- Fórumok
- Monitorok
- Monitor mögé fényforrás?
- (téma lezárva)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- tatabike: Vinted - ahol debilnek néznek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Aktív témák
-
aluser
tag
Tehát napközben ha van természetes fény (nem sok de van, pl mostanában reggel 5.30 körül) akkor teljesen felesleges a + háttérvilágítás?
-
beeboy
addikt
soktizedtörtrész = 0,2 sec, azaz 20 ms
Hogy nem hül ki, azzal egyet értek. De van, akit ez az icicripiciri is zavar....
Nekem személy szerint tök mindegy, hogy napfény vagy ''műfény''.Képtelenség észrevenni egy hagyományos izzó vibrálását, mert nincs. Kivéve ha öreg, ekkor a szál fizikailag remeg.
Amúgy 10 ms azaz 0.01 sec mert 50 Hz-nél 100 felfutó él van 1 sec alatt. -
badbrother
aktív tag
Szerintem is érezhető a különbség a 85 meg a 100Hz közt - de azért ez a difi jóval kisebb, mint pl. 60 és 75 közt. Szerintem:
60Hz: elviselhetetlen, nem szabad így használni semmiképp monitort!
75Hz: lényegesen jobb, rövid ideig használható, de ez is fárasztja a szemet még rendesen
85Hz: ez már majdnem jó, de több órás használatot azért megérez az ember
100Hz: igazi 'szemkímélő üzemmód' tkp. itt kezdődik
Az izzókról: nem hinném, hogy vibrálna egy villanykörte, hiszen egyszerűen nem tud kihűlni olyan rövid idő alatt, míg 'vált' az áram....
Ami az eredeti kérdést illeti, én este mindig felkapcsolom a monitor melletti asztali lámpámat, nekem nagyon zavaró, ha tök sötétben 'világít' a monitor, és biztos, hogy a szemnek sem tesz jót. Gondoljatok bele: teljesen sötét háttér+egy világító vmi - szerencsétlen szem nem tudja, mihez igazodjon....Lehet hogy nem tud kihűlni a wolframszál, de én már néhányszor érzékeltem a lámpafény villódzását, olyankor mindig fáradt voltam, és kb 8 órát ültem előtte a 100 Hz-es monitornál. Valahogy látam a plafonon a lámpafény vibrálást.
-
greenface
aktív tag
Szvsz éa tapasztalatom alapján érdemes tv-monitor melett más fényforrást is használni.Neont csak akkor inverteres (ezek 10-40Khz között müködnek) vagy többfázisút szabad ajánlott. Ezek általában ritkán vannak otthoni háztartásban.
A normál neon pedig nagyon sok embert zavar és sok helyen használni se szabad önmagában pont a villogás miatt. A monitorral kapcsolatban sokáig azthittem hogy elég a 85Hz és nagyzolásnak hittem a nagyobb képfrissitést.Mikor monitort cseréltem 100Hzre váltottam minden feltünés nélkül órákon keresztülvaló használat során nemvettem észre fáradtságot.3-4nap után második monitornak használtam a régit 85Hz-en.Fél óra alatt elfáradt a szemem pedig nem is állandóan figyeltem.Késöbb kipróbáltam csak a régi monitor használatát és úgy is zavar.Mostmár több hónap után elé se tudok ülni 85Hz-es monitor elé.
A szem nagyon könnyen megtudja szokni a ''jót'' és úgyérzem érdemes rá vigyázni.Szerintem is érezhető a különbség a 85 meg a 100Hz közt - de azért ez a difi jóval kisebb, mint pl. 60 és 75 közt. Szerintem:
60Hz: elviselhetetlen, nem szabad így használni semmiképp monitort!
75Hz: lényegesen jobb, rövid ideig használható, de ez is fárasztja a szemet még rendesen
85Hz: ez már majdnem jó, de több órás használatot azért megérez az ember
100Hz: igazi 'szemkímélő üzemmód' tkp. itt kezdődik
Az izzókról: nem hinném, hogy vibrálna egy villanykörte, hiszen egyszerűen nem tud kihűlni olyan rövid idő alatt, míg 'vált' az áram....
Ami az eredeti kérdést illeti, én este mindig felkapcsolom a monitor melletti asztali lámpámat, nekem nagyon zavaró, ha tök sötétben 'világít' a monitor, és biztos, hogy a szemnek sem tesz jót. Gondoljatok bele: teljesen sötét háttér+egy világító vmi - szerencsétlen szem nem tudja, mihez igazodjon.... -
hogyishívnak?
aktív tag
Szvsz éa tapasztalatom alapján érdemes tv-monitor melett más fényforrást is használni.Neont csak akkor inverteres (ezek 10-40Khz között müködnek) vagy többfázisút szabad ajánlott. Ezek általában ritkán vannak otthoni háztartásban.
A normál neon pedig nagyon sok embert zavar és sok helyen használni se szabad önmagában pont a villogás miatt. A monitorral kapcsolatban sokáig azthittem hogy elég a 85Hz és nagyzolásnak hittem a nagyobb képfrissitést.Mikor monitort cseréltem 100Hzre váltottam minden feltünés nélkül órákon keresztülvaló használat során nemvettem észre fáradtságot.3-4nap után második monitornak használtam a régit 85Hz-en.Fél óra alatt elfáradt a szemem pedig nem is állandóan figyeltem.Késöbb kipróbáltam csak a régi monitor használatát és úgy is zavar.Mostmár több hónap után elé se tudok ülni 85Hz-es monitor elé.
A szem nagyon könnyen megtudja szokni a ''jót'' és úgyérzem érdemes rá vigyázni. -
dr. rozmark
tag
Bocsi, valamiért iszonyú lassú a frissítés, minden válaszom csúszik egyet.
-
PeliScan
addikt
És ha már itt járunk!
Tévedés, hogy a neon, az izzó, a monitor stb. a szemet fárasztja! Azt csak akkor, ha szemüveg kellene a monitornak megfelelő távolságra, és nem használod. Ettől lehet piros a szem is! De minden ilyen villogó fényforrás az agyon kersztül fáraszt!!! Elsősorban...Hát, azért fárasztja, ha nem figyel oda az ember. Mivel ugye egy pontra figyel, és lassabban pislog, nem nedvesedik úgy a szem összes része, ahogy kéne.
Persze ez megelüzhető óránként 4-5 perc sétával, másfelenézéssel, cigiszünet,stb. :) -
dr. rozmark
tag
soktizedtörtrész = 0,2 sec, azaz 20 ms
Hogy nem hül ki, azzal egyet értek. De van, akit ez az icicripiciri is zavar....
Nekem személy szerint tök mindegy, hogy napfény vagy ''műfény''. -
dr. rozmark
tag
És ha már itt járunk!
Tévedés, hogy a neon, az izzó, a monitor stb. a szemet fárasztja! Azt csak akkor, ha szemüveg kellene a monitornak megfelelő távolságra, és nem használod. Ettől lehet piros a szem is! De minden ilyen villogó fényforrás az agyon kersztül fáraszt!!! Elsősorban... -
PeliScan
addikt
A szem kritikus fúziós frekvenciája kb. 40 Hz. Tehát innentől látod folyamatosnak a váltóárammal hajtott lámpa fényét folyamatosnak. Az 50 Hz ennél alig több, csak annyi, hogy ne lásd a fényforrást vibrálónak. De ha az agyad látókérgében megnézed az elektromos ektivitást (EEG) gyönyörűen látszani fog a villogás. Lehet, hogy a szemed nem érzi, de az agyad tudja!!!
Nade a lápa fénye nem vibrál, csak egy iciripicirit, mivel a volfrám nem hűl ki a másodperc soktizedtörtrésze alatt!
-
gesuz
senior tag
Nem úgy néz ki!
A sötét növeli a szem belnyomását.
A glaukómában eleve magas a szem belnyomása.
A kettő összeadódik! Ezért nem jó glaukómában a sötét, mert tovább növeli az amúgy is magas szemnyomást!
Így már jobb???Egyől beszélünk lehet rosszul fogalmaztam:(
Én úgy tudom, hogy ezeknél(200Hz) nagyobb frekvencia esetén is érzékelhető az EEG -
dr. rozmark
tag
Nem úgy néz ki!
A kettő összeadódik! Ezért nem jó glaukómában a sötét, mert tovább növeli az amúgy is magas szemnyomást!
Így már jobb???A szem kritikus fúziós frekvenciája kb. 40 Hz. Tehát innentől látod folyamatosnak a váltóárammal hajtott lámpa fényét folyamatosnak. Az 50 Hz ennél alig több, csak annyi, hogy ne lásd a fényforrást vibrálónak. De ha az agyad látókérgében megnézed az elektromos ektivitást (EEG) gyönyörűen látszani fog a villogás. Lehet, hogy a szemed nem érzi, de az agyad tudja!!!
-
dr. rozmark
tag
Nem úgy néz ki!
Így már jobb??? -
PeliScan
addikt
Ebbe picit belekavarodtál...
A zöld hályog (glaukóma) esetén a szem belnyomása nő meg, tehát éppen ezt kell elkerülni! Annyiban van igazad, hogy több fény esetén a pupilla szűkül és ez kedvez a csarnokvíz elfolyásának. Tehát a zöldhályogosok kerüljék a sötétet.
Mellesleg egy 85-100 Hz-es monitor önmagában kevésbé fárasztja a szemet, mint egy 50 Hz-es lámpa fénye.Hogy érted, hogy 50 Hz-s lámpa..?
Egy normális izzó a kikapcsolás utáni másodperceben is izzik, namost akkro nehogymá' vibráljon attől a 50Hz-től..! Szeritenm a szemünknek teljesen homogén fényt nyújt, sokkal jobbat, mint akár egy 200Hz-s monitor... már ha van ilyen. :DDD -
gesuz
senior tag
A zöld hályog (glaukóma) esetén a szem belnyomása nő meg, tehát éppen ezt kell elkerülni! Annyiban van igazad, hogy több fény esetén a pupilla szűkül és ez kedvez a csarnokvíz elfolyásának. Tehát a zöldhályogosok kerüljék a sötétet.
Mellesleg egy 85-100 Hz-es monitor önmagában kevésbé fárasztja a szemet, mint egy 50 Hz-es lámpa fénye.Értem én, de eddig azt hittem, hogy a sötétség tovább növeli a szem nyomást:)
-
dr. rozmark
tag
Mellesleg egy 85-100 Hz-es monitor önmagában kevésbé fárasztja a szemet, mint egy 50 Hz-es lámpa fénye. -
Warlock_42
senior tag
Még valamelyik ősrégi Ezermester-ben volt erről szó, ott valamilyen kisteljesítményű izzót akasztottak a TV hátuljára. Persze azóta (70-es évek!) már lehet, hogy fejlődött a tudomány :)) -
drpele
senior tag
-
Dr.Momo
tag
És a gép oldalából kiszűrődő kék fény :DDD ?
-
gesuz
senior tag
Nem fontos, hogy a monitor mögött lennie,de érdemes a szobában a monitoron tévén kívől még egy fényforrást használni, mert növeli a szemgolyóban lévő folyadék nyomását. Zöld hályog esetén egyenesen kötelező.
-
PeliScan
addikt
-
aluser
tag
Szerintetek szükség van-e egy monitor vagy TV mögé egy fényforrást helyezni? Állítólag ilyenkor kevésbé erőlködik az ember szeme.
Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Monitorok
- Monitor mögé fényforrás?
- (téma lezárva)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nem elégszik meg egy panellel a Philips világelső monitora
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gyúrósok ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- EAFC 26
- Windows 11
- Interactive Brokers társalgó
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- 27% - LG UltraFine 27UQ850V-W 4K IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / FreeSync
- LG UltraGear 27GR95QL-B OLED Monitor! LOL Editions - 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC
- LG UltraGear 27GR95QE-B OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync
- Dell Ultrasharp U4025QW 40" 5K2K (5120x2160) 120 Hz-es IPS Monitor - 2028.06-ig garancia (Alza)
- 27% - ASUS TUF Gaming VG28UQL1A Monitor! 3840x2160 / 1ms / 144Hz / G-Sync / FreeSync BeszámítOK!
- HP EliteBook 840 G7 14" i5 10210u, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 16GB 512GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 17 Pro 256GB mobiltelefon 2029-ig garanciával hibátlan működéssel
- Új! Lenovo Yoga PRO 9 Ultra 9 285H 32GB RAM 2TB SSD RTX 5060 8GB 16" QHD+ OLED 3év Prémium GAR
- ÚJ Dell Pro 16 Plus - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 235U - 16GB - 512GB - Win11 PRO - 3 év garancia - HUN
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest