Hirdetés

2019. július 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14) Dtomi


Dtomi
(őstag)

Egy kis segítség a sok félreértés miatt :Y

Talán úgy kéne kezdenünk, hogy ''Itt a karácsony, az ajándékozás ideje...'', ezt viszont úgy is mindenki tudja. Bár közhely ugyan az iménti megállapítás, de igaz, és aki még mindig nem döntötte el mit válasszon megajándékozni kívánt fotós rokonának, ismerősének - netán saját magának - karácsonyra

Állványra igen sokszor szüksége lehet egy fotósnak. Áruk többnyire magas és többfélét is beszerezhetünk a pénzünkért. Ha a megajándékozni kívánt kedvenc területe a virágok, bogarak makrofotózása, akkor meglephetjük egy kis asztali állvánnyal, ha a gyors sportokat szereti megörökíteni, elégedett lesz egy monopoddal. Általános használatra egy tripod, azaz 3-lábú állvány a legcélszerűbb. Ára többnyire ezeknek a legmagasabb, de nem lehetetlen találnunk olcsóbb darabokat. Ilyen például az Extreme Digitalnál br. 3800 forintért beszerezhető Hama Star 41 típusú állvány.
Ellenőrizzük vétel előtt: Rendelkezik-e a megajándékozott, nagyobb méretű, 3 lábú fotóállvánnyal? Ha csak kis asztali állványt, vagy egylábú monopodot használ, bizonyára örülni fog választott. Nagyobb fényképezőgépekhez a fenti állvány csak korlátozottan használható.
Kinek ajánljuk: Esti, éjszakai képek szerelmeseinek, illetve zárt térben készült képekhez vaku nélkül. Ezzel és a beépített időzítő használatával mindenki rajta lehet a közös karácsonyi családi fotón.


A digitális fényképezôgépek fontos elônye, hogy sokkal kisebb a tömegük, mint hagyományos társaiké. Ezért kisebb állvánnyal is célt érünk, amely olcsóbb és könnyebb a nagyobb tipusoknál. Éppen ezért gyakran nálunk lehet. Éjszakai felvételeket, panorámákat, önarcképet és olyan csoportképeket készíthetünk velük, melyen saját magunkat is megörökítjük. A jó állvány megfelelôen stabil, könnyen nyitható és csukható, rögzítôcsavarjai és bilincsei biztonságosan megszoríthatók és oldhatók. Vásárláskor mindezeket prábáljuk ki. Kisebb, asztali állvány használatát nem javaslom, ugyanis sík felületen mindegyik gép megállítható. Nagyobb, legalább 150 cm magasra kinyitható állványt érdemes beszereznie annak, aki gépével a fentebb felsorolt felvételi szituációkban szeretne fényképezni. Természetesen ezt a tartozékot nem kell mindig magunknál tartanunk, csak ha úgy érezzük, szükségünk lesz rá.

Állvány fej

Az állvány lábaira csatlakozik, és a fényképezőgépet rögzíti helyén. A tányéros és a golyós típusú fejek lehetővé teszik a fényképezőgép tetszőleges szögben történő beállítását. (gömb, 3D, panoráma)

Értelem szerűen osztható kategóriákra az állvány több szempontból, ugyan úgy mint ahogyan a fényképezőnk is.
a következők szerint a legfontosabb szempontok:

-mobilitás
-teherbírás
-magasság


Leggyakoribb felhasználásuk:

-hosszú expoziciós képeknél
-teleobjektívek használata esetén
-makrófelvételek készítéséhez


Leggyakoribb típus a tripod:
Nagyon változatos méretben, árban, (színben) kivitelben kerülnek forgalomban.

A kompakt gépekhez ajánlottak az alábbi ''nyeles'' tripod-tipusú állványok [link] mivel itt nem nagyon van lehetőség a gép súlyát, méretét használni egy gömbfej irányítására. Előnyük: nagyon könnyen kezelhetők, olcsók, jól használhatóak bármilyen téma fotózására.

Következő típusuk a cserélhető fejű tripod-ok

Ezek már a profibb gép alá való lábak. Árban jelentős ugrás van az előző kategóriához képest, sokuk fej nélkül kapható, ami igen borsos meglepetést okozhat egy esetleges mellényúlás esetén.

Monoprod

A monoprod állványok egykét kivétellel, profi fotósok hatalmas teleobjektívei alatt tűnnek fel. Előnyük, hogy igen könnyű a mozgatásuk, kicsi a súlyuk és rendkívúli teherbírással rendelkeznek.

"Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.