- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
kittciii
csendes tag
Kedves Palkó és Kicker.
Nekem múlt 7pénteken vették ki a mandulámat. 18 éven felülieknek csak is zsibbasztás jár (ez úgy működik, hogy nagyon erős Lidokainnal többször befújják belülről az egész szájüreget. megvárják, míg annyira elzsibbaszt, hogy össze-vissza folyik a nyálad és beszélni nem tudsz, ezután pedig még kapsz a manduláidba is külön külön szuris érzéstelenítőt). Ha minden hatott, akkor benyúlnak a szádba és elkezdik kivágni az egyik manduládat - ez sajna vérfolyással jár, és köpnöd kell kifelé egy tálkába, amit te tartasz a kezedbe - ezután a varró ollót veszik elő, és bevarrják a kivágott rész helyét. De ezt lehet lézerrel is - ilyenkor összeforrasztják a helyet (erre voltatok ti kíváncsiak). Amikor kész, jöhet a másik mandula is. Ott fogjátok tartani a tálkába a saját manduláitokat. A műtét után kitisztítják a szájüreget, nyelvet is egy szövettel. És mehetsz szépen a kórterembe egy másik tállal, hogy köpködjed a megmaradt vért - amit tilos lenyelni!!!! -
kittciii
csendes tag
Kedves Palkó és Kicker.
Nekem múlt 7pénteken vették ki a mandulámat. 18 éven felülieknek csak is zsibbasztás jár (ez úgy működik, hogy nagyon erős Lidokainnal többször befújják belülről az egész szájüreget. megvárják, míg annyira elzsibbaszt, hogy össze-vissza folyik a nyálad és beszélni nem tudsz, ezután pedig még kapsz a manduláidba is külön külön szuris érzéstelenítőt). Ha minden hatott, akkor benyúlnak a szádba és elkezdik kivágni az egyik manduládat - ez sajna vérfolyással jár, és köpnöd kell kifelé egy tálkába, amit te tartasz a kezedbe - ezután a varró ollót veszik elő, és bevarrják a kivágott rész helyét. De ezt lehet lézerrel is - ilyenkor összeforrasztják a helyet (erre voltatok ti kíváncsiak). Amikor kész, jöhet a másik mandula is. Ott fogjátok tartani a tálkába a saját manduláitokat. A műtét után kitisztítják a szájüreget, nyelvet is egy szövettel. És mehetsz szépen a kórterembe egy másik tállal, hogy köpködjed a megmaradt vért - amit tilos lenyelni!!!! -
-
Sachiko28
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon köszi a biztatást, ma délután voltam kontrollon, és a doki szerint nagyon szépen gyógyul a seb. Affelől is megnyugtatott, hogy sajnos teljesen normális ilyenkor, hogy azt érzem, szétdurran a fülem, de amúgy minden rendben. Állítólag pár nap múlva most már túl leszek a nehezén, és hétvégén talán már fájdalomcsillapítóra sem lesz szükség.
Hááát ez nem volt egyszerű menet, de most már van remény, hogy visszakapom az életem, ami mandulák nélkül csak szebb lehet:-)) -
Ever007
csendes tag
válasz
Sachiko28 #1894 üzenetére
Szia,
A 6-8. napok a legrosszabbak, mert ekkor válik le a sebet védő lepedék. A leválást meggyorsíthatod darabosabb kajákkal. A Tantum Verde öblögető tényleg jó, mert egyrészt fertőtlenít, másrészt meg helyi fájdalomcsillapító. Hát, én ezekben a kritikus napokban a fél éjszakát ébren töltöttem, és simán toltam a fél doboz fagyikat éjjel lefelé, hogy jegelje le a torkom, hogy el tudjak aludni, meg ne akarjak elpusztulni a fájdalomtól. Engem csütörtökön lesz 2 hete, hogy műtöttek. Most már csak kellemetlen a fájdalom, gyógyszer nélkül is elviselhető. Holnap már megyek melózni, szerdán meg repülök. A doki simán megengedte, Kitartás, nem vagy már messze a végétől!
-
Dzsana
senior tag
válasz
Sachiko28 #1894 üzenetére
Pedig az evés nagyon fontos lenne, puha, nem karcoló kajákat, és a 3 főétkezés között is nassolni piskótát, túró rudit, stb. Ez azért kell, hogy folyamatosan koptassa a varrt a seben, különben egyben válik le, és akkor berosálsz, és be is vérezhet. No meg hamarabb is gyógyulsz. Nem lehet, hogy neked is afta, vagy fekély van a nyálkahártyádon? Mikor mész kontrollra, most kellene valahogy nem? Valami öblögető vagy fertőtlenítő kellene, a Tantum Verde-t szokták ilyenkor javasolni. Ja, és örülök, hogy tudtam segíteni a felezős tippel, így mégiscsak elviselhetőbb.
-
Sachiko28
csendes tag
Bejött a gyógyszerfelezés, nagyon köszi a tippet!! Az éjszakát valahogy (nem tudom hogy...) túléltem, és egész délelőtt tökjól voltam már (ez ugye a 8. nap), de most megint kezdődik a fülfájás...Most legalább nem az az éles fájdalom már, hanem egyszerűen nem tudok beszélni, enni, nyelni mert olyan mintha belülről rettenetesen feszítené a fülemet minden apró mozdulat. Enni mondjuk amúgy se nagyon tudok, mert mintha valami seb lenne hátul a nyelvemen, de most megspékelve ezzel a fül-mizériával...hát isteni. Mindenesetre nagyon köszi a tanácsokat, bízom a szebb jövőben. 14., vagy 15. napon már kéne mennem dolgozni, remélem addigra le tudok nyelni egy falatot anélkül, hogy szétdurranna a hallójáratom....(mert érzésre ilyen)
-
Dzsana
senior tag
válasz
Sachiko28 #1891 üzenetére
Nekem pont a 6.-7. napom volt a legkeményebb, iszonyatosan fájt a fülem, oda sugárzik ki a fájdalom. Nekem meg még rá is dobott egy picit a fekély. Kitartást, már csak 3 nap, és gyökeres változás fog beállni! A fél tabi pedig ugyan úgy csillapítani fogja a fájdalmadat, én az egésszel sem bírtam tovább 3 óránál többet, egész pontosan 2 óra 45 perc volt mindig a határ. Így viszont nem léped túl a megengedett mg bevitelt. Kíváncsi vagyok, hogy nálad is bejön-e, jelezz már majd vissza holnap. Előre sajnállak, az éjszakád is valószínűleg kegyetlen lesz ma!
-
Sachiko28
csendes tag
Szia Dzsana,
Nagyon köszi a gyors választ!
Természetesen nem megyek közösségbe, és 2 hét szigorú pihenés van nálam is, egyszerűen csak tegnap mentem egy rövid kört a ház körül, mivel a doki is mondta, hogy kicsit azért mozgolódjak, és pár nap után nagyon rövid időre kimehetek...
Olvastam, hogy fülfájásod Neked is volt, ez így 6-7 naposan normális szerinted, hogy belepusztulok a fülfájásba fájdalomcsillapítóval együtt is?
Köszönöm a gyógyszerfelezős tanácsot, most ki is próbálom, ma estétől így szedem! -
Dzsana
senior tag
válasz
Sachiko28 #1889 üzenetére
Sétától? Sok fagyitól? Milyen dokid van Neked? Csak a műtét napján szabad fagyit enni azért, hogy össze húzza az ereket, csökkentve a vérzést. Másnaptól szigorúan tilos hideget/ meleget fogyasztani, csak is szobahőmérsékletű dolgokat. Továbbá szigorú szobafogság, közösségbe nem szabad menni, továbbá pihengetni kell. Én ma vagyok 13 napos, ezalatt egyszer voltam odakint a 8. napon, amikor visszamentem kontrolra, és akkor is azt mondta a dokim, hogy még egy hét szobafogság. Ilyenkor nagy a fertőzésveszély is, a mostani szmog sem hiányzik, és a hideg levegő sem igazán jó. Próbáld ki a felezős módszeremet, 3 óránként egy fél Cataflam-V-t elfogyaszthatsz.
-
Sachiko28
csendes tag
Sziasztok, tanácsot kérnék, 11.14-én volt a garat- és torokmandulaműtétem, tehát holnap leszek 1 hetes. Eddig napi 3-4 Cataflam-mal egész jól bírtam a fájdalmat, bár az éjszakák és a reggelek voltak a legrosszabbak..Most viszont másfél napja olyan iszonyatosan fáj a fülem, különösen a bal fülem, hogy az szinte elviselhetetlen, a Cataflam sem csillapítja a fájdalmat már. Eléggé félek, hogy valami meghűlés ráment közben a fülemre (a sok fagyitól, vagy a tegnapi rövid sétától a hidegben???), vagy szerintetek ez normális? Szétrobban a fülem rögtön:-(((((((
-
Dzsana
senior tag
válasz
Bettykee #1887 üzenetére
Így 4. naposan a bevérzéstől már nem kell rettegned, ha betartod a játékszabályokat. Ne hajolj előre, ne erőlködj, ne terheld magad, csak pihengess. Ne egyél semmi olyat, ami felsértheti. Jó Neked, hogy csak 2 tabi kell, én annyival nem bírtam volna, így a 12. napon vagyok most úgy, hogy napi két fél tabival elvagyok. Egy fél ebéd előtt kell, a másik fele meg most ilyenkor, lassan be is veszem. Szerencsére éjszaka már nem annyira gáz, ha iszom közben. Kitartást, egy picit lesz még rosszabb a 6. vagy a 7. naptól, amikor majd válik le a varr, és húzódik össze a seb, de utána rohamos lesz a fájdalom csökkenés. 3-4 hetes műtöttek is még éreznek ásításkor enyhe fájdalmat.
-
Bettykee
újonc
Sziasztok!
21éves vagyok,és 6év halogatás után úgy döntöttem megszabadulok a manduláimtól. Sokat szenvedtem vele,a hajam hullani kezdett,nem telt el 1hónap betegség nélkül,így felbátorodtam és nekivágtam. Most szívesen visszamennék , és fejberúgnám magamat
Biztos,hogy nem vágnék bele mégegyszer.
4 napja vették ki a garatmanduláimat a Szent János kórházban,altatást kértem,mert nem bírtam volna elviselni a helyi érzéstelenítéses hercehurcát. 8ra rendeltek be, 12körül kerültem sorra,addigra már volt időm ráparázni a műtétre. Az ápolónő VÉLETLEN elfelejtette odaadni a bátorító gyógyszerkémet,akkor kértem el tőle,amikor már jött értem az a bizonyos zöld ágy és a műtős. Ideje sem volt hatni a nyugtatónak,rettenetesen féltem,de ez a része még feledhető a felébredés utáni élményeimhez képest. Az orvos úgy keltett,hogy sok vért veszítettem,de sikerült elállítani a vérzést. persze én ebből kábultan nem sokat fogtam fel,mondtam,hogy hálistennek meg hogy jé , ez nem is fáj annyira.... Elkiabáltam.
Amint visszatoltak a szobába,éreztem,hogy nagyon nincs rendben valami. 5-6 órán keresztül hánytam a gyomromban felgyülemlett vért,a nővérke közben fejeket vágva hőbörgött,hogy mit hányok még mindig és jaj najó akkor hoz még infúziót,hátha abbahagyom már. Nem hagytam abba, ha anyukám nincs velem a kutyát nem érdekli,hogy mi van velem,ő segített egyedül,valamint ő szólt az ápolóknak,hogy csináljanak már valamit,maguktól nem igazán jöttek felém. Szerencsémre a sebem nem szakadt fel,átvészeltem ezt a napot félkábán,de senkinek nem kívánom,amit akkor átéltem.
Ezek után kész felüdülés volt a következő nap,tudtam enni,inni,de a műtőorvos figyelmeztetett,hogy ne bízzam el magam,hát igaza is lett... 3. napon reggel engedtek ki a kórházból,amúgy a műtőorvos nagyon rendes volt,az aneszteziológusok is,csakaz ápolónőkkel voltak problémáim.
Így a 4.napon,azt mondom,még mindig tűrhető napi 2 cataflam v segítségével napi 3l folyadék is meg van, de nélküle megőrülnék. Félek az előttem álló napoktól,remélem nem lesz rosszabb,de az eddigieket elolvasva kevés remény van erre.
A vérzéstől nagyon félek,azzal kapcsolatban valakinek tapasztalat ?!Ha tanácsolhatnék műtét előtt bárkinek is egyet,az mindenképpen az lenne,hogy semmi képpen ne legyen egyedül közvetlenül a műtét után,mert ha az ápolókon múlik,akkor a saját véremben fulladok meg aznap.
Örülök neki,hogy nem nézegettem fórumokat műtét előtt,és naívan belekezdtem -
Mint mondtam, orvosa válogatja. Valamelyiknek lételeme a mandulaműtét. Egy biztos: amíg nem érzem magamon, hogy valami nincs rendben, addig nem fogom kivetetni!
Ahogy olvasgattam a fórumokat, sajnos azt tapasztaltam, hogy egyelőre azzal sincsenek tisztában az orvosok, hogy mikor beszélhetünk gócról, idült mandulagyulladásról...stb.
-
Dzsana
senior tag
válasz
csabyka666 #1883 üzenetére
Tarthatod butaságnak, szíved joga, de az attól még úgy van! :-) A torokban és a garatban körben hasonló nyirokszervecskék vannak, így a garat hátsó falában, az oldalsó garatkötegben, a nyelvgyöki mandulában és az orrmandulában. Ezek egységes rendszert alkotnak (Waldeyer-gyűrű). A mandulák védekező szerepe jelentős, de ha betegség miatt eltávolítjuk azokat, immunrendszerünkben nem keletkezik pótolhatatlan veszteség. Ha a műtétet megfelelő kivizsgálás után hajtják végre, a mandula nem fog hiányozni, mivel védő, szűrő feladatait idült gyulladása miatt nem képes ellátni. Ezen felül a száj- és az orrgarat területén a védő nyirokszervek mintegy gyűrűt alkotva őrzik a szervezet ún. elsődleges behatolási kapuját, és pótolni tudják az eltávolított mandulák szerepét.
-
Dzsana
senior tag
válasz
csabyka666 #1881 üzenetére
Ja, és mellesleg a deritust a mandula termeli akkor ,amikor gyulladt, alap esetben nem nyomható ki a mandulából! Ezt hívják idült mandulagyulladásnak, ami indokolja mandulák kivételét!
-
Gondolsz, amit akarsz, ettől függetlenül butaságnak tartom, amit írtál.
Tudom, hogy sajnos vannak olyan orvosok, akik még mindig 20-30 évvel ezelőtt élnek, és ha látnak egy embert, akinek még megvan a mandulája, akkor azonnal kiveszik neki, mondván, hogy azzal csak a baj van. Nem egy olyan esetet hallottam, ahol egy családban csak azért vettél ki az egyik gyerek manduláját, mert a testvérének pont ki kellett venni, és meggyőzte a szülőket a doki, hogy előbb-utóbb úgyis ki kell szedni a másik gyereknek is - így egy füst alatt megcsinálták a kettőt. Az illető pedig átkozza a dokit, és leginkább a szüleit, mert minden télen beteg, nagyon könnyen elkap mindenféle bajt. Nevetséges!
-
Dzsana
senior tag
válasz
csabyka666 #1880 üzenetére
Ez így nem igaz, hogy majd jelzi fájdalommal a mandula, ha gondja van vele. Sokszor csak gócként szerepel, pl. hullik a haj, bőr problémák, izületi fájdalmak okozója lehet úgy, hogy nem is tudsz róla, hogy a manduládtól van. Másrészt felnőtt korban már nincs olyan nagy szerepe a mandulának, a netről idézem: "A manduláknak a szerepe az immunrendszer fejlődésében, elsősorban az élet első, második és harmadik évében van. Tehát felnőtt korban, idősebb gyermekkorban, a manduláknak az aktív immunvédekezésben már nincs jelentős szerepük."
-
válasz
Ever007 #1877 üzenetére
Üdv!
Először is köszi, hogy írtál!
Fogaim garantáltan rendben vannak, 28-ból 28 eredeti, nincs tömött, illetve nincs lyukas fogam sem. Ebből a szempontból szerencsés vagyok, bár megteszek mindent azért, hogy ne romoljanak el: nem dohányzom, naponta minimum 2, de inkább 3-4 alkalommal mosok fogat, és igaz ritkán, de fogselymet is használok. Szóval ez kipipálva.
A mandulám (ahogy azt az előbbi kommentben is írtam) nem okoz semmi problémát, leszámítva persze ezt a detrituszos túltengést. Nos, én megbíztam a barátnőmet azzal a feladattal, hogy amennyiben kellemetlen szagot érezne, azonnal szóljon. Ő jelezte ezt akkor is, amikor először találkoztam a problémával. Azóta én is ráálltam, hogy naponta 1x zseblámpával állok a tükör előtt, és nézem a mandulámat. Ha van rajta detritusz, akkor kiszedem. Ennek eredménye, hogy 3 hónapja nem érzett semmi kellemetlen szagot.
(Úgy gondolom, hogy kis mennyiség még nem érezhető.)Plusz még azt vettem észre, hogy a manduláim felépítéséből is adódhat, hogy nem tud kitisztulni rendesen. Egyrészt orbitális nagyok (kb. születésem óta), másrészt pedig a "nyúlványokban" könnyen megbújik mindenféle anyag - a végkifejlet gondolom ismerős.
MOD_1: Nem értem, hogy te miért vetetted ki. Volt más baj is a detrituszon kívül?
MOD_2: Bocsi, már visszaolvastam!
-
Ezzel nem tudok egyetérteni. A mandula igenis hasznos, neki feladata van, és nem csak addig, amíg gyerek valaki. Ez az elsőszámú szűrője a szervezetnek, ha ezt megszüntetik, sokkal könnyebben megbetegszik valaki. (Ezt mellesleg olyanok mondták, akik kivetették a mandulájukat - a műtét óta gyakrabban megbetegszenek.)
A mandula egy nyirokcsomó, benne ellenanyagok termelődnek. A dertiusszal kapcsolatban annyit, hogy bármilyen hihetetlen, ezt a mandula normális működés során is termeli. Az, hogy valakinek (pl. nekem) megugrott ez a termelődés, azt egyelőre nem tudom, mitől van.
Én úgy vélem, hogy a szervezetem jelezni fogja (fájdalommal), ha az a mandula nem oda való. Csak azért kiszedni, mert amúgy semmi problémát nem okoz - szerintem ostobaság. A "semmi probléma" alatt azt értem, hogy a mandulám/torkom nem fáj, ízületi fájdalmaim nincsenek, és kb 3-4 évente, ha belázasodok, de azt is hamar leküzdöm.
Nekem most ennyi a véleményem, de amint vége a vizsgaidőszaknak, el fogok látogatni egy magán(!) fül-orr-gégészhez, aki remélhetőleg megmondja, mi a helyes döntés.
-
Cyrin
addikt
egyébként tényleg így van, nem mindegy melyik orvos műt, nálunk a családban már 3-an estünk túl 3 éven belül mandulaműtéten, és sok sorstársat is ismerünk ezáltal, így már tapasztalatból tudjuk, hogy melyik az az orvos, akinél sokkal durvább a fájdalom, és melyik az akinél semmi gond nincs.
-
Ever007
csendes tag
Pont egy hete műtöttek... A tegnap éjjel volt a legkeményebb, válik le a cuccos a sebről... Fájdalomcsillapító már nem is nagyon használ, elég durva
Jóval mélyebb a seb, mint múltkor, gondolom a doki alaposabb munkát végzett, hogy ne nőljön vissza újra. Ma elhatároztam, hogy eszek darabosat, hogy legyen már vége ennek a szívásnak, úgyhogy legyűrtem 3/4 zacsi natúr kesudiót (félig öngyilkosság
), meg tejberizst is. Eddig csak joghurton, teán, instant kávén meg napi minimum 1 doboz fagyin éltem
Ezúttal nem fogytam semmit, ügyeltem rá, hogy kalóriában azért eleget megegyek ahhoz, ami elég, hogy fekvés közben ne fogyasszon, és hogy folyamatos legyen a szénhidrát bevitel. Múltkor összesen 3-4 kilót fogytam, ami nálam nagyon sok, én a 163 cm-emhez alapesetben 47 vagyok úgy, hogy inkább izmos vagyok. Hát múltkor rengeteg izom lejött
Most eddig úgy tűnik, hogy megmaradt, majd kiderül. 2 hét múlva ha törik, ha szakad, megyek úszni
és meglátjuk, mennyit puhányodtam.
-
Ever007
csendes tag
válasz
csabyka666 #1870 üzenetére
Szia,
Édesanyámnak volt detritusza, különböző frekvenciával és erősséggel jött elő, majd múlt el. Amit érezni lehetett rajta, az a furi, rossz szájszag, amit a detritusz okozott. Igazából nem nagyon tudták mihez kötni a dokik, szerintük alapvetően a szájban, torokan levő normális egyensúly felborulása okozza. Ezt pedig okozhatja reflux, szuvas fog, vagy épp gócos mandula. Ha az utóbbiról lenne szó, akkor viszont legalább félévente egyszer lenne mandulagyulladásod, torokfájásod vagy hasonló. Szerintem menj el fül-orr-gégészhez, és vetess le kenetet a manduláidról. Ha nem tenyészik ki semmi, és amúgy nincsenek mandulás panaszaid, akkor biztos nem az okozza, és ki se kell venni. Fogorvost is látogasd meg. A fogorvos amellett, hogy megnézi, van-e lyukas fogad, még arra is tud következtetni a fogzománc állapotából, hogy esetlegesen refluxod van-e. Anyumnak végül a fogorvos segített, neki egészen fiatal korától mindig sok volt a rossz foga. Napi minimum reggel-esti fogmosás, fogselyem is hasznos. (Ha a fogaidtól jön a pröbléma, akkor a fogselymen is fog detritusz szerű szagot érezni.)
Nekem detrituszos problémáim csak rövid ideig voltak, és egyértelműen a mandulához kötődtek. Mondjuk én ezerrel rápörögtem a dologra, és mikor éreztem, hogy valami nem olyan ízű a számban, mint kellene, addig álltam tükör előtt fültisztítóval, amíg ki nem elimináltam a cuccost, plussz gyakran mostam fogat, rengeteget ittam és sok zöldséget ettem, amik csökkentik ezeket, úgyhogy nekem akkora nagy problémát nem okozott.
-
paradicsom79
csendes tag
Sziasztok!
Csak megnyugtatásként írom, hogy nekem például egyáltalán nem volt kínszenvedés a mandiműtét utáni lábadozási időszak, nem volt fülbe sugárzó fájdalom, sőt azt sem állíthatom, hogy elviselhetetlenül fájt volna a torkom. Általában nem is vettem be fájdalomcsillapítót, csak az első napon és talán a harmadik, negyediken, de utána egyáltalán nem. És enni is tudtam, mások fogyni szoktak, hát én híztam 2 kg-t...A sebleválás is folyamatos volt, nem vérzett be. Sok múlik azon is, hogy az orvos milyen munkát végez. Persze, fel kell készülni a legrosszabbra, én is elolvastam sok hozzászólást a kegyetlen fájdalmakról, ehhez képest kellemesen csalódtam, szerencsésen megúsztam a dolgot. A bölcsességfog műtét után sokkal rosszabb volt!!
Ezt most csak azért írtam, hogy tudjátok, ilyen is van, jól is alakulhat a lábadozási szakasz. -
Dzsana
senior tag
válasz
csabyka666 #1874 üzenetére
Alap állapotban a mandulából nyomásra nem kellene semmilyen váladéknak távoznia. Ha bármilyen váladék van, mint ahogy nekem is a deritusz, akkor az a mandula állandóan gyulladásban van, és gócként van jelen a szervezetben. Mellesleg felnőtt korban már nincs nagy szerepe a mandulának, gyerek korban van nagyobb, amíg gyengébb az immun rendszer. Felnőttként oda kellene figyelni a sok zöldség, gyümölcs fogyasztásra, mondom én nagy húsevőként, aki alig eszik zöldséget, gyümölcsöt. :-) Tünetmentes időben el kell menned egy fül-orr-gégészhez és majd ő megmondja, hogy mi a teendő vele.
-
Persze, én is úgy állok a dolgokhoz, hogy szeretem tudni a végkifejletet is.
Egyelőre még nem biztos, hogy műtétre kerülne sor. A problémám "csak" a detritusz termelődésével van (mint azt itt is írtam).
A mandulát a természet nem véletlenül teremtette, tehát csak úgy "viccből" nem vetetem ki. Nyilván, ha csak a baj van vele, akkor nincs más választás, de ez lesz az utolsó eshetőség...
-
Dzsana
senior tag
válasz
csabyka666 #1872 üzenetére
Abban bizakodj, hogy mindenki másképp viseli, nincs két egyforma eset. De egy biztos, a gyógyulás fájdalmas. Én még szerencsésnek is mondhatom magam, mert a mellettem lévő ágyon a szerencsétlen srácot még háromszor vitték vissza a műtőbe, mert egyszer bevérzett a bal, majd a jobb oldalon, de csak nem állt el a vérzés, és végül elaltatták, így jobban fel tudták tárni. Kiderült, hogy nem bevérzett, hanem egy eret el se kötöttek neki. Egyszer is elég átélni a műtétet, nem hogy négyszer! Bár tényleg nem a műtét a gáz, hanem ami a 3.-4. naptól jön a 8-10-ik napig! Ezzel a felezős 3 óránkénti Cataflam-V-vel átvészelhető volt, mindig az utolsó negyed óra volt a kegyetlen, a fülfájás miatt, majd szétrobbant a fejem. De valakinek nem sugároz ki a fülbe, ez is egyén függő. Meg sokan esküsznek a Flector porra, hogy az tán még hamarabb hat, de nekem ezt írták fel, 5-10 percen belül elkezdett hatni, és 20 perc után teljesen megszűnt a fájdalom. Nem akartalak elijeszteni, de ha tudod, hogy mire számíthatsz, talán könnyebb. Én pl. ha előtte nem olvastam volna ezt a fülfájós mellékhatást, biztos beparáztam volna, hogy mi van, középfül gyulladásom is lett? Így tudod, hogy kín lesz, ami előbb-utóbb elmúlik.
-
-
Dzsana
senior tag
Sziasztok, mivel én is sok erőt és infót merítettem a fórumokból, ezért tartozom annyival, hogy megosztom én is a tapasztalataimat. Én most krisztusi korban vagyok, és múlt hét hétfőn, azaz 2011.11.07.-én vették ki a torokmanduláimat, mert évente 1-2x tüszős mandulagyuszim volt, és ezen kívül bármikor lehetett belőle gennyet nyomni. Előre bocsájtom, hogy tényleg nem a műtéttől kell tartani, mert az nem jár fájdalommal, csak kellemetlenséggel, és a pszichés stresszel. Viszont ami utána jön, a gyógyulási szakasz, na az nem egy fáklyás menet! Szóval 7.-én reggel bementem a klinikára, kaptam egy ágyat, és vártam a sorsomat. Mondták, hogy majd jön a nővér, és kapok egy szurit a nemesebbik felemben, melynek hármas hatása van, nyugtató, fájdalomcsillapító, nyáltermelés csökkentő. Ezekből én csak a nyáltermelés csökkentő hatását éreztem, a másik kettőt nem, mondjuk fájdalmam nem is volt. No, mikor megjelent a szép, fiatal szöszke nővérke a szurival, tudtam, hogy fél óra múlva jelenésem lesz a műtőben. Így is lett, egyszer csak jött egy bio hölgy, és kérte, hogy fáradjak vele, majd átsétáltunk a műtőbe, és beültetett egy igen kényelmetlen székbe. Na ahogy megláttam azt a rideg műtőt, rám jött a para rendesen, ott hol máskor vidáman fütyült a szél, oda egy zabszem se fért. Elkezdte fujkodni a torkomat lidokain spray-vel, és közben próbálta elterelni a gondolataimat, de nem nagyon sikerült neki. Miután már 20 perce fújkálta, csak rákérdeztem, hogy mire várunk, s mint kiderült, a dokim még a másik műtőben volt. Nagy nehezen előkerült, leült elém, és kezébe vette a nagy hosszú és görbe tűjű injekcióját, és mindkét oldalt 3-3-at beadott. Ezekből egy volt kellemetlen, a többit nem is éreztem. Elkezdte kifejteni a jobb oldali mandulámat, én meg bepánikoltam, hogy nem kapok levegőt, és elkezdtem öklendezni, de a műtősnő megnyugtatott, hogy tudja mit érzek, de nyugodjak meg, kapok levegőt, csak nem tudok róla, mert a nyelési reflexet kiiktatták. Ez egy kicsit segített, mert összeszedtem magam, és nem öklendeztem tovább. Közben a doki mondta, hogy közben gondoljak valami jó nőre, de utána meséljem el, hogy milyen volt. Hát ott valahogy nem jutott eszembe senki! :-) A lényeg a lényeg, hogy kb. 5-10 perc alatt kint is voltak a mandulák, és elkötözte az ereket. A kis stresszt leszámítva tényleg nem volt gáz. Egy kerekes székben visszatoltak a helyemre, majd be az ágyba stabil oldalfekvésben, vesetál a szám alá, és mondták, hogy 1-1,5 óráig ne nyeljek, úgy sem tudok, ne beszéljek, csak csorgassam a véres nyálat a tálba. Ezt követően jött a szöszke a cataflamos teával, hogy iszunk. Felültetett, és nagyon ügyesen a füleim mögött valami akupunkturás pontot jó erősen megnyomott, és mondta, hogy most hajtsam fel egyben, mint a sört, mert különben nem fogok neki újra. Na így a fejemet szorítva nem volt annyira gáz, mint amennyire féltem tőle mások beszámolói alapján. Ezek után inni kellett folyamatosan a teát, hogy ne száradjon ki a seb, 2-3 liter megivása volt a feltétele annak, hogy hozzá foghassak fagyizni. Ez késő délutánra esett, de esküszöm nem esett annyira jól az a fagyi, mint amennyire vártam. Valahogy nyomta az agyamat a hideg. Na így elszenvedtem éjfélig, amikor jött az újabb Cataflam-os tea. Na ez kegyetlen volt, alig bírtam meginni, utána 10 percen át remegtem a fájdalomtól. Talán ez volt az egyik legkegyetlenebb része a történetnek. Ezen az éjszakán 40-50 percekre aludtam csak meg, mindig felébredtem, hogy innom kell, meg féltem a bevérzéstől. Mégse a saját vérembe fulladjak bele! :-) Másnap az első kenyérbeles-vajkrémes reggeli meglepően jól ment, majd az ebéd és a vacsora is. Az éjszaka hasonlóan rosszul telt, mint az első. Harmadnap reggel hazaengedtek a klinikáról, és otthon folytattam a szenvedést, amelyre fel is készítettek a dokik, hogy most jön csak a neheze. Igazuk volt! A 4. naptól kezdve kegyetlen fájdalmak gyötörtek, mindkét fülembe kisugárzott a fájdalom, amely iszonyatosan fájt. Végül kikísérleteztem, és ezt mindenkinek nagyon ajánlom, hogy mivel a Cataflamot 6 óránként lehet bevenni, így elfeleztem, és 3 óránként ettem a feleket. A fél tabi pont ugyan annyira és gyorsan elmulasztja a fájdalmat, mint az egész, azzal se bírtam tovább. Szóval nyugodtan fél tabletta 3 óránként. Így is volt olyan éjszaka, amikor ugye nem ittam, és 2 óra múlva arra riadtam, hogy iszonyatosan fáj, így bevettem ekkor is. Ilyenkor iszonyatos kín volt még a Cataflamos teát is meginni, a feloldódott porszemeket egyesével éreztem a sebnek nekicsapódni, mint ha tűvel szurkálták volna, a fülem meg majd szétrobbant. Ez a szenvedés a 6. napon tetőzött, ekkor még nappal is előfordult, hogy csak két órát bírtam ki, de nem érdekelt. A következő etapot próbáltam nyújtani, hogy akkor az 3,5 óra legyen, ne 3, de nem sikerült. Rendre úgy volt, hogy a 3 órás etap letelte előtti negyed óra az már nagyon kegyetlen volt, alig vártam, hogy vehessem be a következő adagot. A 7-9 napon kezdett enyhülni a fájdalom, és most, ma a 10. napon mondhatom el először, hogy egész türhető volt a nap, csak hajnali 5-kor, és ebéd előtt kellett egy fél szem Cataflam. Ja, és végre aludtam egyben 6 órát! :-) Ez így másfél hét után nagyon kellett már. Hétfőn, azaz a 8. napomon voltam kontrollon, mondta a doki, hogy a seb szépen gyógyul, viszont a nyálkahártyámon és a nyelvemen fekély van, ez is fáj, és csoda, hogy még tudok enni. Na, még ez is! Kaptam rá egy szájöblögető löttyöt, melyről google barátomat kifaggatva kiderült, hogy csak érzéstelenítő, nincs benne semmi fertőtlenítő. Na mindegy, doki tudja, biztos magától meggyógyul a fekély. A torkom most már csak annyira fáj, mint ha torok vagy mandula gyulladásom lenne, ez a fájdalom az eddigiekhez képest elhanyagolható. Tehát összefoglalva a gyógyulási szakasz a legrosszabb, a nappal egy picit jobb, mint az éjszaka, mert akkor az ember fel tud készülni a fájdalomra, mert fokozatosan jön vissza, viszont éjszaka, kb. 3 óránként hirtelen felébredsz, és iszonyatos fájdalmat érzel, még a saját nyáladat se tudod lenyelni! és végére a jó tanácsok, inni, inni, inni, és a pépes, erős fűszermentes főétkezések között nassolni piskótát, tejbegrízt, banánt, puha kenyér belet joghkurtal, hogy tényleg folyamatosan dörzsölje lefelé a sebet, mert különben tényleg egyben esik le a varr, és akkor összerosálod magad, és be is vérzik. Bocs, ha hosszú voltam.
-
-
Ever007
csendes tag
Sziasztok,
Szeretném én is megosztani a tapasztalataimat, hátha valakinek hasznára lehetnek, sajnos már rutinos lévén...
Most 27 éves vagyok, az első mandulaműtétem lassan 5 éve volt. Azért volt rá szükség, mert lényegében már attól lebetegedtem, ha elolvastam egy-egy rosszabb időjárás előrejelzést...
Viccet félretéve kb 1-2 havonta vendég voltam a fül-orr-gégésznél mandulagyuszival, és futottuk a szokásos köröket... Antibiotikum, gyógyulás, kérészéletű öröm, mandulagyuszi, antibiotikum...
Az első műtétem a Szt. Imrében volt, kb 2 hónappal azután, hogy eldöntöttük, hogy menniük kell a kis gonoszoknak. Abban a 2 hónapban én napról napra jobban féltem, úgyhogy helyi érzéstelenítést kértem, mert rettegtem attól, hogy megfulladok a vértől álmomban, és hasonlók. Maga a műtét nem volt annyira megrázó, az injekciók nagyon fájtak, mert szorított, de utána már nem éreztem semmit. 10 perc alatt megvolt az egész. Utána az ivás az elején nagyon fájdalmas volt, sugárzott rendesen a fülembe, de aztán jobb lett. A mélypont az 5-7 nap között volt, ekkor még be is lázasodtam. A fájdalom ezekben a napokban volt a legelviselhetetlenebb, alig vártam a következő adag Cataflamot, sőt sok önkényes következő adag is volt
De valahogy túllettem rajta, és onnantól kezdve 2-2.5 évig minden csodaszép volt... Lehetett hidegben futni, esőben elázni, télen a kinti medencében fürödni a Szécshenyi-ben... Szóval semmi bajom nem volt.
Aztán kb 2 éve jött az első torokgyulladás, majd pár hónap múlva a második... Majd a bal oldalon már látszott is, hogy valami odanőtt a mandula helyére... Egyre sűrűsödtek a gyulladások, már tüszős is lett az a kis valami, sőt a másikoldalon is nőni kezdett... Közben elköltöztem, új fül-orr-gégész, aki nem hitt nekem... Volt egy időszak, amikor refluxra gyanakodtak, szedtem is reflux gyógyszert, majd kiderült, hogy semmit nem használ... Egy éve vettem észre, hogy semmilyen egyéb tünet nélkül gyakran hőemelkedésem van (37.4-37.6 körül), és napokig nem megy le. Aztán kb 2 hónapja már semmiylen életem nem volt. Egy torokgyulladás után nem akart lemenni a hőemelkedésem, éjszakánként izzadtam, félnapos alvás után is gyenge, elesett voltam. Plusz a nyakamon bedagadt kb 10-15 nyirokcsomó, elszórva és láncszerűen is. Na ekkor teljes rémület, hogy mi van velem... Jöttek a kivizsgálások, vérkép OK, tüdő RTG OK, nyaki ultrahang OK... És mégis ott van az a rakás nyirokcsomó... Aztán újabb torokgyuszi. Egyik doki elküldött a Péterfy-be a fül-orr-gégészetre. Elmentem, előadtam, rámnéztek, mondták, hogy mivel vannak laborleleteim, akkor holnap fáradjak is be, és ki is veszik. Ez volt 7 napja.
A műtét lényegében ugyanolyan volt, az injekció kevésbé fájt, a mandula kivágás viszont kb dupla anniy ideig tartott. Mivel egyszer már átestem rajta, tudtam, mi vár rám. Azt hittem, kissebb sebbel könnyebb lesz, de nem. Ma vagyok a műtét utáni 6. napon, válik le a sebet borító lepedék, eléggé fáj. Most Xilox-ot kaptam Cataflam helyett. Ez is ilyen oldódó, csak finomabb
"Rutinosként", amik a gyógyulásban segítenek:
Inni-inni-inni, amilyen gyakran csak lehet. Fagyi - hűt, csökkenti a fájdalmat, és utána még esélyed is van vmi normális kaja megevésére. Nyak köré tekert hideg kendő akár jéggel is az 5-7 napon, ha nem bírnál éjjel elaludni a fájdalomtól. Septofort tabletta - segít, hogy ne legyen 7-8 afta a szádban, csak 2-3. (A végén azok már jobban fájnak, mint maga a heg!) Ugyanerre jók a propolisz cseppek is. Fogmosás a szájhigénia megőrzése érdekében. (A lepedékes nyelv büdös, rossz ízű, és tuti nem segít a gyógyulásban.) Langyos tejes/3:1-ben instant kávé - nem tudom miért, de csodákra képesApróbb, nem megterhelő mozgások (séta, mosogatás) segjtenek a fájdalom csökkentésében. Remélem van, akinek tudtam segíteni.
Amit a 6. nap után elmondhatok, hogy végre nincs hőemelkedésem, sőt, attól a perctől kezdve, hogy megszabadjtottak a manduláktól, nem is volt egyáltalán. Most jön a reménykedés majd, hogy eltűnnek a nyirokcsomók is, és nem kell a hematológiára is mennem.
-
válasz
paradicsom79 #1867 üzenetére
Köszi szépen! Remélem a legjobbakat. Azon kívül, hogy zavaró, más panaszom egyelőre nincs.
Kitartást a lábadozáshoz!
-
paradicsom79
csendes tag
válasz
csabyka666 #1866 üzenetére
Ha más problémát nem okoz, akkor lehetséges, hogy csak természetes váladék ürül és nem kell kivenni a mandidat.
Sikeres vizsgákat! -
válasz
paradicsom79 #1865 üzenetére
Üdv!
Köszi, hogy írtál. A detrituszon kívül semmi bajom sincs, ezért reménykedem benne, hogy nincs góc a mandulámban. A kinyomott detritusz nálam kemény, sokkal inkább olyan, mint egy összerágott rágó, mintsem valamiféle genny.
A közeljövőben el fogok menni szakemberhez, de most vizsgaidőszak lesz, szal´ halogatom kicsit. -
paradicsom79
csendes tag
Sziasztok!
Megint én
Csabyka, ha elfogadsz egy jó tanácsot, szerintem menj el a gégészetre és kérj ASO vizsgálatot, ez annyit jelent, hogy vesznek a manduládról váladékmintát és utána kielemzik. Ha kitenyésztődik a streptococcus baktérium, akkor a mandulád gócos és a detritusz, amit kinyomsz nem más, mint genny. Nekem is ez volt 3 hónapon keresztül, mindig kinyomogattam én is (tudom, undi) , utána kb. egy hétig nem volt semmi, de aztán megint megjelent a fehér pont a mandimon. Az orvos szerint a kellemetlen lehelet is a gyulladásra utal. Ha esetleg van még más tüneted is emellett pl. ízületi fájdalom, hajhullás, az is gócos mandira utal.
Szóval menj el gégészetre és kérd ezt a vizsgálatot mindenképp!Kitartás mindenkinek!
-
paradicsom79
csendes tag
Sziasztok!
32 éves lány vagyok,október 21-én volt a torokmandula műtétem a János kórházban. Szeretnék mindenkibe lelket önteni, aki még vár a műtétre, ezért írom le a történetemet. Lehet, hogy nagyon nagy szerencsém volt, de nekem csak pozitív emlékeim vannak a dologról. Nekem is úgy kezdődött a kálváriám egyébként, hogy folyton fehér pontok voltak a mandulámon és ezek nyomásra kijöttek. Véletlenül vettem észre a tükörben, semmi tünetem nem volt. Elmentem a háziorvoshoz, adott maripent, de mivel nem használt, utána tavanic antibiotikumot. De semmit nem javult a dolog. Hozzá kell tennem, hogy augusztus eleje óta elég rossz volt a leheletem is, először a fogamra gyanakodtam, de a panoráma röntgen nem mutatott gócot. A hajam is vészesen hullott, totál megijedtem, mert majdnem a fele kihullott két hónap alatt... Így aztán elmentem gégészetre a János kórházba és ott vettek torokváladékot, amiből kitenyésztődött a streptococcus baktérium. Az orvos ekkor már biztos volt benne, hogy gócos a mandulám és sürgős műtétet javasolt, mivel a folyamatosan gyulladt mandula a véráramba bocsátja a baktériumokat, ami megbetegíthet más szervet is (pl. szívburok gyulladást okozhat, ami nagyon veszélyes). Vérvétel következett, EKG és utána már ki is választhattam a műtét időpontját. Választhattam, hogy helyi érzéstelenítést vagy altatást szeretnék, én helyi érzéstelenítést kértem. ( féltem, hogy esetleg megfulladok az altatás közben a saját véremben...) Az orvos nagyon-nagyon rendes volt, mindenkinek ajánlom Dr. Schmidt Zsuzsannát, ő gyerekekkel is foglalkozik. Szóval a vérvétel, EKG vizsgálat után kb. két hétre műtöttek. Reggel fél 8-ra kellett mennem, kb. negyed 9 körül kaptam a popómba egy szurit, ami úgy elkábított, mintha megittam volna 3-4 tequilát
) Mondtam is, hogy nagyon jó a cucc
) Utána öblögetnem kellett egy fertőtlenítő folyadékkal és aztán jött a zöld bácsi, beültetett a tolószékbe és befújta a torkomba a lidokaint, amit le is kellett nyelnem. És innentől kezdve nem emlékszem semmire. A következő kép az, hogy tolnak vissza a kórterembe és én nagyon vigyorgok. Utólag kérdeztem a főorvosnőt, mondta, hogy nagyon jól viseltem a műtétet, semmi probléma nem volt. Ezek után kb. 1 óra elteltével kaptam teát, le kellett nyelni, ez kellemetlen volt, de csak az első 1-2 korty. Utána rengeteget ittam, még éjszaka is, alvás helyett 5-10 percenként mindig ittam 1-2 kortyot. Ha hiszitek, ha nem, csak a műtét után kértem fájdalomcsillapítót és utána a lábadozás ideje alatt max. 3-szor vettem be összesen!!! Lehet, hogy csodabogár vagyok, de szerintem az a titka a dolognak, hogy sokat kell inni, nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a torok. Akkor nem lesz semmi baj és nem is fog fájni. Pénteken műtöttek és vasárnap mehettem haza, utána két hét betegállomány. Nagy szerencsém volt, mert nem vérzett be a seb leválásakor sem a torkom, ez lehet, hogy attól is függ, hogy az orvos milyen munkát végez, de attól is, hogy mennyit iszunk és mit eszünk. Kenyérbelet ettem folyamatosan és szép fokozatosan lekopott a fehér trutyi a mandulám helyéről. Egyetlen probléma az volt, hogy belázasodtam, ezért visszamentem és az orvos írt fel antibiotikumot, amitől elmúlt a lázam és sokkal jobb lett a közérzetem is. Összefoglalva a dolgot, szerintem nem kell félni a műtéttől és az utána következő fájdalom sem kibírhatatlan, csak folyamatosan inni kell!!! De írnak fel fájdalomcsillapítót, általában cataflamot, nekem demalgont adtak. A tüsszentés és az ásítás sem érezhető már két hét elteltével. Remélem kicsit sikerült megnyugtatni a levelemmel mindenkit, aki még a mandiműtét előtt áll.
-
csajszi28
csendes tag
válasz
cicaari #1862 üzenetére
Ez kórház függő, de a korhazak tobbsegenel ugy megy, h bemesz reggel7re, aznap megmutenek, es masnap reggel 8kor mar mehetsz is haza, ha nincs ejszaka verzesed. De amikor idopontot egyeztetsz, ezt elszoktak mondani, ha pedig nem, kerdezz ra nyugodtan. De manapsag mar haza kuldenek, m igy jonnek ki jol az OEP finanszirozasban...
-
cicaari
csendes tag
Köszi a választ!
Holnap megyek dolgozni. Megbeszélem a dolgokat...
S akkor elindítom a vizsgálati folyamatot. Minél előbb kerüljek be, legyek túl rajta.
Remélem nem kell sokat várni időpontra.Most még az jutott eszembe, hogy azt lehet előre tudni, hogy kb. hány napot van benn az ember a kórházban? Hogyan csomagoljak? Vagy annyira nem számít?
-
Üdv!
Elsősorban azoktól kérdeznék, akiknek megvan még a mandulájuk, de mindenkitől szívesen várok válaszokat.
Pár kommenttel ezelőtt írtam a detritusszal kapcsolatos bajaimról. Jelenleg épp' dentrituszmentes stádiumban van a mandulám. Kb egy hete kinyomtam egy kisebb babszemnyi darabot, és most egyelőre "tiszta" vagyok - bár nem tudom, meddig lesz így.Kérdésem az lenne, hogy egy egészséges mandulának is van jellegzetes detrituszos szaga?
(Gondolom tudjátok, miről beszélek.) Hogy miért is kérdezem? Meg kellett tanulnom öklendezés nélkül fogdosni/nyomkodni a manduláimat - detrituszkeresés céljából - és ilyenkor az ujjam, amivel a torkomban turkálok, hasonló szagú, mint a detritusz, amit időnként kinyomok.
Érdekesség viszont, hogy most, amikor tiszta a mandulám, akkor fogmosás után jóval később is a fogkrém ízét és illatát érzem, ellenben azzal, amikor voltak nagyobb darabok a torkomban - akkor hiába csináltam bármit is, a kellemetlen szag nem szűnt meg.Nektek mi a tapasztalatotok/véleményetek?
Köszi!
-
csajszi28
csendes tag
válasz
cicaari #1858 üzenetére
Szia! Nekem negyed évre előre kellett egyeztetnem, szintén munkahely miatt, mert nehogy a pénzügyi tervezést kihagyjam
de barátnőm bement hétfőn ambulanciára, azon a hlten összes vizsgálatot megcsináltatta, és köv héten hétfőn már műtötték is...megy ez gyorsan :-) csak ilyenkor "szezonja" van a mandula mutetnek, lehet nagyobb a varolista...de szerintem ezt megértik majd a munkahelyeden , ennyi emberség mindenkiben kell,h legyen
-
törölt tag
Gyerekkoromban vették ki a mandulám, szuri kurvanagy tűvel, amire csillagokat hányt a szemem, aztán hirtelen elzsibbadt még a fülem hegye is..
Majd valami olló szerű izével benyúl a doki.. egy nagy reccs ami kb. az agyam közepéig hatolt és már köptem is a vért a szemetesbe magam mellé félrehajolva.
Aztán jött a másik olló szerű izé, annak a vége mintha hajlott volna kicsit, újabb reccs-ek, ez szarabb volt, megint köptem, úsztam a vérben.
Másnap fagyi, este töltöttkáposzta nagyitól.
Sztem 6 éves voltam, vagy valahogy így.
-
cicaari
csendes tag
Sziasztok!
Én most kezdtem egy új munkahelyen három hete.
Pénteken kaptam a remek hírt miszerint ki kell venni a garatmanduláimat.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő mire a kivizsgálások megkezdésétől a műtétig ér az ember?
Mert szeretnék hamar túllenni rajta.
De viszont ott motoszkál az is, hogy jól kezdem a melót, két hét táppénzzel.
Szóval, elég gázos.
A műtéttől talán már nem félek annyira, sokat olvstam utána.
Köszi előre is a válaszokat! -
csajszi28
csendes tag
Sziasztok!
Nekem is ezen a hétfőn vették ki a mandulámat....segítsetek kérlek, hogy milyen érzés, amikor leválik a seb/ lepedek? azt én érezni fogom vhogy?(persze,ha nem jár utóvérzéssel
) Már nagyon szenvedek, brutális fájdalom
a műtéttől féltem, de 6x végig csinálnám azt a macerát, mint még egyszer ezt a kínzó fájdalmat
-
Atapi
senior tag
válasz
mokus84 #1850 üzenetére
szerintem a háziorvosod lesz (legalábbis kellene, hogy legyen) annyira tájékozott, hogy maga döntsön a kérdésben.
műtét után kb két hét a lábadozási idő, ami alatt szigorú pihenés van előírva az esetleges bevérzés elkerülésére, szóval gondolom a betegszabadság is legalább ennyi ideig kellene, hogy tartson. komplikációktól függően esetleg tovább. a műtő orvos biztosan visszarendelt kontrollra, legalább addig írasd ki magad, ameddig hozzá visszamész. neki kellene a kontroll során megvizsgálnia és értékelnie az állapotodat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest