- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Chosen: Intel Arc B580 játék kompatibilitás (2026. 01.)
- sziku69: Szólánc.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
-
LOGOUT
Mass Effect 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
G4ga
őstag
SPOILER
tehat ha beakarok elotte fejezni minden lojalis kuldit, mellek kuldit lekell mondanom a legenysegrol?
Ha befejezek elotte mindent, a jatszhato karakterekbol is visznek el a begyujtok?
Vagy egy ido utan muszaly leszek atmenni az omega relen?
Jelen allaspont szerint eselytelen hogy tulelje mindenki az utolso kuldit.
Igy fontosabbnak talalom, hogy befejezek elotte mindent.Kovetkezo vegigjatszasnal majd ugy csinalom, hogy addig nem allok neki az iff-nek mig minden kesz nincs.
Mentenem kellet volna elotte. -
L3zl13
nagyúr
SPOILER!
Az Omega 4 relé (illetve ami a túloldalán van) a fő történetszál vége.
Utána tudsz még játszani a játékkal, és befejezheted a kihagyott küldiket, de mivel a nem lojális csapattagok nem élik túl a végső "öngyilkos küldetést", ezért a lojalitási küldijüknek sincs a továbbiakban értelme.
Esetleg ha egyátalán nem vetted fel a csapattagot, akkor utána még megteheted, és elvégezheted a lojalitási küldit is, de nem vagyok benne biztos.Másrészt, ha jól tudom minden amit az "öngyilkos küldetés" után teszel, már nem kerül bele a karakter mentésedbe. (Az a fő történetszál végén készül automatikusan.) Tehát ezek már nem fognak átimportálódni a 3. részbe.
-
G4ga
őstag
SPOILER
Tehat megcsinalok ket kuldit, es utana irany az omega 4 rele?
Ugye, ez nem azt jelenti, hogy utana mar csak a foszalat tudom csinalni?
Atmegyek a relen megcsinalom azt amit kell, ezzel megmentve a legenyseget es utana folytatom a loyalis kuldikkel...
Majd a vegjatek.
A fejlesztest, idokozben megkaptam akkor. Eleg karcsu... -
-
L3zl13
nagyúr
SPOILER!
1. Legion upgrade-je egy speciális Sniper rifle saját maga számára.
Tulajdonképpen ugyanaz az M-98 Widow, amit te is megszerezhetsz, ha Soldier vagy Infiltrator vagy és ezt a lehetőséget választod a Collector hajón, amikor 3 opció közül lehet választani.2. Az IFF után még két küldetésre van lehetőséged, mielőtt a legénységed elvinnék. Ez utána azonban már nem mehetsz további küldetésekre az Omega 4 relé előtt (bevásárló körutat tarthatsz), ha mindenkit meg akarsz menteni. Minden ez után végzett küldetésért pár embert elveszítesz. Kezdve Kellyvel.
-
G4ga
őstag
Sziasztok!
Valakinek lehet hogy SPOILER!!!
Két kérdésem lenne:
1. keresgéltem a topikban de sohogy se találtam megfelelö keresési szót arra, hogy, a Légios milyen fejlesztéseket hozz a konyhára?
Amikor rákattintok a fejlesztésekre, teljes hozzá fárást kér, megadom neki és bejön a fejlesztési táblázat, de minden inaktiv.
Ö mit tudd tenni a hajóért? viszonylag kevés a felhasználható anyag készletem, egyenlöre nem nagyon szkenelem a bojgókat! Lehet ezért nem látok semmit?2. jer1cho mondta hogy az IFF fontos a legénységem szempontjából... Olvastam olyat, mit kell azért csinálni, hogy életbe maradjanak.
Én ugyan már beszélgettem a legénységgel ( Tali, Thane személyes küldetéséröl szoló háttérinformáciokat beszereztem ) ez kizárja már azt, hogy megmentsem öket?
Elvileg most azzonal kellene megcsinálnom Legios küldijét?
Kifaggattam mindenröl, de amikor a szeretnék többet megtudni rolad opciora kattintok egyenlöre semmi. Megszeretném menteni a legénységet... Segitsetek!
-
Str8 sk8r
őstag
...SPOILER...
...ha az omega 4-es relé kinyit, akkor már csak a záróküldi marad?
......megcsinálltam az összes fő- és mellékküldetést, már mind szürke...akkor ezzel ki is végeztem a 2. részt?
... -
L3zl13
nagyúr
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
SPOILER!
Ha bemutatod a bizonyítékot, akkor nem tagadják ki, de nem kapod meg a lojalitását.
Ennek köszönhetően jó eséllyel, de az is lehet, hogy mindenképpen meghal a záró küldetésben. -> Következmény: nem lesz benne a 3. részben. -
Tibicsucsu
aktív tag
SPOILER
Mi történik ha Tali tárgyalásán elmondod, hogy találtál bizonyítékot? Hogy reagál Tali?
A youtube-on csak paragon videókat találtam.szerk:
Megvan! Kíváncsi vagyok milyen hatása lesz ennek a 3. részben. -
-KP-
veterán
Jack küldetésénél az számít, hogy a szintedhez képest mekkora paragon/renegade pontszámod van. Kisebb szinten elég kevesebb is, nagyobb szinten meg nagyobb kell...
-
L3zl13
nagyúr
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
Mivel látszólag legtöbb dolog a végrehajtott küldetések számával van összefüggésben, nekem az a tippem, hogy ezeknél a vitáknál is ez a helyzet.
Egyszer mindenképp le szeretném tesztelni a dolgot, csak idő és energia kellene hozzá. Sajnos a konzol hiánya sokat ront a helyzeten.
Így sok ki-be lépkedést igényel, ha ki akarom deríteni a szükséges paragon/renegade értéket. -
Derrewyn
senior tag
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
Import karival könnyebb. A két paragon végigjátszásom szinte pontosan egyforma volt, csak az egyik egy importált maxos paragonnal, míg a másik friss karival és utóbbinál Jack berágott a vitánál, később max ponttal sem tudtam kibékíteni. Az ő lojalitási küldijét csináltam meg mindkétszer utolsóként.
-
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
Szerintem arra gondolt, hogy max paragon/renegade pont kell hozzá, hogy a vitájuk közben legyen olyan válasz opciód, amivel mind a ketten lojálisak maradnak. Ugyanez igaz a Tali-Legion vitára is.
Nálam mindkét végigjátszás alkalmával is mindenki lojális maradt, még a viták után is (max paragon pontom volt).
-
Tibicsucsu
aktív tag
Ezt azért átbeszélhetnénk jobban, mert szerintem ennyire nem egyértelmű. Nekem se sikerült kibékülnöm Mirandával pedig fullra toltam a paragon sávot. Másodikra sem sikerült pedig most nagyon odafigyeltem, hogy ha lehet minden paragon pontot behúzzak, de becsúszott pár renegade is
.
Olvasgattam bioware fórumokon és nem kaptam egyértelmű választ. Többen írták, hogy megvolt a maxolt para/rene de nem sikerült. Volt olyan feltételezés, hogy számít az is hogy elkezdtél-e valamelyikkel flörtölni, de ezt is megcáfolták. Olyat is olvastam, hogy a játék azt is figyeli, hogy az addig megszerezhető para/rene pontokból mennyit sikerült begyűjteni és ha túl sokat kihagysz, akkor soha nem sikerül visszaszerezni a mérges pulykák lojalitását. Volt, aki azt írta hogy szerinte csak ME1 import karakterrel (és az azzal járó extra pontokkal) lehet megoldani a problémát. -
R3nts
senior tag
Sziasztok!!!Végigtoltam Jack lojalitás-küldetését,sikerrel...De miután a hajón összeveszett Mirandával, és (a 4 válaszlehetőségből csak 2volt aktív nekem)én Mirandának adtam igazat,azóta feszt elhajt,ha beszélek vele,és nem is lett lojális...:-(
Ezen később változtathatok majd,ha uj renegát/példakép párbeszédek majd elérhetők lesznek...??Vagy így marad végig,és őt nem tudom magam mellé állitani????Köszi a segítséget! -
--Disztroj--
senior tag
válasz
TazLeacher
üzenetére
Dehogy, ez mindössze spekuláció a részemről...sztem így lenne logikus :]
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
--Disztroj--
üzenetére
Ezt honnan tudod? Volt már valami infó?

-
--Disztroj--
senior tag
válasz
TazLeacher
üzenetére
SpoileR
...aki hozni akarta a haverjait, szóval ugyanott vagyunk

konkrét harcunk szvsz nem is lesz a pusztítókkal, videók lesznek, de shepard ahhoz fog tartani, aki kezében a gyeplő van.
tiv83us:

-
tiv83us
veterán
válasz
--Disztroj--
üzenetére
-
HollyBoni
veterán
Lehet úgy új játékot kezdeni hogy megtartom a mostani mentésem?
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
--Disztroj--
üzenetére
Az első részben mindössze 1 db volt...

-
HollyBoni
veterán
Végigvittem,21 óra alatt.Még van pár melléküldi.Nagyon élveztem a játékot!

SPOILER!
A legvége ugyebár az hogy jönnek a kaszások.Gondolom a 3-ban a kaszásokat kell megállítani nem?
-
HollyBoni
veterán
válasz
TazLeacher
üzenetére
És mikor tudom megkezdeni az utolsó küldit?
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Már megvan az összes csapattag,mikor léphetek be az omega 4 tömeg relé-be?Gondolom ez lesz az utolsó küldi nem?
-
Str8 sk8r
őstag
...lenne 2 apró kérdésem:
...1: -hogy kell átkutatni a felfedezetlen bolygókat?
...venni kell olyan szkennelő izét a csillagtérképen ahol tankolni is lehet, és?
...
...2: -lehet látni valahol, hogy a csapat tagok pl pontban mennyire kedvelnek?
... -
válasz
HarapósKutya
üzenetére
Ha Vista vagy Win7 az oprendszered, akkor jobb gomb az ikonon és futtasd adminként (lehet, hogy nem elég az ikonon, hanem magán az exe-n kell).
-
HarapósKutya
tag
Na én is végigtoltam! Annyira roh@dt jó, hogy nagyon!

Várom a harmadik részt.
Más: Miért van az, hogy a Mass Effect 1 nem működik? Semmit se csinál! Felteszem, rákattintok az ikonra, de semmi!
Eredetiben van meg természetesen. -
glutamin
őstag
válasz
WonderCSabo
üzenetére
Ezzel egyet kell, hogy értsek. De nem csak játék témában megy ez a folyamat. Autós újságok is egyre gyengébbek. Ha lenne a WC-ben net, akkor már nem is venném

-
glutamin
őstag
Előfizetési akció:
1 éves Pc Guru + ME2 + ME1 = 17e Ft.Hátha érdekel valakit

-
R3nts
senior tag
Sziasztok!!!Azt szeretném megkérdezni,hogy ha a PC-re készült verzióval tolom,és kiszállt alóla az egész vinyóm (D:\Games...),de a C:\xy\dokumentumaim...stb,stb helyről a játékmentéseim megmaradtak (a 3db quick,chapter,stb save-ek)akkor a legyalult,és ujra a D:\-re telepített game-ben megmarad-e minden mentésem...?pályák,pozícióim,megszerzett kreditek,fejlesztések,stb...??Szóval van-e esélyem folytatni...??vagy fuccs az egész,és kezdhetem előról...??köszi a segítséget...!
-
G4ga
őstag
igazabol csak a hegekre hajtok, azt hittem hogy az csak elso resz folyomanya.
De akkor tevedtem. Ha ugy alakul hogy harmadszorra is neki ugrok, ettol fuggetlenul csak a gonosz valaszokra hajtok, hatha igy renegad lesz a vege.
Koszi a turelmes segitseg nyujtast mindenkinek. -
L3zl13
nagyúr
Állítólag a korábbi Kasumis hangfájlokhoz hasonlóan találtak felhasználatlan (és DLC-snek jelölt!) Liarás hangfájlokat a játékban. Ezért most egyesek arra spekulálnak, hogy Liara még a 2. részben visszatér egy DLC vagy esetleg egy nagyobb kiegészítő formájában. (Szurkoljunk ez utóbbi lehetőségnek.)
A hangfájlok arra utalnak, hogy segítünk Liarának végleg leszámolni a Shadow Brokerrel.
[link] -
L3zl13
nagyúr
Azt gondolnám, hogy csak attól függ, renegade vagy paragon pontból van-e több, de ha azt mondod ki volt maxolva a renegade skálád, akkor passz.
A 2. részben kaptál indulásnak renegade pontot az átimportált karakterre?Ha a hegek érdekelnek, akkor azok mindenképpen lesznek induláskor a főszereplődön,. Aztán (hacsak nem gyógyítod meg őket a MedBay upgraddel) vagy szépen gyógyulnak, vagy egyre csúnyábbak lesznek attól függően, hogy a 2. részben mennyire paragon vagy renegade döntéseket hozol.
-
echterion
nagyúr
Sziasztok!
Egy kérdésem van: az első részt a magyar verzióval toltam végig, de néhány dialógus fordítása igencsak szar lett, ezért a második részt angolul akarom tolni. A kérdésem az, hogy az első részbeli magyar nyelvű mentésemet be tudom-e tölteni a második rész angol verziójába?
Előre is köszi a segítséget. -
G4ga
őstag
Azt mondjukm tudtam hogy ezek miatt kapod a pontott.
A vége érdekel. Gonosz akarok lenni! -
G4ga
őstag
válasz
WonderCSabo
üzenetére
ez igy van angol a billenytüzet, de néha elö fordul hogy mobilrol netezek...
ott aztán tényleg macerásabb ékezeteket irni, pláne a Nokia 5800-án.
elnézést! néha nem direkt vagyok ilyen hülye!igyekszem azért helyesen irni!
Kidus és -KP-:
Biztos hogy nem csak azon az egyen mulik, mert a tanácsott kicsináltam.
Söt Wrexet is a piros válasszal gyöztem meg, Kaiden és Ashleynel is renegad döntést hoztam és Sarennel is a végén a gonosz választ választottam és mégis példaképp lett a vége!Valószinüleg a csapattagok párbeszédeinél uszhattam el, vcelük mindig kedves voltam. Minden másban a gonosz oldalt képviseltem!
Renegád pontjaim már a Vermálon maxon voltak!Azért érdekel csak mert ha jol tudom ha gonosz utatat választod, hegek jelenek meg az arcán a karakternek. Ez érdekelt volna!
-
Kidus
őstag
válasz
WonderCSabo
üzenetére
Teljesen mindegy, a vegen paragon es renegade dontes van.
Hagyod a tanacsot, vagy nem hagyod oket.
Az az 1 pont szamit.A paragon/renegade beallitottsagtol az fugg, mennyi pontot kapsz ra az uj karaktereddel.
-
-
G4ga
őstag
válasz
WonderCSabo
üzenetére
koszi.
Sry, ritka szar hejes iro vagyok.
Szerk : Legkozelebb igerem jol irom. -
G4ga
őstag
gondolom akkor ehhez keves az hogy a renegad pontok maxolva voltak?
Ugyanis arra hajtottam hogy gonosz legyek. Ugy fejeztem be, hogy a renegad pontok maxon voltak a peldakep pontok pedig felig voltak, megis peldakep lett a vege.
Vannak olyan pontok amelyek komolyabban nyomnak a vegkifejleten? Ahol muszaly a renegad valasz?
Szerk:
Ha jol ertem akkor ez nem csak a piros es kek szinu valaszokra vonatkozik? Az egyszeru valasz lehetosegeket is bele kell kalkulalni ugye? -
Azon, hogy a példakép vagy renegád válaszokat részesíted-e előnyben. Jobb felső válasz a példakép, jobb alsó meg a renegád (általában).
(#2324) Str8 sk8r: sokkal jobban jársz, ha először az első résszel játszol. Nagyon jó a sztorija, sok meglepivel, de a második után már nem igazán lesz izgalmas.
-
G4ga
őstag
elso resz karakterevel szeretnem folytatni a masodik reszt. Amikor beimportalom a karaktert kapok egy rovid ismertetot a karakterrol.
Nev, szint, wrex tulelte, tanacs eletbe maradt e vagy sem, milyen tipusu volta karakter, ashley vagy kaiden maradt e eletben es hogy a peldakep vagy renegad utonalat valasztodtad-e.
Nekem itt mind a ket alkalommal peldakep volt.
A kerdesem az hogy min mulik ez az utvonal valasztas.
Remelem igy ertheto, ha nem akkor hulye vagyok, es nem tudom megfogalmazni jobban.
-
Str8 sk8r
őstag
...sziasztok...elkezdtem én is a ME2-t...az első résszel nem volt szerencsém játszani, lehet azt is megveszem, de egyenlőre sokat segít, hogy olvasgatom a napló feletti lexikont, vagy kodexet (nem ugrik be a pontos neve) ...
...elég érthető, és logikus leírások vannak benne...bár még csak most indultam el a játékban, de már találkoztam pár "régi ismerőssel" a történet folyamán...annak ellenére, hogy gyakorlatilag csak egy karakter játszható (nem mint egy fantasy, ahol van varázsló, harcos, és íjász is) eléggé lekötött...
......(#2323) ollie válasza: én is azt hittem, hogy bennem van a hiba...
... -
G4ga
őstag
sziasztok.
Megtudja valaki mondani, hogy mitol fugg az hogy ha betoltom az elso resz menteset peldakep vagy renegad utvonalat valasztottam?
Rendszerint peldakep lettem es ez zavar. -
HollyBoni
veterán
Hát elkezdtem az ME1-et,nem nagyon jön be.Ez a túlmelegedés nemtetszik,a fegyverhangok meg szerintem borzasztók.

-
gabber01
addikt
Hello!
Nekem olyan gondom lenne, hogy Illiumon mikor elkezdem Miranda questjét berak vmi dokkba (Transport Station) és ott nem történik semmi, se előre sem vissza nem lehet menni. Rákerestem és elvileg egyből egy cutscennek kéne jönnie amint megérkezünk, de sajnos nincs semmi. Így nem tudok előrébb jutni. Igen, eredeti a játék, próbáltam patchelni is. Vmi megoldás? :S
-
Hurkafej
aktív tag
SPOILER
Amúgy szerintem a ME2-be elcseszték azt, hogy a begyűjtők ellen tök keveset kell harcolni. Szerintem lehetett volna hoszabb, nem olyan rövid. -
Lovi24
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szia!
A liftes fagyás a fő bázison fodul elő ritkán....Érdemes menteni ha odaértél!
Annyi történik hogy belépsz a liftbe,majd nem tudsz megmozdulni,és nem is történik semmi.
A gyorsjáratokat használd előszeretettel,csak pár hely van ahova nem tudsz eljutni vele.
Jó szórakozást az első részhez!!! -
Kidus
őstag
Igen, keves olyan jatek van, aminel erdemes nem kihagyni az elso reszt, ez pont olyan.
Az egesz vilagot az mutatja be, a tortenet alapjait, ezeket nem kellett volna kihagyni. Eleg sok minden tortenik az elso reszben, amit nem tudva kicsit ertelmetlennek tunhet a folytatas, sotet foltokkal szvsz.
Arrol meg mar nem is beszelve ugye, hogy a masodik reszt befolyasoljak a dontesek.szerk: hozzateszem, meg 15 ora jatek utan sem keso abbahagyni, es nekiugrani a ME1-nek.

-
HollyBoni
veterán
válasz
WonderCSabo
üzenetére
Hát a 2-vel már 15 órája játszok,kipróbálom az 1-et is.
-
-KP-
veterán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Én végigtoltam mindegyik kaszttal, kivéve a mérnököt. Viszont másodszorra nem foglalkozok ezer kreditért pda hackeléssel, meg áramkörös játszadozással, és nem szkenelek bolygókat. Erre jó a trainer. így jelentősen lerövidül a játékidő, de ami megmarad az a játéknak az izgalmasabb része...
-
WonderCSabo
félisten
Nah, végigvittem Kasumit és Firewalkert.
Az utóbbi iszonyat rövid és vacak volt, említésre sem méltó. A Kasumi sem volt túl hosszú, mondjuk 45 perc, de a karakter nagyon tetszik, talán megérte az árát.
-
válasz
HollyBoni
üzenetére
Kb 30 óra volt nekem elsőre, másodszorra is kb annyi lesz, mert ugyan a legtöbb beszélgetést elnyomom, de elsőre sok mindent kihagytam, amit most nem.
Másodszorra nekem már egy kicsit uncsi, de még simán élvezhető. Mindenesetre a második végigjátszás előtt újra végignyomtam az első részt, azt is alaposan.
-
HollyBoni
veterán
Hali.
Ti hány óra alatt vittétek ki a játékot?2. végigjátszásra is élvezhető?
-
vitaro
senior tag
-
Hurkafej
aktív tag
válasz
Tibicsucsu
üzenetére
SPOILER
Ma végigvittem a játékot, és a begyűjtők hajóján kelly meghalt, valamint a csapatomból Jack és Thane is, ők nem voltak hozzám lojálisak, és meg is haltak.
24.szintig jutottam el, és nem kell olyan rengeteg ahhoz, hogy fullos legyen a példakép mezőm.
Egyéb kérdésem: Van olyan aki az első részben kibékitette wrexet, és alenko életét mentette meg az egyik küldetés során? Nagyon érdekelne, hogy ha Wrex élt volna, akkor a második részben a csapattagom lett volna mondjuk Baka helyett?
Meg azis, hogy ha Alenko él, akkor Ashley-vel csak felcserélődik a szerepe az első begyűjtős küldetésnél, vagy teljesen más lessz?
Új hozzászólás Aktív témák
Mass Effect 2
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Elektromos autók - motorok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mesterséges intelligencia topik
- Silent Hill f teszt
- Battlefield 6
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- EA Sports WRC '23
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- FANTASZTIKUS áron eladó dobozos új Hp Laptop 17 /Ryzen 7-7730U/16 GB RAM /512 SSD/FHD/IPS/Garancia/
- Lenovo Thinkpad X1 Carbon G10// fóliás új kijelző! //Core i7 1260P //16Gb /512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i5-6GEN I 12GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 16e 128GB White használt újszerű 100% akku 83 ciklus garanciás 2026.10.26-ig
- Remek áron eladó dobozos új ACER NITRO V15 /I9-13900H/16GB 512 GB SSD NVIDIA RTX 4060 8 GB 165Hz
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Akció! Bontatlan Sandisk Ultra 3D SSD 2TB
- ÚJ ELEKTROMOS ROLLER és EBIKE 2/3 ár alatt, CSERE IS!!! a és e-bike dobozban, 1 év gar.:
- 194 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i9-14900HX, RTX 5070 (ELKELT)
- Xeon E5 1650 v3, 2680 v3, 2690 v3 processzorok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

...hól?
...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

...
Eredetiben van meg természetesen.
...elég érthető, és logikus leírások vannak benne...bár még csak most indultam el a játékban, de már találkoztam pár "régi ismerőssel" a történet folyamán...annak ellenére, hogy gyakorlatilag csak egy karakter játszható (nem mint egy fantasy, ahol van varázsló, harcos, és íjász is) eléggé lekötött...