- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrots
tag
válasz
zelikocc #24173 üzenetére
"Esetleg arra is várok tippet, hogy a S2S forgalom az IPSec vagy WG legyen?"
Nalam is ugyanilyen felallas van, csak bonyolitva BGP-vel, IPv6 routinggal. En az ipsec mellett tettem le a voksomat, tobb okbol is.
1) azt akarom, hogy platformfuggetlen legyen a megoldas. Mivel nalam is tobb orszagban van leteve halozati eszkoz a csaladban, ahol nem feltetlen tudok azonnal megfordulni, ha gond van, mindenhol van lerakva tartalek eszkoz is. Van, ahol hot backup, tehat HSRP / VRRP billenti a forgalmat at, van ahol cold backup, tehat a fiokban vagy egy tartalek, elore felkonfiguralt eszkoz. Viszont mivel az eszkozpark igy nagy, nem mindenhol van ugyanolyan. Van, ahol cisco router az elsodleges de mikrotik a masodlagos eszkoz, van ahol forditva, van ahol linux miniPC van tartaleknak. Tehat nekem fontos, hogy a VPN-t olyan protokoll implementalja ami platformfuggetlen, amibol igazabol egyetlen egy van: az ipsec.
2) nekem fontos, hogy tobb fajta protokoll fut a VPN-en belul. Fut nyilvan ipv4, de ipv6 is, azert, hogy a kulonbozo lakasok egymast akkor is a VPN felett erjek el, ha IPV6-on cimzik egymast. Ezen tulmenoen fut VXLAN is, szinten ipsec-be agyazva. Raadasul, mivel vannak olyan lakasok ahol dupla eszkoz fut (hotbackup) ezek mindegyike sajat VPN tunnelt epit fel a tobbiekkel, ezek kozott pedig dinamikus routinggal tortenik az utvonalvalasztas. Ezt nekem a legegyszerubben egy ipsec felett futo GRE tunnel tudja megvalositani, amiben a routing protokollok is tudnak kozlekedni.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Anno RB5009-el LAN-on, NAT-olás mellett, 650Mbit/s körüli sebességet tudtam elérni wireguarddal.
Aztán a gyakorlatban meg barátomnál telekomos 1G/1G-n lógó router, meg az itthoni Digis optikán (1G/300M) lógó RB5009-em felé, kb. 300Mbit/s érhető el (a távolság amúgy kb. 150km). Egyébként ez szinte mindenre elég a gyakorlatban, tehát nem gond 4k-s film folyamatos lejátszása, és a sima fájlmásolások is hozzák ezt a tempót.
Az is megfontolandó lehet, ill. közelíthető vele a "labor sebesség" ha nem a fő router (aki mindent is csinál) kezeli a wireguardot, hanem mögötte egy router aminek csak ez a dolga, a fő router meg csak továbbítja az UDP forgalmat. De ugye a gyors net sem mindig minden irányba gyors... az is lehet korlátozó tényező.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Azok a megadott Mbit/s értékek legfeljebb labor körülmények között érhetők el, az is csak akkor, ha semmi egyebet nem csinál a router. Ha már PPOE-t, NAT-ot, stb.-t kezel, és valós körülmények között üzemel, akkor jóval kevesebb lesz a sávszél.
De nyilván egy erősebb router kevésbé jelent korlátozó tényezőt.
Ha meg adott keret van rá, akkor nézz szét a használt piacon, hogy kb. mit és mennyiért árulnak.
Párszor már emlegettem a PC alapú routereket. Pl. ilyen célra pl. simán jó lehet, egy olyan mini PC-re telepített RouterOS, amin több ETH port van. Anno egy celeronos (J1900) miniPC-n próbáltam, és wiraguard-al, azonos körülmények között, jóval gyorsabb volt mint az RB5009 routerem, pedig ez a kis PC alig 5...10W-ot fogyaszt.Ha akad egy használt PC aminek van legalább 2db ETH portja, és nem 20 éves proci van benne, akkor az simán erősebb lesz mint bármelyik jelenlegi routerboard.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5521 - FullHD érintőkijelző, i7-11850H (16 szál), 32GB DDR4, 500GB NVME, Geforce MX450
- Új Lenovo LOQ - i7 13650, RTX 4060 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Újszerű reMarkable 2 digitális jegyzetfüzet!
- Újszerű Anker 778 12 in 1 Thunderbolt 4 Docking station dokkoló (Windows, MAC OS)
- Asus TUF Gaming A15 FA506 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB SSD - RTX 3050 -3 év gari
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged