Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• drTimárTibor

újonc

Kedves Mindenki!
    Elnézést, hogy beleszólok, én fül-orr-gégész vagyok, és megemlítenék itt egy-két szempontot a mandulaműtét indokoltságával vagy szükségtelenségével kapcsolatban.
    Ugyanis tudni kell, hogy az utóbbi 10 évben megduplázódott a műtétek száma Magyarországon, és ennek nyilván nem lehet orvosi oka, hiszen az orvostudomány a világban arra halad, hogy minél kevesebbszer kelljen operálni. Sajnos ez nálunk nem így van. Ennek a szervezési, anyagi, munkahelymegmentési, kórház-nem-bezárási vetületét itt most hanyagolnám. (Tudniillik, ha gyógyszerrel meggyógyítunk valakit, mindenki rosszul jár, kivéve a beteg.)
    Itt inkább arról néhány szót, hogy a műtétnek a tankönyvek szerint pontos indikációja van, de ezt nálunk gyakran nem tartják be.
    A leggyakoribb hiba, amit itt is feltételezek néhány hozzászóló esetében, hogy a Streptococcus kimutatása vagy feltételezése után adott antibiotikumot nem jó napi adagban, még gyakrabban nem elég hosszú ideig adják. (Kötelező 10 napig adni, de ez a szigorú szabály, mely minden tankönyvben benne van, az utóbbi években egyre kevésbé érvényesül.) Emiatt az ötnapos-egyhetes kezelés után néhány nappal, a megmaradt néhány baktérium újra szaporodni kezd, és a páciens újra beteg lesz. Erre megint kap egy kis antibiotikumot, majd közlik vele, hogy sajnos gyógyszerrel nem lehet megoldani a problémát, műteni kell. :W
    Egy másik hiba, hogy ránézésre próbálja az orvos megmondani, hogy a torok-, mandulagyulladás antibiotikumot igényel-e, pedig ez sajnos nem lehetséges. Vagy torokleoltást kellene csinálni, melynek az a hátránya, hogy napokig, esetleg tovább tart, mire megkapjuk az eredményt, vagy egy úgynevezett Streptococcus tesztet, melyet viszont az orvosok nem használnak, nagyrészt nem is ismernek. Ez a teszt 5 perc alatt kimutatja ezt a Sztreptokokkusz vagy Streptococcus nevű baktériumot, amely azokat a mandulagyulladásokat okozza, melyeknek valóban lehetnek az ismert szövődményei (pl. izületi, szív-, idegrendszeri, vesegyulladások.) Ha minden piros torokra antibiotikumot adunk, akkor egyrészt fölöslegesen túlkezeljük a beteget, másrészt néhány alkalom után műtétet is ajánlunk, pedig a betegségnek semmi köze azokhoz a problémákhoz, amelyek miatt indokolt lehet a mandula eltávolítása.

Nem szeretnék itt regényt írni, de szívesen válaszolok, ha valakinek konkrét kérdése merülne fel.
    Itt is szó van ezekről a dolgokról: www.fül-orr-gégészet.hu

Üdv.

• Cyberdinka

csendes tag

Sziasztok! Reggel megyek 7-re, ma már elvileg felvettek az osztályra, de estére hazaengedtek. Láttam is frissen műtött lányokat, hát mit ne mondjak, eléggé be vagyok tojva. Szegények nagyon szenvedtek... és az a sápadtság és a tekintet... :((( És erre rátesz még egy lapáttal az is, hogy egyedül nekem nincs még meg a műtő orvosom. Csak nehogy az utálatos P.Z. legyen!! :O Mellesleg a körülmények ókoriak: 7-en vagyunk egy kórteremben, nincs se nővérhívó, se konnektor, se lámpa az ágy fölött v. mellett. A folyosón 1 "fürdőszoba és wc - Az ajtót kérjük bezárni!", amiben van egyetlenegy zuhanyfüggönyös zuhanytálca és 2 db wc (egyik ajtón "férfi wc", másikon "női wc" felirattal) közvetlenül egymás mellett. Azt hiszem, 3 napig inkább büdös maradok... Az, hogy az egész osztályon egyetlen tévé van, amin egész nap mesék mennek, és hogy az a kisgyerekes kórteremben van, már részletkérdés, a Barátok közt megvár a neten...
    Ildika, remélem, jól vagy! Mesélj, hogy ment? Mikor műtöttek?
    Amint hazazavarnak, jelentkezem! Jobbulást mindenkinek!

• Ildika

tag

válasz Cyberdinka #1017 üzenetére

Egy kalappal neked a műtéthez!
    Én is túl vagyok rajta, nekem is gyulladt volt mikor kiszedték. Nem tudta volna megvárni hogy ne legyen, mert egyfolytában az volt... Nekem a műtét után hetekig a fülem fájt iszonyúan...

• Cyberdinka

csendes tag

Sziasztok!
    Nagyon-nagyon köszönöm a válaszokat (Gigi, Adamnia, Eszty), el sem hiszitek, hogy milyen sokat segítettetek! Tényleg borzasztó hálás vagyok nektek.
    Engem nem fognak altatni, feltéve, hogy most nem halasztják majd el a műtétemet, mert sajnos nekem mostanság kell megjönnie, és úgy hallottam, hogy olyankor is elhalaszthatják, orvostól függ. De ha most eltolják, lehet, hogy már csak altatásban fogom bevállalni legközelebb...
    Egyébként az ambulancián úgy vették le a véremet pénteken, hogy bekeményedett utána nagyon, és még most is zöldes egy 5×8-as területen a karom. Ott egyébként, aki beírt az előjegyzéses naptárba, még azt sem tudta megmondani, hogy a hétfői bejelentkezéskor vigyem-e a cuccomat, vagy még hazamehetek egy időre. :-( Pedig hát nem volt fiatal a nő, biztos nem most lát ilyet először... Igazából nekem az jött le, hogy nem is érdekli az egész ennyire... Én már feltelefonáltam volna osztályra a helyében, ha tőlem ilyet kérdeznek, és utánajárok a dolognak. Na mindegy...
    Mindenesetre a párom visz hétfő reggel kocsival, megvárja a bejelentkezést, és ha napközben kellene visszamennem, akkor maradok, mert nem tudok később visszamenni. Viszont ha csak kedden reggel kell befeküdni, akkor visszahoz haza.
    Amúgy tudom, hogy túlaggódom a dolgot, de egyszerűen nem tudok mást tenni. Ittam már egyszer nyugtató teát is lefekvés előtt (a papírján olvasható útmutató szerint), de akkor még nagyobb baromságokat álmodtam éjszaka, úgyhogy azóta próbálok anélkül aludni. Az első felébredésig sikerül csak, pedig én nagyon jó alvó vagyok alapból; máskor akár nappal is képes vagyok bármikor, bárhol elaludni, és nemegyszer aludtam már 15-20 órát egyszerre. Most meg örülök, ha 5-6 óra összejön, és utána sehogysem bírok visszamerülni... :-(
    Adamnia, te melyik kórházba mész? Jó lenne, ha debreceni lennél és Klinika...
    Remélem, hogy Indulamandulhoz hasonlóan engem is ki fognak ütni a bogyók, és napközben is lesz lehetőségem kicsit elszundítani. Viszont a párom itthon lesz velem 1-2 napig, és már megbeszéltük, hogy nyaggat majd az ivással rendszeresen, nehogy kiszáradjon a sebem.
    A Tescoban vettünk tegnap dobozos jégkrémet (Regal Delights, forgalmazza tesco :-), vanília-csoki, 1 liter=279 Ft), meg viszek egy zsugor ásványvizet, biztos, ami biztos, inkább maradjon ki, minthogy ne legyen elég.
    /Egy kis kitérő: Gigi, a húgomat egyszer nőgyógyászatilag kellett műteni, sürgősen, és altatás előtt zokogott a fájdalomtól és iszonyatosan szenvedett. Amikor felébresztették a műtét után, akkor elkezdett kiabálni, hogy nagyon fáj-nagyon fáj! és zokogott. Aztán adtak neki egy nyugtatót, és beszélni kellett hozzá, hogy ne félj, már túl vagy rajta, és nem fáj, csak emlék... és akkor megnyugodott, és rájött, hogy tényleg nem fáj már... Szerintem ott totál kikapcsol az agy... Amikor engem altattak (szintén nőgyógy.), én nem is féltem már, beletörődtem, búcsúlevelet írtam előző napokban, meg végrendeletet, mert nem hittem, hogy felébredek valaha :-). Simán ment minden: szemüveg nélkül betoltak a műtő előtti folyosóra, tök meztelen, egy lepedővel letakarva, ott kb. félóráig vacogtam, és gáz volt, mert semmit nem láttam ugye... aztán adtak egy kis gázt a pof@'mba, kérdezték, hogy érzem magam. Mondtam, hogy olyan, mint két feles után :-) aztán megint csak a maszkra emlékszem, ahogy közeledett. Aztán arra keltem, hogy nem tudom mozgatni a lábam, annyira kimerevedett. Tesóm ott volt, már adta is rám a szemüvegem, és nevetve kérdezte, hogy szerintem jó pasi-e a beteghordó? Én meg csak bámultam rá, erre mesélte, hogy amikor visszavitt a srác a kórterembe, akkor mondta, hogy öleljem át a nyakát, s én erre azt feleltem mámorosan: Örömmel... :C Hazaengedésemig imádkoztam, hogy nehogy találkozzak vele ismét... :-) Na szóval ennyit az altatásról./
    Amúgy ma reggelre kicsit fájt megint a torkom. Adamnia, amikor nekem mondta az első doki az OTI-ban, hogy ki kell venni a mandulámat, akkor írta fel az antibiotikumot, és közölte, hogy 2 nap múlva meg is műtene. Szóval szerintem ez is orvosfüggő, mint ahogy az is, hogy állítólag gyulladtan nem műtenek, de itt írták többen is, hogy gyulladtan szedték ki. Szerintem úgy tovább tarthat...
    Amiben nagyon bízom, az az, hogy túlleszek rajta félórán belül, és nem túlóráznak rajtam...
    Más nem adott pénzt a dokinak? Vagy csak nem mondjátok? Én max. ötezret tudnék adni, az nagyon ciki? Gáz, de nincs több... :(((
    Mellesleg nem értem, hogy ha valaki mindent jól csinál, akkor miért vérzik be éjjel a seb? Mint pl. itt írta egy 40 fölötti valaki (bocs,de nem találom a hozzászólások közt hirtelen a nevét.), hogy kétszer is éjjel vérzett be neki...
    Egyébként érdekes, hogy nappal egész normálisan fogom fel a műtét körüli dolgokat, de ahogy kezd sötétedni, és közeledik az alvásidő, úgy pánikolok befelé...
    Na, hát holnap majd kiderül minden; ha nem marad el a műtétem és ha rendben mennek a dolgok, akkor szerintem csütörtökön v. pénteken jelentkezni fogok itt.
    Jobbulást mindenkinek, és nagyon köszönöm mégegyszer a válaszokat!!
    Nittó, jól vagy?? Írj, ha tudsz, mi újság veled!

• Eszty22

csendes tag

válasz Cyberdinka #1010 üzenetére

Szia Cyberdinka!

Megértelek, h ennyire aggódsz a műtét miatt, de próbálj meg nem rágörcsölni annyira mert annál rosszabb....hidd el, én is nagyon féltem, műtét hajnalán, illetve reggelén hihetetlenül bepánikoltam, kb 3 órát aludtam, már hajnali 3 után felébredtem....szóval én is nagyon ideges vtam, de rájöttem, h igazából felesleges, mert csak ront a helyzeten...és a műtét maga tényleg nem fájt, hidd el, a lidocain annyira elérzéstelenít, hogy semmit sem fogsz érezni:)
    Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre, hátha ezzel is kevesebbet aggódsz majd kicsit:)
    Én is szemüveges vagyok, de le kellett venni a szemüveget...tudom, rossz, de muszáj...próbálj meg megbarátkozni ezzel a gondolattal, mert sajnos muszáj levenni...viszont a műtőbe szerintem mindenképpen el fognak kísérni, hiszen előtte kapsz majd ilyen izomlazító bódító szurit, és attól szédülsz majd kicsit, meg ha mondod, hogy szemüveg nélkül nem látsz, tuti elkísérnek, ezen ne aggódj!
    A műtét alatt kórházi hálóinget adtak, és alatta persze bugyi lehet:) Meg talán tanácsos felvenni zoknit, azzal is kevésbé fázol majd:) Hallottam már olyanról, h vki reszketett műtét közben, és gondolom nem túl szerencsés, de neki is kivették a manduláját, és túlélte...de az injekció után hidd el, el fogsz lazulni, úgyh sztem nem feltétlen fogsz reszketni:) Műtét közben sem nyelni, sem köhögni meg ilyesmi nem szabad, de abban a bódító szuriban nyálelválasztást csökkentő anyagot is adnak, és nekem pl annyira kiszáradt a szám, h nem is kellett nyelnem, még beszélni is alig tudtam...úgyh emiatt ne aggódj! Viszont műtét után sem lenne szabad elvileg nyelni, de ugyebár a nyelés reflex, és nekem hiába mondták, h ne nyeljek, csak csorgassam a vért a számból, többször is nyelnem kellett...és itt vagyok:) Arra viszont nem emlékszem, hogy a vért elszívták volna valamivel....
    Én közvetlenül a műtét után, még bent a műtőben mutattam a kezemmel, h írni akarok, és adtak papírt meg tollat, és leírtam a "panaszaim" h pl. nyelnem kell vagy ilyesmi...szóval sztem vigyél be magaddal papírcetlit meg tollat, ha engedik...elvileg nemnagyon szabadna beszélni a műtét után kb 1 óráig, meg nem is nagyon tudsz, mert lezsibbad ott minden, és nem érzed úgy a dolgokat...én ahogy megműtött az orvos, azt írtam le legelőször, a cetlire, h beszélhetek-e...és mondták, h próbáljak meg ha tudok, de nagyon furcsa hang jött ki a torkomon...persze nagyon megijedtem, h mi lett a hangommal, de mondták, h nyugodjak meg, csak az érzéstelenítő miatt ilyen...Ja, és nyelni azért sem szabad, mert úgy elzsibbaszt a lidocain, h nem érzed majd, h hova nyelsz, és könnyen félrenyelhetsz...
    Engem műtét után tolószékben vittek vissza az ágyamra, és mondták, h próbáljak meg aludni..persze én nem tudtam...kb egy órát feküdnöm kellett (oldalt), és csorgatnom a számból a vért egy kis tálcára amit odatettek elém...és sem nyelni, sem köhögni, sem beszélni nem lett volna szabad...nekem azonban mindent kellett:) meghát pánikoltam is, mert sajnos a lidocainbtól csak nehezen kaptam levegőt....annyi történt, h nehezen állt el ezek miatt a vérzés, és kaptam vérzéscsillapítót szuriban...aztán kis idő múlva jobb lett:) Azt hiszem azt mondták, h az orromon szedjem a levegőt, amíg csorog a számból a vér, és úgy már jó is volt, kaptam levegőt:) Utána viszont ahogy ment ki a fájdalomcsillapító hatása, én már telefonáltam, h jól vagyok:) persze csak halkan, nehezebben, de tudtam már beszélni aznap:)
    Wc-re úgy emlékszem egy darabig nem volt szabad kimenni,de pár órával később már igen...de ezt majd elmondják....Mindent elmondanak majd ne aggódj:) Mi aznap leveleztünk (sőt beszélgettünk is) a szobatársammal:) A lényeg, h tényleg legyen nálad papír és toll! És ha bármi kérdésed vagy gondod van, akkor írásban meg tudod kérdezni a nővérektől!
    Éjszakánként úgy emlékszem nem ébresztettek fel, a fájdalomcsillapítóktól úgyis alszol majd, de amikor felébredsz, feltétlenül igyál legalább pár kortyot!
    Nos, a látogatási tilalolm miatt gondolj át mindent, mire lesz szükséged, szénsavmentes! ásványvízből sztem 3 üveggel elég, ha beviszel, mert kancsószámra adják ott a teát! Meg tejeskávét is:) Úgyh ne aggódj:)
    Jégkrémből nem tudom, milyen a jó, de szerintem inkább a dobozos, a lényeg, h ne borítsa kívülről csoki, illetve ne legyenek benne csoki, vagy másmilyen darabkák, illetve ne gyümölcsös legyen, hanem sima pl vaníliás! A vaníliásról biztosan tudom, hogy jó! Én azt vittem!
    No, remélem segítettem:) De szerintem felvételen mindent elmondanak majd!
    Ha van még kérdésed itt is kérdezz nyugodtan, ha tudok, válaszolok szívesen!
    De tényleg próbálj meg megnyugodni, nem olyan nagydolog ez:) Bár aki túl van rajta, az már könnyen beszél...de teljesen együttérzek Veled, én is így féltem a műtét előtt....és azért írom ezeket, h felesleges ennyit idegeskedni rajta...nem lesz semmi gond, túl leszel rajta, és onnantól minden rendben lesz! :)) Csak pozitívan:)
    És kitartás!
    Üdv!

• adamnia

csendes tag

válasz Cyberdinka #1012 üzenetére

Szia Cyberdinka!
    Nekem is hétfőn kell menni az osztályra jelentkezni, én is iszonyatosan félek, de lehet nekem elmarad a műtét, mert most is náthás vagyok, múlt héten meg tüszős mandullagyulladásom volt még most is eszem az antobiotikumot, lehet el fogják halasztani a műtétet.Olyan jó lenne már túllenni az egészen.

Valaki tudja milyen esetekben halasztják el a műtétet?

• gigike94

csendes tag

Cyberdinka!

Ha altatni fognak:
    Vissza fognak vinni az ágyba, szépen betakargatnak és aludhatsz tovább. :) Ha baj van, akkor ott az ágy mellett a nővérhívó, csak meg kell nyomni. Éjszaka nem szoktak felébreszteni, legalábbis engem nem ébresztettek fel, de ha jófej a nővér, akkor megkérheted rá, bár nekem nemvolt semmi bajom, ha nem ittam éjszaka. Nálam nem volt látogatási tilalom, de ha nálad lesz, akkor 4-5 liter szénsavmentes ásványvizet vigyél, de főznek teát is, ahol én voltam nagyon finom volt. :) A dobozos fagyit mondta a doki, szerintem mindegy hogy milyen ízű, de én azért még a gyümölcsöseket nem kockáztatom meg. Én milkásat fogok enni. :DD ( elvileg az első 2 nap nem lehet fagyit enni, de ma már ajánlotta ) Ja és erről jut eszembe, hogy nekem műtét után jegelték is a torkomat, és tök jó érzés volt. :DDD ( nekem amúgy nem lézeres műtét volt )

• gigike94

csendes tag

Na,engem ma engedtek haza. A Szent László-ban műtöttek. Dr. Kapitány András volt a dokim, ő nagyon jófej, és jó orvos is, mindenkinek ajánlom. :K Mi adtunk neki pénzt a műtét előtt és után is, de nem akarta elfogadni. Szerintem mindenképp adjatok a dokinak egy kis pénzt előtte is, bár a tehetségén nem fog javítani, de jobban oda fog figyelni rád, szerintem.

7-re hívtak be, át kellett öltözni a kórházi pizsamába és várni. Délben már infúzióra kötöttek, mert ugye aznap még nem ittam és nem ettem semmit. Én voltam az 5. akit aznap műtöttek, de a többieket más csinálta. Kb 1 óráig voltak bent a többiek, aztán jöttem én. Kaptam bódító tablettát, meg egy kis vizet, hogy nyeljem le (kicsi volt, még én is letudtam nyelni bármiféle gond nélkül). Úgy 10 perc múlva hatni kezdett és akkor röhögcséltem összevissza. :D Utána mondták, hogy minden ékszert meg ilyesmit vegyek le, (fülbevaló, piercing, gyűrű...stb) aztán betoltak az ágy mellé egy másik ágyat és arra át tettek és már toltak is be. A műtőben aztán levették rólam a felsőmet, és az ujjamra valami véroxigén mérőt tettek (emiatt le kellett szedetnem a műkörmömet a mutatóujjamról). Terítettek rám egy zöld valamit, a hajamat összefogták, és már jött is az altatógáz, mondták, hogy gondoljak valami szépre, nagyon kedvesek voltak. Nem tudom, hogy meddig tartott, de 3 óra körül ébredtem fel, mégpedig arra, hogy zokogok. Mint kiderült, miután el altattak elkezdtem dumálni a műtősöknek a kutyámról :DD és miután vége lett elkezdtem sírni, hogy mi történhetett a kutyával. :Y Ezt ők nagyon viccesnek tartották. :)) Miután megnyugodtam, észrevettem, hogy valami nem stimmel ott, de nem fájt annyira, csak egy kicsit. Második nap már beszélni is tudtam, de sajnos túl sokat, ezért ma reggel eléggé fájt. :( A fájdalmakat viszont simán meglehet oldani egy fájdalomcsillapítóval, nekem egyből elmúlt tőle (Cataflam-t kaptam tablettában, meg néha vízben oldhatót is).

A lényeg az, hogy egyáltalán nem volt nagy dolog, nem kell túlizgulni. Én egy csomót sírtam előtte az idegeskedéstől, de utána rájöttem, hogy egyáltalán nem volt rá okom. Egyébként lehet mászkálni, csak nem szabad megerőltető dolgokat csinálni (pl.: emelgetni, hajolni...stb), mert akkor felszakadhat a seb. A nővérke azt mondta, hogy naponta minimum 2-3 liter vizet igyak meg és nem lesz semmi baj, gyümölcsöt (gyümölcslét) ne nagyon egyek, mert az kimarja a sebet, meg olyan ételt se ami darabos, könnyen beleragad a sebbe, mert akkor begyullad. Amit ajánlottak az a kalács, vajas kenyér, puding, de az első nap még nem nagyon tanácsos enni. Nem volt hideg a műtőben, ezért nem hinném, hogy reszketni fogsz, de ha az nem zavarta őket, hogy én dumálok, akkor egy kis reszketés csak nem lehet gond. :)) Amit még fontosnak tartok az az, hogy mikor esztek, akkor igyatok is közben, hogy nehogy beleragadjon a sebbe a kaja, menjetek wc-re mielőtt beveszitek a bódítót, és valami szépre gondoljatok, mielőtt elaltatnak titeket, nehogy úgy járjatok mint én, hogy dumálni kezdetek valami durvábbról mint a kutyátok. :DD Legfőképp mindenkinek nagyon ajánlom a Kapitány dokit, mert akiket előttem csináltak azok mind köpték a vért, meg minden, de nekem az ég világon semmi bajom nem volt, nagyon jó orvos, tényleg. :)) Ha esetleg valamit kihagytam, akkor kérdezzetek nyugodtan, mindenre válaszolok amire tudok. ;) Amúgy 16 éves lány vagyok. :U

• Cyberdinka

csendes tag

Ma voltam vérvételen, hétfőn 3/4 8-ra megyek jelentkezni osztályra. Rohadtul félek...

• Absinth

csendes tag

Sziasztok! Megírnátok, hogy hol és ki vette ki a mandulátokat, mármint aki teljesen elégedett az orvossal, ha lehet budapesti legyen, és ne kelljen fizetni neki, mert most pénzem az nincs. Nagyon parázok, asszem az altatást választom majd. Köszönöm előre is a segítségeteket!

• Cyberdinka

csendes tag

Na, nekem most már minden gondolatom a mandulaműtét körül forog éjjel-nappal. Úgy látom, város- és kórházfüggő, hogy altatnak vagy sem. Jól megszívtam ezek szerint, hogy én a debreceni klinikát választottam (legalábbis ilyen szempontból).
    Egyébként nekem vannak még megválaszolatlan kérdéseim: ti fizettetek a dokinak a műtét után?
    Nekem nagyon erős dioptriás szemüvegem van. Egyszer már műtöttek altatásban, és akkor a szobában kellett hagyni a szemcsit, és fekvőágyon toltak át a műtőbe. Mandulaműtétnél saját lábán megy az ember a műtőig? Mert akkor én az első falat megcsókolom... És mivel az orromig sem látok a dioptriák nélkül, a velem szemben ülő orvosból sem fogok látni semmit. Ez persze lehet jó is, ha valaki nem stresszel, de én, ha nem látok, bepánikolok, mintha meztelenül kéne egy utcán végigmenni... Apropó meztelen: kórházi hálóing van az emberen, és bugyi a műtét idején? Mi van, ha fázni kezdek és reszketni? Műtét közben nem szabad nyelni? Elszívják valamivel a vért? Mi van, ha mégis nyelek? Kiakadhat az állkapcsom? (Szokott kattanni ásításkor...) Visszavisznek és letesznek az ágyikómra? És nem fogok tudni beszélni? Meddig nem? Hogy szólok, ha baj van? Azt mondták, aznap nem valószínű, hogy fogok járkálni. Wc-re azért ki tudok már menni aznap? Vagy ágytálazni kell? (Pfúúújjjjj...) Rajtam múlik, hogy éjszakánként felkelek-e inni, vagy felébresztenek időnként? Vagy sz@rnak rá? Látogatási tilalom lévén mennyi ásványvizet vigyek be magammal arra a 3 napra? Szívesen innék teát is, de főznek vajon? Jégkrémből mi az ajánlott, a dobozos vagy a pálcikás? Ízben mindegy?
    Tovább is van, mondjam még? :F

• gigike94

csendes tag

Sziasztok, nekem 2 éve minden hónapban be volt gyulladva a mandulám, antibiotikumot írtak rá ki ugye, de soha nem szedtem be végig, mert nekem nem nagyon megy a gyógyszer lenyelés. :( December elején ismét begyulladt de valahogy sokkal jobban fájt mint az előzőek. A 3. napon annyira fájt,hogy elmentem vele a háziorvoshoz, hogy adjon gyógyszert, most beszedem, mert már tényleg nagyon fájt! Kiírta az antibiotikumot, be is szedtem, de a 4. nap úgy ébredtem, hogy alig kapok levegőt... :( Bevittek az ügyeletre és közölték, hogy tályog van a mandulámon, és hogy menjünk a kórházba. Be is mentünk mondta a doki, hogy igen, ezt most átszúrjuk, és már vette elő a tűt, átszúrta a tályogot (csak lidokaint fújt be előtte). Utána köpködni kellett a vért meg a gennyt. :Y Benn tartottak még 2 napig, aztán mondták hogy 1 hónap múlva vissza kell jönni kiszedetni a mandulákat. :Y

Ma fogják kiszedni altatásban. Azok után amiket itt olvastam, örültem, hogy egyből azt mondta, hogy altatnak, rákérdeztem és azt mondta, hogy persze mindig altatnak, csak kérésre nem. :F Remélem hogy nem lesz semmi gáz! Majd még írok, hogy mi volt, addig is jobbulást mindenkinek.

• medina25

újonc

Sziasztok.. 26 éves leszek és Február 10- ére vagyok kiírva orr- és torokmandula műtétre.. Közölte az orvosom, hogy kizárólag altatásban hajlandó a műtétet elvégezni... A műtét a Jahn Ferenc kórházban lesz. Megköszönném, ha valaki megosztaná a kórházzal vagy a műtéttel (altatásban) a tapasztalatait!! Eléggé ..öö..hogyismondam: fosok :S

• Lümi

csendes tag

válasz kiara17 #1005 üzenetére

Én azt tanácsolom, semmi képpen se várd meg, hogy fájjon, inkább vegyél be előtte fájdalomcsillapítót. Én 6 óránként vettem be víben oldódó Cataflamot és amikor hatott, akkor ettem, mert úgy nem éreztem semmit. Közben pedig rengeteget igyál, amennyit csak tudsz. Én napi 3-4L vizet ittam meg, de hamarabb is gyógyultam, mint a sorstársaim.
    Ja, még az is segít, ha éjszakánként legalább 2 óránként felkellsz inni egy picit, mert akkor reggelre kevésbé szárad ki és nem fáj annyira.

Amúgy kb a 10-12 napig fog fájni, utána már nem vészes...

• Cyberdinka

csendes tag

Helló Mindenkinek!
    Köszönöm a választ, Eszty22. Igen, szerintem is valami pánikbetegség-szerűség lett már rajtam úrrá, de hát ha én minden panaszomat mondom, akkor az orvosnak a dolga, hogy gyógyszert adjon, nem? Vagy én kérjek stresszoldót? A háziorvosom nyugtató teát javasolt, abból már ittam is egy este, aztán olyan hülyeségeket álmodtam egész éjjel (betegségről, kórházról, rohangálásokról, szóval fokozott izgalomban voltam alvás közben), hogy másnap már "elfelejtettem" meginni...
    Új fejlemény, hogy nálam már kiütések is jelentkeztek, amiről fogalmuk sincs a dokiknak, hogy micsoda, persze én megijedtem, hogy orbánc (ugyanaz a baktérium okozza ugye, mint a mandulagyulladást..). Voltam bőrgyógyászaton is, de egy semmirevaló tojáshéjfenekű orvos rendelt, szinte meg se nézett, a leleteimet összekutyulta, és el akart engedni azzal, hogy ekcéma, és egy 5ezer forintos kenőccsel. Miután közöltem, hogy már nincs ennyi pénzem, felírt egy ezer forintosat, ami arcszőrösödést okozhat (többek között). A bőrgyógy. eredménnyel kellett visszamennem a fül-orr-gégére, ahol ezek után már választhattam időpontot a műtétemhez. Miután előtte a regisztrációs nőcske felnyomta a vérnyomásom (nagy köcsög volt), eleve összeszorult szívvel és gyomorral léptem be a dokihoz, aki a kedvességével nagyszerűen elérte, hogy elgyengüljek, és rábólintsak a helyi érzéstelenítésben történő műtétre. Aztán persze a folyosón 10 percig bőgtem, még szerencse, hogy rajtam kívül 2 ember volt csak ott késő délutánra (arra járt a doktornéni, és megvigasztalt, de csak addig tartott, míg ott ült mellettem), majd a páromnak hazafelé egész úton zokogva meséltem a történteket, majd apukámnak még 10 percig sírtam a ház előtt, és utána még 10 percig a lakásban. Már szétmarta a könny a kiütéses arcbőrömet, és elfogyott a szememből az összes lötty, így abbahagytam a hüppögést is. Gyerekek, totál, mint egy 4 éves óvodás.. :-( Nem emlékszem, mikor éreztem magam ennyire elesettnek.
    Lényeg: Hétfőn kell jelentkeznem, kedden műtét. Szorítsatok majd, mert nagyon, de nagyon félek!!
    Apukám azzal biztatott, hogy hátha addig feloldják a látogatási tilalmat...
    Amúgy nekem - mint már említettem - nem volt gyakran tüszős mandulagyulladásom, sőt... Így lehet, hogy rövidebb lesz a műtét is?
    Olyan jó, hogy nem vagyok egyedül, és ti is mind itt vagytok...
    Jobbulást mindenkinek, aki már túl van a műtéten! Kívánom, hogy minél hamarabb múljon a fájdalom és ne legyen bevérzés! Aki pedig előtte áll, azzal együtt izgulok!

• kiara17

csendes tag

válasz Regina89 #1002 üzenetére

Szia Regina

Igen szerintem mindenképp vetesd ki,nekem is 4 éves koromban vették ki ,de visszanőtt 8 napja műtöttek és 17 éves vagyok :) most már altatásban végzik mindig,ha nincsen szívproblémád,de egyépként megfog egy altatóorvos vizsgálni... csak a súlyod,magasságod,betegségek ilyeneket fog kérdezni,de szerintem tuti altatnak,vagy mondd az orvosnak,hogy altatásban végzi-e? Ha aztmondja ő nem úgy szokta mert az egri kórházban is van egy ilyen doktornő... ő műtött engem 4 ávesen és vissza is nőtt..:D szoval keress olyan orvost aki altat.Ha tényleg sűrűn begyullad gondold meg a dolgot mert tájogveszély is van nekem is tályogos volt az plussz 1 hét kórház :S

Sok sikert kívánok :)

• kiara17

csendes tag

válasz Eszty22 #999 üzenetére

sziasztok

Engem 8 napja műtöttek eleinte nemfájt, azthittem óó amit itt leirnak hülyeség ettől rosszabb nemlehet.Aztán most 3 napja csillagokat látok,eszméletlenül fáj mert ugye válik le vagy micsoda,szoval azt szeretném kérdezni hogy nektek meddig fájt?Ízeket sem nagyon érzek kínszenvedés az evés nagyon rossz :((( Nem gondoltam volna,hogy ennyire fáj :S Rosszabb,mint egy erős tűszősmandula gyulladás :(

• Lümi

csendes tag

válasz Regina89 #1002 üzenetére

Szia, én 22 vagyok és november 17-én vették ki a manduláimat. Rendszeres, visszatérő probléma volt nálam a torok, illetve mandulagyulladás, télen szinte mindig diónyira volt dagadva és rohadtul fáj. A legkisebb hidegre is begyulladt. Idén ősszel elegem lett és kivetettem, ALTATÁS NÉLKÜL! Egészen a műtét napjáig a legnagyobb nyugalomban voltam, aztán a műtét napján nagyon beparáztam. Amúgy a műtét nekem egyáltalán nem fájt, kellemetlen, rossz érzés volt, hogy túrkáltak a számban, de egyébként ki lehetett bírni és a műtőorvosom, valamint az asszisztensek nagyon jófejek voltak és egyáltalán nem féltem :)
    Ha mégis altatástban kéred, akkor kell külön keresni altató orvost, aki az altatást végzi, de amúgy szerintem fölösleges, mert kibírható, nekem kb 25-30 perc volt. Én amúgy nagyon félős vagyok, de ez a műtét tényleg kibírható volt.
    A műtéttől számított 2 hét pedig pokol, de megfelelő fájdalomcsillapíókkal kibírható. Én napi 4 vízben oldódó cataflamot szedtem, az segített. Aztán másfél hét környékén napról napra csükkent az adag és a végén teljesen elhagyhattam. Csak az a fontos, hogy nagyon sokat kell inni , akármennyire is fáj, mert az által gyógyul a seb.
    Az én dokim, Dr. Bajor Bence volt, a Bp-i Bajcsyban, nagyon ajánlom Őt, fiatal, kedves, lelkiismeretes orvos!

• Regina89

újonc

Sziasztok!

Én 21 éves vagyok. Kivették a mandulámat(orr+torok) amikor 6 éves voltam, pár éve kiderült, hogy visszanőtt a torokmandulám egy picikét. Tavaly elég komolyan begyulladt, 2 hétig feküdtem, elég magas lázzal, ami nagyon nehezen ment le.
    A háziorvosomhoz mentem el először amikor fájt, ő a Tantum Verde nevű cukorkát ajánlotta... ez kb. csak kijmarta a torkom. Elmentem a fül, orr, gégészetre és azonnal elküldtek laborba, ki is mutatta, hogy eléggé be van gyulladva, de nem vírustól volt.
    Nagyon erős antibiotikumot kaptam, aztán immunrendszer erősítőket, mert a gyógyszerektől legyengültem kicsit.
    Természetesen erősen ajánlotta a doktornő a műtétet.
    Ez már több mint egy éve volt, nem műttettem még meg, de elég gyakran fáj, mint pl. most is már egy pár napja és eléggé rossz.
    Úgyh. most nagyon elgondolkodtam a műtéten..... de én mindenképp altatást kérnék, mert így is nagyon félek az egésztől.
    Szerintetek?
    Igazából az érdekelne engem, hogy 20 évesen mondhatom azt a dokinak majd, hogy engem altasson el? Vagy hogy szokott ez menni?

Remélem tudtok segíteni és előre is köszönöm.

Üdv,
    Regina :)

• szilvi18

csendes tag

A biopron lámpa jótékony hatásáról tudtok valamit? hogy az jót tesz a mandulaműtét után?

Új hozzászólás Aktív témák