Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vasti74

senior tag

válasz t72killer #1209 üzenetére

Nem ugyanarról beszélünk, vagy nem ugyanúgy ;-)
    Én a hűtés fontosságát hangsúlyozom, amihez ilyen gépeknél légmozgás kell.
    Légmozgást meg ventilátor, méghozzá forgásban lévő ventilátor ;-) tud kelteni.
    Szóval OK, hogy pl. egy ilyen mini PC-ben áll a ventilátor, miközben a proci már 90 fokos. De nem csak proci van a házban, hanem pl. SSD is, ami - miközben a 90 fokos proci 80 fokot csinált a fél literes készülékházban - már rendesen vissza fog venni a tempóból, mert túlmelegedett...
    De vannak a dobozban pl. kondik is. És bár (elvileg) 105 fokos kondikkal van megpakolva egy ilyen szerkezet, de egy kondinak is vannak még más paramétere is: pl. az üzemórák száma!
    Egy átlag 105 fokosnál ez általában 2000 óra, ami pl. napi csupán 5 óra használattal számolva 400 nap. 105 fokon.
    Táblázatot nem fogok keresni, mert nincs kedvem, csak a hasamra ütök ;-)
    80 fokon legyen ez 800 nap.
    70 fokon meg pl. 1200 nap. Az sem túl sok...
    Na ennyi idő múlva már, főleg pl. egy "mutassuk meg, hogy $100-ból is lehet olyat gyártani, amit a nagyok csak $400-ból tudnak" kínai PC-nél a proci tápjait előállító kondik elérkeztek az élettartamuk végére (kiszáradtak, elfogyott az elektrolit, elvesztették a kapacitásukat) , aztán egyszer csak elszáll - megszalad az egész hóbelevanc, és lesz egy lyuk a felforrasztott egy szem chip közepén, ami a minden egyben... ;-)
    Hát ezért nem teljesen mindegy, hogy hűtjük-e a gépet, vagy hagyjuk magában főni ;-)

Bocs az okoskodásért, de éppen nagyon ráértem ;-)

Egyébként műszerész - informatikus a végzettségem, mert akkoriban ('90-es évek) még ilyen iskolák voltak ;-) Aztán 20 évet dolgoztam a szakmámban, részben szervizesként, javítottam mindent, mert a '90-es években még javítani kellett. Meg még azért a 2000-es évek elején is ;-). Oszcilloszkóp, multiméter, forrasztópáka. PC tápok, monitorok, nyomtatók, szünetmentesek, meg persze végtelen mennyiségű alaplap, VGA kártya, laptop átkondizása... Meg ismerősöknek TV, DVD, stb.
    Szóval eléggé ott van még a szemem előtt, hogy mennyire nincs jó hatással a magas hőmérséklet az alkatrészekre, milyen egy jó konstrukció, és milyen egy rossz konstrukció.

Új hozzászólás Aktív témák