Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vader108
tag
Sziasztok!
Amd phenom x4 955be procihoz(nincs huzva alapon és nem is lesz) elég ez a hütő?
Arctic Freezer 13 -
proci985
MODERÁTOR
válasz Piftuka #22998 üzenetére
ok egyértelműen AC7pro r2/tx3 akkor, azok a bordák sokkal hatékonyabbak.
Elitehez: külsőre letisztult, nem full műanyag, egész értelmes belső elrendezése van. és olcsó. az oldallap ugyanúgy nyeklik a CM690ben, venti pár háznál ugyanígy problémás. a festés meg a 690nél hozza a codegent cseppességben. és az már egy kategóriával feljebb van ha nincsenek extra igényei az embernek, akkor az egy bőven jó ház
anyaghasználati minőségre meg még a Cosmos RC1000 sem tökéletes, pedig az egy időben a csúcsházuk volt. és szerintem a mai napig az egyik legjobban sikerült darabjuk.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Piftuka
veterán
válasz proci985 #22997 üzenetére
"+2k kb. annyi a különbség a TX3 és a Hyper212+ között."
Jah, értem. Ebben az esetben félreértettél. A venticsere lehetőségét kizárólag a gyári Intel hűtő kapcsán említettem meg.
(Ugyebár az volt a fő kérdés, hogy lehet-e abból egy jobb ventrivel kihozni jelentős javulást, vagy inkább az általad is ajánlott Freezer7 Rev2. és Hyper TX3 páros közül válasszak.)
A ház pedig külsőre nagyon klassz. Egyszerű, letisztult; az ilyet kedvelem.
Az anyagán viszont érződik a spórolás. Az oldallapja pl. a gyári ventri hangját egészen zavaró magasfrekvenciás zajként közvetíti. Szóval nem egy csendes ház.
(Az élek sincsenek alaposan eldolgozva benne, s negatívum, hogy a kártyahelyek takarólapjait ki kell törni a helyéről. Azt követően nem lehet őket visszatenni. De mondom... most még egy darabig jó lesz. Majd később veszek egy jobb házat, ha lesz rá "felesleges" pénzem.)
"Aquila non captat muscas."
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Piftuka #22996 üzenetére
"a szinten egyszerűbb fennhagyni az origi ventit: venticserével már kijönne a hyper212+."
+2k kb. annyi a különbség a TX3 és a Hyper212+ között.Elite 335 nem annyira rossz ám. olcsó házikó, de két 120as venti elég egy kisebb konfignak.
egyébként szánj rá, hosszú távon megér annyi ráfordítást a jobb hűtés.
-
Piftuka
veterán
válasz proci985 #22995 üzenetére
"a szinten egyszerűbb fennhagyni az origi ventit: venticserével már kijönne a hyper212+."
Ne haragudj, de nem értem, hogy ezzel mire gondoltál.
"amire ki akarok lyukadni: a direkt kontaktos talp jó dolog, csak nem biztos valamit ér is"
Abszolút logikus, amit mondasz.
"gyári hűtővel kapcsolatban... erősebb ventivel lehet javulna, de az valszeg hangerő miatt nem lenne egészséges."
Akkor ebben egyetértünk. Én is így vélem.
"70-72fok az a határ. házszellőzésen nem tudsz javítani?"
Alapvetően nincsen baj a szellőzéssel; bár a ház nem a legideálisabb. Egy CM Elite 335-ös.
Kicsit sok benne a "lyuk". Én jobban kedvelem a teljesen zárt házakat, amelyekben az első és a hátsó ventrivel egy "légfolyosót" tudok kialakítani a házon belül.
Ennek viszont "nyitott" (hiszen rácsos) a teljes eleje, valamint az oldalán is ki van vágva 2 helyen.
Majd alkalomadtán egyszer lecserélem egy komolyabb házra. Egyelőre megfelel.
Az első részébe, alulra veszek egy SWiF120P ventrit, az segíteni fog a szellőzésben. (A merevlemezt is hűteni fogja kicsit.)
De akárhogy nézem... s akármennyire szeretném a CPU hűtő cserét a lehető legolcsóbban megúszni... nem lesz elég a gyári Intel hűtőre csak egy új ventrit venni 1.000-2.000 forintért.
Szóval, marad az a Hyper TX3, vagy az AC7 Rev2! Annyit rászánok arra, hogy hűvösebb legyen a CPU.
(Az általad említett Hyper 212 Plus már drága.)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Piftuka #22994 üzenetére
hát, fordulatszámot nézz, meg esetleg tesztet. azonos venti különböző bordákon adhat ki más frekvenciájú hangot, bár 1-3dbA különbségnél nagyobb nem szokott lenni. mondjuk 3 dbA az dupla hangerőnek érződik.
a hőcső egy dolog. egy hűtő annyi hőt tud elvezetni, amennyi hőt a legszűkebb komponense. ez lehet a talp és HS (heatspreader, proci kupakja) közötti átmenet, a talp és a hőcső közötti, a hőcső, a hőcső és a borda, végül a borda és a levegő.
például: egy AC4re felesleges felrakni egy 2800as 120x28as vastag ventit, semmivel sem lesz jobb, mint a gyári kisebb és gyengébb, nem azon múlik. sűrű bordájú hűtők általában erősebb ventivel jobbak, ritkább lamellájúak gyengébbel. viszont alapvetően a legjobb hűtők szépen skálázódnak.
amire ki akarok lyukadni: a direkt kontaktos talp jó dolog, csak nem biztos valamit ér is
Ha jobb hűtést akarok, akkor hangosabban műkődő, erősebb ventri fog kelleni, vagyis zajos lesz a rendszer. ha a hűtő szépen skálázódik a légmennyiséggel akkor álalában leegyszerűsítve a több zaj == jobb hűtés. viszont, a dolog nagyban függ a ventitől és annak karakterisztikájától is (pl hol van még motorzaja, hol hallatszik csapágyozás). a venti megválasztása fontos, bár ezen a szinten egyszerűbb fennhagyni az origi ventit: venticserével már kijönne a hyper212+. fordulaton az se csendes, de a sokkal erősebb hűtés miatt lehet alacsonyabb fordulatszámon üzemeltetni. dolgot nehezíti, hogy különböző hűtők különböző légnyomás/légszállílású ventivel érzik jól magukat.
gyári hűtővel kapcsolatban... erősebb ventivel lehet javulna, de az valszeg hangerő miatt nem lenne egészséges.
70-72fok az a határ. házszellőzésen nem tudsz javítani?
-
Piftuka
veterán
válasz proci985 #22978 üzenetére
"5ks határon kb úgy néz ki a választás, hogy újonnan Hyper TX3"
Ha nem találok Freezer7 rev. 2-t min. 3 év jótállással, akkor a Hyper TX3 lesz a befutó.
Van egyébként bármilyen különbség teljesítményben és hangban a két modell között?
Mondjuk a TX3 esetében a közvetlen hőcsöves érintkezés szimpatikus. Talán jobban hűt azonos fordulaton/hangerőn, nem?
Ezeknek az áránál többet nem költök a CPU hűtőre. Köszi a felsorolást, de a többi modell tényleg drága!
"gyári hűtő ventijének cseréje megoldható, de hasonlóan erős fog kelleni. pénztárcabarát megoldás, szóval eléggé egyszerű borda amihez erős venti kell."
Magyarul, amit "nyerek a réven, azt elveszítem a VÁM-on", ugye?
Ha jobb hűtést akarok, akkor hangosabban műkődő, erősebb ventri fog kelleni, vagyis zajos lesz a rendszer.Megmértem... max. 9 cm-es ventri megy a gyári Intel hűtő bordájára.
Ráadásul 19-20°c fokos, hűvös szobámban futtattam tegnap éjjel és ma reggel egy kis CPU terheléses tesztet.
A proci 70-72°C fok között üzemelt a gyári hűtővel. Erős a gyanúm, hogy nem sokat javítana ezen a legjobb 9 cm-es hűtő sem.
Mi a véleményed?
(Mielőtt valaki megemlítené... a gyári hűtő jól van felszerelve, a pasztázás is kiváló.)
Szóval marad a Hyper TX3, vagy az AC Freezer7 Rev2. hűtő.
Körülnézek, hogy a helyi boltokban melyiket milyen jótállási feltételekkel árusítják.
(Van egy korrekt üzlet, ott a Coolink ventrikre is adják az 5 év jótállást. Bennük bízom.)"Aquila non captat muscas."
-
Gerisz
addikt
válasz dokee78 #22992 üzenetére
Jó hogy az, mivel már mindenki ott beszél meg mindent ahol éppen van, tökmindegy mihez kapcsolódik, vagy van-e topikja. Ha oda irányítják, meg azt mondja, hogy már ezt sem lehet megkérdezni!
Egyébként a pasztázásról itt ki lehet okosodni (nem csak arról)
[ Szerkesztve ]
-
dokee78
félisten
A pasztázásról van külön topik,mert nem találtam?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz @matthew@ #22985 üzenetére
"arra is rájöttem, hogy a ház tetején a hűtő fölött sincs sok hely."
mondjuk ha a hűtő nem nyúlik túl a lapon, akkor mindenképpen be kell férnie.
Piftuka: porallergiásként: 15(+2) évig laktam padlófűtéses házban, az soha nem volt gond. Budapesten viszont három éve több hónapig télen az egészségügyi határérték fölött volt a szállópor szintje.
amit lehet csinálni, hogy a ház összes lyukát, a venti irányától függően be kell porszűrőzni. ill vannak spec ventik poros helyekre, amik kevesebb port juttatnak a házba. kérdés, hogy ténylegesen mennyit érnek.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz klepto #22976 üzenetére
"Én azt gondoltam, azt a véleményt olvastam, hogy az asztalon kevésbé gyűjti a port egy gépház, mint a földön, vagy a földközelben álló társaik."
Ha jobban belegondolsz, nincsen különbség. Sőt... a por felfelé száll; lebeg. A fűtés is nagyban befolyásolja a mozgását.
(A padlófűtéses lakásokban például ezért fulladnak a porallergiások. Ott a por szinte "töményen" lebeg állandóan a lakás levegőjében, amikor megy a fűtés.)
Ha megnézed a szobában a polcokat... a felsőkön semmivel nincsen kevesebb por, mint alul.
Az "alul jobban porosodik" elmélet szerintem onnan ered, hogy sokan az asztaluk mellett, lent, sokszor a sarokban tartják a gépet, olyan helyen, ahol nincsen rendszeresen takarítva. Ilyen részeken a por "molyhos koszpamacsokká" gyűlik össze. A gép ebből nyilván többet tud beszívni.
Míg egy akár rendetlenül tartott, de rendszeresen használt íróasztalon nem tud a por háborítatlanul "megállni". Az asztalon lévő tárgyak mozgatása, egyáltalán az asztal használata ebben gátolja.
Egy rendszeresen, alaposan takarított szőnyegen, padlón (a gép körül is) viszont nem áll össze a por.
S ahogyan említettem, még ilyen lakásban is...a por fentről terít be mindent.
"Egyébként én Dunaújvárosban lakom, azt hiszem ez, mindent elárul, hogy mennyire poros helyen élek; légvonalban kb. 3km-re a vasműtől..."
Ne is mondd! Az ország egyik legszennyezettebb területe az. Ismerem jól.
Ez mindent megmagyaráz.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz @matthew@ #22982 üzenetére
"the Noctua NH-U12P cooler I'm using is big but not a large as some are, but I couldn't install it vertically as the fan clips hit the rear fan."
a ventit tartó drót (fan clipet hogy lehetne szépen fordítani?) beleakadt a hátsó ventibe, az volt a baj.
elfordítva felül sem volt sok hely, de ez alultápos házaknál a felsőkategória kivételével teljesen normális, csak ott szokták azt a plussz pár centit meghagyni a lap és a tető között. mondjuk ez a CM690ben is ugyanígy lett volna.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz @matthew@ #22980 üzenetére
oldalsó ventivel 137mm a max magasság, viszont ha kiszeded az oldalsó ventit, úgy már 162 mm. a Mugen2 159mm magas, be kell mennie.
faranus: 5kért a TX3 jó választás. 7kért pedig a Hyper 212+ is. árukért nagyon jól hűtenek, bár magas fordulaton mindkettő hangos.
[ Szerkesztve ]
-
@matthew@
őstag
Sziasztok!
Egy Thermaltake V3 házba elférne egy Scythe Mugen 2 CPU hűtő? Láttam egy tesztet amiben egy Noctua NH-U12P coolert tettek bele, de számomra nem derült ki h elfért-e az oldalával együtt: [link]
Szerintetek?Matthew 24:42
-
faranus
aktív tag
sziasztok
egy i5 760 proci mellé szeretnék egy halk és hatékony hűtőt! Egy coolermaster Gladiator 600 házam van és coolermaster hűtőt néztem a Hyper 212 Plust de lehet hogy túlzás lenne a másik meg a Hyper TX3 mind a kettő jó sok embertől hallottam! Szerintetek jókat nézek vagy tudtok egy jól bevált 760 hűtőt? És ami a legfontosabb számomra hogy egy INTEL DH55HC alaplapom van és elég közel vannak a RAM ok a proci hűtőhöz!
tisztelettel faranus :R
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Piftuka #22973 üzenetére
5ks határon kb úgy néz ki a választás, hogy újonnan Hyper TX3/Arctic Cooling 7rev2. na ezek tényleg vagy halkak, vagy jók. esetleg a narancsságra EKL az apróból, viszont az kérdés 1156/1155re rámegy-e. mondjuk ha olyan 60Wkörül eszik a 760as, akkor megfelelően szabályozott ventikkel egy elég jól szellőző házban nagyon nem lesznek hangosak.
amik halkan is jól végzik a dolgukat, azok jellemzően drága modellek. például, teljesség igénye nélkül, megfelelően kiválasztott ventivel értve (pl 900as Glacialtech vagy egy S-Flex igényfüggően): Prolimatech Megahalems/Mega Shadow/Armageddon, Cooler Master Z600, Thermalright HR01 (pro)/HR02/Ultra család aka TRUe/IFX14/Arrow, Noctua D14, elvileg a Scythe Mugen2, Ninja és talán Orochi is ide tartozik. a legolcsóbb ezek közül talán a Z600 10-11 körül, esetleg még apróban lehet kifogni nagyon jó áron párat. ja igen: mind eléggé nagyméretű, és tuning mértékétől függően egy négymagoson is helyt állnak halk ventikkel.
zárójelben: Alpenföhnöket pl nem ismerem, Xigmák közül sem a csúcshűtőiket, Noctuából is csak a D14 képességeivel vagyok teljesen tisztában.az alacsony ventivel is jó hűtő ismérve, hogy szép a talpa, erős a felfogatása, passzívaknál általában nagyobb a bordák között a lyuk, erős ventivel sűrűen vannak a lamellák, hőcső pedig van bőven. ja és általában nehezek, valahol 600g és 1000g között (venti nélkül, csak a borda).
hyper TX3: passz, olyan hűtőm nem volt, tesztet pedig ilyen irányba nem találtam (silentPC oldalon vannak nagyon jó összehasonlító tesztek). függ a proci fogyasztásától, az alaplap ventiszabályozásától, a ház ventijétől. idleben biztos halk lesz, felette meg függ a lap beállításaitól is, meg hogy meddig engedi az ember bemelegedni. húzás nélkül mondjuk i5ösök nem esznek annyira sokat, de minden relatív.
gyári hűtő ventijének cseréje megoldható, de hasonlóan erős fog kelleni. pénztárcabarát megoldás, szóval eléggé egyszerű borda amihez erős venti kell.
klepto: tartsd meg, meglepően jónak tűnik a gyári hűtő. illetve amiatt, mondtam, hogy nem igazán melegszenek az új SB procik.
por téma: én amíg a Budapesten a Fehérvári mellett (XI.ker, nagy forgalom, közel a hőerőmű és a délbudai olajjalfűtők) laktam azon készültem ki, hogy a 24/7ben menő gépbe felülről beesett a por (1000 vagy 1200rpmen ment felül a két venti egész jó nyomással), pedig átlósan van a fenti rész felett is takaró. itt vidéken nem porosodott be a gép több hónap alatt sem.
[ Szerkesztve ]
-
klepto
addikt
válasz proci985 #22972 üzenetére
Pici az asztalom, a monitor mállett már a két hangfalam sem fér el, picit mögötte kell azt is tartanom. A CM házakat néztem, és a fekvő/álló verziót is megtaláltam, de az sem tetszett, mert fektetve elég tömzsi volt.
De azt hiszem nem is lesz csere, Piftuka hozzászólása miatt. Ha neki az asztalon sem pormentes, akkor inkább nem erőlködök, megtartom a házamat, és tovább élvezem a csendet
Mindenesetre köszönöm a segítő szándékot neked, és természetesen a többieknek isHa magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
klepto
addikt
válasz Piftuka #22974 üzenetére
"Az én számítógépem (midi toronyházban) mindig az íróasztalomon állt, de a por állandó problémát jelentett."
Én azt gondoltam, azt a véleményt olvastam, hogy az asztalon kevésbé gyűjti a port egy gépház, mint a földön, vagy a földközelben álló társaik.
Ha ez nem igaz, akkor nem fogok cserélni, megtartom az Antecet, mert ez legalább csendes!
Egyébként én Dunaújvárosban lakom, azt hiszem ez, mindent elárul, hogy mennyire poros helyen élek; légvonalban kb. 3km-re a vasműtől...Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
Piftuka
veterán
válasz klepto #22970 üzenetére
"de most egyelőre fekvőben gondolkozom, mert az asztalon talán kevesebb port nyel magába, mint a földtől 10cm-re a géptartón"
Biztosíthatlak, hogy nincsen különbség. Az én számítógépem (midi toronyházban) mindig az íróasztalomon állt, de a por állandó problémát jelentett.
Attól függ, milyen környéken, milyen lakásban laksz. Én olyan részen lakom, ahol a legalaposabb nagytakarítást (porszívózás, felmosás, portalanítás, polcok, asztalok kezelővel történő átkenése, stb.) követő fél órán belül már látható a felületekre visszaszálló por.
Gyakorlatilag naponta kétszer lehetne mindent portörlővel törölgetni, ha az embernek lenne arra energiája.
A lényeg, hogy ilyen helyen teljesen mindegy, hogy a padlón, vagy az asztalon van a számítógéped. Ami por kint, illetve a levegőben van, azt a gép a működése során folyamatosan szívni fogja befelé.
Egy professzionális ház, "hermetikusan lezárva", porszűrőkkel felszerelve sokat segíthet a gép állapotán. De még akkor is időnként takarítani kell a gépet.
(Nekem a mostani házam nem ilyen, így marad a gép gyakori belső portalanítása.)
Az általad ajánlott hűtőket köszönöm.... én ennyit nem szánok rá.
Már 5.000 forintot is soknak találok egy processzorhűtőre. Annál többet nem fizetek. Az Alpenföhn Panorama-t egyébként meg is venném annyiért.
Az alacsony méretű, jónak tartott hűtők közül (számodra) még ezt találtam:
Arctic Cooling Freezer 11 LP Igaz... ez is 7.000-8.000 forint. Nem tudom, mennyit szánsz a vásárlásra."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz proci985 #22962 üzenetére
"ó dehogynem, csak olyan hűtőt kell venni, ami halk ventibeállítások mellett is elég hatékonyan hűt. "
Kérlek, mondjál ilyen hűtőket az eddig megbeszélteken kívül! Tényleg szívesen és köszönettel veszek minden hasznos tippet.
A TX3-al kapcsolatos kérdésemre is megköszönöm a választ.
Valamint, mivel te szemmel láthatólag nagyon értesz a témához, kérlek válaszolj arra is, amit a gyári hűtő ventillátorának lecserélésével kapcsolatban kérdeztem!
Előre is köszönöm!
-
proci985
MODERÁTOR
asztalra rakott kisebb álló ház esetleg, vagy az már monitorntól nem férne el?
egyébként talán a CMnek van valami variálható háza, amiben elforgatható az 5.25. olyan esetleg?
mondjuk rákérdeznék a HTPCs topikban is, lehet nekik vannak jobb ötleteik is.
egyébként nálam padlószőnyeg van, a Cosmos meg alulról szívja a nem is kevés levegőt. párhetente takarított jóféle porszűrő megoldja a problémákat. illetve hugom gépében teszteltünk harisnyát is, nem elegáns, de jó hatásfokú.
bsh: ez is igaz, SB nem melegszik túlzottan, még i7/i5 viszonyban sem.
[ Szerkesztve ]
-
bsh
addikt
anandtech szrint ezzel a kis pöcs hűtővel is lazán megy 4.4ghz-et...
szerintem akkor adsz ki feleslegesen pénzt, ha még meg sincs a géped de máris a hűtőcserén gondolkodsz. előbb tán vedd meg, próbáld ki, és ha tényleg nem jó, akkor majd ráérsz cserén gondolkozni. -
klepto
addikt
A gyári miért nem jó, mert nem valami bizalomgerjesztő, és abszolút nem tűnik sem halknak, sem hatékonynak a kinézete alapján sem
Nem filléreskedek, de nem szeretnék fölöslegesen, a gyárinál semmivel nem jobb hűtőre tízezreket kiadni. Ill. a Sandy felemészti a z erőforrásaimat is
Miért ezt a házat? Mert ez tetszik, és nem találtam más, normális kinézetű, nekem is tetsző, és ésszerű pénzbeli határok között mozgó fekvőházat eddig. Miért fekvő házat? Mert a földön álló kivétel nélkül mind szívja a port magába, még a jelenlegi Antec-em is. Bár tegnap szétszedtem, és annyira nem vészes, de azért még így is nagyon porosnak találtam a ventiknél
Lehet, hogy megtartom az Antec-et, mert ez legalább csendes, és akkor nem lesz kérdés a cooler, de most egyelőre fekvőben gondolkozom, mert az asztalon talán kevesebb port nyel magába, mint a földtől 10cm-re a géptartón[ Szerkesztve ]
Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
klepto
addikt
válasz proci985 #22966 üzenetére
A házikó 13 cm magas (lesz amit kinéztem). Ebből lejön a lap mérete, és adott a max hűtőméret ami beférne. Persze nem ártana, ha a venti nem a plafont súrolná
A házikóba egyébként normál magasságú VGA megy, és ez a ház teljes belmagasságát ki is tölti. Ha netalán mégsem ez lesz az új házam, akkor is kritérium, hogy normál méretű VGA-t fogadjon. Ehhez mérten szeretnék hűtőt találni.Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz klepto #22965 üzenetére
Alpenföhn nem új márka, csak a magyar piacon az. régebben Thermalright hűtőket matricázott felül és adott el ventikkel.
3pines csatit is tud alaplap szabályozni voltage módban. én az Ultra Kaze 2000ret egy időben alaplapi headerről járattam, ment rendesen.
"vagyis a kényelem és a biztonság miatt mindig max. fordulaton menne.": 2300rpmes a venti. nagyon hamar idegbajt kapnál tőle, ha mindig maxon menne, kényelmesnek ezt meg a zaj miatt nem mondanám.van még a Noctua NH-C14 is, felső venti nélkül 105mm magas, az nem tudom még okés e.
Thermalright SI-128: venti nélkül 92mm magas, viszont a ventit valszeg alulra kéne rakni. apróban még talán akad. nem is hűt rosszul.
esetleg a kistesó SI97ből van is egy apróban itt, viszont felfogatás nem biztos, hogy menni fog.
[ Szerkesztve ]
-
klepto
addikt
válasz Piftuka #22960 üzenetére
Még valami:
Én ezeket találtam eddig, hátha neked segít, és én is kapok róluk néhány véleményt
Alpenföhn Panorama HTPC Cooler
Elgondolkoztató ár, számomra ismeretlen gyártó, és tesztet sem találtam róla.
Zalman CNPS8700 LED
Nagy árszórás, az utóbbi időben leginkább 12.000.-Ft körül lehet találni. Ez egy régi klasszikus, a CNPS 7000 ALCU a régi időkben nekem is volt, én szerettem, és a mai napig jól működik a szüleimnél. Egy bajom van csak vele, a tesztek szerint hangos (max fordulaton hangosabb a gyári hűtőnél is), nem 4pines a csatlakozója, ezért az alaplapi PWM szabályzás kiesik, vagyis a kényelem és a biztonság miatt mindig max. fordulaton menne.
Zalman CNPS8700 NT
Az előző csúnyább színű, és drágább verziója, viszont ez már PWM kompatibilis.
Thermalright AXP-140
Érdekes, bizalomgerjesztő kinézet, nagy, halk 14cm-s venti, nagyon szidott szerelés, és az ára, itt a PH!-n 19.000.-Ft, ami nekem már bődületesen drága (máshol nem is láttam árlistán nálunk), és a beszerezhetősége is kérdéses.
ThermalTake ISGC-400
Erről sem olvastam túl jókat, bár kinézetre ez is tetszene. Állítólag ez is gyenge, az ára 10-12.000.-Ft körül mozog, és a magassága is határeset (10,1cm).
Shenzhen Fluence S92
Ez a legolcsóbb mindközül, de erről sem találtam semmit a neten, 1-2 fórumot leszámítva, és a magassága ennek is bajos, 12cm, ami talán vékony ventivel orvosolható lenne.
Scythe BIG Shuriken
Ez, itt a fórumon, ha jól emlékszem, több embernek is van, de a neten erről sem olvastam jókat, bár ez is tetszene, leszámítva a 10.000.-Ft körüli árát.
Scythe Zipang 2
Ez is tetszetős, bár ennek sem találtam árat, és ezt is elég gyengének ítélik meg a tesztekben.
Szóval én eddig jutottam, és ezért vagyok tanácstalanHa magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
dokee78
félisten
válasz Tothgera30 #22948 üzenetére
Nincs Brocken bemutatódarab jelenleg.
-
klepto
addikt
válasz Piftuka #22960 üzenetére
Nem, a tuning nálam abszolút kizárt. Eddig sem tuningoltam procit (csak régebben VGA-t), és egy ilyen CPU-tnem is szándékozok húzni (ráadásul H67 lapban nem is lenne egyszerű).
Ha kifogyok belőle, akkor csodálkozni fogok nagyon, és azonnal cserélemHa magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz dokee78 #22943 üzenetére
a CNPS10X jól teljesít, de nem igazán halk.
mi az érdekes a hőcsöveken?
Piftuka:
"Csak mert a tuning esetén vagy olcsó, vagy halk hűtőt vásárolhatsz. A kettő együtt nem fog menni."ó dehogynem, csak olyan hűtőt kell venni, ami halk ventibeállítások mellett is elég hatékonyan hűt. 15-20dbA hangerőskülönbség lazán lehet azonos hőfok mellett azonos procin azonos beállítások mellett két hűtő között, azt meg már nagyon érezni.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz klepto #22956 üzenetére
Hasonló cipőben jársz, mint én. Ha visszaolvasol, látod, hogy én is a gyári Intel hűtőt szeretném lecserélni, valami olcsó, megbízható modellre.
Eddig 100%-osan jó megoldást még senki nem tudott javasolni.
Most azon tanakodom, mennyire jelentene, ha a gyári ventillátort cserélném le egy jobb minőségűre?
Te ugye nem akarsz tuningolni? Csak mert a tuning esetén vagy olcsó, vagy halk hűtőt vásárolhatsz. A kettő együtt nem fog menni.
-
Qmi
tag
Sziasztok. Arra keresek választ, hogy a Cooler Master Hyper TX 3-a megfelelő lenne-e az én konfigomhoz.
Konfigom lényeges részei:
Alaplap: Asrock 890GX Extreme 3
CPU: AMD Phenom II X3 720 BE AM3Ezt azért kérdezem, mert hallottam olyat (ha nem igaz javítsatok ki), hogy az alaplapon, a proci foglalat mellett lévő kondik eléggé melegszenek, és nem árt ha a proci hűtőtől kapnak egy kis légármlatot (Pl: gyári hűtők). A Hyper TX-nél viszont ilyen nincs, mert az ugye nem a proci felé hajtja a levegőt. Ez nem lehet gond?
Valaki kiokítana ez ügyben ? Köszönöm szépen -
klepto
addikt
Sziasztok!
Milyen CPU hűtőt tudnátok ajánlani i5-2500-as procira 10cm magasságig, ami halkabb, nem túl drága, és jóval hatékonyabb az Intel gyári hűtőjénél?
Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
sestertius
őstag
Hát igen - ezért nem értem. Mert én is rögtön alaplap "kompatibilitási" problémára gondoltam, de a leírások szerint bármelyik lapra fel lehet tenni mindkét módon. Szerintem...
Max bele nyúlhat a venti a ram foglalat fölé, de ugye az egy dolog, mert ha nem emelt hűtő bordás ramról van szó, nem lehet probléma tárgya!De hát te láttad, te szerelted, csak úgy van, ahogy mondod...
[ Szerkesztve ]
Régi ph 88 pozitív negatív nélkül, új ph-n azon felül...
-
SG3rg0
őstag
válasz sestertius #22952 üzenetére
Amit linkeltél az egy inteles alaplap! ( szerintem )
Hidd el mikor raktuk össze a gépet az amd settel nem lehetett így felrakni! Én is így terveztem, hogy így rakom fel! -
sestertius
őstag
válasz Piftuka #22951 üzenetére
Az AC hűtőnél figyelmesen el kell olvasni, hogyan kell bánni a csatokkal, és nincs gond vele. Többször szedtem le és raktam fel, soha nem tört el. Valamint könnyű, így ez a csatos felfogatás elég neki.
zerge861: miért nem tudod elfordítani? Nem értem...
KépA használatija szerint is fel lehet rakni mindkét féle képen...
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Még mindig aktuális a kérdés...
Nem tuningolt Core i5-760 procira szeretnék:
- minél csendesebb,
- megbízható hűtést,
- min. 3 év jótállással,
- max. 5.000 forintos árkategóriában.Az "Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev 2." szimpatikus, de egyelőre nem találtam boltot, ahol 1 évnél több jótállást adnak rá.
(Viszont olvastam róla, hogy az egyik legrosszabb felfogatású hűtő; többel eltörték a lábait felszerelés közben.)
Ez is felmerült lehetőségként: Cooler Master Hyper TX3 Szimpatikus, hogy a hőcsövekkel érintkezik a CPU mag. A hangjáról viszont ellentmondásosak a vélemények, tesztek. (Valaki szerint hangos, valaki szerint "hangtalan". )
Mi a véleményetek róla?
A másik lehetőség a gyári Intel hűtőn a ventillátort lecserélni valami jobbra. Arról mi a vélemény? Esetleg javaslat?
Előre is köszönöm!
Üdv: Piftuka
[ Szerkesztve ]
-
SG3rg0
őstag
válasz sestertius #22947 üzenetére
Szia, a proci hűtőt nem lehet megfordítani. Csak így lehetett felrakni!
Azon filóztam hogy a hátsó fentit megfordítom és úgy nyomja a kinti levegőt a bordára. -
Tothgera30
Ármester
válasz dokee78 #22943 üzenetére
Egy választás? Ezt honnan szeded? Szerintem csak ezt kellene megrendelned és kész.
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
sestertius
őstag
válasz SG3rg0 #22945 üzenetére
Én nem így csináltam volna, hanem a levegő áramlása maradjon meg: elölről hátra felé.
Ergo fordítanék a proci hűtőn, mert így a vga melegét kapja, majd még melegebben nyomja bele a tápba...
Ha elölről fúj hátra felé, kap egy kis frisset elölről - a hdd nem nyomja fel nagyon a levegőt, illetve beraknék magasabban előre még egy NP-12-t -, majd hátul a proci hűtőn át távozik. A táp sem kap így meleget, a proci hűtő is hűvösebbet kap. Én így csinálnám...
Persze egy kicsit összébb kellene szedni felülre, a táp elé a kábel kötegeket...[ Szerkesztve ]
-
smokey2k
csendes tag
Hali!
Tanácsot szeretnék kérni
Van itthon egy kis homeserver-em, (hp netserver e800), a 2 proci ami benne van socket 370-es 1gh-es coppermine-ok. Alapból hűtőbordával + venti megy terhelve 71 fokot. Ha leveszem a ventilátort róluk felment 76 fokra azt tovább nem erőltettem, a bordák elég forrok voltak. Az a bajom hogy a 2 kis ventilátor nagyon hangos. A gép meg bent van a szobámban, másrészt meg 4 hónapon keresztül ment és le kellet cserélnem a ventiket mert már dögledeztek.
Szóval elkezdtem keresni valami jobb hűtőbordát rá. Végül rábukkantam erre : OPTIPLEX-GX150-MINI-TOWER-S370-HEATSINK
Az lenne a kérdésem hogy van e valakinek tapasztalata evvel a hűtőbordával, elég-e ez a borda egy 1ghz-en futó pentium 3 coppermine-nak passzívan ?c64, 0,985 mhz, 64kb ram, VICII
-
SG3rg0
őstag
-
whiteman0524
aktív tag
válasz sestertius #22942 üzenetére
Aha értem. Köszi szépen. Erre voltam kíváncsi, hogy az 1156-os lefogató az jó-e az 1155-ös lapra is .
-
sestertius
őstag
válasz whiteman0524 #22941 üzenetére
Hivatalosan a Rev. B, ugyanis a simához nincs 1156-os lefogató, ami az 1155-re is jó, azt külön lehet kapni, a Rev. B-ben pedig van.
-
whiteman0524
aktív tag
Sziasztok !
Nem tudjátok véletlenül, hogy a Scythe Mugen 2 sima, vagy a Rev. B rámegy-e Sandy 1155-ös foglalatra ?
-
pr1mzejEE
addikt
Egy Hyper 212+ elfér egy gigabyte ga-ma790xt-ud4p-be? Az alaplap hütőbordái miatt aggódom, hogy túl nagyok :\
Football More Than Just a Game .. Calisthenic is way for life..
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Ren Hoek #22907 üzenetére
passz... ez majd akkor derül ki, amikor megjelennek az első képek a foglalatról.
paszta témához: 3-4 fok is adott esetben jó lehet. polír 2-3fok, paszta 3-4fok, mégegy venti 3 fok, és hopp, máris 10 fokkal jobb a hűtő. az meg már érezhető.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz vakond5 #22908 üzenetére
TX3 és AC64pro között nem igazán lesz különbség.
a Zalman 9500 13kért meg rablás. annyiból (lehet még olcsóbban is) megáll egy Mugen2/Ninja3, és annyi.
Zalmannak évekig nem voltak kompetetív termékei, cserébe legalább drágán adták őket. felejtsd el a 9500at, gyenge.
ha occsón kell valami erősebb, akkor vegyél egy Hyper 212+ot 7kért ha befér a házba.
[ Szerkesztve ]
-
sestertius
őstag
válasz Ren Hoek #22932 üzenetére
Ha újan veszed, van hozzá - még talán nekem is van eltéve, mert anno megmaradt a Mugen 2-ből... szürke, állítólag jó, nálam még original...
Aztán most vettem egy MX 4-et 4g-ot..
Illetve az NH-D14-hez adtak ugye NT-H1-et 4g-ot... lehet el kellene adnom valamelyiket?[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
-
sestertius
őstag
Nekem kb. kétszer akkora hosszúságú az a kis valami "rezgéscsillapító"...
Ez egy gumi prücök, nem értem, ezt a te hűtődnél miért kellett kispórolni? Egy ilyen hűtőnél azért...Ennél az NH-D14-nél sem tetszik, hogy adják ugye hozzá a két "prémium" ventit, de fele cuccal, mint ami valójában - ha külön veszed - hozzá jár. Tudom, mert mindkét típusból van külön ventim. Hihetetlen, hogy ilyen árkategóriájú hűtőknél ezen kell spórolni!
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Success555 #22926 üzenetére
Mugen 2-höz van alapból vmi kis paszta? Vagy milyet ajánlotok hozzá? Nekem van egy sima fehér noname pasztám, és eddig bevált...
-
@matthew@
őstag
válasz Success555 #22926 üzenetére
Csak sima mezei RAM-ok, semmi hűtés nincs rajtuk, így akkor elférne alatta és nem is gond? Amúgy eléggé nagy a lapomon a hűtőborda, de azt úgy mértem h elfér, sztem, ezt hol tudnám tutira megvizsgálni, h minden elfér, mielőtt megvenném?
Matthew 24:42
-
klepto
addikt
Sziasztok!
Milyen hűtőt ajánlanátok egy Intel i5 2500 (LGA1155) procira a gyári hűtő helyett?
Halk, hatékony, és lehetőleg olcsó hűtőt szeretnék.Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
pr1mzejEE
addikt
Sziasztok!
Szeretnék valami jó kis hűtőt egy AMD Phenom II x2 555BE @ B955 BE-re! Alaplapom: GIGABYTE ga-ma790xt-ud4h! Szeretném 2x2gb ram lesz benne, szeretném mind2t használni. Nem mellesleg rohadt nagy hűtőnordák vannak a lapon a proci mellett. Max 12k-ig, de legfőképp olcsóbban! Előre is köszi, Üdv!
Football More Than Just a Game .. Calisthenic is way for life..
-
bsh
addikt
válasz sestertius #22923 üzenetére
ja tényleg, most nézem, hogy ennél ilyen hosszúak azok a gumi rudacskák. akkor a venti kerete felfekszik rá, tiszta sor.
csak az enyémből indultam ki, mert abban olyan kis rövidkék ezek a gumik, hogy épp csak a fülek alá ér be.[ Szerkesztve ]
-
tag
-
tag
-
@matthew@
őstag
Hy all!
Ha egy Scythe Mugen 2-t beteszek a gépembe, akkor a RAM-ok fölé lógna-e a venti vagy pedig összeérnének, mert van 4 slot-om és most a proci felőliben vannak a RAMok és nem tudom h elférne-e fölöttük a veni, vagy pedig ha átteszem a másik 2 slot-ba akkor is max. 1-2 cm-t kapok, beférne valahogy?Matthew 24:42
-
sestertius
őstag
Meg is néztem, az úgy tökéletes, ahogy van - a venti fülei "egy dolog", ugye azzal egy síkban van a venti egész vonala, tehát éppen a füleknél nem látod a támasztást, de a venti egyéb kerületénél szépen annak támaszkodik neki!
Már megijedtem, hogy valamit elba...m!Régi ph 88 pozitív negatív nélkül, új ph-n azon felül...
-
bsh
addikt
válasz sestertius #22919 üzenetére
-
vakond5
őstag
válasz Success555 #22918 üzenetére
Épp ezt szeretném kideríteni hogy van-e értelme váltani a TX3-ra, vagy várjak míg lesz pénzem a Zalman 9500-ra...
"It's not about having what you want, it's wanting what you've got."
-
sestertius
őstag
Na megtörtént a cpu hűtő csere. Szerencsére a korábban linkelt kép alapján jól kalkuláltam, és valóban gond nélkül befért a ram mellé a hűtő - sőt, még a harmadik slotba ki is lehetne egészíteni még egy 2GB-al...
A házban szépen elfér, nem is feltűnő, hogy nem egy pici hűtő.
Mindkét ventit még én sem használom, esetleg egy ram csere után, de addig is előre betettem egy NP-12-t, így kap friss levegőt eleget.
Sok matricám volt már, de most már egyet ki is tettem a gépre, megérdemli.
Hajrá Noctua!Hőmérsékletekről később, de nagyon úgy tűnik, nem fog csalódást okozni...
-
tag
-
tag
-
vakond5
őstag
válasz Success555 #22912 üzenetére
Jelenleg ennyim van rá. Gondolkoztam különben a Zalman CNPS9500-on is, de az 13k, és mostanában nem tudnám megvenni..Mondhatni soká tudnám csak.
A kérdésem pedig az volt hogy melyik legyen, nem az hogy milyet...[ Szerkesztve ]
-
tag
-
vakond5
őstag
Sziasztok
Segítségeteket kérem...
A felállás a következő: van egy Phenom II x4 940-em, 3,4GHz-en. Most egy AC Freezer 64 Pro PWM van a procin, és így kihasználtság nélkül 43-48 fokosak a magok, terhelés alatt 58 a max (a hőfokok a magok hőmérsékletét jelentik, nem a proci össz hőfokát). Ki szeretném próbálni a Cooler Master Hyper TX3 hűtőt, mert olvastam róla összehasonlítást a Freezer 64 ellen, és a TX3-at ajánlják. Két 9 centis ventivel hajtanám a TX3-at.
Válasz(oka)t előre is köszönöm
-
dokee78
félisten
Az Alpenföhn Brocken megéri a felárat az Alpenföhn GrosClockner-hez képest?
Azaz jobb annyival a teljesítménye? -
Qru
MODERÁTOR
Én úgy szoktam, hogy nyomok rá egy kicsit a közepére és egy vékony papaírlappal/plasztik kártyával szépen szétkenem, széthúzom, mintha vakolnál kb.
A lényeg, hogy nem kell vastagon kenni a pasztát, mert az úgyanúgy rontja a hőátadás mint ha túl kevés lenne.
Mivel minden fém felület érdes (még ha csiszolva van, akkor is vannak mikro repedések, barázád) azért a két felület nem illeszkedik tökéletesen, ahol nem érintkezik ott meg nincs (vagyis nagyon-nagyon gyenge) a hőátadás. Na ezeket a réseket tölti ki a paszta. Viszont ha túl vastag a paszta réteg akkor nem lesz fém a fémen kontakt csak a pasztán keresztül ami rosszab hővezető mint ha fém a fémmel érintkezne közvetlenül.[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Gerisz
addikt
Én úgy szoktam - mikor ráérek -, hogy széthúzom kártyával (csak a procira kenek). Ráfogatom a hűtőt, majd leveszem és ahol egy kicsit is vastagnak találom azt törlöm. Újra rá a hűtőt, majd mikor szép egyenetlen akkor kész vagyok
Ha sietek akkor csak rányomok egy picit és megy is a hűtő vissza.
-
qfm
őstag
Lehet félre érthető volt a kérdés, elnézést érte.
A paszta felvitelének módjára gondoltam, mert fellelhető neten több féle: pl. középre egy borsónyit, x alakba rá a pasztát, plastic kártyával szétkenni, nejlonnal, és így tovább. És mivel pasztázást még csak egyszer csináltam, és ott nem volt fontos a minősége annyira, most keresem a lehető legjobb módot egy mx-2 szintű paszta felvitelére egy négyzet talpú hűtő esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Dideregne a CPU-d? Itt jó cooler Deepcool AK500 ZERO DARK univerzális CPU hűtő INGYÉ FOX
- Jonsbo CR-2000GT Dual Tower 2x120mm PWM ARGB processzor hűtés (új, bontatlan, garancia)
- INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) vadonatúj, 0 perces, rézmagos, pasztázott hűtők! 1299-2999 Ft/db!!!
- Noctua NH-D14
- Dideregne a CPU-d? Itt jó cooler Scythe Mugen 5 (SCMG-5102AR) CPU hűtő INGYÉ FOX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest