Hirdetés

2020. szeptember 28., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Dtomi


Dtomi
(őstag)

Mivel az utóbbi időben sok vita, és kérdés alakult ki sok topikban, az állványokkal kapcsolatban sok mindenről, szerintem érdemes megnyitni ezt a topikot. a kiegészítőket már kinőtte.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#2) werttzui válasza Dtomi (#1) üzenetére


werttzui
(őstag)

:B :B Nem lessz ebből nagy vita? :DDD

PENTAX

(#3) Jeannie


Jeannie
(aktív tag)

Nekem tetszik. Majd az okosok eldöntik hogy kell-e, de miért ne lehetne külön állványos topic, ha szűrős meg akkumulátoros van :D :C

Legelőször is azt mondjátok meg nekem, van-e létjogosultsága a monopodnak? Mert ha állvány kell ott van egy háromlábú, amit tartani se kell meg nem is billeg oldalra, szóval én nem értem egészen hogy az minek is a fotósvilágban :F

(#4) ByB


ByB
(addikt)

Éljen! A papámnak állványt szeretnék venni karácsonyra, remélem addig beindul a topik! :R Valaki tudna küldeni addig is linkeket merre keresgéljek? (Canon 350D-hez.)

(#5) Jeannie válasza ByB (#4) üzenetére


Jeannie
(aktív tag)

Azt hiszem két irányból kell megközelíteni a témát, az egyik, hogy mennyi pénzt szánsz rá, a másik hogy mik az igények. Aztán meg kell kötni a kompromisszumokat :D

[Szerkesztve]

(#6) adik válasza Jeannie (#3) üzenetére


adik
(őstag)

bizonyos záridők kitartásához a monopod is bőven elég. - pl egy teleobjektívvel kell 1/10-elni, vagy egy templomban nagylátóval 1/3 - arra teljesen jó, és sokkal praktikusabb, mobilabb, mint egy háromlábú. - Szerintem. Tény és való, eléggé be va határolva a felhasználhatósága.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#7) Avalon


Avalon
(tag)

Személy szerint nekem fontos az állvány, jövő hónapban fogom megvenni az enyém, ami feltehetőleg egy Soligor lesz. A monopodnak szerintem sok haszna nincs, főleg annak tekintetében, hogy mamár vannak állványok 4-5e ft-ért, amik alig pár kilók, és akármilyen szar is az, egy monopodnál jobban tart. Szerintem! :DDD

(#8) pitman válasza Avalon (#7) üzenetére


pitman
(őstag)

Sok helyen nem tudsz, vagy egyszerűen nem lehet állványt használni, illetve ha lehet, akkor kényelmetlen. Ezekre a sziruációkra született a monopod, ahogy az előbb is mondták (pl teleobjektív esetén a súly tartása). A szállítása, súlya szintén előnyt jelent.

(#9) Avalon válasza pitman (#8) üzenetére


Avalon
(tag)

Persze, nem állítottam, hogy használhatatlan, de olyan kevés helyen van valós előnye a tripodokkal szemben, amennyit szerintem nem ér meg az ára. De tény, hogy van ahol van haszna.

(#10) pitman válasza Avalon (#9) üzenetére


pitman
(őstag)

Elég, ha csak tömegben vagy szűk helyen kell fényképezni, ahol az állványt ki sem tudod nyitni.
Egyébként mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága és felhasználási területe, nem hiába találták ki őket.

(#11) Jeannie


Jeannie
(aktív tag)

mik azok az értékek amiket egy monopoddal ki lehet tartani? 1/60? 1/30? 1/10?

(#12) pitman válasza Jeannie (#11) üzenetére


pitman
(őstag)

Szerintem ez erőteljesen függ a gyújtótávolságtól.

(#13) Smogus válasza Jeannie (#11) üzenetére


Smogus
(őstag)

Nagy létjogoslutsága van mondjuk sport fotózásnál, mondjuk nyáron találkoztam egy fotóssal aki egy bigmával rohangált és egy monopoddal, egy strandfoci bajnokságon, mindig máshonnan sokat fényképezett, tehát gyorsan bírt pozíciót változtatni.
Meg mondjuk egy templomban sem illik kinyitni egy tripodot sokkal egyszerűbb egy monopod és ki bírsz tartani akár 1/3-ot is nagylátóval ami egy templomban már néha elég

Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --

(#14) Dtomi


Dtomi
(őstag)

Egy kis segítség a sok félreértés miatt :Y

Talán úgy kéne kezdenünk, hogy ''Itt a karácsony, az ajándékozás ideje...'', ezt viszont úgy is mindenki tudja. Bár közhely ugyan az iménti megállapítás, de igaz, és aki még mindig nem döntötte el mit válasszon megajándékozni kívánt fotós rokonának, ismerősének - netán saját magának - karácsonyra

Állványra igen sokszor szüksége lehet egy fotósnak. Áruk többnyire magas és többfélét is beszerezhetünk a pénzünkért. Ha a megajándékozni kívánt kedvenc területe a virágok, bogarak makrofotózása, akkor meglephetjük egy kis asztali állvánnyal, ha a gyors sportokat szereti megörökíteni, elégedett lesz egy monopoddal. Általános használatra egy tripod, azaz 3-lábú állvány a legcélszerűbb. Ára többnyire ezeknek a legmagasabb, de nem lehetetlen találnunk olcsóbb darabokat. Ilyen például az Extreme Digitalnál br. 3800 forintért beszerezhető Hama Star 41 típusú állvány.
Ellenőrizzük vétel előtt: Rendelkezik-e a megajándékozott, nagyobb méretű, 3 lábú fotóállvánnyal? Ha csak kis asztali állványt, vagy egylábú monopodot használ, bizonyára örülni fog választott. Nagyobb fényképezőgépekhez a fenti állvány csak korlátozottan használható.
Kinek ajánljuk: Esti, éjszakai képek szerelmeseinek, illetve zárt térben készült képekhez vaku nélkül. Ezzel és a beépített időzítő használatával mindenki rajta lehet a közös karácsonyi családi fotón.


A digitális fényképezôgépek fontos elônye, hogy sokkal kisebb a tömegük, mint hagyományos társaiké. Ezért kisebb állvánnyal is célt érünk, amely olcsóbb és könnyebb a nagyobb tipusoknál. Éppen ezért gyakran nálunk lehet. Éjszakai felvételeket, panorámákat, önarcképet és olyan csoportképeket készíthetünk velük, melyen saját magunkat is megörökítjük. A jó állvány megfelelôen stabil, könnyen nyitható és csukható, rögzítôcsavarjai és bilincsei biztonságosan megszoríthatók és oldhatók. Vásárláskor mindezeket prábáljuk ki. Kisebb, asztali állvány használatát nem javaslom, ugyanis sík felületen mindegyik gép megállítható. Nagyobb, legalább 150 cm magasra kinyitható állványt érdemes beszereznie annak, aki gépével a fentebb felsorolt felvételi szituációkban szeretne fényképezni. Természetesen ezt a tartozékot nem kell mindig magunknál tartanunk, csak ha úgy érezzük, szükségünk lesz rá.

Állvány fej

Az állvány lábaira csatlakozik, és a fényképezőgépet rögzíti helyén. A tányéros és a golyós típusú fejek lehetővé teszik a fényképezőgép tetszőleges szögben történő beállítását. (gömb, 3D, panoráma)

Értelem szerűen osztható kategóriákra az állvány több szempontból, ugyan úgy mint ahogyan a fényképezőnk is.
a következők szerint a legfontosabb szempontok:

-mobilitás
-teherbírás
-magasság


Leggyakoribb felhasználásuk:

-hosszú expoziciós képeknél
-teleobjektívek használata esetén
-makrófelvételek készítéséhez


Leggyakoribb típus a tripod:
Nagyon változatos méretben, árban, (színben) kivitelben kerülnek forgalomban.

A kompakt gépekhez ajánlottak az alábbi ''nyeles'' tripod-tipusú állványok [link] mivel itt nem nagyon van lehetőség a gép súlyát, méretét használni egy gömbfej irányítására. Előnyük: nagyon könnyen kezelhetők, olcsók, jól használhatóak bármilyen téma fotózására.

Következő típusuk a cserélhető fejű tripod-ok

Ezek már a profibb gép alá való lábak. Árban jelentős ugrás van az előző kategóriához képest, sokuk fej nélkül kapható, ami igen borsos meglepetést okozhat egy esetleges mellényúlás esetén.

Monoprod

A monoprod állványok egykét kivétellel, profi fotósok hatalmas teleobjektívei alatt tűnnek fel. Előnyük, hogy igen könnyű a mozgatásuk, kicsi a súlyuk és rendkívúli teherbírással rendelkeznek.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#15) csiga997


csiga997
(őstag)

Csak a pontosság kedvéért: olyan szó, hogy monoprod nincs.

(#16) adik válasza Dtomi (#14) üzenetére


adik
(őstag)

:R

köszönjük szépen

Kettő, csipkebokor vessző!

(#17) Jeannie válasza Dtomi (#14) üzenetére


Jeannie
(aktív tag)

Na, ez végre jó volt :)
Linkeljük be a főbb állványgyártók honlapjait is szerintem és akkor egyből tud kutakodni aki idelátogat :U

(#18) adik válasza Jeannie (#17) üzenetére


adik
(őstag)

ja, aztán meg 18 hsz után be lehet zárni a totyikot, hogy megvan A 42 ! :DD

[Szerkesztve]

Kettő, csipkebokor vessző!

(#19) pacorro válasza Dtomi (#14) üzenetére


pacorro
(aktív tag)

De ezt ugye nem az Extreme Digital honlapjáról másoltad ki?
Azért a hibákat kijavíthattad volna...

"Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner

(#20) Avalon válasza pacorro (#19) üzenetére


Avalon
(tag)

Az se számít ha igen, valakinek biztos hasznos lesz. :R

(#21) Fryskitt


Fryskitt
(addikt)

Én egy Manfrotto 714SHB-t vettem, tetszik nagyon, kicsit ugyan lehetne magasabb, de látszik, h jól össze van rakva.

Ne vegyél élő nyulat Húsvétra! Az ilyenkor vett kisnyuszik 90%-a nem éri meg az egyéves kort!

(#22) Dtomi


Dtomi
(őstag)

a ''cikket'' ctrl+c ctrl+v technikával írtam, forrást nem néztem... De minden bizonnyal nálam okosabb ember írta :R De az is lehet, hogy nem :DD :C

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#23) Dtomi


Dtomi
(őstag)

Azért sokmindenben egyetértek sőt :R az utóbbi időben úgylátszik egyesek állványfetis ben szenvednek. És elfelejtenek egy-két dolgot, ami már a józan ész határain kívül esik. Rengeteg hozzászólást lehetne linkelni, de nem veszekedni akarok. Főleg senkit megsérteni. :F egyéni sz. p.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#24) pacorro válasza Dtomi (#22) üzenetére


pacorro
(aktív tag)

Nem gond, ha ilyen technikával írtad.
Csak ilyenkor nem árt kicsit átnézni a dolgokat, és nyugodtan bele is lehet javítani, ahol kell. :)

"Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner

(#25) Jeannie válasza adik (#18) üzenetére


Jeannie
(aktív tag)

ja, aztán meg 18 hsz után be lehet zárni a totyikot, hogy megvan A 42 !

hmmm? :F

(#26) gyuri10


gyuri10
(tag)

Allvany utan nezelodok, nem ertek hozzajuk, minden tanacs velkam!

Suly:
Jelenleg Pana FZ30-at hasznalok, mindenestul sacc 700-800g
Jovoben felmerulhet esetlegesen dslr, tehat 2-2.5kg-ot el kene birnia
Cel: Tajfotozashoz es makrozashoz akarom. Tehat mindenkepp le kell hogy tudjam engedni a foldig.
Meret: Nem kell, hogy magas legyen, lehajolok/legugolok hozza, sokkal fontosabb a hordozhatosag. A kompaktsag talan az egyik leglenyegesebb szempont.
Ar: dragabb modellek is szamitasba johetnek de csak ha valoban jobbak. Markanevert nem vagyok hajlando tobbet fizetni.

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az õ egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen õ benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

(#27) Jinxx


Jinxx
(senior tag)

Szerintem jó, hogy nyílt ez a topik. Igaz, hogy sok másikban meg lehetne vitatni az itt elhangzó dolgokat, de jobb így külön szerintem. (pláne, hogy a szűrőknek is van saját) Kezdem is egy kérdéssel, remélem van itt valami hozzáértő, aki tudna segíteni.
Fotóssuliba járó barátnőm szeretne állványt venni, de se neki, se nekem nincs konkrét elképzelésem. Jó volna a 3d fej, vagy valami kényelmesen és egyszerűen használható sima. Bírjon el egy 350d-t obival, esetleg vakuval. Használata bárhol lehetséges legyen, mert nem tudni a suli elvégzése után mire lenne használva (esküvő, tabló, természet, műtermi, stb. fotózás). Árban 30k-ig max., de ár érték arányban jó legyen. Remélem lesz valaki aki ért hozzá, és tud ajánlani valamit, mert amennyire én utánanéztem, az alapján nem tudunk dönteni.(mindenhol csak a teherbírás, meg a magasság és súly de ezekből minőségre és használhatóságra nem lehet következtetni) A monopodról meg annyit, hogy igenis van értelme, augusztus 20.-ai air race-es képeimből alig sikerült élesre 1-2, és jól jött volna egy állvány, amivel el lehet férni a tömegben és segít annyi tartást adni, hogy ne rázzam be a képeket.

(#28) werttzui


werttzui
(őstag)

Manfrottobol a 190-es sorozat esetleg valamelyik vastagabb soligor esetleg velbon sherpa 600 vagy 750 esek szóbajöhetnek mindkettőtöknek .

PENTAX

(#29) Jinxx válasza werttzui (#28) üzenetére


Jinxx
(senior tag)

A velbonokat nézegettem énis, de jó az ha megerősitik bennem páran, hogy jót veszek.
THX! :R

(#30) drkbl


drkbl
(őstag)

Egy példa az ''állványfétisre'', Hama állvány, évekkel ezelőtt nem volt 10k HUF, bal oldalon finom madárröptetéssel, jobb oldalon 2 sec késleltetéssel (ami 5600-nál minden röptetés előtt aktiválandó :( )

[kép] [kép]

[link] [link]

[Szerkesztve]

(#31) ThufirHawat válasza drkbl (#30) üzenetére


ThufirHawat
(senior tag)

Hát igen... A fizikát nem lehet megkefélni - szokták mondani...
A tömeg (és a belőle fakadó tehetetlenség) itt előny. Persze hogy egy pille valami még másodpercekig rezeg az expogomb lenyomását követően....

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#32) BEE válasza drkbl (#30) üzenetére


BEE
(addikt)

Expogomb puhító BEE módra. :B [link]

A régi gépem expo gombja elég keményen jár, az időzítőt
meg csak a menüből lehet kipötyögni.
Pont egy Star 27 állványom volt hozzá és állandóan bemozdult a gombnyomástól.
Kínomban hajtogattam ezt a vackot villanydrótból,
ami viszont bevált, egészen jól használható.
Egészen finoman lehet vele exponálni.

BEE :D

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#33) drkbl válasza BEE (#32) üzenetére


drkbl
(őstag)

Korrekt :DDD

(#34) Dtomi válasza Jinxx (#29) üzenetére


Dtomi
(őstag)

A velbon sherpa 750 az egyik legjobban használható állvány amivel életemben fotóztam igazi minőségi darab mondhatni örök. Nagyon stabil sehol nem lötyög és a fej 1mozdulattal fixálható lazítható kiváló svenkeléshez.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#35) Jinxx válasza Dtomi (#34) üzenetére


Jinxx
(senior tag)

Akkor azt hiszem a kérdést eldöntöttem magamban, köszi mindenkinek a segitséget. :R

BEE: Kemény! :DDD

(#36) Avalon


Avalon
(tag)

Találtam egy boltot, ahol egészen jónak tűnő állványokat lehet kapni viszonylag olcsón.
[link] Valaki vásárolt már itt? Megnéztem az állványt, nem rossz, bár nincs az a minőségi érzés mint egy Manfrotto állványnál. Ha ilyet veszek, akkor egy Soligor VT-466 helyett veszem.

[Szerkesztve]

(#37) adik válasza Jeannie (#25) üzenetére


adik
(őstag)

csak azt javasoltam, hogy ne lőjjük le egyből a poént.

Kettő, csipkebokor vessző!

(#38) Fryskitt


Fryskitt
(addikt)

Vettem egy Cosmo állványt, hát szép, vannak rajta ötletes dolgok is, meg szintező, meg minden, csak az állványfej nem annyira igazi. A menet melleti kis benyomható gombot szerintetek hogy lehet legkevésbé traumatikusan eltávolítani? Nem igazán akar benyomódni, és meg is karcolta szegény masina alját... :F

Ne vegyél élő nyulat Húsvétra! Az ilyenkor vett kisnyuszik 90%-a nem éri meg az egyéves kort!

(#39) ThufirHawat


ThufirHawat
(senior tag)

Tudom, hogy ez nem a hírdetések helye, de mivel többen is állvány beszerzés előtt álltok, talán érdekes lehet:
Eladnám Manfrotto 468 ProBall gömbfejemet, egészen apró használati nyomokkal, tökéletes műszaki állapotban, dobozában. Új ára (amíg még lehetett kapni) 55e Ft volt. 35-ért vihetitek. Képek: [link]
Ha valakinek kell, az az oldalaomon lvő e-mail címen jelentkezzen, ne itt! Köszi!

És bocs, mégegyszer...

Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com

(#40) Dtomi


Dtomi
(őstag)

Azt hiszem az egyik legérdekesebb újítás amit mostanában láttam :)) de lehet hogy csak nekem új, mindenesetre igen ötletesnek találom!!! [link]
[kép] [kép]

[Szerkesztve]

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#41) quandsoir


quandsoir
(csendes tag)

sziasztok!

erről mi a vélemény?[link]

(#42) Rowboy válasza Dtomi (#40) üzenetére


Rowboy
(csendes tag)

:C Hát ez kész! :)

(#43) werttzui válasza quandsoir (#41) üzenetére


werttzui
(őstag)

Sajna bajna ez egy vicc :( műanyag sz.r nyeklik nyaklik :)

[Szerkesztve]

PENTAX

(#44) werttzui válasza werttzui (#43) üzenetére


werttzui
(őstag)

De könnyű és jól lehet dobálni vele :D

PENTAX

(#45) Dtomi válasza quandsoir (#41) üzenetére


Dtomi
(őstag)

Milyen gép alá??? kompakt?

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#46) quandsoir válasza Dtomi (#45) üzenetére


quandsoir
(csendes tag)

fuji 6500 - hoz kellene, jövőhéten veszem meg a gépet valszínűleg, ezért gondltam egyúttal az álványt is beszerezném hozzá :))[Szerkesztve]

(#47) hali01 válasza quandsoir (#46) üzenetére


hali01
(őstag)

Arra elég lessz.

(#48) Dtomi válasza quandsoir (#46) üzenetére


Dtomi
(őstag)

Tökéletes lesz életed végéig a 6500 alatt soha nem fog összenyekleni!!!

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

(#49) quandsoir válasza Dtomi (#48) üzenetére


quandsoir
(csendes tag)

azért remélem nem a 6500 lesz a gépem életem végéig :DDD :D :D :D

én is ugy látom hogy ehhez a géphez megfelel, de kíváncsi voltam a véleményekre :DD
ellenben werttzui nak is igaza van abban hogy komolyabb tükörreflexeshez nem való!

szóval lesz egy ''tökéletes'' állványom a 6500hoz és egy 7500 forintos 3lábú műanyag teleszkópos távdobó botom a későbbi tükörreflexes csucsgéphez :DDD :D :DDD

(#50) Dtomi válasza quandsoir (#49) üzenetére


Dtomi
(őstag)

[link] Badboy egy Soligor LG-40 állványt használ nem 1* voltam vele fotózni kioldóval soha egyetlen egyszer nem volt az állvánnyal probléma eos300D markolattal tamron 28-75 XRDI és 17-35 ös obival stabil nem lötyög jól meg lehet tépni. Ezekközül a HDR képek közül azt hiszem van olyan ami 5 de lehet, hogy több képből lett összerakva, és mind tűéles lett.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.