- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#70234880 #82623 üzenetére
OFF
"Amit itt ajánlani tudunk, azaz a nevünket tesszük....
Hogy Mit? Maximum a nick nevedet, ami ..."Ez egy jól bejáratott, sok helyen használt nick esetén azért elég sokat jelent. Esetemben egy lassan 30 éve használt nevet. Ráadásul elég sokan vagyunk ezzel úgy, hogy nem igazán titkos a valós személyazonosságunk sem.
MaCS
-
-
adika4444
addikt
válasz
#70234880 #78074 üzenetére
Na hát a default beállítás, avagy a quickset a legnagyobb ökörség amit kitalálhatott a gyártó, én tényleg nem tudom honnan jött, hogy erre olyan hihetetlen nagy igény van...
Ahogy írod is, mindkét gyártó termékeinek megvan a maga előnye. Az összehasonlításnak szerintem nagyon is van haszna, pl. az ER-X CLI felülete újoncként egy szenvedés MikroTik után, mert nincs dokumentálva, a tabnyomkodós auto kiegészítéssel kell bohóckodni. Ha egyszer ráérez az ember már nem gázos, csak hát rá kell érezni.
Tudom, hogy van webfelület is, meg a Mikro-nál a Winbox, de nekem ezek a grafikus felületek soha nem jöttek annyira kéz alá mint a konzol.Abban pedig 100% igazad van, hogy ezek mind leverik a konzumer kategóriát. Csak az a baj, hogy a mai világban az teljesen természetes hogy a villanyszerelőt, vízszerelőt megfizetjük, de pl. a hálózati szakembert már nem igazán, mondván nem életveszélyes. Ez jelenleg így van, de ahogy haladunk a minden netre kötve világ felé, ez rohamosan változhat, pl. nem lenne jó ha a kombó hűtő/fűtő rendszer lefagyasztaná a lakást, és lehet sorolni ahogy minden egyre okosotthonabb...
A baj pedig nem az ha valaki nem ért hozzá, mert ahogy a villany, víz, esetleg gáz, úgy ez is tanulható kellő lelkesedéssel. A baj az, hogy akit nem érdekel, nem is ért hozzá, inkább 10 perc alatt állítana be mindent úgy, hogy a legkevesebb energiát és / vagy pénzt bele... Annak meg jellemzően a rossz rendszer az eredménye, aztán megy az átkozódás, mert megmondta a haver hogy rossz a DIGI, rossz a Telekom, rossz a UPC. Pedig sokszor elég lenne a saját infrastruktúrát átnézni. -
válasz
#70234880 #74460 üzenetére
A Mikrotik wAP LTE gyárilag 2 dBi-s antennapárt tartalmaz, de köthető rá külső antennapár. Ez ugye a mozgásra kihegyezett eszköz.
Az SXT és az LHG viszont már rögzítést és célzást igényel a 9, illetve 17 dBi-s antennájával, ennek megfelelően jobb rádiós paraméterekkel. Ahol ugye jó a térerő, ott sem feltétlenül érezhető a különbség, de zűrösebb helyeken komoly sebességnyereséget jelenthet a nagyobb antennanyereség.
MaCS
-
kispéé
senior tag
válasz
#70234880 #74460 üzenetére
Én is hasonlóra vagyok kiváncsi, hogy megéri-e a felárat SXT LTE mondjuk egy hagyományos LTE-s tplink routerhez képest, ami a házban veszi a jelet? Én úgy gondolnám, hogy egy kültéris modemmel nagyságrendekkel jobb vételt kapok, nyilván időjárástól továbbra is függeni fog, de nem annyira mint egy benti modemmel. Jól gondolom ezt? Nem akarok csalódni ha megveszem
-
válasz
#70234880 #74457 üzenetére
Közel -- de azért érdemes pontosítani.
Könnyen lehet, hogy sokkal többet tudsz a Mikrotikekről, mint én, de az adatlapját nézd át!
A Mikrotik eleve nem egy wifibajnok, de én 5 GHz-et nem látok a paraméterek között.
A SoC sem világmegváltó, de sok mindenre azért elég.
A tudását a RouterOS határozza meg, tehát teljes tudású router.
Amint látom viszont, a ROS mégmindig csak 6.x verziónál jár, tehát olyan luxusszolgáltatások, mint UDP OpenVPN még mindig nincsenek.MaCS
-
válasz
#70234880 #74455 üzenetére
Nem vagyok igazán otthon a Mikrotikek között, de tudásban általában maga a RouterOS, illetve annak a Level-szintje a meghatározó -- tehát butának nem mondanám az eszközt.
A teljesítménye pedig a kiolvasható az adatlapjából.
Ennek az 50e Forintos árnak kb. a fele az R11e LTE modul, ami egy mPCIe egység.
A maradék maga a router és az antenna.
Hogy kinek mennyit ér, az persze erősen szubjektív. Ha azt nézzük, hogy milyen összegeket tudnak elkérni egyébként harmatos routerekért csak a SIM-kártya miatt, már kicsit más megvilágításba helyezi a dolgot.
A TP-Linkek azért elég jó ár/értékviszonyban vannak, a Huawei is, amint humigabi írja, nagyon jó.
A Mikrotik egy érdekes koncepció, nem egy next-next-finish eszköz, de nem is kell félni tőle.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest