindkettő) game over, nem az összes 90nm-esnek, akkor főleg túlzás a cím... Inkább csak kisebb mértékű megritkításról van szó, és még kisebb mértékű 65nm-felé tolódásról. (Most nem csak ezen az egy cikken "háborgok", hanem több helyen így jött le.)

[ Szerkesztve ]

(#3800) dezz


dezz
nagyúr

[Ráadásul nem is "leállítják ezek gyártását", csak egyszerűen nem válogatnak ilyen példányokat, de mindegy, ez már ugye "mélyebb szakmai dolog". :) ]

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.