- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
mephi666
nagyúr
a gyalogosok vérétől?
mai termés: jövök ki városból, előttem zöld f astra, követésit szépen tartom... látom lassít, szinte 0-ra fékez, hogy jobbról kiengedjen valakit... lassítok én is, mögöttem kisebb dudálás meg halk csatt... tükröt nézem, nem jött belém senki, indulok, mögöttem levő jobbra indexel meg a mögötte levő is... a hátsó elején nem láttam komolyabb sérülést... ezek után az 52esen nekirepült valami madár a kocsi oldalának, majd egy bmw-s alig talált vissza szemből a saját sávjába előzés végén... lassítani kellett, ne találkozzunk...
-
HoaryFox
őstag
válasz
customer114 #42797 üzenetére
Ja, értem.
KRESZ-ben csak fehér és sárga útburkolati jelekről esik szó, szóval a piros vonal elvileg nem útburkolati jel, ergó nem érvényes.
-
HoaryFox
őstag
válasz
customer114 #42795 üzenetére
Ilyenre gondolsz?
Olyat, hogy piros útburkolati jel, még nem láttam.
-
customer114
őstag
Régen (kb. 5 éve) még volt egy olyan kiskapu, hogy csak a sárga és fehér festésű útburkolati jelek számítottak útburkolati jelnek. (tehát piros festésű záróvonal az nem számított záróvonalnak).
Van még ez a "kiskapu" vagy változtattak már azóta a szabályokon?
-
mezis
félisten
válasz
customer114 #42793 üzenetére
Aztán ha készen vannak, itt a következő !
-
customer114
őstag
válasz
philoxenia #42765 üzenetére
Na ki tud olyan utat rajzolni ami minden sarkot érint, tankoltál és az autód is lemostad?
Szerk.: Ki tudja a leghosszabb egybefüggő utat rajzolni?
-
válasz
philoxenia #42791 üzenetére
Direkt csinalod mar? Mint lehetoseg irtam, hogy barmikor bemehetek ha akarok, mert nem tiltja semmi. Persze az erveid mar regen elfogytak, csak ez maradt. Reszemrol lezartam vegleg.
Azt hiszem a veled valo kommunikaciot is ezek utan.
-
válasz
philoxenia #42789 üzenetére
Mar ezt sem kellett volna beirnod, mivel sehol sem irtam, hogy en szembe akarok hajtani barkivel is. De kb erre szamitottam ezek utan.
-
mephi666
nagyúr
mai termés: innen kanyarodtam jobbra kis ívben... stoptáblám van, szemből is stoptábla... ahogy érkeztem, már állt szemből egy furgon, ilyenkor jól megy hogy érkezési sorrendben indul mindenki... furgon, én, majd egy szürke golf szemből, aki utánam érkezett... fordulok ki, nézem, hogy jön a golf, mint a veszedelem szemből és kanyarodik balra, de nem az aki utánam jött (az utánam fordult), hanem egy másik: megelőzte a várakozó golfost és szépen szembesávból-szembesávba fordult... (magasról lesz@rva, hogy ott véletlenül stoptábla is lenne) nyomta neki ezerrel, előzte lendületből a furgont is... aki elé alig tudott besorolni, mert jöttek szemből is
ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el
-
válasz
philoxenia #42786 üzenetére
Ezt ne nekem ird, hanem kuld el a helyi kozutkezelonek az eszrevetelt es kijavitjak remelhetoleg a hibakat. Egyebkent az az elso tabla siman van 1.5m-re a talajtol, de ebbe most nem mennek bele.
Most megint velem vitazol, pedig csak annyi tortent, hogy a jogi helyzetet levezettem. Ne velem vitazz legyszi. Vitatkozz a szabalyalkotokkal es az azokat be nem tartokkal.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Csak egyetlen tábla az országban fellelhető sokezer közül, ahol az alsó tábla alsó éle nincs 1,5 m..
Itt a környéken meg szinte egyik tábla sincs szabályos magasságon, de nem ajánlom, hogy ezért ne tartsa be őket valaki...
S ha már benzinkút, pl. itt sem ajánlott az előbbi tevékenység, mert igen hamar "rendőrkézre kerülhet" az illető...
Részemről itt befejeztem, többet ebben a témában nem mondanék inkább. -
válasz
Winner_hun #42784 üzenetére
Marmint melyik ut?
szerk Ahogy itt jobbra lekanyarodsz arra gondolok. Az egyiranyu forgalmu ut tabla a kutra behajtokra vonatkozik, tehat ezen a masik uton ketiranyu a forgalom egeszen addig, mig ezt meg nem valtoztatja kozuti jelzes.
-
Winner_hun
félisten
Ja látom már hogy mire gondolsz. Az egy olyan útszakasz amiről nem igazán világos számomra hogy milyen. A google maps szerint egyirányú. Ha tovább megyünk az úton, akkor az út végén jobbról jövők nem hajthatnak be ide, ami szintén egyirányúságot jelent. Visszont az egyirányú utat jelölő tábla itt az út bal oldalán van, ami ide nem szól.
Nekem szembe tegnap a kútról jött 2 autó, eredetileg azt is akartam kérdezni hogy most itt mi a helyzet. A MOL-nak tegnap ez miatt írtam, kíváncsi vagyok fognak-e válaszolni, ha nem akkor jön majd a következő. Meg lehet amúgy is.
-
válasz
Winner_hun #42782 üzenetére
No akkor mégis csak egyirányú, és nem igazán lenne szabad ott kihajtani, még jobbra, kis ívben sem. Nem?
Ooo ezt most nem ertem. Miert ne szabadna? Aki nem a kutrol jon, hanem pl az ingatlanirodatol, miert ne kanyarodhatna ki jobbra? Aki a kut tuloldalan bejon es athajt a kuton, miert ne kanyarodhatna ki jobbra?
-
Winner_hun
félisten
Aki a parkolóba megy az leginkább a benzinkúton keresztül megy oda. A Bagoly u. felől nincs arra nagy forgalom, aki arra megy az is inkább csak a pár éve épült tesconál telepített lámpa kikerülése végett, vagy aki az ott lévő néhány cégtől megy Vác felé.
No akkor mégis csak egyirányú, és nem igazán lenne szabad ott kihajtani, még jobbra, kis ívben sem. Nem?
-
válasz
Winner_hun #42779 üzenetére
Aki a parkolobol fordul be, honnan tudna, hogy van itt egy tabla?
Aki innen hajt be, annak az egesz kut terulete egyiranyu forgalmu utnak minosul.
-
válasz
Winner_hun #42776 üzenetére
Feltettel egy kerdest:
Itt ki szerint hogy KELL közlekedni?
Kaptal ra ertelmes es jogszabalyokkal levezetett valaszt.
Ezt te jogi lófaszjóskáskodás. -nak nevezed.
Bocs de minek kerdezel akkor?
Szivesen maskor is.
-
negroo
aktív tag
válasz
philoxenia #42767 üzenetére
minden táblát jobbra kell kihejezni bal oldalt kiegészítheti. Neked van igazad.
-
Winner_hun
félisten
Nyugodtan hajts be itt is mert nem a megfelelő helyen van a tábla. Vicc ez a jogi lófaszjóskáskodás. Azért van a víztorony a nyakadon hogy használd. A kreszben is benne van, oktatják is hogy melyik táblának hol a helye? Ha igen, ki emlékszik rá? Én biztosan nem, és nem is érdkel hogy a földtől milyen távolságban kell lennie. Ott van, egyértelmű hogy mire vonatkozik, pont.
-
guftabi96
addikt
A békéscsabai biciklisek egy külön állatfaj...
-
mephi666
nagyúr
igen ez egy ilyen út... ha mégis próbálkozol, jön gandalf és megállít
-
mezis
félisten
"47/8: 8. közforgalom elől elzárt magánút:
a sorompóval, kapuval vagy más fizikai eszközzel lezárt, vagy „Mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblával és a „magánút” feliratot tartalmazó kiegészítő táblával jelzett út,..."Akkor egy ilyen útra a tulaj sem hajthat be ?
Vagy ha épp jön ki, akkor büntethet a rendőr ? -
Elemental
addikt
Feleslegesen agyaltok. Nem kell minden szabályt megtanulni, csak egyet: mindent lehet, csak a rendőr ne lássa. Ennyi.
-
Winner_hun
félisten
válasz
philoxenia #42767 üzenetére
Igen, ott a parkolókhoz be lehet menni. De ahol visszakanyarodik, az a kis út egyirányú - elvileg. Ahol a kék vonalad legutoljára kanyarodik, a kereszteződés után, a másik irányból van egy kötelező haladási irány előre tábla. Ebből gondolom, hogyha ott nem lehet balra kanyarodni, akkor a másik irányból se lehet jobbra.
-
válasz
philoxenia #42758 üzenetére
1988. évi I. törvény
a közúti közlekedésről147/8: 8. közforgalom elől elzárt magánút:
a sorompóval, kapuval vagy más fizikai eszközzel lezárt, vagy „Mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblával és a „magánút” feliratot tartalmazó kiegészítő táblával jelzett út, amely az ingatlan-nyilvántartásban magánútként van bejegyezve;
1999. évi LXIII. törvény
a közterület-felügyeletről127/a közterület:
a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat;
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályairól1. §
E rendelet a Magyarország területén lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.
Mivel a benzinkut terulete nincs sem sorompoval, sem mas fizikai eszkozzel elzarva a forgalom elol es nincs mindket iranybol behajtani tilos tablaval, sem maganut tablaval jelezve, ezert ebbol kovetkezik, hogy meg van nyitva a kozuti forgalom szamara es kozteruletnek minosul. Minden ilyen teruletre pedig a kresz szabalyai ervenyesek.
5.11. A jelzőtáblákat az útburkolat, illetőleg a talaj szintje felett úgy kell elhelyezni, hogy
a) olyan helyen, ahol gyalogosközlekedés nincs, a tábla
aa) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 1,50 méter,
ab) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter,
ac) (a körforgalomban a kijárati útirányjelző tábla) felső éle legfeljebb 1,00 méter,
b) olyan helyen, ahol gyalogos- és/vagy kerékpáros közlekedés van, a tábla
ba) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 2,25 méter,
bb) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter,
c) az úttest felett elhelyezett tábla alsó éle legalább 4,70 méter,
d) a „Kikerülési irány” és a „Vasúti átjáró előjelző” táblák alsó éle legalább 0,60 méter, de legfeljebb 0,80 méter,
e) a „Sávozott terelőtábla” alsó éle legalább 0,20 méter, de legfeljebb 0,30 méter
magasságban legyen. (Amennyiben a jelzőtábla alatt kiegészítő tábla is van, az „alsó él” alatt a kiegészítő tábla alsó élét kell érteni.)Mivel a benzinkut "behajtani tilos tablaja" nem felel meg az erre vonatkozo rendeletnek, ezert nem tekintheto kozuti jelzotablanak, igy az arra jaro jarmuvezetok nem kotelesek figyelembe venni.
Tessek biro ur, bebizonyitottam amit allitottam. Most jobb igy? No komment.
Ismerhetnel mar annyira, ha kresz temaban hozzaszolok, azt nem a levegobol szedem.
-
válasz
Winner_hun #42766 üzenetére
Régen az befelé egyirányú volt. Most nem tudom mi a helyzet.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Winner_hun #42766 üzenetére
-
Winner_hun
félisten
válasz
philoxenia #42765 üzenetére
Ebben nem vagyok teljesen biztos a jobb alsó sarokban lévő tábla miatt. Ahol visszajössz az elvileg egyirányú (bár ha jól tudom akkor annak a táblának jobb oldalt kéne lennie). Járok majd arra a héten, meg fogom nézni ha nem felejtem el.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Winner_hun #42761 üzenetére
Így is teljesen szabályos:
-
válasz
philoxenia #42763 üzenetére
Ok hagyjuk, kar volt eleve reagalnom a kotozkodesedre.
Ez volt az utolso ilyen alkalom, hogy valaki bevitt a malnasba.
-
Zozzant
addikt
-
válasz
philoxenia #42758 üzenetére
Mivel nincs sorompoval lezarva igen, meg van nyitva a kozforgalom szamara.
Aztán még állítottál valamit és azt mondtad, ha nem hiszem járjak utána. Ezt felénk mesélésnek hívják....
Ne haragudj, de ezt tenyleg nem kellene csinalnod.
Nem fogok neked bizonygatni semmit.
Kanyarodjunk vissza oda, hogy az egyik forumozo kerdezett valamit, arra en valaszoltam. Amit irtam, azt mind jogszabaly irja le/elo. Ha nem hiszed jarj utana. Kesz punktum.
Csak annyit ideznek a tablaval kapcsolatban:
5.11. A jelzőtáblákat az útburkolat, illetőleg a talaj szintje felett úgy kell elhelyezni, hogy
a) olyan helyen, ahol gyalogosközlekedés nincs, a tábla
aa) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 1,50 méter,
ab) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter,
ac) (a körforgalomban a kijárati útirányjelző tábla) felső éle legfeljebb 1,00 méter,
b) olyan helyen, ahol gyalogos- és/vagy kerékpáros közlekedés van, a tábla
ba) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 2,25 méter,
bb) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter,
c) az úttest felett elhelyezett tábla alsó éle legalább 4,70 méter,
d) a „Kikerülési irány” és a „Vasúti átjáró előjelző” táblák alsó éle legalább 0,60 méter, de legfeljebb 0,80 méter,
e) a „Sávozott terelőtábla” alsó éle legalább 0,20 méter, de legfeljebb 0,30 méter
magasságban legyen. (Amennyiben a jelzőtábla alatt kiegészítő tábla is van, az „alsó él” alatt a kiegészítő tábla alsó élét kell érteni.)Ha erdekel megkeresed honnan ideztem. Ebbol melyiknek felel meg az a shell kutas behajtani tilos emblema? Egyiknek sem. Nem folytatom, kurvara unalmas ami ezen a forumon megy mar. Mindenki birosagosdit jatszik.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Winner_hun #42756 üzenetére
a benzinkútra vezető lehetőség sajnos nincs rajta
Mert az magánterület... Nem utca... -
philoxenia
MODERÁTOR
Nem, Te előfeltételként elbíráltad, hogy a benzinkút területe közforgalomra megnyitott... Ezt semmi nem bizonyítja. Aztán még állítottál valamit és azt mondtad, ha nem hiszem járjak utána. Ezt felénk mesélésnek hívják....
Azt állítást egy vitában az állítást megfogalmazónak kell bizonyítania. Szerintem. -
válasz
philoxenia #42755 üzenetére
En arrol beszeltem, amit a jogszabalyok eloirnak. Ne keverd ide a gondolkodast es a felfogast, mert nincs itt helye.
-
Winner_hun
félisten
Itt vannak a mindenféle manőverek és tán egy táblát se hagytam le. Az az egy darab egyirányú út nem tiszta nekem hogy mire vonatkozik.
A google térképre ha eléggé ránagyítok, akkor az azt mutatja hogy csak befelé lehetne ott menni - a benzinkútra vezető lehetőség sajnos nincs rajta.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Még egyszer utoljára sokan gondolkodnak így, de attól még ez nem feltétlenül igaz. Például ez a Fórum is magánterület, itt nincs szólásszabadság, a tulajdonos dönti el, hogy mit enged meg...
Az én házam is magánterület, attól, hogy nyitva van az ajtó, még nem jöhet be bárki... Ha pedig bejön az én szabályaimmal tudom szűkíteni a szabadságát. Adott esetben bizonyos körülmények fennforgása esetén akár urambocsá' meg is ölhetem...
A benzinkút a vásárlók részére megnyitott terület. A Te felfogásod szerint égő fáklyával is járkálhatnék a területén, mert utána gyújtottam meg mikor már elmentem a tábla mellett... -
válasz
Winner_hun #42752 üzenetére
Elsosorban a helyi kozutkezelovel kellene beszelni tabla ugyben. Bar ez nem ugy mukodik, hogy ide es ide kellene tabla, szoval sok jora ne szamits.
-
Byk01
őstag
válasz
Winner_hun #42751 üzenetére
Nézd meg a "Jó utat" tábla hátulját, amire Philoxenia is utalt. Ott van rajta a "Behajtani tilos", azaz szemből nem mehetsz be a parkoló felől.
Viszont a parkoló felé visszamehetsz a benzinkútról kihajtva. Semmi nem tiltja a jobbra kanyarodást. -
Winner_hun
félisten
Keletkezett előttünk egy kátyú, a múlt héten valaki belehajtott aztán kihívta a rendőröket is (szomszéd mondta). Elég sok belehajtást lehet hallani, ezt ma megelégeltem, belehordtam 12 lapát homokot. Kíváncsi vagyok meddig bírja.. minden esetre az udvarban van még ha kéne.
A benzinkutas dologgal kapcsolatban a benzinkúton kell panaszt / ajánlást tenni 1-2 táblára, esetleg felfestésre?
-
Winner_hun
félisten
válasz
philoxenia #42745 üzenetére
De, be lehet oda menni:
Ha valaki úgy megy be oda, hogy jobbra a parkolóba, majd onnan a benzinkutat megkerülve áll be tankolni, utána pedig egyenesen indul el, majd jobbra kanyarodik akkor az szabályos? -> innen balra oda lehet jutni. Eddig egyirányú, bár innen nincs behajtani tilos tábla - lehet hogy az az egyirányúság a mellette levő kis utcára vonatkozik? Sajnos nem teljes a google street view ezen a részen, viszont ha jól emlékszek akkor ez a tábla kötelező haladási irány előre szimbólummal van ellátva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- ASUS ROG Ally
- Mikrotik routerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest