Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Patice

nagyúr

válasz Horvi #59606 üzenetére

Használtam pár évig mini-ITX konfigot egy Node 304-ben.
    Én a sok vinyó és a virtualizáció miatt raktam bele egy SATA bővítő kártyát. (Ilyesmit)
    Eleinte én is OMV-t használtam natívan, de aztán áttértem Proxmox-ra és abban futott pár VM. A SATA vezérlő kártyát meg simán odta tudtam adni egy XPenology VM-nek. :D
    J4125 helyett már az Asrock N100DC-ITX-et venném, ha újat akarsz.
    Vagy aprón most néztem, van egy eladó J4105-ös lap 20-ért, szerintem arra csapj le. ;)
    Nekem is volt pont ilyen lapom, ez simán vitte a virtuális XPeno-t, meg mellette mást is.

• sasNAXO

aktív tag

BT/WiFi modul helyére lehet rakni:
    - két ssd-t meghajtó modult: "M.2 A+E key sata" aliexpress-en;
    - vagy sima M.2 nvme átalakítót is: "M.2 A/E key to M key adapter" szintén alin.
    Nem minden alaplap bios tudja ezeket felismerni, tehát nem minden tud erről indulni. Pl. Gigabyte AB350N tud az A+E -> M key átalakítóról bootolni.

Házról nekem csak a Jonsbo N széria ugrik be ami jelenleg kapható és NAS-ra értelmes, de az nem olcsó. Majd valaki kijavít, de azok is csak 4-5 vinyósok asszem.
    Szerintem Node 304 az egy jó cucc. Régen volt egy Fractal Design Spare Part webbolt, ha még üzemelne, azt mondanám a 15-ért aprón lévő Node 304 best buy, de nem tudom lehet-e bele szerezni pluszba keretet most.

Lassú voltam. :))

• Rick4

félisten

Van node304-em, ment itt pár hónapig, de aztán szerver csere lett belőle, hamarosan az apróba is felrakom, nekem nagy, és egy darab 8TB-os vinyót használok, ami mellé raktam két kingston 500-as nvme ssd-t gyorsítótárnak. Gyors volt eddig is, nem is veszek észre semmit, de az 1GB hálzati csatlakozón úgyse érezni semmi pluszt.
    Így nekem értelmetlen is akkora ház méret, a jelenlegi harmadakkora méret.
    Ha én is 4 vagy 6 vinyót akarnék használni, akkor ez lenne a jó, de méginkább vennék egy jonsbo n2-est, ami 5 vinyóhellyel jön, 3 lemezhez elég egy kolink satellite.
    A j4125 nem rossz, de ennyi vinyóhoz meg raid tömb kezeléshez kell a kraft, aminek így én nem sok értelmét látom, bár magát az oprendszert se tudjuk, lehet van olyan, amihez elég...
    A táp oldali rész se tűnik bonyolultnak, itt van ebben a félrerakott node304-ben egy be quiet 350-es atx tápegység, a benne lévő kis konfigomat (i3-10100+ asrock H470m-itx lap, 16GB ram) 4 db venti elég vidáman vitte, és a fogyasztása ugyanannyi volt komoly be quiet txf táppal, 300w-os pico psu-val, 400w-ot chieftec táppal is, azaz 25-26w fogyi volt minden esetben, maga a táp nem romlott le olyan szinten ilyen alacsony fogyasztásnál, hogy az érdemi eltérést okozzon, ezért egy normális táp, ami olcsó, és kész vagy.
    Asrock J4025, ami pár %-kal van a J4125 alatt, egy vinyóval 12W körül kajált, és képességekben, sebességben a harmada talán az i3-10100-nak, árban se biztos, hogy olcsóbb, némi fogyasztás előnyért mindig jóval gyengébb lesz.

Ezzel összefüggésben érdeklődnék is, hátha te tapasztaltabb vagy nálam, és tudod a választ. Mi értelme a raidnek otthoni körülmények között?
    Egy sima wd purple gyorsabban ír- olvas, mint egy 1GB/s -os csatoló sebessége, tehát ez nem lehet.
    A két vinyóra duplán írás, pláne a 4 vagy 5 vinyóra a csíkozás is elveszi a prociidőt, tehát ez se lehet.
    Az egylemezes megoldásokhoz képest a dupla fogyasztás, vagy 4 lemez esetén a 4x-es vinyóra eső plusz fogyasztás, vagy a meghibásodó vinyóra plusz 100-400%% esélyed van, tehát ez se lehet.
    Árvíz, földrengés miatti megsemmisülés, lakástűz, betörés esetén az adataid nincsenek védve, tehát ez se lehet.

Mit lehet nyerni az egy lemezes megoldáshoz képest, ahol a több vinyó árából egy második, kisebb vinyó, és egy mentős nas jó távol az othonodtól automatikusan menti az összes fontos dolgot?

Új hozzászólás Aktív témák