- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- bambano: Bambanő háza tája
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tippm86 #51259 üzenetére
Lényeg, hogy nem ugyan arra gondoltunk, de itt nekem esett le a leglassabban a tantusz (Utólag is köszi PROTON!).
Tök jó, majd ha low-power dvga-ra állsz át akkor is jó lesz így. Arra használni azért szerencsésebb eset, mert az idle-ben is csinál tetemes terhelést a 12V-ra az alaplapon, DC-DC-n keresztül.
Esetedben ez nincs, ezért arra kell tekintettel lenni, hogy a DC-DC-n keresztül a "kapcsolt" 12V-os-ága továbbra is kapjon valamekkora állandó terhelést, különben az alacsonyabb/ingadozó feszültséget szolgáltathat mint 12V, ami miatt az alaplap le akarhat kapcsolni.
Példaként: ha elaltatod a gépet és onnan nem jönne vissza, csak a táp ki és bekapcsolásra, akkor akár erre is gyanakodhatsz. -
törölt tag
válasz
tippm86 #51236 üzenetére
Ha ez nem is nyugtat meg, de két variáció van abban az esetben, ha az meghibásodik:
-Megszakad a fet és kikapcsol a gép.
-Zárlatos lesz és nem kapcsol ki.
A többi alkatrész számára annak az alkatrésznek a tönkremenetele nem hoz pusztulást.Ha koppon hajtod, játszani fogsz vele sokat, akkor légáram mindenképpen kell, de kell a VRM-nek is, szóval nem szabad megoldhatatlanak lennie a táp szellőzésének.
Vannak a piacon ilyen tápegységek, amik már bizonyítottak. Azt javaslom, hogy az legalább derüljön ki, hogy a hardvert jelenlegi formában biztosan meg fogod tartani legalább 2 évig, akkor megéri ezekre költeni. Ezek akár 10 évet elmennek probléma nélkül, később is tudod használni, egy ugyan ilyen fogyasztás kategóriába tartozó géphez.
-
törölt tag
válasz
tippm86 #51229 üzenetére
Ahogy a többiek is írják, nincs jól dokumentálva, de a fet-nek ki kell bírnia 10A terhelést, annak csak kapcsolni kell a 12V-ot, számottevő hő nem keletkezik rajta. Ha jó minőségben, olvashatóan lefotózod a hátulját a kis 8 lábú alkatrészeken levő karakterekből ki kell derülnie, hogy mit tudnak.
Leltem egy tesztet, ahol megkínozták, de állta a sarat, közben hő-kép is készült róla, az alapján a 3,3 és az 5V előállításáért felelő részek és a csatlakozó produkálta a hot spot-okat, a 12V-ot ki/be kapcsoló rész miatt én nem pont nem aggódnék. Inkább azért lehetne, mert csak a 12V-on van egy egyszerű túlfeszültség védelme, és ennyi.
-
törölt tag
válasz
#25954560 #51208 üzenetére
Besza. Behu.
Eco mód nélkül is vissza kapcsolja magát alap órajel közelébe, ha észleli h. nem elég neki a hűtés?
feltettem a teszt miatt egy 92-es 25mm vastag szerverventit, ott mar csak 85 fok volt a legmagasabb, de ahhoz 2500-as fordulat kellett
A 2x~7000-et pörgő 14W-os modulom, az berántja 45C°-ra prime alatt.Arra a VRM-re nem tűnik úgy esetleg, hogy barkácsolni illene valami Heat-pipe-os hűtőt?!
-
törölt tag
#51183 Kvardlipot: Nem, csak leülés előtt megérintem a fűtés cső nem festett részét. Nincs közben leföldelve a gépház, a padlón van, ülök mellette, hogy a talpam-kezeim között kicsi legyen a távolság, ne halmozódjon fel töltés mocorgás közben.
Direkt az a cél, hogy a kezeimmel, padlóval kerüljön közel egy potenciálra, ha le van földelve a gépház és a kezeim nincsenek, más potenciálon vannak, akkor ugyan az, mintha nem csináltam volna semmit.Fém korlát előtt van valamilyen linóleum/műanyag padló, vagy csúszás gátló, ami hajlamos arra hogy dörzsölés hatására töltést válasszon szét.
-
törölt tag
válasz
gordonfreemN #51161 üzenetére
Nekem munkahelyen
ESD-s pákám és ón-szippantóm van valódi fa asztal és olyan széket használok ami nem műszálas, és levezeti a töltést. Amikor leülök két kézzel megérintem a védőföldet, utána a készülék házat, utána a PCB-n a legnagyobb fém felületet (GND), ami a maradék töltést is szétteríti, így a feszültség különbség minimális.
Otthon fűtéscső, szalagpadlóra leülök, megérintem a padlót és a talpaim kétkézzel, majd a gépházat két kézzel, majd az alkatrész legnagyobb fém felületet.
Mindkét esetben szerintem a környezetben sertepertélők hozzák-viszik magukkal a legnagyobb ESD veszélyt, szólni kell nekik is, hogy bírjak ki hogy nem jönnek oda, "veszélyes munka" folyik.Tapasztalatból mondom hogy nagyon nehéz megértetni az emberekkel, amíg nincs rendszerben gondolkodás, nem látják át, addig gyak. hiába mondod hogy vigyázzanak vele, mert egyszer eszébe jut, többször meg nem.. Ezért látom feleslegesnek felhozni, annyit ér mint a
vigyázzunk az értékeinkre. -
törölt tag
válasz
gordonfreemN #51158 üzenetére
Abban adok neki igazat, hogy a kommersz alkatrészek nagyobb részét igyekeznek felhasználó állóra készíteni, tehát az rendelkezik valamilyen szintű ESD védelemmel alkatrész/BUS szinten. Így ha nem csinálsz közepes/nagyon nagy marhaságot, akkor mint user, eséllyel nem fog az feltűnni, hogy ki-be szerelés alatt "kicsit" megcsapkodtad az adott alkatrészt.
Nekem érzékenyebb dolgokhoz, érzékenyebb helyen is hozzá kell nyúlnom, de pár egyszerű szabály betartásával minimálisra ~0,01%-ra lehet csökkenteni a valódi ESD balesetek előfordulását.
-
törölt tag
válasz
Panthera #51115 üzenetére
Az elektromos és a gyorsan változó mágneses térre bír árnyékoló hatással. Mivel az alu paramágneses anyag, statikus és alacsony frekvenciás (50Hz) mágneses térre nincs jelentős erővonalakat eltérítő hatása, nem árnyékol. Viszont a mágneses tér áthatolása a frekvencia növekedésével csökkenést mutat, mert maga az anyag viselkedik úgy, mint egy rövidre zárt menet, amit az erővonalak kereszteznek. Az abban indukálódó áram csillapítást gyakorol az azt létrehozó mágneses térre, így fejti ki magasabb frekvencián a hatását.
-
törölt tag
Itt ne lóbáld, sőt ne is vedd elő a kábel-es csalid. Otthon, a négy fal között az csinálsz vele amit akarsz..
Ez még nem a maximum, el van követve két apró, de a konstrukció szempontjából jelentős baki:
A toroid tatafón nem menne át egyik irányban sem az a tartomány, amiért az RF szűrőt rátették a bemenetre, viszont mágneses árnyékolás nélkül a szórt fluxus elérhet ezt-azt, sőt ha a készülék burkolata is alu, akkor a többi, a közelében lévő készüléknek/kábeleknek sem tesz igazán jót.#51088 Kvardlipot
Saját indíttatásból. Mivel Te is szegedi vagy, akár meg is próbálhatod.
-
törölt tag
válasz
Kowi84 #50994 üzenetére
Találtam képet a chipset "bordáról", ez alapján nincs TIM az és a felső rész között, így normális, ha esetleg nem vezetőik át a hő a felső részhez.
Jobban bontott képet nem találtam, de valószínű hogy lehetnek alatta szivacskockák amin a PCB támaszkodik a hűtő a nem csavarozott sarkain.
-
törölt tag
válasz
Kowi84 #50990 üzenetére
Hogy lehet, hogy a chipset a legmelegebb?
A chipset és a hűtő között ha jó a hővezetés akkor a bordának is melegnek kell lennie, ha nem az, akkor elképzelhető hogy megkeményedet, töredezett a TIM, esetleg olyan is előfordult már, hogy nem feküdt fel tökéletesen a borda, mert eltartotta egy kis darab szivacs amit rossz helyre terveztek..
-
törölt tag
válasz
Chaser #50982 üzenetére
Bilibe lóg a kezed.
Csak még időben el kell engedni a csendet VGA mellett, sokkal kevésbé idegesítő a duruzsolás enyhe szélzajjal, mint a víí-víí-víí-khhhhh-nyí-nyí-nyí" magában.
Én is voltam fiatal, kergettem is a CW-t meg a minél halkabb hűtést, (ezért ástam bele magam kelleténél jobban a tápellátás témába) aztán kiderült, hogy a léghűtés, ha megfelelő tónusra légáramra van belőve, egyáltalán nem zavar, sőt hatékonyan elfedi a CW-t is, és így már egyik sem zavar. Amúgy meg sima vesszőfutás a passzív gépbe VGA-t rakni, mert 99,99% hogy halható tartományba eső és változó erősségű CW fogja átszakítani a síri csöndet.
Szóval én is nagyon akartam ilyet, de még kellő időben visszafordultam a szakadék széléről.
-
törölt tag
válasz
Chaser #50979 üzenetére
Igen, nekünk ebből annyi lesz a hasznunk, hogy javarészt nem tudod majd kihasználni, ezért a hőtermelés növekedésé nem lesz általános probléma. Akik amúgy is kitapossák ezeknek a lelkét, azok most is meg megveszik a folyadék hűtést rá, hogy 50C° alatt maradjon, így nem fogja őket felkészületlenül érni a dolog.
Én abban bízok, hogy meg tudom oldani kulturált méretekben (~mITX), egy hagyományos 250W-os kártya "passzív" hűtését házszellőzéssel, azért az egyért, hogy ekkora kaliberű VGA-ra ne kelljen közvetlenül ventilátort csavarozni.
-
törölt tag
válasz
Chaser #50977 üzenetére
Nem olyan régen olvastam valahol, hogy a Vapo chamber technológia ott tart, hogy 1cm2 felületről 450-500W teljesítményt tud átvinni és bármekkora felülületen szétteríteni úgy, hogy közben a hőfelvevő felület széle és közepe között sincs egy teljes °C-nyi eltérés. Kérdés hogy mennyivel olcsóbb hagyományos Heatpipe-al meg ragasztott réztömbökkel indítani. Csak sejtem hogy lehet kína szerte pár gép, amivel ezeket a "hagyományos" hűtőket tudják összeállítani, és nem akarják ezeket még szeméttelepre kihordani még úgy 50 évig, addig ez marad kommersz berendezésekhez. Idővel jönnek olyan GPU-k, amik másodpercenként 60x5ms-re kapcsolnak be és ezzel a 33%-os kitöltési tényezővel csinál átlag 350W hőt, akkor majd megyünk szépen bele ebbe is. Valahova fejlődni kell.
-
törölt tag
válasz
Chaser #50975 üzenetére
Ha megfigyeled a passzív hűtések vastag lamellával és nagy térközökkel dolgoznak, a vastag lamella a ballaszt, a nagy térköz meg a levegő áramlását segíti köztük. Aktív hűtésnél sem lehet alacsony fordulatnál nagyon lecsökkenteni a térközöket, mert nem fog a ventilátor akkora nyomást létrehozni hogy áthajtsa köztük a levegőt, ezért nem skálázóik egy bizonyos sűrűség után felfelé a teljesítmény vagy lefelé az "RPM", csak nagy nyomású, nagy fordulatú ventilátorokkal lehet(ne) átszellőztetni ezeket. Pl.: Ha egy batár 3 ventilátoros VGA-t megcsinálnák teljes felülettel vapo chamber-esre, és 20-30W hűtő teljesítménnyel megküldenének oldalról egy ilyet, majd egy 1KW-ig el lehetne vonni hőt 1Kg alatti bordával.
Akinek ilyen elvárásai vannak az optimalizálja a környezetet, ne sírjon a ház és az VGA elhelyezés orientációja miatt.
Meg lehet azt oldani.
-
törölt tag
válasz
Chaser #50970 üzenetére
Passzív hűtések min.: 0,5 °C/W hőellenállást képesek prezentálni, ez azt jelenti, hogy 100W-nál 50°C-os DeltaT-t adnak. Ami 35 °C-os környezeti hőmérsékletnél - ez a PC-nél a "Worst-case"- , 35+50=85°C-os lesz a hűtés talpa. Onnan a félvezető réteg felé is van hőellenállás, legyen mondjuk 0,2°C/W és hipp-hopp meg is van a 105°C.
150W teljesítményt is képes lehet elvezetni, rövidebb időszakokra anélkül hogy a csip elérje a kritikus hőmérsékletét, ennek az a föltétele, hogy ballasztot kell elhelyezni a hőforrástól távol, pl meg kell növelni a hőleadófelület tömegét, hőkapacitását és gondoskodni kell arról, hogy a terhelés szakaszos legyen.
"régen" amíg nem volt a GPU-nak Boost clock-ja, addig a terhelés egyenetlensége megengedte, hogy egy ilyen 100W-os passzív rendszerrel éppen életben lehessen tartani egy 150W-os GPU-t.
Maiakba be van építve a mechanizmus ami a hűtés kapacitást folyamatosan kihasználni igyekszik, így nem nagy esély van arra, hogy ebben a teljesítmény kategóriában passzív kártyát készítsen valamelyik gyártó, vagy te bios módosítással, csúcs teljesítmény vesztés nélkül, megvalósíts egy ilyet.Amúgy az összes régi "passzívá tett" kártyának az volt a baja, hogy az mechanikailag egy ~200-250g-os rézdarabra volt méretezve, ami központosan volt rögzítve, és szabadon billeghetett, hő tágulhatott bármelyik irányba a GPU-n. Erre valaki kitalálta, hogy aszimmetrikusan hatalmas erőkarral tegyünk 3x annyi fémet és csavarozzuk rá rugók nélkül a pcb-re, mert az asszimetria+erőkar miatt azokkal úgy sem lenne megfelelő a felfekvés.
A GPU alatt a forrasztások a szélein mondták, hogy reccs-ropp-jajj!. -
törölt tag
válasz
gordonfreemN #50933 üzenetére
Szoftveres mérésnél egy regisztert olvas ki, ami praktikussági okokból max. 100ms gyakorisággal történik, ahhoz hogy ezzel a módszerrel gyorsan-pontosan meg lehessen állapítani egyetlen tényező átlagát, ahhoz a mintavételeknek 1ms-enként kellene történnie és a regiszterben 100 mérés összegének kellene megjelennie a következő kiolvasásra.
Erre a precizitásra, kifelé, - ahhoz hogy meg lehessen állapítani hogy fusson, ne fusson a power-limit idő számlálója nincs szükség -, elég ha a processzor a VRM-től elvárt teljesítményt állítja be, ezért nincs közéjük +1 szoftveres réteg beiktatva.
Így szoftveren keresztül nem kapod meg a processzor aktuális fogyasztását, csak 100 mérés után el kezd a szoftver által kiolvasott adat közelíteni, jó esetben a valósághoz.A chopin-hoz: Bronz tápokról sosem nem volt szokásban lekapcsolni a kényszer hűtést, szerintem folyamatosan jár a 40mm-es ventilátor benne.
Jó kérdés. 2 slot-os low profil kártyához valamilyen HTPC jellegű silver stone házat néznék, a legkisebb is meglesz 6-7 liter, amiben sfx tápegységnek helyet csináltak.
Ebből olyan ami paneltápra lenne kigyúrva sorozatgyártásban nem nagyon volt/van. -
törölt tag
válasz
gordonfreemN #50931 üzenetére
Szia!
Aida terhelés teszt: 2db ivy mag+HT 3,5Ghz-en ~35W, a HD2500 igp +10W konnektorból, ITX lapban, paneltápon keresztül általam mért fogyasztások. Számolhatod úgy, hogy ennek teljesítménynek a 80-82% a DC 12V-on a felvett teljesítmény.
-
törölt tag
válasz
gordonfreemN #50904 üzenetére
Attól még, hogy a DC csatlakozót kicseréled olyanra, ami 10A-terhelésre üzembiztos még tudod külső, földfüggetlen kimenetű AC-DC-ről működtetni.
Erre én is láttam példát, de ezek olyan berendezéshez készültek, amik más helyen/csatlakozón nem lennének leföldelve, de ezek a vezetők nem vezethetnek áramot (eshet rajtuk feszültség) üzem közben, különben a tápvezeték működne úgy mint antenna, ami az RF részt szétsugározza.
#50905 Kvardlipot: ami a IX-03-b-hez külön megvehető "85W"-os paneltáp és 7A-es AC-DC egy modern, max. 50W-os két magos 2C/4T processzort+SSD-t simán elbír.
A brick+paneltáp opcionális és 16,2K magában, a házat külön tudod megvenni.
Más: majd jövök beszámolóval a nofan-ról, elsőre elég pazar.
-
törölt tag
válasz
gordonfreemN #50901 üzenetére
Szia!
Úgy látom értesz az elektronikához így a "nehezebben emészthető" változattal hozakodok elő:
Az eredeti táp maradjon, hiszen nem fogsz pci-ex kártyát üzemeltetni, ami igényelné 20->24Pin-es ATX csatlakozót, illetve a CPU fogja felenni a teljesítmény 80-90%-át, meghozzá 12V-on, ezért kézenfekvő arra törekedni, hogy ez a teljesítmény ne menjen át a DC-DC-n.
A vázolt megoldásodat tovább egyszerűsíteném:
Feltétele hogy választasz egy olyan 12V-os AC-DC-t ami kiszolgálja teljesítményben, majd:
Cpu 12V-os táplálását egy jó minőségű - a már meglevő DC-DC 12V-os kimenetéről vezérelt - relén keresztül, közvetlen az AC-DC kimenetéről megtáplálod. Feltételezem a jó minőségű DC csatlakozót és védő diódát a relé tekercsén.Ezt még lehet tovább egyszerűsíteni*:
Nem kötelező külön ki/be kapcsolni a CPU 12V-ot, hiszen a CPU tápellátást vezérlő IC-t az alap funkciókat vezérlő rész engedélyezi/tiltja az alaplapon, ami a st-by feszültség megjelenésétől kezdve már aktív.*Az egyszerűbb verziót egy H61-es intel alaplapon ki tudtam próbálni, amit két 150W/12V-os AC-DC hajt meg, az alaplapot egy pico psu 160xt-n keresztül az egyik, a CPU-t direktben a másik tápegység.
Ha érdekel egy kevésbé költséghatékony megoldás, tudok adni kipróbálás erejéig egy 160xt tápot és egy 192W-os brick kit-et:[link].
-
törölt tag
Akkor jól gondoltam, hogy inkább nem írom meg előre a megfejtést.
Nekem volt valami fura de érdekes benne, de amikor a 10.-ik napja gondolkodtam azon , hogy milyen jól mutatna rajta egy ilyen:Nofan-CR-80EHAkkor felvetődött bennem A kérdés, hogy ha ez a lap tönkremegy, mire tudom cserélni úgy, hogy a hűtő és a lefogatása lehetőleg ne változtasson pozíciót. Ekkor néztem össze a kialakítást vagy 20db ITX lappal és a 3.-nál kaptam a homlokomhoz.
Szóval kicsit sem volt egyértelmű, berajzolt átlók nélkül meg közel lehetetlen.
-
törölt tag
Egy kuriózumot találtam, gondoltam berakhatom ide.
Képen a Fujitsu d3434-Sx [link]
-
törölt tag
válasz
hoffman_ #50824 üzenetére
ui.: a random rebootjaimnak nem ez az oka, ez csak egy hete megy így, sajnos
Azt akarod mondani hozzá ér a hűtő a memóriához?
A ventilátor működése közben rezgéseket generál, és a hűtő hőtágulása közben mozgathatja a modult az aljzatban. Honnan tudod, hogy ezt üzem közben 0db átviteli hibával ki kell bírnia a foglalat-memória közti kontaktusnak?!
Két kézzel tudsz akkora erőt kifejteni a hőcsöveken, amitől a távolság ~+1mm lesz.
Sőt egy csomó top flow hűtő gyári állapotában összébb van csukva annál, mint hogy a hűtő teteje párhuzamos legyen a talpával, szóval ennyi korrekcióval ártani biztosan nem fogsz neki. -
törölt tag
-
törölt tag
Nem tudom mire gondolsz pontosan, az alaplap és a memóriák hőmérséklete 35 ill. 30-32C nekem teljesen normálisnak tűnik.
#50767 Kowi84:
Persze, vannak olyan torony hűtők, amelyek annyira magasan és rendezetten küldik ki a légáramot, hogy az alaplap síkjában egyáltalán nem mozgatnak levegőt. Az alaplap felé szellőző hűtők megoldják ezt a problémát, de a CPU-n keletkező hőt körbe keringgetik, ahelyett hogy a ház háta felé tesékelnék, így a többi, légáramlás létrehozására használt ventilátor hatásfokát csökkentik. Ezeket főként kompromisszumos, lapos, össze-vissza szellőző házakban használják.
Tudok példát "rossz" toronyhűtőre: Mugen5 és Alpenfön Atlas -
törölt tag
válasz
kotibor #50764 üzenetére
A 1080Ti Fe csúcsban 380W-ot kérhet, és 600W-os tápot ajánlanak mellé.
Worst case maradni fog 64W a névleges terhelhetőségig és kb.: 100-120W a túláram védelem megszólalásáig.
Egyszerű, próbáld meg, ha black screent kapsz, akkor kell egy nagyobb táp a konfighoz.Ahogy már korábban ajánlották, blower-es kártyát válassz, hogy a házból kitolja a meleget, mert abból lesz bőven!
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
kotibor #50755 üzenetére
Ezt benéztem, mert a kép alapján azt hittem SFX méretű tápról van szó, amiben van fan stop üzemmód. ATX 120mm-es ventilátorral ki megy a világból, mielőtt megérezné a ventilátor.
Ezek a DC-DC-s tápok 100%-ban kihasználható 12V-os ággal rendelkeznek, sőt 5-8%-ban túlterhelhetők probléma nélkül, szóval a "matekban" 444W-180W=264W tartalék(meg egy kicsi) elérhető.
DE arra vigyázni kell, hogy ez az érték nem lehet egyenlő a VGA TDP-jével, mert AZ csak a VGA fogyasztásának az átlaga. Minél modernebb a kártya a csúcs és az átlagos áramfölvétel között annál nagyobb eltérés várható!
A probléma az, hogy a VGA csúcs áramfölvétele hosszabb ideig tud tartani, mint amit a tápegység túláram védelme figyelmen kívül tud hagyni. Ez kb.: 10-20ms tartományt jelent a tápegység részéről.
Ha ezt lefordítom képekre akkor a mostani 150W TDP-s VGA-d, 190W-os csúcsokat generál:Illetve itt egy modern 3060Ti ami ugyan 200W TDP-vel rendelkezik:
(bocs a minőségért)itt már viszonylag sok 280-290W-os csúcsot is láthatsz, amire a 264W- tartalékkal rendelkező tápegységed már már biztos, hogy le fog kapcsolni.
Summa: A jelenlegi kártyádról nem nagyon van hova tovább fejleszteni ezzel a táppal.
-
törölt tag
válasz
kotibor #50742 üzenetére
Itt találtam egy táblázatot:[link]
E szerint 28 másodpercig 134W-ot termelhet, mielőtt visszavált 65W-ra.
A 4x6mm-es hő-cső pont elég ehhez a teljesítményhez, de a levegő áramlását ne blokkold le a tápegység alsó részével.A ventilátor ~30% terhelésnél kapcsol be, azaz 135W-nál el fog indulni, de ekkor még csak a transzformátor lesz langyos, kondenzátorok ekkor még bőven hidegek, nagyon sokáig ki kell hogy bírják azt a plusz meleget.
Én csináltam olyan gépeket, ahol a tápegységben volt az egyetlen ventilátor és alatta volt a cpu. A hűtő hátán és a dobozba össze gyűjtött szöszökön kívül, nem volt vele sehol probléma.
#50739 VinoRosso: Aki elkövette, ennyire volt képes 2 perc alatt.
-
törölt tag
válasz
HUN_Sector #50720 üzenetére
Adnak hozzá egy keretet, amivel a radiátorod az alaplap síkja fölé tudod szerelni, közben csak az alaplapra merőlegesen tudsz VGA-t beszerelni.
Én azt kéredzeném, hogy a riser vga felöli végén lévő nyákja hogyan van rögzítve a házhoz?
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #50710 üzenetére
Igazad van hogy közel van a 160xt-hez, mert azt koppintották le, és ahol lehetett olcsósítottak rajta. Ami feltűnő eltérés, az, hogy a 12V-on lévő 2x180uF kapacitást 12x10uF-os smd kondenzátorra cserélték, ez azért nem szerencsés, mert megnövelték az esélyét annak, hogy lesz közte 1 olyan ami átüt. Jó esetben néha leáll majd miatta az AC-DC, rossz esetben kigyújtja a nyákot, mert nincs a kondik és a 12V-in között biztosíték.
3 ból 2db induktivitás van rajta, ha jól látom a 5V stby részt kompletten elfelejtették és a fő 5V-os ágat állandóan járatja hogy ez a feszültség meglegyen, és a fő 5V-os kimenetet ki/be kapcsolni kényszerül ami a 5V terhelésre mutatott stabilitást ronthatja.
Ált. 2A szokott lenni a stby rész terhelhetősége, és az alaplapokon már külön ez az ág nincs biztosítva, ezért picit felelőtlen dolog erre az ágra 8A-t megengedni. -
törölt tag
válasz
hoffman_ #50671 üzenetére
CPU feszültség elég/nem elég "gyors" teszteléshez ezt tudom ajánlani:
Aida->sebesség->Riport->gyors riport-> sebesség(menü)->MHTML
Elég összetett terhelést generál, 2-3. futtatásra üzem-meleg állapotba hozza a processzort és szokása fagyni, ha kicsit is kevés a CPU-nak a feszültsége.
A teljes tesztsorozat lefutásának ideje, meg nagyban függ attól, hogy mennyire stabil ÉS gyors a memória alrendszer. Én azért szerettem, és használtam rengeteget mert bármikor megismételhető eredményt adott, míg a többi teszten volt hogy órákat ment, és csakis játék (nem szintetikus terhelés) esetén jött elő a hiba. Aztán újra indítás nélkül megfogta, újra indítás után már nem, a szintetikus teszt. -
törölt tag
válasz
flashpointer #50637 üzenetére
Nem rossz, megy a ház anyaghoz a keret színe.
Az a titka, hogy hozzá kell szorítani valamihez, különben berezeg a lemez. Ugrál rajta, nem vezethető szépen a flex, valamint ha nem vezeted el a keletkező hőt felmelegszik és leég a vékony lemezről a festék. -
törölt tag
válasz
AxBattler #50614 üzenetére
Több pénzt nem költöttek rá mint az előzőre (az előlapi USB type-c csatlakozó meg drága dolog) így nem lett szebben összerakva, sőt.
Gondolkoztam rajta, hogy lehet segíteni a szellőzésén, úgy hogy esztétikus is maradjon. Arra jutottam, hogy nincs jó megoldás. Inkább valami szerényebb asztali konfig kerül bele, amihez így is elég.Biztos meg fogtok kövezni miatta, de nekem a CM házai eddig nem találtattak egy életre szóló dolgoknak. Műanyag pöckök/betétek/kapcsolók/kábelek azok ugyan azt a minőséget, kicentizetséget képviselik, mint az olcsóbb házaikra tesznek. Nem 2-3 évre veszek házat, ezért kerülöm a márkát.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #50612 üzenetére
V2 jóval egyszerűbben belakhatóbb a belül (riser-ventilátor, alaplaptálca-tápegység, tápkábel-riser/ventilátor probléma megszűnt), kívülről meg a homokfúvás+vasag-eloxálástól ellenállóbb az apróbb sérülésekkel, újlenyomatokkal szemben.
Nekem ezek voltak a fő-fő gondjaim az első változattal, ugyan a 80->92mm-es ventilátor cserétől, amit elkövettek rajta, még sz@r marad a szellőzése.
Ja és 900g-al könnyebb lett (ha ez nem elírás) ahhoz képest hogy átlag 3 cm-el nagyobb lett minden irányban. -
törölt tag
válasz
PROTRON #50607 üzenetére
Ott a memória vezérlő is alacsony fogyasztásra, kis teljesítményre van kihegyezve. Az alacsony késleltetésű memóriák stabil kezeléséhez meg elképzelhető, hogy a soc által szolgáltatott feszültségeket szélesebb tartományban kellene felvenni mint a soc táp feszültsége engedi.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #50589 üzenetére
Szia!
Van ilyen konfigom, H110-es fujitsu D3434 alaplap I7-6700 processzorral, arra az esetre tettem félre ha muterom HTPC-jében megdöglene az AM1-es konfig. Az alaplap érdekessége, hogy ATX tápegység nélkül is képes működni tisztán 12V-ról, vannak rajta onboard konverterek, meg védelem, szóval egy komplett Pico-PSU-val van felszerelve gyárilag.
Annyit tudok erről mondani, hogy 4C/4T beállítással fix 3,4Ghz-en (processzor alapórajele, kikapcsolt C-state-ekkel) stress teszt alatt, 54W-ot írt ki a szoftver a cpu package power-re. Majd ezzel a beállítással Win10 telepítés és zenehallgatás/filmnézés/prohardverezés alatt az általam provizórikusan rátapasztott "szerver" hűtő talpa még éppen langyos sem lett, úgy hogy a 60mm-es ventilátor végig alapjáraton maradt (azt észre lehetne venni ha fel-felpörögne).
Szóval így, turbó nélkül a papíron "65W"-os nak is simán neki lehet menni fika hűtővel, és nem biztos hogy T-s cpu-hoz képest, ami turbóval szintén megeszi a 45-50W-ot, jelentős hátrányban leszel.Találtam egy tesztet ahol konnektorból a 6500T-re épített MSI Cubi 2 Plus Vpro és i3-6100T-s MSI Cubi 2 Plus STX-konfigurációkon, (ami felépítés szempontjábol 98%-ban ugyan az mint a Thin ITX) mértek fogyasztást.
Itt 102,43W-ot ill. 50W-ot mértek furmark+prime95-re a két konfignál, én ebből arra következtetek hogy simán elég-120-135W-os külső táp.Ha megnézed a grafikonokat lejjebb, a 6500T-is megeszik 60W-ot, ha hagyják neki, szóval ezzel is megerősítve a második bekezdést van értelme NEM T-s processzorokon is gondolkoznod
-
törölt tag
Szia!
Itt viszonylag sok ajánlatot találsz 50K körül:[link]
Szerintem 8GB ram, 120/240GB SSD, jogtiszta OS amit érdemes minimumnak meghatározni.
El kellene dönteni még az elején hogy milyen videó kimenetre van szükséged, illetve mekkora tárhely kell helyben történő adattárolásra.Én úgy tudom a q9x0-nek az alaplappal összeépített hálózati tápegysége a gyenge pontja.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #50459 üzenetére
A széles bemeneti feszültséget támogató alaplapot jó ötletnek tartom, mert nem kell hozzá még egy step-down konverter akkupakk után. ha jól választod meg a cellaszámot amivel pl: optimális esetben 12-18V közé esik az akku üres-teli feszültsége és 19,5V-ra a töltőt, akkor viszonylag egyszerű töltő áramkör adódik, le lehet választani töltés után vagy 50/80% -nál további töltés nélkül az akkut, ami nem használódik el, ha sokat használod a gépet majd hálózatról.
Én a helyedben megpróbálnék mindenek előtt egy idle és egy átlag fogyasztást megmérni(tippelni) a kiválasztott (CPU+MB+VGA+BackLight)-ra és kigondolni mennyi min. üzemidőt szeretnél akkuról elérni. Abból kiszámolható, hogy "durván" mekkora kapacitás szükséges, mekkora térfogat, ár adódik csak az energia tárolásra.
Ez kb.: el fogja dönteni, hogy a kiszemelt hardver, a maga "kis" fogyasztásával alkalmas-e, arra a "mobilabb" célra amire szánod. -
törölt tag
válasz
agent_k #50199 üzenetére
5db VM-el Ez már inkább házi szerver mint kibővített funkcionalitású nas.
Amúgy nem véletlen, hogy ezeknél a soc-oc-nál a memóriavezérlő gyenge, azért hogy ilyen összetett dolgokat már döcögéssel szolgáljon ki.
Win10 futtattassanak, a frissítések lezavarását is belevéve, meg desktop kategóriás, legalább 20W TDP-s, erős memória/elsődleges háttértárú dolgokon kívül nem érdemes nekifogni. Így a soc-ok eddig nem is voltak rá teljesen optimálisak.Ez ám nem kötözködés, ez valami féle egyetértés akar lenni.
-
törölt tag
válasz
wd.taz #50168 üzenetére
Praktikussági okokból a földön szétszórva, több fizikai helyen gyárthatnak memória modulokat ugyan annak a cégnek, és előfordul, hogy ezeket a modulokat különböző márkajelzéssel ellátott, de azonos teljesítmény besorolású IC-vel is szerelik fel, vagy picit gyorsabbal, picit más karakterisztikájúval, ha az maradt éppen a raktárban, amikor időre kellett teljesíteni..
Szóval függetlenül attól, hogy valahol, valakinek hibátlanul működött, és ezt ledokumentálta attól még a random soc, vagy bootol a névlegesnél 2x nagyobb memóriakapacitással random memória IC-kel, vagy nem teszi meg ezt a szívességet. És ezt teljesen biztosra állítom. -
törölt tag
válasz
#25954560 #50112 üzenetére
Ha már teleraktad noctua ventivel (ekkora háznál 3db már annak számít) abból már gondoltam, hogy nem fogja hangosnak mutatnia magát. Az említett pici szelzaja a
szerkezetnek az alacsony lábaknál vagy a CPU bordázatnál keletkezik?Kicsit a kábelek miatt is, jól elbújt a fekete ill. rácsos dolgok közé.
-
törölt tag
Fel kell hívni telefonon az AMD-t és a Microsoft-ot egy közös konferencia beszélgetés keretein belül, hogy magyarázzák meg, sőt ha tudják oldják is meg a az ugráló idle hőmérsékletet ami számodra elfogtathatatlan.
Mennyi realitása van ennek?
Én a helyedben torkon harapás helyett megköszönném a tanácsot, és mérlegelném, hogy telefonálok a USA-ba , dohogok tovább, vagy kikapcsolom a turbo-t.
-
törölt tag
válasz
storm4 #49999 üzenetére
Szia!
A J3455-el ha nem teszel mellé csak 2db memóriát és 1db SSD-t akkor 5A@12V (tizenkét volton hatvan watt leadására képes) táp már elég lehet. Ha nem szándékozol a gépbe belülre ventilátort rakni, akkor egy ilyenbe gondolkodnék: Pico PSU 90, illetve egy 60-75W-os külső tápegységben.
Arra azért felhívnám a figyelmed, hogy az alaplap 2.0-ás pci-express csatlakozókat tartalmaz és a gyártó szerint a 16@4x-nek látszó csatlakozó is csak 1x-es!
Utána kellene kérdezni, hogy a 2.0@1x port a 3.0@4x-es kártyát mennyire fogja meg, arra amire majd használni szeretnéd.A második, LGA cpu-s - alaplapos kérdést viszont tovább passzolnám hozzáértőbbeknek.
-
törölt tag
válasz
Erdei88 #49948 üzenetére
Érdekes tény, hogy 1/10-ed áron megszorongatja a nagyokat.
Itt már csak az kérdés, hogy 3 hónap használat után ismét össze engedve az első három helyezettet át alakul-e a sorrend.Valamiért a Nidec és a Noctua is úgy döntött, hogy extra széles és fémmel merevített motor hub-ot használ. Amivel egyben beáldoznak az aktív felületből, ami mögött turbulens áramlás keletkezik, ill. a légszállítás is csökken vele. Cserébe kisebb nyomatékkal, kisebb lökésekkel lehet mozgásra bírni a motort, és a lendkerék hatás miatt egyenletesebb lesz annak a járása, így valószínű hogy elhanyagolható mértékű lesz a motor->lapátokon keresztül kelltet mechanikus zaja, és nem eszi a rotor alacsony fordulatszámon jelentkező remegése/imbolygása a csapágyazást.
Röviden tömören az elérhető legalacsonyabb zajra és tartósságra koncentráltak, beáldozva a hűtés-teljesítményből. -
törölt tag
válasz
AxBattler #49939 üzenetére
Nekem tetszik a koncepció a közös hűtés a négy vastag hőcsővel, de mókuskerekekkel megtámogatva biztos nem tenném le karnyújtásnyira magamtól az asztalra.
(#49931) hoffman_ : Meg lehet oldani olcsóbban, de egy értelmes case, megbízható táp, megbízható alaplap jó integrált lan-al nagyon drága. (ezeket választva, nagy az esély, hogy 0 szívás legyen vele).
Ráköltesz egy "csomó" pénzt. Ha nem fejlesztesz sehova, csak használod, akkor rendben van, 3-5 év alatt meg tud térülni.
De ha évente fejlesztesz rajta valamit, cserélgeted benne a lapot, teszel bele vastagabb lan-t, cserélgeted a dobozt-tápot nagyobbra/csendesebbre, akkor jobban kijön, ha egy gyári megoldást adsz el és veszel helyette egy alkalmasabbat. Szerintem.
ill.: Volt nemrég egy bővítés, még egy 8 lemezes Qnap lett vásárolva a városi TV műsor-gyártó részlegénél. Nem volt olcsó, de tisztességgel teszi a dolgát, és kb. fél óra volt üzembe állítani. Ezt "házilag" üzembiztosra, és úgy, hogy egy meglevő rendszerhez kellene hozzáfűzni, úgy nem tudom hogy ki vállalna hardverért, működésért a felelőséget és mennyiért tenné ezt meg. Ha már ott tart a dolog, hogy nem "mindegy", akkor nem szabad "kicsiben jól működő" "diy" megoldásban gondolkodni. -
törölt tag
válasz
Qkackca #49928 üzenetére
Teljesen egyet értek. Nekem volt 4 3,5"-os lemezes nas dobozkám ami sok éven keresztül szépen futott. De mára két lemezzel, vagy két 2,5"-os SSD-vel ki lehet váltani a négy lemez teljesítményét, ha meg két lemeznél nagyobb kapacitásra, és folyamatos bővíthetőségre van szükség, egyszerűbb venni egy sok lemezes nas-t, annyiért amennyit nem szégyenlek alá írni.
Szerintem erre a "nagy cégek" is rájöttek és azért nem csinálnak mára 4 lemezes belső helyes, akármilyen kivitelű házat mATX-ig bezárólag, mert nincs rá igény.
És sajnos meg kell erősítenem, hogy otthonra nem szabad ilyenben gondolkodni, mert 4 lemez nem való lakótérbe, nagy a fizikai mérete, nagy ház kell neki, rezeg-kattog és k#rva sokat tud fogyasztani, ha használva is van. -
-
-
törölt tag
válasz
AxBattler #49825 üzenetére
Ha alul jól működik, jól érzi magát a teremtett körülmények között a venti, és zárt a ház oldala, akkor nagyjából felesleges felülre még egy ventilátort rakni, az csak az áramot eszi meg.
Nem akad össze, abban az ételemben, hogy a funkcióját úgy is ellátja. De a keltett zajra igen rossz hatása van, az egymásra dolgozó, ventilátoroknak.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #49823 üzenetére
Sőt, ezzel a szívó kialakítással még az is baj lesz, hogy megrakja porral a ház belsejét.
Ha alulra került volna a 140-es venti, akkor meg a VGA saját pörgettyűivel interferálna össze, és nem lenne elég alatta a 10mm hely. Így hogy felülre kerülhetett, és nagy a házon a beömlési keresztmetszet, valószínű, hogy halkabb tud lenni ugyan azzal a fordulatszámmal, vagy kisebb fordulatszámon képes ugyan akkora légcserére, mintha alul lenne. -
törölt tag
4cm-el rövidebben valóban jobban néznének ki ezek a házak, de a TFX tápok nyúlánksága nem kedvez annak, hogy bontható csatlakozókkal legyen megoldva a kábelezés.
Ahhoz hogy ebből a hasáb formából újabb "forradalom" legyen, ahhoz olyan rendszer kell, ahol csak 12V-ot szolgáltat a tápegység, és az ettől lehet majd még 4cm-el rövidebb, ami mögé, már beférnek a bontható sárga/fekete kábel kötegek.Amúgy én nem tartom üdvözítő dolognak a 80mm-es ventilátorok visszatérését, mert annyira ritka a jó, hogy még a Noctua-nak sem sikerűt belőle jót csinálni.
-
törölt tag
Ja, hogy arról volt szó, megint lemaradtam.
A riser is egy kompromisszum, nem hiába találták ki, hogy a kártya az alaplapi slot-ban álljon, hogy a slot-ból és a fém hátlapjáról is egyszerre kapjon egy tisztességes minőségű földelést.
Egy quadro vagy egy FirePro kártyát biztos nem tennék ki neki, home use-ra persze szódával elmegy ez a megoldás is.TFX-et oem/brand low profil desktop gépekben használják, aminek az a fő haszna a gyártó szemében, hogy a gép szellőzését is megoldja a benne lévő ventilátor, így nem hiszem, hogy abból félpasszív megoldásokat akarnának gyártani, amiben önkényesen megállna a ventilátor.
-
törölt tag
válasz
#25954560 #49795 üzenetére
Nekem rossz tapasztalatom van ezeknek a tuningjával. Amikor megvettem, nagy lendülettel futottam neki az "optimalizálásnak" és látszólag minden OK is volt. Csak voltak heti rendszerességgel visszatérő anomáliák a lan-al és az onboard hangal, amíg volt rajta bármilyen tuning.
Most muterom használja Win7-el, online újságok olvasgatására, neki nem probléma ha SSD-ről fél percig tart mire bebootol.inkabb kivontam a forgalombol Pontosan.
Szerintem ha nem elég "állat" akkor nem érdemes bele plusz dolgokat belerakni, mert kinézem belőle, hogy hiába mentesülne a memóriavezérlője a iVGA által keltett terheléstől, mert a dVGA driverének egy programszálja/memória forgalma megfogná úgy a CPU-t, hogy ugyan úgy használhatatlan maradna "komolyabb" dolgokra a gép.
Mind ezt úgy, hogy, közben 40W-ról feltornásztuk 80W-at a fogyasztást. -
törölt tag
Az embereknek akik eljutottak odáig, hogy (disz)like-oltak a videót csak a 1,5%-ának maradt erről az egészről rossz benyomása, szóval mi, mint ennek a halmaznak lehetséges két(három) eleme nem számítunk annyira ennek a videónak a megítélésében.
Én ezzel az egésszel pont azt emelném ki, hogy ez a trógerség lehet egy tudatos dolog, ha véletlen igazam van és ettől is megy a szekér, akkor ezek igen is komolyan gondolt dolgok, és nem trógeriségből kerülnek oda a képre.(#49778) Speed(R): így van, és akkor még a meleg levegő sem a lábára áramolna. De ha csak maradunk a 40mm-es ventilátoroknál, és a külön csatornázásnál, akkor a cpu-ra 4 a gpu-ra 8db ventilátor légszállítása elég lett volna félgázon tartva. Ez 12db, nem negyven.
Én először azt hittem, hogy csinál egy zárt házat amin belül körbe keringeti a levegőt, aminek a hőleadó felületét a két basszom felületű alu lemez képezi... na azt én is érdekesnek találtam volna. -
törölt tag
válasz
hoffman_ #49773 üzenetére
toredek aron is lehet ventit valasztani, hisz ugyis le lesz szabalyozva.
Ez meg azért hülyeség, mert életed végéig, cserélgetheted benne a ventiket, mert 40 darabból folyamatosan lesz 1-2 ami éppen "rosszalkodik".
Hiába az alacsony fordulat, ha nincs megtámasztva a tengely (mint a noctua, mágnessel), a rotor bármilyen kis fokú kiegyensúlyozatlansága miatt már elkezdi az imbolygást, az koncentrikusra megdolgozza a csapágyat, és ez idővel erősödni fog, amíg remegésbe nem csap, ekkor kidobod. De az ide vezető út elején is van hangja, a jobban sikerült példányokhoz képest.Szóval hiába lenne harmad áron a 40db ventilátor, úgy hat év alatt bele hordanál 2-3x anyit, mint noctuát, és nem számoltunk még a berendezés állásidejével és a szervizelgetéssel töltött idő értékével, főleg úgy hogy nem szervíz-barát a ventilátorok rögzítése, bekötése sem.
Szóval tök jó, hogy A Noctuát, mint a minőséget választotta a projekthez, de az a kijelentése nem volt épp praktikus.Amúgy azért gondolom, hogy szándékosan lett ebbe a 600 dollárnyi ventilátor, meg a légáramlással keresztbe fordítottan a CPU-GPU bodák elhelyezve, hogy kicsapja a biztosítékot, kommenteljenek, és minél többen nézzenek vissza mi történik a "cirkuszában". Gondolom a "támogatók" is az alapján fizetnek, nem csak termékkel, hogy hányan nézték meg, hányan kommenteltek alatta.
Én úgy gondolom, hogy az elrejtett hülyeségektől+a hozzáadott munkától lesz kifizetődő (4 nap alatt 1,1M megtekintés) ilyen tartalmat kiadni, a hozzáadott munka magában kevésnek, érdektelennek ítéltetik a tömeg által.
Engem ez az egész azért idegesít, mert "ezt a tudás" is beépül a nagy egyetemes tudatba (internetbe) és a tömeg elhiszi, hogy ez, így rendben van, rossz példát lát. Én meg nem tartom etikusnak, ilyen módon pénzt keresni, más kárára.
-
törölt tag
válasz
hegegabi80 #49763 üzenetére
Ez egy picit olcsóbb, és picit jobb hatásfokkal bír:[link]
Szebb lenne az összkép ha a Teapo-Su-con kondenzátorok helyett nippon-chem-ekkel lehetne kérni, de az +5-6K-t jelentene az árán.(#49765) AxBattler: 48KFt-ért már én már lehet valami örök életű dolgon gondolkoznék el, ami ennél átgondoltabban van megcsinálva.
-
törölt tag
válasz
A.Winston #49758 üzenetére
Az teljesen rendben van. Megelőlegezem a bizalmat, hogy legyártod hozzá a csatlakozókat és életvédelmi szempontból is biztonságosra bedobozolod, úgy hogy közben a szellőzése is akadálytalan legyen.
Ha már dobozolsz, akkor lehet olyan modult is választani, ami nem ennyire kompakt, amin az alkatrészeket körüljárja a levegő, és a kapcsoló tranzisztor+egyenirányító dióda szigetelt tokozásúak, és fel lehet csavarozni a "fém" burkolatra.
Én anno egy kínai univerzális laptop töltőt alakítottam át, folyamatos üzemre, "üzembiztosra".
-
törölt tag
válasz
agent_k #49756 üzenetére
Szia "K" ügynök!
A minipc.de árul az ebay-on is. Én már több ízben vásároltam tőlük 160xt-t, teljes mértékben eredeti és érintetlen termékeket küldetnek.
Viszont AC-DC-t nehéz lesz olyat találni, amit 0-24-es üzemre be lehet fogni, úgy hogy ne álljon meg miatta a gép ha szét akarna esni.
Egyrészt, másrészt ezeknek a kis teljesítményű "külső tápoknak" 87-90%-körül van a hatásfokuk ha 12V-osak, a 19V-osak elmennek egész 92%-ig. Szóval a teljes (AC-DC+DC-DC) hatásfok 85-87% körül alakul, ezt már utol tudják érni már a modern "bronz" ATX/SFX tápok is.Pico PSU első sorban oda ajánlott, ahol adott -kicsi- helyen, dobozon belül kószáló kábelkötegek nélkül kell megoldani a táplálást. Házi szerverre nem szoktam ajánlani, mert egy "hagyományos" táp kevesebb nyűggel jár.
-
törölt tag
válasz
xEon1337 #49744 üzenetére
(nem a zen topik)Ha egy darabig megy, aztán egyszer csak nem indul el a beállított(+feszültség és XMP) ram-al, aztán megint jó egy darabig, annak két oka lehet: vagy az XMP-n és a feszültségen kívül van még valamilyen módosító beállítás a memóriára alkalmazva, ami nem AUTO és a két ellentmondó beállítás összekavarodik.
Vagy a CPU beállítási/tuningja nem alakul stabilan.(nem a zen topik)Mindkét dogról érdemes megvárni a teszek után, a nagy számú vásárlói visszajelzések beérkezését. Mert a 4.0-tól bizonyos esetekben előfordulhatnak adathibák, úgy valószínű ez, hogy mindkét implementáció most találkozik majd egymással a gyakorlatban, olyan körülmények között, amit laborban nem lehet szimulálni, előállítani.
Illetve az új RTX GPU-k még nagyobb csúcs áramokkal dolgoznak majd, mint az azt megelőző GPU-k. A nagyobb áramingadozás, passzív tápnál halható szintű cicergést okozhat, persze csak szerencsétlen esetben.Szóval a bele ugrás előtt, érdemes kivárni a tökéletes pillanatot.
-
törölt tag
válasz
hoffman_ #49737 üzenetére
Át kell gondolni, fő hogy elégedett legyél a kinézettel és a hőmérséklettel is, a szerencsére zaj már rendben van.
Szerk: Próba képen így ahogy most van, felpócolhatnád 2-3cm-re és megnézhetnéd mi történik a hőmérsékletekkel. Hátha az eredmény láttán beindul a fantáziád.
-
törölt tag
válasz
hoffman_ #49735 üzenetére
A ház alá, a rács alá fel lehet szerelni, fekete színű noctua ventiket, lehet 3d nyomtatni szép lábakat hozzá. Én erre gondoltam.
A táp doboza, ekkora terhelésnél nem a táp belsejétől lesz meleg, nyugodtan csinálhatsz vele termikus kapcsolatot, csak ekkor megvan annak is a kockázata, hogy a doboz felerősíti a HDD hangját.
-
törölt tag
válasz
hoffman_ #49728 üzenetére
Nagyon szép lett!
A 40-42C°-al nem fogod a HDD-t megsütni. 7200-as re4-ek mentek nálam always ON, úgy hogy fentről lefelé 42-40-40-43c°-sak voltak, és 50-60K órát mentek, ennyi sok idő alatt egynek lett pozicionálási hibája, és ezzel együtt 2 rossz szektora.
Helyedben megpróbálnék még egy slim ventilátort alá tenni, vagy a meglevőt átrakni a GPU-CPU alá, lehetőleg fújva, és persze hosszabb lábakal elemelni az asztaltól, hogy esélyt kapjon a légáramlás. -
-
törölt tag
válasz
kerobi #49709 üzenetére
A metissel kapcsolatban másnak már korábban ajánlottam kipróbálni, hogy, az előlapot tegye fel 5-8mm távtartókkal ezekre a pántokra, és a hátsó ventilátort tegye fel kívülről, nyomó irányba felszerelve.
Elég kömény dolgokat tettél bele.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Fred23 #49679 üzenetére
Ezt láthatóan nem ugyan arra a mértékű használatra szánták mint a B450-ed, mert ezen alig van kondenzátor a CPU körül, cserébe felraktak annyi mosfet-et, ami kiadja magas hatásfok mellett a CPU által kért áramot. Ebből a kettőből következtetve szerintem arra a feladatkörre van kihegyezve, ahol a CPU IDLE-ben tölti az idejének jelentős részét. Ezért vélhetően sima belépő, HTPC-célú lapok lesznek ezek, nem éppen a "Gaming" szint.
Nem állítom, hogy nincs átjárás a két megoldás között, de érdemesebbnek gondolom inkább mindkettőt megtartani, támogatni, mint a b450-et az A520-al leváltani a kínálatban és árban. De ennek csak addig látom hasznát, amíg a B550-es lapokat le nem küldik arra az árszintre, ahol korábban a "komolyabb" B450-es lapokkal vadásztak vásárlókra, mert akkor ez az ár-érték érzékeny réteg, aki eddig "kényeztetve volt" hasonló lelkesedéssel megveszi a B550-es lapokat is.
-
törölt tag
Végre lesznek a tényleg olcsó AM4-es lapok, 105 ill. 70 USD-ért.
-
törölt tag
Alaposan átgondolnám a szokásaimat, mit szeretnék pontosan, milyen gyakran használom a HDD-t. Mert a nagy tányéros lemezek nagyon lassan pörögnek fel, ha bírod a nagyon hangos HDD-ket, akkor is 4-5sec lesz, amíg feléled.
Szóval minden képen erős kompromisszumra számíthatsz zaj-teljesítmény-reszponzivitás szintjén, bármilyen 3,5"-ost teszel bele egy modern desktop gépedbe. És elég ehhez "csak adatárlásra" használni, mert úgy is iszonyatosan vissza fogja a gép használhatóságát.Én végig jártam ennek minden bugyrát, és az összes kompromisszum közül az 1 lemezes 2,5"-os hdd volt/maradt a nyerő, azóta próbálkoztam ezt nagy SSD-re is leváltani, de engem nem győzött meg az elért eredmény.
Ha neked nagy terület kell, akkor további kompromisszumokat kell kötni, lásd:-A külső USB-s ház kényelmetlen, de ha csak ritkán kell az a 3TB akkor megfelelhet,
-Az olcsó nas drága és lassabb mint a HDD, de mindig ott van, nem kell dugdosni és "helyben hangtalan".
-Drága nas, drága hálózattal nagyon nagyon drága, de gyors mint a HDD és "helyben hangtalan"
-Meg van még a helyben lévő nagy sata SSD, ami szintén "csak" nagyon-nagyon drága, de valószínű feleslegesen gyors is lenne neked. -
törölt tag
válasz
AxBattler #49599 üzenetére
Megint nem törekedtek a GPU jobb kiszolgálására. Generációnként egyre gyengébb frame time-ok vannak, ahogy egyre nagyobbakat ugrál a CPU-rész órajele, és meg van engedve az is, hogy ha van szabad TDP keret (adott pillanatban éppen semmit nem csinál semmit a GPU, éppen akad a játék) akkor azt is kihasználja a CPU a turbo-hoz. A köv. pillanatban már a CPU-nak és a GPU-nak sincs elég TDP-je és így fel-le ugrálnak az órajelek az éppen aktuális állapothoz alkalmazkodva.
Ahogy egyre erősebb a CPU, egyre gyorsabb az órajel váltás, egyre szörnyűbb az eredmény (szerintem). Ezért, én még mindig a 2200G-n gondolkodok, sima desktop használatra, azon még megfelelően gyenge a CPU és egyszerűbb a boost-ja, nem szűkös annyira a TDP keret ahhoz hogy jó legyen velük az UX.Én -kis naív- azt hittem, hogy a ZEN azt fogja jelenteni, hogy a komponensek egyre kifinomultabban dolgoznak majd össze. Erre ezek az idióták, meg csak tolják felfelé a CPU órajelet, ha kell, ha nem.
Kiderült hogy én bennem van a hiba, vagy túl nagyok az elvárásaim, vagy a piac nem ezt akarja.
-
törölt tag
válasz
Viktor81 #49566 üzenetére
Mindenkinek építenie kell legalább 1 db passzív gépet életében, ahhoz hogy tisztában legyen vele, milyen az.
Én annak vagyok a híve - PC-esetén - hogy kerüljön a CPU-ra egy méretes torony hűtő, és az abból felszálló meleg, helyére tóduló szoba-hőmérsékletű levegő oldja meg az összes többi komponens szellőzését.
Egy ilyen zárt ház, aminek még a CPU hőleadó felülete is szerves részét képezi, nagyvonalúan eltekint attól, hogy megoldja a szellőzést.
Pedig az ÖSSZES komponens max. disszipációja ami az alaplapra kerül, úgy van méretezve, hogy a környezeti hőmérséklet 50C° alatt van, és a PCB síkjával párhuzamosan nullától eltérő szellőzés várható, ami lehetőleg egyenes arányban lesz a terhelés mértékével.
Ez mind, nem azt jelenti, hogy törvényszerű, hogy ebben a formában egy zárt dobozban tönkre fog menni, ami benne van a dobozban, de nem érdemes kisérteni a sorsot, mert nem lehet mindenkinek egyformán "szerencséje".Lehet üzembiztos Passzív (kényszer hűtés nélküli) gépet építeni, nekem is sikerült már több ízben, de azoknak akik nem tudják megjósolni és befolyásolni a körülményeket, amiben ez működni fog, célszerűbb egy ventilátort beterveznie, és bekapcsolni, ha elveszti a kontrollt a körülmények felett.
Én is ventilátor ellenes vagyok, mert tudom milyen gondokat okoznak, ha van rá mód kerülöm, de abban az esetben lehet ezt megtenni, ha a berendezés kialakítása eleve olyan, vagy magát a berendezést töredék kihasználtsággal fogjuk használni mint amire terezték, tehát a közelében nem leszünk, a gyárilag tervezett alkatrész disszipációnak.Ez nem azt jelenti, hogy félni kell tőle... de törekedni kell rá hogy a legrosszabb esetre is legyen legalább egy működő forgatókönyvünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Gyúrósok ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Futás, futópályák
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- BestBuy topik
- Hobby elektronika
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Reklámblokkolók topikja
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest