Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bLaCkDoGoNe

veterán

Nem tudom, ki olvasta a zindexen a közleményt az ÁNTSZ részirül, amiben leírják, hogy
    hogy már augusztusban tudtak a szennyezett paprikáról...

Hm, milyen érdekes, kerestem az oldalt, hogy belinkeljem, hát nem eltűnt róla a közlemény. MOD: Én voltam a hülye, nem találtam meg... De most itt van:

''A mikotoxinnal szennyezett fűszerpaprika problémaköréről az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2004. augusztus 31-én értesült a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalban más témakörben tett látogatás során. Az OTH a területileg illetékes főállatorvostól kérte a külföldi fűszerpaprika magyar paprikába történő keverése tényének megerősítését. A piacfelügyeletben résztvevő szervek vizsgálódásaival párhuzamosan az ÁNTSZ területi szervei mintázták a kereskedelmi forgalomban lévő fűszerpaprikát.

A laboratóriumi vizsgálatra vett 73 db mintából 12 db aflatoxin tartalom miatt kifogásolás alá esett. Az aflatoxin a mikotoxinok közé tartozó, a környezetben lévő mikroszkópikus gombák másodlagos anyagcsere termékei.

Az élelmiszerben eltűrhető legnagyobb érték:
    fűszerre B1 = 5 mikrogramm/kg,
    összes aflatoxin: 10 mikrogramm/kg

Az ÁNTSZ laboratóriumai által mért legmagasabb érték: B1: 80,8 mikrogramm/kg
    összes aflatoxin: 87,8 mikrogramm/kg

2004. október 27-én az ÁNTSZ intézkedett arra vonatkozóan, hogy az ország területén lévő valamennyi fűszerpaprika gyártó határozatilag kötelezett a gyártás és a kereskedelmi forgalomban lévő és kerülő fűszerpaprika mikotoxinra történő laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálat eredményéig valamennyi, az ország területén lévő fűszerpaprika tétel zárolásra kerül, az forgalomba nem hozható. Negatív laboratóriumi eredménnyel rendelkező fűszerpaprika kerülhet csak ismételten kereskedelmi forgalomba. A nem vizsgált, vagy kifogásolt mintájú tételek zárolását, illetve visszagyűjtését a gyártó köteles elvégezni.

Az aflatoxin májkárosító, genotoxikus és immunoszupresszív hatású. Az aflatoxin a magyar éghajlati körülmények között nem képződik, jelenléte a fűszerpaprikában azt jelenti, hogy abban más országokból származó import paprika került bekeverésre. ''

Bővebben: link

Nézem az ÁNTSZ honlapját, hát nem csak annyit írnak, hogy ''Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal amint értesült a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivataltól a mikotoxinnal szennyezett fűszerpaprika problémaköréről, kérte a területileg illetékes főállatorvostól a külföldi fűszerpaprika magyar paprikába történő keverése tényének megerősítését.''?
    Bővebben: link

Viszont a zindexen is be van linkelve az ÁNTSZ közlemény. Bővebben: link
    Mit kapunk a linkre kattintva? Úgy bizony, hibaüzenetet. Aki alaposabban megnézi a két linket, az láthatja, hogy a p_id-ben tér csak el a dolog, az 58070-es helyett az 58558-ast hívja meg a működő link.
    Nem szeretnék összeesküvés-elméleteket gyártani, de ez több, mint furcsa...

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák