Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rbalint88
addikt
válasz donnamanna #20565 üzenetére
mert pentax és mindenki canont vagy nikont vesz.
-
rbalint88
addikt
valami használt cucc érné meg. E-PL3 kezelhetősége és fogása nem a legjobb és még a régi szenzor van benne. kitobival egy használt Panasonic G3, de akár G5 vagy GX1 is ki tud jönni 80 körül, ami nagyságrendekkel jobb gép mindenben.
samsung nem lenne rossz, csak a 20-50 obi helyett kellene a 18-55. -
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #20878 üzenetére
Oly 17/1,8 objektíven is így van.
-
rbalint88
addikt
válasz szecska24 #20909 üzenetére
20-50 obi sem átfogásban, sem képileg nem nagy eresztés, de legalább nem is stabilizált, a samuknak gyenge a jpegje és abszolút képernyőközpontú a kezelés. ez némileg árnyalja a képet, de tény, hogy jó vétel lehet, ha valakinek ezek nem problémák.
bár megfigyeléseim szerint akinek nem gond a tapicskás kijelzés, az nem szokott raw-ozni, tehát ott gond a jpeg, aki meg hajlandó raw-ot pöcögtetni, az meg igényli a normális kezelőszerveket. -
rbalint88
addikt
válasz ragingspears #20973 üzenetére
Az E-PL5 a mintaboltban megúszható 137-ből úgy, hogy veszel egy objektívsapkát és 8000-ért kiváltod a prémium klubtagságot, amivel 15% kedvezményt kapsz a gépre és vehetsz mellé objektívet, keresőt is jó áron.
A Sony az SLT rendszer miatt sötétben mindig hátrányban lesz a többi géphez képest.
-
rbalint88
addikt
válasz ragingspears #20976 üzenetére
jár hozzá a vaku mindenhol persze.
OFF: az meg már csak az én személyes véleményem, hogy a fényképezőgép nem nélkülözhetetlen az élethez (mint a lakás vagy a kaja), ezért nem vennék fel rá hitelt - még ilyen nulla thm-es megoldást sem. ha amúgy megvan rá a pénz és mondjuk ezzel meg tudnád oldani, hogy plusz objektívet vagy bármit vegyél a géphez, az más kérdés. de jelen helyzetben a meglévő keretből gondolkoznék olyan használt cuccon, ami az értékvesztést tekintve már a zuhanási fázis után van, de még mindig naprakész tudásúnak tekinthető.[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
válasz Lassú Víz #20981 üzenetére
Mint a gimiben, TFH:
150e Ft-ot fizet ki 10x15e Ft-ban, 10 hónap alatt. ekkor a gép fog érni 50-60 között, a két obi max 20 és 40 ezret. Bukott az ügyleten 30-40ezer Ft-ot.
vagy
vesz egy szintén új G5 kitet 70-ért, amit jmakk lengetett be az MFT topikban. 10 hónap alatt mennyit bukik rajta? 10ezret? max 20-at? és eleve sokkal kevesebb pénze áll benne, tudásban kvázi ugyanott van és ha véletlenül 3 ónap után másra kellene a pénz, akkor ki tud szállni belőle úgy, hogy utána nem kell még hónapokig elég jelentős összeget fizetnie a semmire.De ezt mindenkinek magának kell tudnia, tök szubjektív vélemény, de szerintem egy kezdőnek, akinek ez lenne az első komolyabb gépe, egy 40-50 ezres G1-G2 kit is bőven megteszi. És lássuk be, ha nem rohangászó néger gyerekeket akarunk fotózni este, alagútban akkor mind az AF (Panáé főleg), mind a szenzor dinamikája bőven elég lesz. Oké, hogy az új cuccok vásárlása pörgeti a gazdaságot, nem a használtpiac, de okuljunk már a devizahitelesek és "okos suzukisok" esetéből és ne rohanjunk nyitott szájjal a faszerdőbe...
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #20988 üzenetére
tisztában vagyok vele, hogy nem mindig rossz, a telefonom én is úgy vettem. ha már köt a hűségnyilatkozat, akkor legalább hadd játsszak én a pénzemmel abban az egy évben, hátha havonta a törlesztőt meg tudom termelni belőle valahogy
Plusz te a hitelt okosan használtad fel, tudtad mit és miért veszel. Ezzel szemben a kérdező az első komolyabb gépét venné mindenféle előzetes tapasztalat nélkül, így szerintem eléggé öntökönszúrás, ha egy olyan gépre hitelt vesz fel, ami nem jön be neki. Ezzel elesik bizonyos kedvezményektől (-13e Ft az árban a klubkártya kiváltásával és -1 év garancia nem mintabolti vásárlás esetén, kedvezményes obivásárlás), ami pont arra elég, hogy ha két hét után rájön, hogy mégsem ez a neki való gép, akkor nem tud nullára kiszállni belőle. A neppervénáról most ne is beszéljünk, a lényeg itt az elköteleződésen és haszonrealizálás nélküli gazdasági racionalitáson van. Főleg, ha az illetőnek megvan rá a kerete, akkor nem értem ezt a dolgot.
Gépcsere: használtnál egy-két ügyes adás-vétellel nem hogy bukni nem fogsz rajta, de még keresel is, ki tudod próbálgatni a kínálatot is. Szerintem nem teljesen elvetélt ötlet. Új gép esetén is biztos ki lehet hozni pluszosra a dolgot, de ha több százezret készülök elkölteni, akkor biztos, hogy nagyon alaposan, hetekig-hónapokig körüljárnám a témát, hogy mit és miért veszek. És még így is benne van a lukra futás lehetőségeThorme: a MILC kategóriában olyan gyorsan dobálják ki az új gépeket és emiatt nagy az értékvesztés, hogy egy-két kivételtől eltekintve csak kifutó gépet vásárolnék. Egy-két éves csúcsmodellek vannak az új belépő kategóriások ára alatt, ami sok esetben jelentheti azt, hogy kevesebb pénzért komolyabb gépet kapsz.
A dolog lényege, hogy ebben a konkrét esetben, lutrira tuti nem hitelre venném meg a gépet, ha megvan a keret rá és más helyről vásárolva ki lehet belőle szállni, ha mégsem jönne be. Ezért is írtam a 70ezres G5 kitet, abból is annyiért még ki lehet szállni fél évig biztosan, ha nem jönne be és szolgáltatásaiban többet nyújt a PL5-él, képminőségileg is -laikus számára- hozza azt a szintet.jaj, off-ba akartam.
[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #20988 üzenetére
basszus, írtam egy tök hosszú kommentet, de eltűnt. a lényeg, hogy ebben a helyzetben pont butaságnak tartom a hitelre vételt, mert a mintabolti kedvezményes áron ki tud szállni belőle két hét után, ha nem jönne be a gép, rendszer, akármi.
vagy 70-ért a G5, sok szempontból jobb gép, mint a PL5, abból is ki lehet szállni bukó nélkül, hitelezni se kell és annyi pénz se áll benne. -
rbalint88
addikt
válasz hunderbörd #20991 üzenetére
Típustól függ. E-PL5-öt biztos nem, Fuji, Pana esetén szokott benne lenni ráció.
-
rbalint88
addikt
válasz csoki7 #20996 üzenetére
Tök felesleges első körben ennyi pénzt elkölteni Pár hsz-el feljebb linkeltem egy gépet (Pana G5, ahhoz egy teleobi boltból, újonnan 60-65 körül meglőhető és ugyanolyan jól tud majd fotózkodni nővéred, csak egy egész napos fotózás után nem akar leszakadni a karja.
Ha mindenképpen a Nikon kell neki, akkor a 18-105 jobb általános obi, mint a 18-55, telét pedig lehet külön és/vagy használtan is venni.
-
rbalint88
addikt
Külföldről újonnan Pana G6 +14-140 II talán megcsíphető újonnan 250-ből, itthoni garanciás használt váz van 90-100 körül, obi 125-ért. Zseniális kis szett, objektívet sem kell cserélgetni, a minőséggel pedig abszolút elégedett lehetsz fotó és videó alatt is. Van jó kereső, hajtogatható-forgahtató tapicskás LCD, wifi, elektromos zár, ami csak kell. Ha nem gond az objektív cserélgetése, akkor G6 váz, újfajta 14-42 II kitobi, 45-150 tele.
-
rbalint88
addikt
A cdaf pontosabb, még ha picit lassabb is (amit Pana váz esetén kétlek), tudja használni a keresőt is videózáskor (ami ráadásul a ténylegesen rögzítésre kerülő képet mutatja), állványról könnyebben tud dolgozni a kifordítható kijelzővel.
Szerintem nem csalódna a fókuszban, sőt.
Boni: "az obi kínálat jobb" Mire? Árban talán olcsóbb, de minőségben azért a m4/3 obik nagy része eléggé penge. Plusz a Pana jó leméretezése miatt a digitális zoomot is lehet videónál használni. Egy 14-140 + 100-300 kombóval, digizoommal kiegészítve olyan videókat tud lőni, ahol 50m-ről filmezi, hogy dugnak a bodobácsok.
[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21021 üzenetére
És a kereső? Volt NEX-em is, de a kezelése eléggé játékgépes, a 16-50-es obi pedig... ócó játék.
Itthon valóban nem fog kijönni 300 alatt jó obikkal a G6, de a lehetőségek nem korlátozzák az embert arra, hogy csak itthonról vásároljon. Ha pedig egy keresővel kb azonos szintre akarjuk hozni a nexeket a G6-tal, akkor már megint csak nem egyértelmű a helyzet. -
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21027 üzenetére
Ha különbontod a G6-nál a telét és az alapzoomot, ott is megáll 250-ből a sztori, EVF-fel. A G6+14-140-hez a Sonykat 18-200-zal lenne korrekt hasonlítani.
A6000 jó gép, azt nem vitatom, viszont ott nincs árelőnye a Sonynak azonos körülményeket figyelembe véve (G6 duplakit 250, Sony a6k duplakit 320). -
rbalint88
addikt
Canon, Nikon, Pentax csak tükrösöket gyárt értelmes képességekkel, viszont videónál a tükörnélküliség előnyt jelent. Fuji, Olympus elsősorban fényképezőgépeket gyárt, amik tudnak mozgóképet is felvenni, de mondjuk 80% fotó, 20% videó hangsúllyal maximum. Ezzel szemben a Panánál 50-50%, de legrosszabb esetben is 60-40% a fotó/videó fontossága és "tudása". Ebben a tudásban értsd a képminőséget, kezelés egyszerűségét, sokrétűségét, beállítások tárházát, akár a hekkelést is. Sonyról érdemben videós beállításokat tekintve nem tudok nyilatkozni.
-
rbalint88
addikt
válasz hunderbörd #21035 üzenetére
Az bizony megér annyit, ha normális garancia van rá. Képminőségre ugyanazt tudja, mint a PL5 vagy E-M5, kezelésben gyengébb azoknál, azt neked kell tudnod, hogy ez a PL5-höz képest megér-e 17-27ezer Ft-nyi árelőnyt.
Ennyiért duplakitben szerintem nincs alternatíva. -
rbalint88
addikt
válasz Tin_Shield #21111 üzenetére
GX1 inkább pariban van az X-A1-gyel, mint a G6. Csak lehet rá keresőt rakni
-
rbalint88
addikt
válasz szabilcs #21140 üzenetére
nem ezzel az obival, hanem 14-42 II-vel. ha fehérben veszed a gépet, olyan jár az alapkitben.
a G6 nagyon jó kis gép! érdemes lehet megfontolni a 14-140-es obival is, akkor nem kell telét sem venni. a jövőben, meg obicserélgetéssel sem kell bajlódni emiatt. amit érdemes lesz majd még venni, az egy 20/1,7 obi. -
rbalint88
addikt
válasz Tin_Shield #21142 üzenetére
azért a sima 14-42 egy nettó fos, míg a 14-42 II egy egészen kiváló kitobi. 14-42X se rossz, de nekem nem jön be a villanyzúmolás.
majd jövő héten jól összetesztelem őket, aztán eldöntöm, hogy melyik maradjon 14-42 II jobban bejön képileg és kezelésre is, de azért az se hátrány, ha zsebre lehet vágni a gépet, amiben meg a PZ jobb
-
rbalint88
addikt
-
rbalint88
addikt
válasz Mirman #21373 üzenetére
Szinte olyan gyorsan dobják ki az új generációs fényképezőket, mint a mobiloknál a csúcsmodelleket. Elévülésről kár beszélni, itt azért sok esetben a marketing jóval erősebb, mint a valós fejlődés, pár éves kamerák szarért-húgyért mennek, miközben mai napig versenyképes a tudásuk.
Lehet hupákolni, hogy de ez csak egy szar XY fényképező, régi, elavult darab, de például jjeahh kolléga is egy 20-25ezer Ft-ért megvehető fényképezővel képel és a képeiről nem mondod meg, csak tátott szájjal nézed őket.
Úgyhogy szerintem inkább vegyél már az értékvesztési görbe alján levő cuccot olcsón, azon kipróbálod, hogy tetszik vagy sem, nem áll benne sok pénz és minimális buktával tovább lehet adni, ha nem megfelelő.
m4/3-on elég jó és relatív olcsó obik vannak, vázak 20ezertől már kaphatók, tudom ajánlani nagyon. Tükrösből -ha mindenképp az kell- Pentaxra szavazok én is, alulértékelt rendszer, viszont a piaca is szűkebb. -
rbalint88
addikt
válasz #22145024 #21378 üzenetére
butaságot ne terjesszünk. Sony, Canon, Samsung milcek mind APS-C szenzorosak (vagy nagyobb, ugye, Sony A7v- full frame). Csak a m4/3 kisebb kicsivel, a Nikon 1 sokkal, a Pentax Q meg egy rossz vicc, azt ne bántsuk.
Konkrét típusok: Panasonic G3, G5, G6, GX1, Olympus E-PL5, E-M5, Sony NEX-6, NEX-7, a6000.
Samsungokhoz nincs kereső opcionálisan sem, Sonykhoz irreálisan drága. Panához- Olyhoz 40 körül van külső kereső azokhoz a vázakhoz, amikben nincs beépített. Szerintem ezekből érdemes valamit venni kezdésnek aztán lehet, hogy elég is lesz a továbbiakban -
rbalint88
addikt
válasz sideburns #21381 üzenetére
Úgy értettem, hogy ami nem beépített keresős. NX10 és 100 részemről nem ajánlott, eladhatatlan gépek. NX30 jó, főleg azzal a kihúzható-dönthető keresőjével, csak az 200-ba sehogy nem fér be.
Igen, Fuji kimaradt. X-E1 alatt szerintem nem érdemes venni belőle, az X-E1 kit azért meg még használtan is 150+. De tény, hogy nagyon jó rendszer. XF1-e pozitív tapasztalatok után kipróbálnám a nagyvadakat is, de majd csak ha megnyertem a lottót
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Hálózati / IP kamera
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- rtx 4060 Ti választás?! Melyiket válasszam
- eBay
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mini PC
- Autóápolás, karbantartás, fényezés