- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz
#46233856 #37441 üzenetére
Ilyenkor a klíma elektromos csatlakozóit plombával látják el? Oké hogy fixre van kötve de kint ha akarom a kültérinél simán tudom csapolni az áramot főleg ha mondjuk 2,5mm2 vezeték megy ki és 16A van a klíma meg fűtésben csak 1-1,2kW-ot kér. Ott még bő 2kW mellette elfér. Sosem értettem ezt a fix bekötést H tarifa esetén
-
törölt tag
válasz
hary296 #37442 üzenetére
Dugvilla fázisa - beltéri L jelölésére onnan kültéri L jelölésére
Nulla, és a védőföld szintén ugyanígy felfűzve.
Ha számok vannak, akkor értelemszerűen
az egyforma számok vannak egybekötve.
A Jel kábel csak a beltéri és a kültéri közt van összekötve.
Nem tudom másképp megfogalmazni, aki már látott elektromos bekötést
annak adja magát. -
válasz
#46233856 #37441 üzenetére
Köszi a hasznos infókat , ez szuper.
Én a kültérit szeretném időjárás álló kültéri dugaljakról meghajtani,azokat tenném rá egyenként külön biztosítékokkal és külső kábelcsatornán mind az öthöz oda lesz készítve a klímásoknak a tápkábel, csak rá kell kötniük. Ebből gondoltam kettőnél egy ilyen kettes dugaljra hogy nem kellene szenvednem a karácsonyi világítással meg bármire jó lehet akkor. Az is lehetséges?
-
törölt tag
Nem kötelező fixre kötni.
Csak a H tarifás klímáknál kötelező a fixre kötés, hogy ne tud másra használni
az olcsóbb áramot. Alapból a kültérinek kell a betáp, de megoldható a beltériről is.
Általában a kültérire kötjük a dugvillát, és a csövezéssel együtt behozzuk
a lakásba, és a beltéri alól jön elő.
Ha párhuzamba van kötve a beltéri a kültérivel, akkor a beltéri-kültéri
össze vezetékezésére már nem elég a 4x0.75 mm2, oda is a betáp által megkívánt
vezeték keresztmetszet kell.Gree-klónok szoktak vezetéket is adni a klíma mellé.
4-5 méter 4x0.75mm2, és 4-5 méter 3x1,5mm2. -
Miklósbácsi
tag
válasz
Gaaabeeesz #37439 üzenetére
Privát ment !
-
Gaaabeeesz
senior tag
válasz
Miklósbácsi #37438 üzenetére
Ugyanezt tapasztaltam belülre feltéve én is.
Majd nézegetem hátha lehet kapni valamikor a lidlben ilyen fóliát, és csapok fel kívülre.De ettől még nem tudom, mekkora klímában kellene gondolkodnom, a 60-70 légköbméteren ezekkel a viszonyokkal
-
Miklósbácsi
tag
válasz
Gaaabeeesz #37428 üzenetére
Én a következő kísérletet végeztem el a szintén Lidlben vásárolt ezüst színű hővisszaverő fóliával : van egy délnyugati fekvésű kétszárnyú thermo üvegezésű ablakom. Nyáron déltől rengeteg meleget hoz be a napsütés. Az egyik ablakszárnyra a használati utasítás szerint belülre vittem fel a fóliát. Hamarosan kiderült, hogy ez ugyan visszaveri a hő jó részét - ámde a belső üvegtáblára ! Amitől az a ráragasztott fóliával együtt alaposan átmelegszik és fűti a helységet.
A másik ablakszárnyra ezért kívülre ragasztottam a fóliát. A különbség ég és föld ! Nagyon kevés hő jön így be, hiszen a kültéren lévő fólia kifelé veri a hő jó részét.
Emiatt aztán a beltéren maradt fóliát leszedtem és egy újabbat már szintén kívülre ragasztottam. Hamarabb fog kívül tönkremenni - mivel beltérre készült - de az ablakszárnyak nem túl nagyok, bőven maradt fólia a legközelebbi cserére.
A gyártók természetesen nagy választékban gyártanak kültéri un. épületfóliát, ami jól bírja a külső éghajlati megpróbáltatásokat. A jó minőségnek nyilván az ára is magasabb. De erről az interneten bőségesen tájékozódhatunk. Én meg, mint magánember örülök, hogy nyáron a Daikin 35 FTXF gépünk emiatt kevesebbet kénytelen dolgozni.Üdv.!
-
Gömbike
senior tag
Belülről tették fel a fóliát. Mi olyat kértünk, hogy befelé ne lehessen belátni, kifelé viszont tökéletes a kilátás.
Igen, vesz el a fényből, az tény.
Nálunk e.v. csinálta. Mutatott komplett választékot, kb. 25 árnyalatból tudtunk volna választani. Nekünk egyértelműen a tükrös kellett. Azért annyira sok fény nem veszik el, de látható a különbség.
-
BaLee
addikt
válasz
Vigyázni kell vele, mert ha kicsit is sötétítő, vagy tükröződős akkor nagyon sokat elvesz a fényből ami ősztől tavaszig zavaró lehet, ráadásul míg nappal nem látnak be, ha kint sötétedik ez megfordul és te nem fogsz kilátni rajta.
-
Gömbike
senior tag
válasz
E.Kaufmann #37427 üzenetére
Jó a gondolatod, ezt gyakorlati tapasztalattal is alá tudom támasztani.
A munkahelyemem a helyiség 6*5 méteres, körben nagyméretű ablak. Lapostető, szóval minden adott volt a szaunához. 2018 nyarán hajnali fél háromkor még 32 C° volt bent, nyitott ajtó és ablakok mellett.
Ezt a helyiséget nagy nehezem befóliáztatta a vezetőség és tettek fel egy klímát is. Fény és hővédő fóliával látták el az ablakokat.
Ez a fóli önmagában is rengeteget jelentett, de klímával nagyon élhető körülmények teremtődtek
-
sanzi89
addikt
Így mindjárt más.
Bár az is megérne egy gondolatot, hogy az amúgy H tarifásítható klíma fogyasztást ha rákötöm a nappali áramra amit visszatermelek napelemmel, akkor megdupláztam a megtérülési idejét a napelem rendszer azon részének, amire a klíma többlet fogyasztása miatt van szükség.
Sokat gondolkoztam a napelemen én is, de a nappali fogyasztásunk éves szinten 1200 kWh, ha a bojlert meg a H tarifa fogyasztását átrakom a nappalira, és azt kinullázom napelemmel, akkor teljesen kitolódik a megtérülés a vezérelt és H tarifa áraival számolva. Szóval nem tudom...
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Jogos, de belülről meg nem biztos, hogy sokat ér, ha már az üveg átmelegszik. Én is főleg belülről láttam felragasztva, max a szobabelsőt direktbe már nem melegítette a napfény, de sokat nem ért. Állítólag 3M-nek vannak ilyen fóliái, de nem tudom, honnan és melyiket lenne érdemes venni/tetetni.
-
Gaaabeeesz
senior tag
válasz
E.Kaufmann #37427 üzenetére
Egy masik szoban van feny/hővisszaverő (lidlben vettem), igaz belülre van téve, de en sok változást így nem tapasztaltam. Kívülre téve lehet más lenne a helyzet, azt még nem próbáltam, mert úgy gondolom ezeket azert az időjárás kikezdi.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Gaaabeeesz #37423 üzenetére
Valami külső fólia az üvegre nem segítene? Nálunk is nagyon süti az ablakokat 8 és 14 óra között, gondolkoztam is, hogy még a légkondi vétel előtt nem-e lehetne ezt megpróbálni, hátha segít, de tapasztalatom nincs velük.
-
Gaaabeeesz
senior tag
Sziasztok.
Adott egy tégla/panel lakás, nulla szigeteléssel a legfelső(3. Emeleten lakom), es a ház legszélső, szóval sarok szobájába kellene nekem egy klíma.
A szoba méretei nagyjabol 5x4m, 3.5m belmagasság. 2 Hatalmas ablak van rajta, nagyjabol 2x2 meteresek, tehat majdnem az egèsz fal ablakból áll, amit a nap felkeltétől kb. Este 7-ig veret.
A szoba Klíma nélkül 34-36 fokot is megüti a legmelegebb napokon. 3.5kw Mobil klímával ezt sikerült 24-25 fokig lehűteni, de az kb 0-24be ment ilyenkor. Mekkora klima kellene ide? Úgy gondolom splitből elég lehet a 2.5kw is, de lehet jobb ha 3.5kw megy fel? Köszi -
Jövő héten jönnek kialakítania klímák betápját.
külön biztosíték szekrényt kapnak, de kötelező fixre kötni őket? vagy egyáltalán lehet konnektort kialakítani nekik kívül és abból üzemeltetni?ha igen melyik a jobb?
Gondolkodtam azon hogy ha már a ház elején lesz elvezetve meg lenne oldva a karácsonyi világítás meg ilyesmi. -
TeeJay
félisten
válasz
#98320896 #37417 üzenetére
unokatesóm és párja december közepétől január 1-ig volt vietnám kambodzsa "nyaraláson"
úgy jöttek haza hogy mindketten torokfájás megfázva minden
azt mondta szóltak a szállodában hogy nem kell annyira klíma, állítólag ott csak kétféle állapot van, csutkán be vagy "nem működik" és egyik sem kellemes európai embernek -
n00n
őstag
Kisbaba mellett ajánlott a klíma? Ha igen, akkor bármilyen típus jó vagy speciális kell?
-
Gömbike
senior tag
válasz
E.Kaufmann #37410 üzenetére
Igen, készítenek valamit, bármi keretfélét, s rögzítik.
Csak ki kell őket hívni, felmérni. Ingyenes.
Nekem Pestről jöttek 140 km-re árajánlatot adni, ingyenes volt.
Végül velük csináltattam mindent, pl a rovarhálókat is, mert ár/értékben vertek minden mást.
-
TeeJay
félisten
válasz
#98320896 #37411 üzenetére
újabb is az FTXF és egyel magasabb széria
2,5 és 3,5kW között én meg nem agyaltam, legyen a nagyobb úgyis minimális árkülönbség van és legalább az jobban fogja bírni ha kint 40fokos nyarak lesznek
amúgy elvileg a 2,5 és 3,5kW kültéri totál egyforma csak más a vezérlés ha jól emlékszem -
Gubu0101
veterán
-
Gömbike
senior tag
válasz
E.Kaufmann #37407 üzenetére
Beszélj ablakosokkal. Nekik meg van a lehetőségük, akár meg is csinálják pontos méretre, sőt kérésre be is szerelik.
-
E.Kaufmann
veterán
Félig off, vagy tán egészen az... árnyékoló/porfogó hálót honnan lehet teraszra szerezni és méretre vágatni?
Ha meg már terasz, érdemes ilyen beugró jellegű (Két oldalt fal, melyek kissé eltartanak egymástól. Mint egy pici szoba, csak az ajtóval szemben korlát van fal helyett) teraszra egy kb 3KWh-s légkondi kültérijét rakni, vagy mindenképp külső falon legyen? Az első emeleten vagyunk, a kültérit meg lehet, könnyebb lenne szerelni/felrakatni ilyen beugró része, de kérdés, hogy érdemes-e.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE X570S AORUS MASTER alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti / 1TB SSD / 32GB DDR4
- ASUS 18W USB ADAPTER
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest