Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
LanyUs
senior tag
válasz Attila2011 #50 üzenetére
Igen! Arra kell figyelni, hogy a 2020-as fogyasztás mennyi volt! Nálam kereken 5020 kw, de ha alatta van, akkor már csak 4 kw rendszert lehet telepíteni stb.
Ha viszont van meglévő rendszer és meglévő kiállás csatlakoztatási lehetőséggel, akkor pár 100e Ft csak a telepítés.
Viszont feljebb írták a karbantartást. Nálam is 50e/kanyar 6 klíma x 8e jelenleg / év.
Arra mindenképpen törekedtem eddig is, hogy ne álljunk egy lábon fűtés tekintetében. Ha esetleg kifingik a gázkazán panel, akkor ott vannak a klímák. Rakattam egy új vegyes tüzelésűt is, de nem szeretném használni. Ha minden kötél szakad, akkor légfűtéses kandalló a nappaliban, de ahhoz krízis és több napos áram -és gázhiány esetére, de arra soha nem lesz szükség.A bruttó elszámolás, amúgy nem érinti annyira hátrányosan a H-Tarifa használókat, mert a H-Tarifa fogyasztás amúgy sem szaldós.
És ami mellette érv, hogy a külön H-s mérőóra ( esetemben 25A-16A-16A ) nem terheli a nappali hálózatot, tehát ez plusz amper a meglévőhöz.Nyugdíjas kollega -5 fok alatt nem használta a hőszivattyú rendszerét, mert 40 fok fölé nem tudta vinni a fűtésvizet, de már nem tudom milyen rendszere van ( 10 éves kb. ). Köszönöm!
-
FischiPiSti
csendes tag
Kiderült a végleges. Íme: [link]
Most biztosan sokan káromkodnak, hogy a jövedelmi feltételrendszer változott, és gyerekek tulajdonjog híján kiesnek a számításból, de én másról akarok beszélni.
1.4 NEM NYÚJTHATÓ TÁMOGATÁS
[...]
16) azon ingatlan korszerűsítéséhez, amelyben a beruházással érintett ingatlanban a
pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz)
megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek;
[...]
2.1.2 Tetőszerkezetre helyezett, a tervezett fűtési rendszer ellátását célzó napelemes
rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása levegő-levegő, vagy levegő-víz
hőszivattyúval villamosenergia tároló beépítése, nyílászáró csere
Kötelezően megvalósítandó tevékenységek (kivéve, ha közülük valamely tevékenység más
forrásból már teljeskörűen megvalósult13):
13 Ez alól kivételt képez azon eset, ha a pályázat benyújtását megelőzően a nyílászárók cseréje már 100%-ban
megvalósult, mely állapotban jelen pályázat keretében támogatás nem igényelhető.
[...]
A 2.1.2 pontban megjelölt műszaki tartalom kombináció kiválasztása esetén jelen pont önállóan
támogatható tevékenységek rovatban leírt összes műszaki tartalom kötelezően megvalósítandó,
a további tételek kapcsán támogatás kizárólag az önállóan támogatható tevékenységek
teljeskörű megvalósítása mellett igényelhető.
E szabály alól kivételt képez a nyílászárók beépítése: amennyiben a beruházással érintett
ingatlanban a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók
legfeljebb fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz)
megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek, abban az esetben azok
megvalósítása elfogadható, azonban azok korábbi beszerzési, illetve kivitelezési költsége nem számolható elEz mi a fészkes fene? Kínából indult az üzenet amit lefordítottak hindire, aztán klingonira, majd türkménre goodle fordítóval, hogy aztán egy részeg néma tatár mutogassa el a kívánt szöveget a pályázat írójának? Valaki nyugtasson meg, hogy az eredeti szöveg az akart lenni, hogy "amennyiben az energetikai tanusítvány szerint a nyílászárók nem igényelnek felújítást, akkor azok cseréje nem szükséges, nem feltétele a pályázatnak, és ezért nem is számolható el a pályázat keretösszegének, nyílászárók cseréjére szánt összegből."
Csakmert, a portfolio, és még pár hely is úgy említi, hogy nemnem, no támogatás for you, ha jók az ablakaid.
Tehát, ha gumit égetek hogy ne fagyjak meg, megkeserítem a környéken élők életetét, egyedül fedezem a város károsanyagkibocsátás kvótáját, de egyébként jók az ablakaim, akkor szopó? Nemhogy örülnének hogy több házat tudnak kevesebbért korszerűsíteni - mivel nem kell ablakot cserélni, ehelyett ez?
Ráadásul - de ez aztán már tényleg az abszurditás határa lenne, szal biztos nem igaz - az 1.4-es pont, az nem a "fűtéskorszerűsítés feltételei szekció"ban van, hanem cakkumpúder a teljes pályázatra vonatkozik, tehát ha CSAK napelemre pályáznék akkor sem lehet, mert...jók az ablakaim. Hámost...törjem őket be? Cseréljem le gyorsba szeméttelepről kukázott faablakra?Értem én, tényleg csak azok kapják akiknek igazán szüksége van rá. De mivan a szigeteléssel? Hiányzik az egyik fal az nem baj? És mi a cél? Az össz károsanyag kibocsátás csökkentése nem? Mivan a tanyán élőkkel ahol nincs kivezetve a gáz, vegyestüzelésűek, de volt annyi pénzük hogy kicseérljék az ablakokat? Nem lenne célszerűbb akkor ehhez kötni, mint az ablakok? pf..
Köszönöm hogy eltűrtétek a rantemet. Valaki tudja, mik a "hatályos jogszabályban foglalt követelményértékek"?
-
Zaji
őstag
válasz FischiPiSti #53 üzenetére
(nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz)
megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknekItt ez a szempont a lényeg. Gondolom a hőátbocsátási tényező fogja meghatározni.
-
pjen
félisten
Hogy vissza találjak.
-
Zaji
őstag
Egy kicsit utánajártam ezeknek a "misztikus" számoknak (-20°C külső hőmérsékletben, 60°C előremenő víz). Mindegyik gyártó csak elektromos kiegészítő fűtéssel tudja ezt az értéket. Az elektromos fűtőbetét a hőszivattyú része és kikapcsolható.
-
betyarr
veterán
szaisztok!
nézegettem ezt az új pályázati lehetőséget és azonnal felcsillant a szemem: ha nyerek,akkor jól lecsökkentem a rezsit.hát hogyne...nagyon sok helyen azt olvasom,hogy a gázkazános-radiátoros fűtést nem éri meg levegő-víz hőszivattyúval kiváltani egyedüli fűtésre.mármint ha megakarom tartani a radiátorokat a fűtéshez.
ennek az egész pályázatosdinak akkor mi értelme van?kb. a rászorulók 99% ebben a cipőben jár: gázos/vegyestüzeléses-radiátoros fűtés,nem vagy elégtelenül szigetelt ház stb.
mi akkor a megoldás ebben az esetben,ha nem akarom szétkalapálni a házat a padlófűtés/plafonfűtés és ezek társai miatt?nyílászárók: a ház 2003-as építésű,műanyag nyílászárókkal (tudja a tök hány kamrás és milyen gáz van benne.energetikus javasolta a leírásban,hogy modernebbre kellene cserélni).gondolom már ez sem felel meg a normáknak?ha a 2-es opciót választom az igénylésnél,akkor feltételezem,hogy ezeket is le kell cserélni?vagy tévedek?
-
betyarr
veterán
láttam én is olyat.ennek ellenére mégis sokan állítják,hogy nem alkalmas kizárólagos fűtésnek radiátorhoz,mert hidegben drasztikusan csökken a hatásfoka.én meg így nem merem bevállalni,mert lehet,hogy mostanában enyhék a telek,de erre nem lehet alapozni.
vagy lehet olyat is,hogy a gázkazán megmarad és mellé egy hőszivattyú ugyanazon a rendszeren?a szülői házban is két kazán van rákötve a rendszerre: egy vegyes tüzelésű és egy 1000 éves gázkazán.
bár,ha már -5 foknál sem éri meg használni,akkor a fene se tudja...lehet jobb lenne akkor egy hűtő-fűtő klímarendszer.[ Szerkesztve ]
-
LanyUs
senior tag
Egy tervezővel beszéltem a hőszipkáról és kifejtette, hogy ha már 6 klímával rendelkezem és egy jól működő kondi gázkazánnal, akkor miért még egy elektromos lehetőségben gondolkodom, ami ráadásul hmv-re alkalmatlanabb, mint a kondi kazán indirekt tárolóval -> én is elvetettem... ( pedig az előre menő nálam 42 fokos ). De még úgy is...
-
LanyUs
senior tag
Erre nem lehet válaszolni röviden, csak regényben.
1. Ház tagoltasaga milyen
2. Melyik gyártó terméke
3. Fűtésre optimalizált -25 is simán megy. Nem összekeverni a "fűtésre ajánlott" hirdetésekkel.
4. Cop -10-ben lehet akár 2 vagy 3 vagy 4 is.
De ott a huzat hatás, van parapet is. Át kell gondolni -
LOTR
addikt
a hagyományos klíma levegő-levegő hőszivattyú, ahol a hőforrás és a hőleadó közeg is a levegő, tehát igen, támogatja a pályázat
a levegő-víz hőszivattyú pedig az, amikor a víz a hőleadó közeg - értelemszerűen ezt kell valamilyen vízfűtéses rendszerre kötni (ennek akár lehetnek igencsak magas telepítési költségei is, hiszen kettő (gyakran) különböző (mert nem olyan paraméterekre lett kialakítva) rendszert kell összehangolni, ellentétben a hagyományos klímával, amit "csak" felszerelnek a falra - nagyon nagyon leegyszerűsítve)
az, hogy mennyire használható, az főleg az épület energetikai paraméterei határozzák meg, azonos területű házaknál előfordulhat, hogy egy korszerűt felfűt egy 6kw-os is, de egy korszerűtlent pl egy 16kw-os sem
One Ring to rule them all
-
S-eye
senior tag
Ha a házam energiaigénye 16000 kWh évente, akkor hogy matekozhatom ki, hogy mekkora hőszivattyúra lenne szükségem?
-
Attila2011
aktív tag
Nagyjából sehogy, mert nem ez alapján választanak, hanem egy névleges hőigényre, ami a hőveszteségből adódik. Illetve az se mindegy, hogy egész évben működtetni akarod, vagy csak télen, esetleg télen is csak akkor, amikor jó hatásfokkal üzemel. Nem mindegy, hogy alacsony hőfokú felületfűtés van, vagy radiátoros.
-
DUB Inc.
aktív tag
Sziasztok,
Van köztetek olyan, aki jól ismeri a Carrier hőszivattyúkat?
-
S-eye
senior tag
válasz Attila2011 #71 üzenetére
Egész éven, radiátoros fűtéssel.
-
Attila2011
aktív tag
Értettem eddig is, de ebből nem lehet megállapítani sajnos. Azzal is többre menne az ember, ha megmondanád, hogy hány négyzetméter, milyen szigetelés, ablak van rajta. Akkor is kicsit hasra ütés szerű lenne, de legalább jobb közelítés.
Ha egy hőszivattyúra kiadsz több milliót, akkor ne ezeket a számításokat spórold le. -
S-eye
senior tag
válasz Attila2011 #74 üzenetére
70 m2, b30, 5cm szigetelés, 4 faablak. Mivel megvan az energetikai tanúsítvány, ezért gondoltam abból ki lehet ezt számolni. Napelemes pályázat miatt érdekel.
-
Attila2011
aktív tag
Az elég karcsú szigetelés hőszivattyúhoz (egyébként a födém és padló szigetelése se mellékes), itt az se biztos, hogy egyáltalán megéri és gazdaságosan fog üzemelni.
Az a baj, hogy a tanúsítványba fajlagosított értékek vannak benne, az lenne a legegyszerűbb, ha felhívnád a tanúsítót és megkérdeznéd, hogy mennyi a fűtési hőszükséglet. Ezt egyébként ő már kiszámolta a tanúsításhoz (tehát nem plusz munka neki), megmondja, majd ebből adódik a szükséges hőszivattyú mérete. Illetve reménykedj, hogy tisztességesen számolta ki.[ Szerkesztve ]
-
betyarr
veterán
válasz Attila2011 #76 üzenetére
ez az egész tök "röhej".ha nem a közelmúltban épült egy ház vagy nem túl rég lett felújítva (nyílászáró csere,megfelelő szigetelés minden irányból),akkor az ember tökre meg van lőve.mindenképp széjjel kell bombázni az egész házat,hogy utána lehessen fűtést korszerűsíteni.
[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
ez 'érdekes' következtetés
ha a hatályos normáknak valami nem megfelelő, akkor korszerűsíteni szükséges/ajánlott (jelen esetben kell, hiszen előírás), ha meg megfelelő, akkor nincs miért korszerűsíteni
valamilyen feltételrendszert, meg ki kellett találni hozzá, az meg ritka, hogy ez mindenkinek kedvező legyenhogy a pályázatnak mi a valós értelme, azt meg talán felesleges is firtatni..
-
Attila2011
aktív tag
Ez így van, ezért értelmetlen a pályázat második fele, vagy azoknak jó, akiknek van zsebbe pár millió szigetelésre, fűtési rendszer korszerűsítésére is, pl full felületfűtés.
Vagy talán valami multisplit megoldás, amivel nyáron hűt, tavasszal és ősszel pedig fűt. Télen pedig bekapcs rendes fűtés. -
betyarr
veterán
az meg ritka, hogy ez mindenkinek kedvező legyen
ne már.a lakosság hány százaléka élhet jól szigetelt,korszerű nyílászárós házban,elmaradottnak számító helyen?
Attila2011: persze,hogy értelmetlen.első körben arra kellene pályázat,hogy a szigetelést ÉS a nyílászárócserét megcsinálja valaki.utána jöhet a pályázat.csak ugye ez nem olyan kis tétel és nem mindenkinek van zsebben ennyije.plusz mindehhez egy belső festés,ami pillanatnyilag mérettől és állapottól függően 500k-1m.szóval,ezen a pályázatosdin még lenne mit javítani.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Az a gond, hogy az egyes megtakarítási megoldások voltaképpen rontják egymás megtérülését, és az állítólagos szakértők rendszeresen verik át a kuncsaftokat azzal, hogy egyszerűen összeadják a megtakarítási százalékokat.
Konkrét példa a közelmúltból: családi ház, a "szakértő" szerint 35% takarítható meg a szigeteléssel, 20-20% a nyílászárócserén és a fűtéskorszerűsítésen, tehát a végén 20+20+35=75%-kal fog csökkenni a fűtésszámla -- és persze ez alapján számolta a megtérülést.
Én visszaírtam, hogy szerintem a helyes számítás inkább az, hogy 0,65×0,8×0,8=0,416, tehát kb. 58% lesz a csökkenés.
A szekértő visszaüzent, hogy a megtakarításokat mindig is össze szokták adni, és különben is, a pályázati feltételek szerint is ez a helyes módszer.MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
pjen
félisten
Szerintem sajnos még ez a számítási módszer is csak elmélet. Ezekbe a számításokba soha nem számolják bele a szellőztetést. Számtalan ismerősöm van aki mindezt megoldotta aztán jött a penész.Ahhoz, hogy egészséges legyen a klíma a lakásban még 10-15% ot simán le kell vonni, esetleg hővisszanyerős szellőztetés. Szerintem.
-
LOTR
addikt
én csak a következtetésed "érdekes" mivoltára hívtam fel a figyelmet
egy ilyen jellegű korszerűsítést hogy lehetne megcsinálni egyfajta szépészeti korrekciós utómunkálatok nélkül?
annak meg még inkább semmi értelme nem lenne, hogy olyan házakra adjanak 100%-ban támogatott pályázati pénzt, ahol befúj az ablakoknál a szél...#81 MaCS_70
ilyen típusú emberek mindenhol vannak, az építőiparban meg főlegde ez a hőszivattyús topik, így a pályázatról talán jobb a másik topikban beszélgetni
[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
a pályázat 2-es típusa ad "ablakra és fűtésre is" pénzt, így nem értem a problémát
annak meg sok értelmét nem látom, hogy azon megy az elmélkedés, hogy miért ez a pályázati kiírás ami, főleg nem a hőszivattyús topikban, ráadásul 100%-osan támogatott pályázatról van szó
-
asha07lcc
tag
válasz Attila2011 #37 üzenetére
Panasonic T-cap közel hasonló áron van. Megjegyzem padlófűtés modulárisan is kialakítható van rá rendszer, bontani sem kell igaz 10cm körüli magasságot "épít". Mi ilyen rendszereket építünk és sokféle hőszivattyút forgalmazunk is hozzá. Jó a Gree(és klónjai mint Nord Peak, Cascade stb) de a nagy klímagyártők akik japánokkivétel nélkül gyártanak minőségi hőszivattyúkat, és ott sok évtizedes a tapasztalat mivell gyakorlatilag ez a klímatechnikából nőtt ki. Sok nbeves gyártónak szállít be kínai is pl a Bosch egyes termékei Midea gyártásúak és a wiessmann pl egy kínai cég terméke de sorolhatnám. A Panasonic Hitachi Fujitsu(ennek is van félfrancia klónja többért) Mitsubishi, Toshiba Daikin(bár a Daikint pl mi nem annyira szeretjük) mind igen minőségi termékek és nem elszállt az áruk a kínaiaknál nem annyival drágábbak. Persze van kínai is ami tűrhető.
-
asha07lcc
tag
A pályázatban lévő összeg 201 milliárd 4 hullámban régiókra osztva elvileg alacsony jövedelműeknek...Nem kritika, de ez nagyon csepp a tengerben. 11 millió körül van /épület a max napelem ebből 2,9 mill. ha jól emlékszem. Valahogy a kép nem áll össze, egy jó hőszivattyús rendszer egyáltalán nem kevés pénz. mellé a napelem és nyílászárók. Hát sajnos szerintem itt azért kell legyen önerő, bár sokféle igény van.
-
asha07lcc
tag
Ez azért neccesebb pálya A monoblokk fagyvédelme vagy fagyvédelmi program vagy glikol+hőcserélő ami rontja a hatásfokot. És az is költség. Ha azt hozzáadod akkor a splitek már sokesetben versenyképes árúak. A többi vízgépészet azonos a splittel.
Radiátor: az egyik legneccesebb rész mert az előre és visszamenő vízhőmérséklet illetve a radiátor felülete az az alap ami meghatározza a leadható teljesítményt. És alacsony vvízhőmérséklet esettén kis deltaT vel ezek az értékek a töredéke mint 60-70C fokos előremenővel(és még a tömegáram keringési sebesség nyomás is beleszól). Nem véletlenül javasolják felületfűtéshez. A Fancoil persze alternatíva de ott is az alacsony előpremenő nem azt a komfortot adja mint a klíma esetén viszont a fancoilok jellemzően zajosabbak a klímánál. Nyári hűtés esetén meg a 7/12C előpremenő már pazarló is lehet egy klímához képest. Hiába inverteres a méretezés és hőfok miatt lehet az a hőszivattyú nyáron pazarló a tapasztalat szerint. Ha felülethűtés akkor meg a szellőzés egy légtömör épületben jó ha van vmilyen hővisszanyerős alapon. az abszolut és relatív páratartalom nyáron megtréfálhat egy mennyezethűtés esetén pl. Illetve a levegőminőség mennyien lakják stb. Van egy pár szempont. Mint láthatod ahogy emeled a vízhőmérsékletet a hatásfok csökken romlik a teljesítmény. Amit a táblázat elhallgat az olvasztás. Középértéket tartalmaz 0 fok körül azért ez ennél rosszabb de tudhatod mert klímád van. De ha a radiátorodnak kell 50C eléőremenő az adatok már nem szépek. és ez egy 16 kw monoblokk LG példa okán. vannak rosszabbak is . Másik dolog a technikai olda: ezek max teljesítmények és a javasolt terhelés az inverteres berendezések esetén (részterhelés) kb 60-75% ott a legjobb a hatásfok. De mnint ahogy a klímás topikban is volt róla szóü nagyon kevés gyártó ad meg részterhelésre adatokat-. itt sincs másképp. Persze marketing van. Szóval a klímánák komplexebb a dolog illetve itt nem elég ha van egy nagyon jó hőszivattyú a házoldalnak is ki kell ezt szolgálnia.
Nem szabad a támogatástól hasraesni csak azt szabad v azzal csinálni ami amúgy is kikerülhetetlen. Mert különben gombhoz a kabátot... kockás papír megtérülés számolgatás. Arra kell számolni az élettrrartama véges a hőszivattyúnak is szerintem 8-12 év és csere. Mint ahogy aklímák esetében is a 10 év garancia igen marketing szagú. És ha még be is tartasz mindent 10 év után is mondhatják ha megfekszik hogy a hidraulikai rendszer okozta(és sokszor okozza is) Az sem örök életű szelepek motorok automatikák alapból, azaz nem egy C16 kazánörökélete. Vízminőség hőcserélő iszaposodás(kivéve Fujitsu és klínjai) lyukadás hűtőközeg-víz keveredés. Na. Úgyhogy ez azért sikamlós pálya is lehet. A gépház is állandó felügyeletet kér nem mint valaha az egyszerű rendszerek esetén.Bocsánat a hosszabb hsz-ért[ Szerkesztve ]
-
félisten
Pályázni sajnos nem tudunk, mert mi balgák képesek voltunk tavaly nyílászárókat cserélni.
Viszont ránk férne némi fűtéskorszerűsítés, mert a házban két nyílt égésterű, 25 éves kazán táplálja a radiátorokat. A kettőt eleve egyesítenénk, és első körben arra gondoltam, hogy kondenzációs kazán + 2 fűtésre teremtett split klíma. Valamint pénztárcafüggően 50-70 nm padlófűtés.
Aztán közölték velem, hogy hülye vagyok, mert akkor már legyen inkább központi levegő<>víz hőszivattyú.
Egy kb. 200 nm-es, hipotetikusan hőszigetelt családi házról lenne szó, ugye vegyes radiátor/padlófűtős fűtéssel, amit meg kéne hajtani egy konszolidált, inkább tartós mint csilivili hőszivattyúval.
Létezik az, hogy megérje? Egyelőre 3,5M Ft környéki árajánlatokat kapok (all inkluzív), ami kb. egy millióval van a kazán + split klímás kalkuláció fölött.
Köszönettel: MaCS
-
Attila2011
aktív tag
Akkor érné meg, ha hűtésre is használnád a hőszivattyút. Ahhoz viszont padló/radiátor kombó nem jó. Ha a padlófűtést most tervezed kialakítani, akkor érdemes mennyezet fűtés/hűtésben is gondolkodni, így a radiátorokat is kiváltod és hűtés is megoldott.
A 3.5M-ban mi van benne?
-
félisten
válasz Attila2011 #94 üzenetére
A mennyezetfűtés sajnos nem kivitelezhető: fafödém.
MaCS
-
Attila2011
aktív tag
Az elvileg nem gond, vannak álmennyezetbe szerelhető panelek, sőt vannak gipszkartonba ágyazottak is.
Viszont ha ez kimarad, csak fűtésre nem nagyon látom értelmét hőszivattyúnak. Ráadásul radiátor miatt magasabb hőfokú vizet kell előállítani, s ebben a tartományban már közel se annyira energia hatékony, mintha csak 35 fokosra kéne fűtenie. -
LOTR
addikt
anno nekünk azt mondták, hogy padlófűtés kialakításához képest egy födémfűtés kb 1,5x-es költség
ha mindenképpen akarsz valami felületfűtést csináltatni, akkor el lehet gondolkodni a hőszivattyún, esetleg 1-2 fan-coil beépítése még segíthet (ekkor ugye nem is kell split klíma pluszban), ezek telepítése még viszonylag kicsi átépítéssel jár csak (a központi egységet és a F-C-okat kell összekötni vízcsövekkel is)de napelemes termelés nélkül, egy radiátoros fűtésű épületben, nem hinném, hogy költséghatékonyabb lenne egy kondenzációs gázkazánhoz képest, én azt mondanám, hogy nem éri meg napelem nélkül (de mindenképpen kikérném hozzáértő véleményét)
-
félisten
Nagyon köszönöm mindenkinek!
Felületfűtésként csakis a padlófűtés jöhet szóba - a hideg levegő meg ugye nem akar magától érdemben felfele szállni.
Úgyhogy most vélhetően maradunk a régi kazánnál, amíg az működik, és elkezdünk split klímákat telepíteni.
Köszönettel: MaCS
-
LOTR
addikt
még egy megjegyzés
hőérzetre és komfortra a hozzáértők szerint is nagyon jó a födémfűtés ámugye amikor a radiátorban van 60-70 fokos víz, akkor mellette forróságot érezni, távolabb tőle, meg hidegebbet, tehát érezni a különbséget (mondjuk, hogy a felszálló meleg levegő elvén alapuló fűtés ez), de amikor egy teljes födémfelület folyamatosan 30-40 fokos sugárzó hőt bocsát ki, az sokkal komfortosabb érzetet ad, ráadásul nem is a levegőt melegíti fel először, hanem ami/aki alatta van, mint a nap sugárzása - de ahogy írtam, ennek ára van (eléggé összetett dolog ez, meg nyilván jobban és pontosabban is meg lehetne fogalmazni)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Videós, mozgóképes topik
- PlayStation 5
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Politika
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest