Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- localhost: Radírgumi hatás [Törölt topicok emlékhelye]
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Algieba: Hulladéktermelés művészi szinten, mert megérdemlem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Szerinted mi hátráltatja a klímát abban, hogy egy villásdugós csatlakozóról működjön?
Semmi, gondoltam nincs ott dugalj, ahol a klima jelenleg van és a honnan érkezik a vezetéke is kérdéses (így az is, hogy biztosítva van-e, bár ezt a kismegszakítók egyenkénti leverésével ellenőrizni lehet), és a dugalj ideiglenesen, a szerelés idejére, és majd ennek végére jön a villanyász külön vezetéke, ami külön van biztosítva.
A klímák 95% a MT vel van bekötve,
Van itt nálunk egy klímás üzlet, multor kérdeztem MT kábelt árúlnak a klímához.
Helytelenül, senkit nem érdekel, hogy amúgy elvan az ott évtizedeket is. Azért kéne elfelejteni az MT kábelt a p***ba mindenkinek, mert az idei évtől ingatlanértékesítés során kötelező a Villamos Biztonsági Felülvizsgálat.
Kö-te-le-ző.
Amin nyilván megbukik az ingatlan, ahol az MT megy ki a kültéri egységhez, így elő lesz írva, hogy ezt cserélni kell majd, és nyilván ez az eladó költsége lesz, mert vagy megcsináltatja, vagy majd ennyit alkudozik a vevő (és szív majd vele tökfölöslegesen). Halkan jegyzem meg, hogy a szerelés szavatossági idejében ez azt jelenti, hogy lehet szépen kifáradni és ingyen, szavatosság keretében megcsinálni jóra azt, amit amúgy elsőre is meg lehetett volna úgy (hello, eladás előtt felújított lakások). Tehát minden MT kábeles szereléssel egy időzített bombát hagy most már ott, aki így csinálja. Múltkor volt róla szó, megnéztem, nevetséges az árkülönbség a kettő között.
Így a fentiek miatt szerintem erősen célszerű lenne végre leszoknia mindenkinek az MT-ről kivitelezői oldalon.
Megrendelőin pedig az öntökönszúrást elkerülendő, nemes egyszerűségel nem elfogadni azt, és már előre, vastag betűvel, aláhúzva kikötni, hogy csak és kizárólag az előírásoknak megfelelően, kültéri vezetékkel fogadja el a telepítést. 🤷♂️ -
pjen
félisten
"A leginkább elterjedt 2,5 és 3,5kW névleges hűtőteljesítményű háztartási légkondicionálók áramigénye 1 fázis, 230v, bőven megelégszenek egy C10-es biztosítékkal és 3x1,5 MT betáp kábellel." Ezt egy klímás cég honlapjáról ollóztam.
." A kültéri betápos gépeket is lehet villásdugóval szerelni, de ha van rá mód, akkor egy külön kismegszakító alá kötve sokkal elegánsabb, a gyártók is ezt ajánlják.". Ezt is, de nem kötelező. -
rayoliviero
veterán
Úgy kötik. Csak én írom az egészet érthetetlenül. A villany témához halvány lila gőzöm sincs.
Én mondtam nekik, hogy meg tudják-e úgy csináni, hogy tudjam teljesen áramtalanítani a klímát, ha például elmegyünk nyaralni.
És mondta a klímás, hogy akkor a házban lévő kismegszakító házba tud szerelni pluszban egy kismegszakítót, ami csak a klímáé lesz. Úgy bármikor tudom teljesen áramtalanítani.
Most mondta, hogy a két klímának csak egy darab kismegszakítót szerel be. -
válasz
rayoliviero #88294 üzenetére
Ebben az esetben miért nem kötik be a padlásról közvetlen a klímát?
-
rayoliviero
veterán
Az elején rosszul írtam és félreérthetően.
Az udvarunkon van a villanyóra doboz.
Onnan bejön a levegőben (először azt hittem földkábelen, most mondta a klímás levegőben) az áram a házba és belemegy egy beltéri kismegszakító dobozba. Amiben van 6 darab kismegszakító, plusz egy Fi relé is és innen még felmegy a padra egy bazi nagy elosztóba az áram. Így mondta a klímás, mivel én sem ismerem a saját rendszerünket. Anno egy profi villanyszerelő csinálta.
A padon lévő elosztót kérdeztem a klímástól, hogy az minek tehette be anno a villanyszerelő. Azt mondja, hogy onnan van szétágaztatva a házban lévő minden egyes konnektornak stb. az áram. -
rayoliviero
veterán
Miért lopnám? A villanyóra az udvarunkon van, a klímások annak a közelébe nem mentek.
Az udvaron lévő villanyóraból a földkábelen megy bele a házban lévő kismegszakítókba a 3 fázis és onnan a padra valami bazi nagy elosztóba az áram. A klímást most kérdeztem. Mivel én sem tudom, hogy annak idején, hogy lett megoldva.
-
asdf_
veterán
válasz
rayoliviero #88281 üzenetére
Ma jön a klímás hozzánk beszerelni egy klímát. Az előző klímát úgy kötötte be, hogy közvetlenül a tápkábelt az órahoz. Így mindig áram alatt van a klima. Érdemes lehet egy kismegszakítót közé iktatni?
Nem érdemes, hanem kötelező (és nem a klímás dolga, mert ő nem villanyszerelő). Az ilyen kérdés miért a szerelés napján merül fel?
(és leírás alapján akár -de remélem, csak a leírás pontatlan, hiányos- méretlen fővezetékről is jöhet az az áram most, ami amellett, hogy áramlopás, még életveszélyes is, mert az előtt úgy viszont nincs kismegszakító)
Én nagyon gyorsan elszaladnék a villanyboltba, a szükséges mennyiségű kültéri (nem MT!) vezetékért, meg a végére ideiglenesen szerelhető villásdugóért, azzal kösse be ideiglenesen akár hosszabbítóval a működés ellenőrzésére, majd pedig jöjjön a villanyász a jövő héttől valamikor és húzzon vezetéket a lakáselosztóból és kösse össze a kettőt. Meg küldjél neki fényképet az elosztóról, hogy ha nincs (és elfér), akkor hozzon magával (legalább) egy Fi relét is (ha nem fér el, akkor új vagy +1 doboz). -
pjen
félisten
válasz
rayoliviero #88289 üzenetére
Wagoval a villany sütőt is be lehet kötni.Egyébként nálam 2x2.5 kW os pana klíma megy 10 amperos KMSZ ről. Fűtésben is. A klíma nem nagyfogyasztó
-
válasz
rayoliviero #88289 üzenetére
A wago elbír 20A-t is, ezzel nincs gond. Az ami érdekessé teszi, hogy ha egyszer a padláson fent a villany (ami nyilván kismegszakítóból érkezik), akkor mi értelme onnét megint levinni és felhozni. Vagy ha lopod az áramot az büntetőjogi kategória.
-
válasz
rayoliviero #88288 üzenetére
Ennek így semmi értelme. Minek levinni onnan kábelt? Csak felhozni van értelme.
-
pjen
félisten
válasz
rayoliviero #88285 üzenetére
A házban lévő kismegszakítós szekrényből valahogy oda is kell juttatni az áramot, gondolom csatornán. Az se túl egyszerű. A klíma mellé egy dugalj, leválasztó kapcsoló is megoldás lehet.
-
rayoliviero
veterán
válasz
erdey_a #88284 üzenetére
Konnektor nem volt a klíma környékén. A meglévő egy klímának a padról húzott le egy tápkábelt. De hogy azt, hogy csatlakoztotta, fogalmam sincs. Apósom volt vele, aki érti a témát.
A házban lévő kismegszakítós szekrényben viszont van még egy-egy hely így oda tehetne be kismegszakítót egyet-egyet a két klímának és akkor külön is lehetne őket áramtalanítani.
-
erdey_a
addikt
válasz
rayoliviero #88283 üzenetére
klímát kétféleképpen illik kötni. villásdugóval konnektorba, vagy direktben kismegszakítóra. persze kiharapott vezetékre is rá lehet wagózni, de na...
-
erdey_a
addikt
válasz
rayoliviero #88281 üzenetére
hogy lehet bármit közvetlenül az órához kötni? leszedte az órát? akkor ennyi erővel az óra elé is köthette volna, aztán akkor ingyen van az áram. egy időre. aztán le kell ülni egy időre.
te is kóklerrel rakatsz klímát, úgy tűnik. -
rayoliviero
veterán
Sziasztok!
Ma jön a klímás hozzánk beszerelni egy klímát. Az előző klímát úgy kötötte be, hogy közvetlenül a tápkábelt az órahoz. Így mindig áram alatt van a klima. Érdemes lehet egy kismegszakítót közé iktatni? Ha például elmegyünk hosszabb időre, akkor tudjam áramtalanítani a klímát. -
deniro2
senior tag
válasz
AtaWrc #88270 üzenetére
Akkor valószínűleg te voltál az egyik oka annak, hogy 3 megbeszélt időpontból egyszer sem sikerült visszajönniük kijavítani az elcseszett telepítést, amit múlt héten csináltak nálam, 2 "nem én vagyok az illetékes" visszahívásból egyszer sem hívtak vissza, emailre nem válaszoltak és azóta sem kaptam tőlük sem kitöltött garanciát, sem telepítési jegyzőkönyvet...
Vagy, ha esetleg te vagy az Krisz: promó helyett talán foglalkozhatnál olyan ügyfelekkel is, akik már fizettek...
Helloklíma rulez, de lesz még pár keresetlen szavam itt-ott ezzel az üggyel kapcsolatban. Nem mindenki madár ám, aki (egy darabig) türelmes... User error próbálkozás pedig nem játszik, tudod, videot is csináltam.
Sorry AtaWrc, ha nincs közöd hozzájuk, de úgyis le akartam írni a sztorit (itt is) és jó keretet adtál hozzá.
-
lekorszke
tag
válasz
TeeJay #88278 üzenetére
Kültéri 1:1 ugyan az.
Beltéri burkolata kicsivel másabb design , de amúgy szerintem semmi különbség nincs.
Talán az lehet hogy nem nagyon vitték a pulse-t mint alap gép, és bedobták ezt egy viszonylag alacsony árral gondolván hogy viszik majd mint a cukrot
Mondjuk akkor egyszerűbb lett volna levinni a pulse árát
De ha jól értesültem ez a summer váltja a pulse-t, tehát már nem sokáig lesz a pulse. -
akey
tag
Sziasztok,
Van valakinek véleménye a 2025-ös Gree Summer 3,2kW-os klímáról?
A cikkszáma GWH12AGB-K6DNA2A. Elvileg egy Pulse klón...
310 lenne beépítéssel. 20nm-es nyugati fekvésű nappalit kéne lehűtenie.
Előre is köszönöm a segítségeteket! -
szoltan70
tag
Sziasztok,
Van egy 2018-ban telepített Midea MA-12N8D0-SP Blanc klímám. Nagyon meg vagyok vele elégedve, hűt, fűt mint az ördög viszont fűtésnél 0 fok alatt eléggé morgós a kültéri. Érdemes lehet lecseréltetni egy Syen Muse Nextre vagy az is annyira hangos lehet fűtés módban? -
elekresz
tag
válasz
polar-x #88263 üzenetére
Nálunk holnap kerül fel egy TCL TPro/Ocarina ("erősebb" kültéris TPG31), a kérdezett kolléga szereli fel, lesz még egy tapasztalati pontja róla.
Optimum van ismerősi körben, hűtésre nem rossz az ársávban, fűtésben azért jobban szenvedett, mint nálunk az Ultimate (ami egy TCL TSmart).
Szerintem ár/érték arányban nem rossz gépek a jobb TCL-ek sem. -
TeeJay
félisten
válasz
polar-x #88263 üzenetére
Ha fűteni nem akarsz akkor a Tpro és a Polar Optimum azonos kb., a Gree Comfort Pro meg 18dB silent módban hűtésben és A+++ 8,5 SEER hűtés hatékonyság van ami azért elég komoly
Ugyanazt megkapod Syen Muse Next néven is és az sokkal hamarabb silent módra kapcsol mint a Gree CP -
TeeJay
félisten
válasz
torma1981 #88262 üzenetére
Mert luxus családi ház és volt pénz lóvéra építéskor
szellőztető rendszer van benne hővisszanyerős egységgel igaz sajnos hogy északi oldalról másfél méter magasból szív friss levegőt és azóta már van a jobbik megoldás amikor föld alá 30-40méter csövet fektetnek így a friss levegő 18fok körül lép be a házba télen nyáronIgazából utóbbi években lett csak gáz a tetőtér hogy a szigetelés ellenére is 27-28fokra melegszik ami már klímát kíván
-
polar-x
tag
válasz
TeeJay #88261 üzenetére
Szia!
Nagyon köszönöm a válasz !
Elég érdekes panel az biztos. Azért próbálok megoldást találni a legjobb elhelyezésre 2 gépre ,mert ennyire van csak anyagi kapacitás. 3 lenne az optimális (2 szoba, nappali) ,de ezzel kell beérnem sajnosA fürdőhöz kb 4,5m cső kell a nappaliba meg az alap 3 elég . Ezek közül melyik gépeket ajánlanád? a TCL Tpro 3,5-öst vagy gree comfort pro 3,5-ös vagy polar optimum 3,5
Fűtve nem igazán lenne velük mert távhős lakás…
-
TeeJay
félisten
válasz
polar-x #88201 üzenetére
Rengeteg panelt telepítek, de ilyenben még nem jártam mint amit rajzoltál
Egyik klímát én biztos hogy a nappaliba tenném úgy hogy a konyha felé tudjon fújni
A fürdő blokkal szemközti falon ahova kékkel rajzoltál az sok rézcsőtáv is lesz meg a fürdőre fújni se biztos hogy sokat segít a két kis hálószobának de meg lehet próbálni már én is telepítettem ilyet csak annyi a lényeg hogy hűtésben totál lefelé kell fújjon a gép mert ha a fürdő ajtóra fúj egyből visszaverődik a beltéri felé és le fog kapcsolni hamarabb -
TeeJay
félisten
válasz
baly2u2000 #88237 üzenetére
Ha érdekel február elején üzemeltünk be öcsémmel közösen unokaöcsém házában egy
Daikin 3MXM52A9 kültérivel 3darab FTXP25N Comfora beltéritNos a kültéri az valami mocsok nagy dög 56kilós szekrény
elektronikus adagolós mindhárom körre
megkapta a 3darab 2,5kW beltérit, benyomtuk fűtésre fullra és hangja alig volt a kültérinek 5 fokos időbenAzt hozzá teszem azért volt elég ide a 3-as 5,2kW-os kültéri mert a felső szintre vette ahol van 3darab kb. 10-10-10 nm-es szoba és a porotherm thermo 30-as falon van 20cm grafit polisztirol, a födémen meg 40centi kőzetgyapot szigetelés 4rétegű ablakokkal meg automata alu redőnnyel így igazából neki 27-28fokra melegedik fel nyáron legrosszabb esetben is a lakás oda meg elég lesz 5,2kW bőségesen
A gépeket románoktól rendelte artbuilding-ről
3MXM52A9 kültéri : [link]
FTXP25N beltéri : [link]De ez legalább halk és mivel a Comfora 2,5kW-os beltéri van hozzá az 19dB hangerő
ja és wifis gyárilag szóval tökéletes oda
Igen sokba kerül de ez legalább halk lesz és hatékony
-
TeeJay
félisten
Én 52centis konzolra telepítem a kültériket
Ha szélességben befér a kültéri akkor sima ügy mert bőven túl nyúlik előre a csatorna elé, faltól meg elég neki 10centi és a kötés meg jobb oldalt van ami nem gond ez esetben.
Belső falon férjen el a beltéri úgy hogy a burkolat bal alsó sarkán a klíma háta mögé lehessen fúrni a falat mert falba ne tegyünk kötést jobb alsó kivezetés esetén -
TeeJay
félisten
válasz
Máté94 #88256 üzenetére
Gree Comfort Pro vagy Syen Muse Next-et ha olcsóbban meg akarja úszni
Everest-et ha halkabb fűtést is szeretneHa meg a tutit akarja akkor Daikin Perfera románoktól
pénteken raktam 2darabot belőle és szenzációs mai napig az a gépMindig ámulok miután beüzemeltük hogy ez valami eszméletlen halk kültérivel dolgozik
Egyedül ami nem álom a felrakás mert 36kg és dög mérete van -
spyrro
csendes tag
Sziasztok !
Hűtés - fűtésre az alábbi klímák közül melyik klímát vennétek :
Gree komfort pro
Polar Everest
Aux Aura
Midea All Easy Pro
Véleményetek , vagy tapasztalatok esetleg ezekkel kapcsolatban ?
A 2025 -ös modellek már halkabbak , illetve ezek közül melyik a leghalkabb ?
Köszönöm -
Gubu0101
veterán
válasz
Hatszorhat #88236 üzenetére
Szerintem a 3,5-es hozza a19- 20db korulit.Azert az 5 kw mar eleg boszme gep
Az elso bemutaton nem tertek ki kulon erre,hogy melyik gep mennyire lesz halkabb vagy hangosabb.Csak az volt a promo,hogy 19-20 db korul lesz,de szerintem egy 5kw-os geptol nem igazan kell elvarni,bar jo lenne.
-
-
Hatszorhat
csendes tag
válasz
magyarc #88246 üzenetére
Szia, nagyon köszi az alapos választ!
Akkor ezek szerint esélyes hogy a valóságban ~ 23 dB az 5 kw-os P. Everest belső egységének a legalacsonyabb hangszintje. Na ez már így sokkal jobb mint a 33
(Amúgy nagy tortúra van mögöttem mire eljutottam ehhez a készülékhez, ha végre fel lesz rakva akkor majd itt megírom a sztorit, mit mondjak volt kavar, ha nem vagyok résen lehet csak a nyár végére lett volna klímám, amikor meg ugye már minek, de talán most már sínen van az ügy...) -
magyarc
tag
válasz
Hatszorhat #88243 üzenetére
Többen írták már, hogy a Polar Everest feltehetőleg az új top TCL Elegance klíma lesz átmatricázva. Az Alfasonicnál van egy 2025 TCL katalógus, ahol szerintem kerekítési határon belül stimmelnek a paraméterek. A beltéri formája is gyanúsan hasonló.
https://alfasonic.hu/files/downloadfn/TCL_katalogus_2025_1.1.pdf
Polar Everest 50SDE =? TCL Elegance TCE-18ELG
Everest hűtés: 5260(1250~6000); fűtés: 5600(1250~6800); SEER 8,5, SCOP 4,6
Elegance hűtés 1,2 / 5,2 / 6; fűtés 1,2 / 5,6 / 6,8; SEER/SCOP 8,5 / 4,6
Everest hangteljesítmény: 57/51/46/43/40/37/33
Elegance hangteljesítmény 57/51/ 43/ 37/33
Elegance hangnyomás: 47/42/ 33/ 27/23
Everest hangnyomás: 55dB
Elegance kültéri hangnyomás szint: 55dB
Everest kültéri méret 92,7x69,9x38
Elegance kültéri méret 927 x 699 x 380
Everest beltéri méret 90,9x30,5x20,9
Elegance beltéri méret 909 x 305 x 209
Azt hiszem megalapozott a gyanú, hogy ugyanarról a berendezésről van szó, így az Everest beltérije valószínűleg 23dB hangnyomás értéket produkál. Ami szigorúan papíron szerintem vállalható. De mint tudjuk a kínaiak mindent máshogy mérnek. Mégis valahogy ez a hangnyomás=hangteljesítmény-10dB szabály úgy tűnik japán és kínai klímára egyaránt működik. Legalábbis a katalógus adatokra...
Egyébként tegnap a Hisense duál split klímával együtt egy 3,5kW TCL Elegance klón Breezin Premium TAC-12CHSD/UG11V3AH is fel lett szerelve, aminek a beltérije szubjektív véleményem szerint igen csendes (papíron 19dB). Paramétereit tekintve kiköpött Polar Everest 35SDE.
Ennél a típusnál a Polar megadja a beltérire a hanteljesítményt és hangnyomást is:
https://polarklima.hu/product/polar-everest-35sde-split-inverteres-klimaszett/
Hangnyomás szint 44/41/37/34/29/25/19
Hangteljesítmény 54/50/47/44/39/35/29
Egyetlen helyen nem stimmel csak a -10dB "szabály".
A legolcsóbb Daikin FTXC-D beltérik adatlapján valóban van egy nagy ugrás a FTXC50DV1B esetében.
https://www.daikin.hu/hu_hu/termekek/product.table.html/FTXC-D.html
FTXC20DV1B: 21dB
FTXC25DV1B: 21dB
FTXC35DV1B: 22dB
FTXC50DV1B: 30dB
Ugyanezek az értékek vonatkoznak az újabb FTXC-E készülékekre.
Ez alapján én a Polar/TCL 5kW klímát sokkal halkabbnak gondolom, mint a legolcsóbb 5kW Daikint, japán ide, vagy kínai oda. -
gerii
addikt
Sziasztok!
Mitsubishi HR25 illetve HR35 közül tetetnék fel egy 12m2-es hálószobába, hűteni leginkább.
Melyik illene ide a kettő közül?Illetve nem vagyok biztos benne hogy a kinézett helyre elférne a kültéri egység. Valaki esetleg meg tudná mondani hogy oldalfali konzollal mekkora a befoglaló mérete felszerelve?
Ide lenne feltéve, hogy ne kelljen kábelcsatornázni belül:Az ablak és a csatorna között 80cm van.
Köszönöm a segítséget!
-
BBéci
legenda
válasz
Hatszorhat #88243 üzenetére
Sokszor keverik a kettőt, ráadásul a kínaiak nem feltétlenül ugyanúgy mérik, mint a japánok.
-
magyarc
tag
válasz
Szerintem a 20dB érték amit vársz az a hangnyomás érték. A hangteljesítmény adatok tipikusan 10dB-lel magasabbak, ez jellemzi a készülék által kibocsátott teljes hangenergia mennyiségét. A hangnyomás értéket általában a készüléktől 1 méterre és fél méter magasságban mérik.
-
Lorden
senior tag
válasz
Adatok reálisak (is) lehetnek a leírtak alapján, Daikinok is 3,5-4,2kw-ig halkak, feljebb 28-30db.
-
Máté94
addikt
válasz
-
-
baly2u2000
tag
válasz
lekorszke #88230 üzenetére
oké, köszönöm szépen a választ!
1nek benntartom a Gree-t
Így viszont komolyan elgondolkodtató, hogy mennyire lehet opció inkább mégis japánban gondolkodni. Japán fronton mi számít jelenleg jóáras wifisnek aminek van 3 beltérit kezelő kültérije is? (ugye 1 mono + egy multisplitben gondolkodom) Gondolom mindnek van multis kültéri de ebben még a japánon belül is eléggé el tudnak szállni az árak ahogy nézem. Nem kell hozzá csúcsgépet választani, hogy máris 1.5-1.9M-nál járjak csak a multissal.multsplitek esetén a kültérit hogyan szokták méretezni? ha van 3x2.5kw beltérim akkor a teljesítményben felfelé legközelebb eső kültérit rakják vagy azt valószínűsítik, hogy úgysem megy minden maxon egyszerre és jó egy 6kw-os is? Automatikusan a túlméretezés irányába mennék inkább de lehet az inverter miatt ez itt nem így van.
MSZ/MUZ-HR25VF-el mik a tapasztalatok? Ha jól látom erre utólag még umbuldálhatnék wifit is ha még marad pénz a büdzsében.
Köszönöm mégegyszer az eddigi válaszokat is.
-
Hatszorhat
csendes tag
Sziasztok, a Polar klíma saját honlapján az 5 kw-os Polar Everest belső egységének jellemzőinél azt írják, hogy, idézem:
- Hangnyomás (dBA): 55
- Hangteljesítmény szint (dBA): 57/51/46/43/40/37/33
Itt van az oldal: link
Szerintetek ez reális? Csak 33 db lenne a leghalkabb üzemmódban? Én 20 db körül vártam. -
FerNandor
őstag
Köszi, csak azon gondolkodtam, illetve féltem, hogy nehogy valamit túllépjek és egy irrreális számlát kapjak. De H tarifánál a télinél akkor nincs ilyen "rezsicsökkentett korlát", annak egységes a díja, a nyárinál meg kb 400-420 kW/h a havi kedvezményes max mennyiség.
Viszont nem tudom az MVM appban így diktálni, mert 2 mérőórám van, a sima lakossági és a H.
A lakosságira átalány van beállítva, a H-t diktálnám, de ilyenkor a lakosságit is diktálni kellene. Úgyhogy a diktálásra marad a telefonos út. -
magyarc
tag
Tegnap TeeJay-nek hála
felszerelésre került egy Hisense 4,2kW dual split kültéri két New comfort 2kW beltérivel. Szerelés közben a beltérik nem tűntek túl meggyőzőnek, Whirlpool-hoz hasonló volt a belseje és plussz csőszigetelést sem adtak hozzájuk. Választható hozzá komolyabb Energy pro X beltéri egység is, de az csak 2,5kW teljesítménytől indul. Ha valaki ilyen gép vásárlására adná fejét, akkor jó ha tudja hogy más Hisense típusokkal ellentében elég 4 eres összekötő kábel a beltérihez. A kültéri 28,5kg, ami nem túl sok egy duál splitnek és ebben a típusban még nincs csepptálca fűtés sem. Viszont mikor bekapcsoltuk hűtésnél a kültéri hangja nagyon kellemes meglepetés volt. Több fokozatban és gyorsan modulált, emellett szinte hangtalan volt. Fűtési módban viszont már észrevehető volt a hangja. A beltéri egységek is elég halknak bizonyultak egyes ventilátor sebességnél, de van még egy külön quiet mód is. Tartósságról egyelőre nem tudok nyilatkozni, de az első benyomások egyértelműen pozitívak. A paraméterei is egész jók (SEER 7,6-8, SCOP 4,2-4,4), az árához képest szerintem nagyon jó gépet kaptunk. Aki olcsóbb duál/multi gépet keres, szerintem érdemes fontolóra vennie.
-
kk831228
addikt
válasz
barotron #88211 üzenetére
Nekem megér ennyit , összeveszni nem szeretnék emiatt, ha meg nekem kellene megoldani, hogy ne halljam az se lenne olcsóbb.
Az enyém az egyik s szomszéd felé van, de ott nagy a tàvolsàg , meg direkt azért próbàltam hallkabb gèpet , meg beszéltem is velük. Majd ràkérdezek megint hogy halljàk - e vagy zavarja -e őket , akkor azt mondtàk nem is halljàk. Mondjuk olyan messze vannak kb mint a szembe szomszéd az út túloldalàn , kb akkor őket is zavarnà ha elől lenne.
-
lekorszke
tag
válasz
baly2u2000 #88229 üzenetére
Mideat oasis plus alatt én elkerulném.
Nem sok jo tapasztalat van velük, 1-2 év alatt viszonylag sok panel hibással találkoztunk.
Arany közép útnak én a Gree comfort pro-t ajánlom.
Üdv -
baly2u2000
tag
Sziasztok!
Költözés előtt állunk, villanyszerelés és klímatelepítés van a porondon.
Így alakult, hogy családi házba szeretnék 3 szobába klímát 2 kültérivel. (1 mono 2.5kw + egy multi 2 x 2.5kw beltérivel és egy kihasználatlan csatlakozóval egy későbbi tetőtér-beépítésnél használt másik 2.5kw beltérihez)
Aktuális tapasztalatom egy lakásban használt Mitsubishi msz-dm35va -val van ami nem mai csirke, de eddig jól végezte dolgát pedig gyakran szinte az egész lakást temperálta. Sajna a japán vonal elég húzósnak néz ki árban (3 szoba és egy leendő tetőtér esetén hirtelen árérzékennyé válik az ember).
Zaj:
- A homlokzat ahova a kültérik kerülnek majd a szomszéd felé néznek (saccra 10-15m választja el a 2 házat, ablaka nem néz irányomba), nem szeretnék egyből civakodással indítani azért mert ordít a kültéri.Felhasználás:
- Bár rakatok H-tarifát, a klímákat elsősorban hűtésre használnám, fűtésben csak besegítenének / rezsit optimalizálnának átmeneti időszakokban.- Jegesmedve típus vagyok, nálam a 16 fokra állított klíma sem ördögtől való.
Egyéb:
- Szeretném ha Wifi-t tudna a készülék (ne adj isten valamilyen okosotthon integrációt), a Mitsubishimmel ez csak utólagos okosítással volt megoldható.
- Jó lenne ha könnyen tisztítható lenne a beltéri, a Mitsubishinél is magam szedtem ki a mókoskereket.TÍpus:
A Midea All Easy Pro-t ajánlották már klímások, villanyszerelő és a fórumon visszaolvasva végülis rosszakat nem nagyon olvastam róla itt sem.
Jó lehet ez egy középkategóriás választásnak?Van esetleg ugyenebben a kategóriában ajánlottabb márka/típus?
Reális a fenti Mideához képest +25% áron japán alternatívát találni?
Előre is köszi a válaszokat!
-
FerNandor
őstag
Sziasztok,
Gyors kérdésem lenne.
H tarifát hogyan érdemes diktálni?
Az utolsó diktálás 303kW/h februárban, és a téli vége 654 lett. "Szabad" ezt egyben vagy akkor azt már nem kedvezményesen számolják, mert egy számlán több mint 300 van, vagy itt ilyen nincs? Vagy hogy csináljam? -
Ezeknek semmi értelme, mivel a gyártó valamilyen értékek alapján kiszámolta ezeket, aminek nagy eséllyel semmi köze nincsen a vásárló igényeihez. Például aki a 22 fokot szereti lehet csak felét fogyasztja télen a klíma, mint annál, aki a 26 fokot. Nyáron ugyanez fordítva. A lehetőségek száma végtelen, mert az egyéni igények mellett számít a hűtendő légtér, a szigetelés, az ingatlan fekvése, de még a telepítés is (pl. a kültérit süti a nap vagy nem) stb stb.
-
robag93
aktív tag
válasz
Alladin888 #88205 üzenetére
Nagy hülyeséget mondott a szerelő. Nagyjából úgy érdemes gondolkozni, hogy a fűtés ugyan olyan, mint a hűtés. Egy dolog számít a hőmérséklet különbség. Tehát, ha 40 fokos kinti levegőt akarsz 20-ra lehűteni, az pontosan annyi energia, mint 0 fokost 20-ra felfűteni. Aztán kiderül, hogy mégsem csak ez az egy dolog számít. Beleszól pl., hogy milyen a páratartalom, de ez a fűtésnél jelent többletfogyasztást. Ezen felül a fűtésnél a gépnek olykor leolvasztani is kell, ami szintén plusz energia, de nem jelenik meg neked a beltérben hőként.
-
barotron
újonc
válasz
A gép TELJESÍTMÉNY felvétele >> kW ami függ.
A kinti/benti tér elválasztását adó falazat/födém/padló/nyílászáró felülettől.
A nagyobb határfelület >> több fogyasztás (pl. a sarokszoba).A kinti/benti hőmérséklet különbségtől.
Ami fűtéskor jó nagy is lehet akár.
Átmeneti időben +10...+16/+22=12...6 fok a hőlépcső csak.
Télies időben -2...+4/+22=24...18 fok, számottevő.
Hideg időben -10...-7/+22= 32..29 fok, igencsak nagyAmi hűtéskor tipikusan kisebb, mint a fűtéskor.
Nyárias időben +26...+32/+24=2...8 fok csak a hőlépcső.
Kánikulás időben +33...+44/+24= 9...20 fok is lehet akár.A klímázott beltér hőveszteségétől/nyereségétől.
Többek között1. a HŐSZIGETELTSÉGÉTŐL
Az erősebb hőszigetelés kevesebb hőenergiát enged ki/be áramlani az épületszerkezeteken át. Ezért takarékosabb az épület, kissebb a fogyasztása.2. az ÜVEGEZÉSEK BENAPOZOTTSÁGÁTÓL
Az üveg felületek méretétől, benapozottságától, tájolásától.
Napos időben a napsugárzás jelentősen tud fűteni az üvegen át.
- növeli a hűtési fogyasztást >> jön be a fölösleges meleg az üvegen át
- csökkenti a fűtési fogyasztást >> jön be a hasznos meleg az üvegen át
Megj: ezért jó, ha nyáron árnyékosak az üveg felületek, de télen nem.
(széles eresz, terasz-tornác-veranda, külsó oldali árnyékoló, lombos fa előtte, stb, stb.)3. a FALAK BENAPOZOTTSÁGÁTÓL
Napos időben a napsugárzás jelentősen tudja emelni a falak külső felületének hőmérskletét, ami >> növeli a hőenergia ki/be áramlást az épületszerkezeteken át.
- növeli a hűtési fogyasztást >> jön be a fölösleges meleg a falakon át
- csökkenti a fűtési fogyasztást >> jön be a hasznos meleg a falakon át.
Megj: ezért jó, ha nyáron árnyékosak a falfelületek és tetők, de télen nem.
(széles eresz, terasz-tornác-veranda, külsó oldali árnyékoló, lombos fa előtte, stb, stb.)4. a BENTI ÉLETVITELTŐL >> HŐTERMELÉSTŐL
Az emberek testhője, elektromos cuccok hője, fürdés, főzés/mosás/vasalás, porszívózás, stb. stb. mind plusz hőt termel bent !!!
- növeli a hűtési fogyasztást >> ki kell vinni bentről
- csökkenti a fűtési fogyasztást >> jó helyen van bent, segít fűteniNos,
A fentiek alapján minden pillanatban adódik egy kW igény (teljesítmény).
Amivel a gép ÉPPEN működik abban a pillanatban.****
A kifizetendő energia fogyasztás a kWh az a TELJESÍTMÉNY x IDŐ lesz.
Vagyis függ a hűtési/fűtési órák számától is !!!
Nem csak a pillanatnyilag éppen szükséges teljesítménytől.Aki sokat hűt/fűt és ráadásul nagy teljesítmény is kell.
Mert vacak energiavámpír az épülete... és/vagy nagy is.
Az sokat fog fogyasztani és fizetni is :-(Aki keveset hűt/fűt és kis teljesítmény is elég neki.
Mert erősen hőszigetelt+energiatakarékos az épülete... és/vagy kicsi is.
Az keveset fog fogyasztani és fizetni is :-)
----------
Megj: a jó és vacak épület között a 4-5-szörös különbség is lehet simán.
----------Ezért az első teendő az energiavámpírok esetén ...
HACSAK LEHET a fűtési/hűtési energia igény csökkentése.
(hőszígetelés!!!! nyári árnyékolás, ésszerűbb benti életvitel, stb. stb.)Új építésnél (átépítésnél) az energiatakarékosságra már a tervezékor gondolni kell(ene).
-
feco70
senior tag
válasz
Alladin888 #88209 üzenetére
Kb 600 kwh megy el nálam a három gépre télen átlagba havonta, bruttó 100m2 a kecó, H tarifával nagyon jó szerintem
-
barotron
újonc
válasz
kk831228 #88197 üzenetére
Ilyen szomszéd nekem is kellene :-)
Aki fizet is azért, hogy az egyébként neki alapban járó csendet megkapja.
Éppen önként csöveztetek el pluszban kb. 8 métert a ház saját kerti belső végéig.
Csak azért, hogy NE a szomszéd felé zajongjon a klímám a hátsó falra rakva.
és
Ne kelljen a karbantartáskor sem átjárni hozzá.
Nem is értem, hogy hogyan gondolják azt az emberek...
Amikor a szomszédok felé zajongva rakják fel a klímát, hőszivattyút.
Hallgassa inkább a szomszéd ?!
Mert a tulajdonosát zavarná a saját cuccának a zaja. -
feco70
senior tag
válasz
A fűtés kevesebbet eszik azt mondta a szerelő? azt a szerelőt messze kerüld el, én azzal fűtök jó pár éve. Bár fűtésnél se eszik sokat, de a hűtésnél sokkal többet fogyasztanak
-
válasz
Erre nem igazán lehet releváns választ adni, mivel az emberi szokások és a klímák üzemelési körülményei is eltérőek.
-
Alladin888
kezdő
Sziasztok
van aki klímával fűt? Melyik fogyasztja a többet,a hűtés,vagy a fűtés? Nekem a hűtés kb 1500 Ft ba került tavaly 3,5 kw klímával/ hó. A szerelő azt mondta a fűtés kevesebbet eszik.. Tapasztalata van valakinek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest