Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pista0001

addikt

válasz Mattanyahu #11780 üzenetére

Nem akarok kötekedni, de imádom a kémény effektust, és ha már belinkelted a Wiki oldalt, elvégeztem pár számítást az ott található képletekkel. Íme az eredmények: ;]

Az átlagosnak tekinthető szituációban (tehát nem nyár, 22°C helyiség, 36°C a kuckóban a levegő) kb 0,25 Pa nyomáskülönbség keletkezik, ami a jelölt rácson (I/O shield, táp, VGA és ODD által körülzárt területen 8*15 cm-nek becsültem, nyilván a rács kialakításával változhat) kb 0,02 m3/sec légáramlást generál. Nyáron (30°C helyiség, 44°C sz.gép házban) a nyomáskülönbség nem változik (ez látszik a képletből, ott csak a hőmérsékletkülönbség számít, az meg kb azonos), a légáram nőhet, talán a 0,03 m3/sec-ot is elérheti (ezt nem számoltam ki, csak becsült érték).

Ehhez képest a 2 db 140 mm-es ventilátor:
    a.: kis légszállítású venti (pl Antec True Quiet 140mm) esetén kb 2*0,9=1,8 m3/sec
    b.: átlagos légszállítású modell esetén kb 2*1,8=3,6 m3/sec
    c.: nagy légszállítású propellerek (pl Aerocool Shark Fan Black Edition - 140 mm) esetén pedig kb 2*2,7=5,4 m3/sec
    légáramlást képes generálni. Ebből következik hogy a hőmérséklet különbségből eredő természetes légáramot bármilyen működő ventilátor képes visszakergetni, nem szól bele számottevően a házban kialakult légáramlásba.

Szerk.: érdemes lehet utánanézni a lézervágásnak is. Én egyszer vágattam vízzel, és nem volt olcsó. A hajlítás nem ügy, "bárki" meg tudja csinálni, a hegesztés viszont roppant necces a zsugorodás miatt. célszerűbb lehet bonyolultabb hajlításokkal szegecselést vagy csavarozást tervezni. Én a saját koncepciómmal ebbe az irányba haladok mostanában.

Szerk. 2: a kábelezés miatt necces lehet a merevlemeztartó keret, és nem csak a vinyók kábelezésére gondolok. 2-ből kétszer nem sikerült jól megoldanom a dolgot, azóta sokkal jobban figyelek erre. :B

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés