- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
válasz
Lazika #37906 üzenetére
Avx2 lehet hogy kell(hogy rendesen működjön a grafikus gyorsítás), az meg ha jól tudom nincs a 3.gen-ben. Haswell refresh-től van avx2 azthiszem. Valahol azt olvastam hogy az avx2 hiányát OCLP(opencore legacy patcher)-rel meg lehet oldani.
Nekem i3 4160 igpu-ján fut monterey, de nincs benne sok köszönet, bele bele futok fagyásokba, igaz 15-30 perc várakozás után magához tér a rendszer(újra be kell jelentkezni). Főleg új program telepítésekor, új hardver csatlakoztatásakor van fagyás. Böngészés, youtube-ozás közben viszonylag stabil a rendszer. Erre számíts ha igpu-val használod. Legjobb lenne egy támogatott polaris magos radeon-t szerezned, úgy már teljesen stabil,(bár esetedben az avx2 hiánya okozhat meglepetéseket). -
1thousand977
csendes tag
válasz
Lazika #37906 üzenetére
Szia!
Én a népszerűbb/biztonságosabb gibMacOS-t ajánlanám. Jelenleg a macOS High Sierra-tól (10.XX) a mai macOS Sonoma-ig (14.XX) tudsz letölteni vele macOS-eket.
Ahogy Cingi1979 is írta az ivy bridge processzorokkal a macOS Monterey-el (Service: ON) próbálkozz inkább...
ps.: sokáig írtam, tlac megelőzött...
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Lazika #33385 üzenetére
hát már 3x írom ki boot USB-re a HighSierra-t, de nem hajlandó elindulni... bármi 5let?
bebootol, rákattintok hogy "install macOS" és semmi... (és ez egy MBP... direkt drága INTEL SSD-vel...mert hogy az jó, ...azt mondták az apple üzletben, a több RAM biztosan nem okozza, mert még a internetről leszedett snow leo is simán beinstallálódott és ment)... egyelőre sajnosa google sem a barátom, és nincs is ötletem.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Lazika #33381 üzenetére
"Miért nem használsz Safarit?"
Miért használnék? ugye tisztában vagyunk vele hogy a google saját oldalai direkt 5x lassabban mennek bármely más böngészőn mint a sajátján? (rettentő gané dolog)
Másrészt a chrome a dolgaimat 5 gépen + 1telefonon keresztül syncronizálja... ezt sajnos nem tudom feladni, semmilyen más böngészőért. -
kushwavez
senior tag
válasz
Lazika #33376 üzenetére
Az mondjuk érdekes. Mit csinált vele?
Nekem egyébként a notimon voltak ilyen anomáliák szintén Win részen, amikor még a frissítés be volt kapcsolva, néhány frissítés után egyszerűen visszaállt a BIOS az alap helyzetbe, és bekapcsolta a Secure Boot-ot, meg lejelszavazta (vagyis nem volt jelszó, de mégis kérte és egy sima Enter beengedett).
De amióta ki van kapcsolva egyszer sem csinált semmi furát. -
kushwavez
senior tag
válasz
Lazika #33374 üzenetére
Én használok, Win 10 - Mojave egy SSD-n két gépen is.
Kb Sierra óta van így mindkét gép, eddig nem volt vele problémám (frissítésnél sem).
Egyszerűen feltettem mellé a Windows-t, majd a Win automatikusan elindult mindig.
Ezt követően, hogy a Clover induljon el mindig megnyitottam a cmd-t admin módban és ezt írtam be:bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi
Majd újraindítottam a gépet, és a Clover-ben kiválasztom amelyiket indítani szeretném.
Régebben használtam NTFS manager-t Mac alatt, hogy hozzáférjek a Win partícióhoz, de letöröltem, mert egyszer belepiszkált a partícióba. Inkább a HDD-t leformáztam exFat-ra "Data" néven és azt mindkét rendszer használhatja közösen, így nincs probléma.
Még az EFI-re kell figyelni, hogy ne rondítsunk bele a Win részébe.
+ dolog, hogy egyszer kijött egy frissítés Win 10-re, mindkettő gép feltelepítette, és behalt mindkettő. Azóta Win 10 frissítés off. Szóval maga a Win 10 is képes elcseszni mindent.Két külön vinyón egyszerűbb a helyzet, ennél az esetnél csak a Mac EFI-jével kell foglalkozni, hogy legyen rajta Clover, majd a gép indulásánál boot gombbal kiválasztani.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Lazika #33271 üzenetére
Mindkettőtöknek ajánlom:
USB készítése Windows alatt: [link] Ez már előtelepített Clover-rel van, módosítanotok kell a saját gépetekre/ ha 10.14.5-re frissítetek a clovert is frissíteni kell hozzá.
USB készítése Mac alatt: [link]Legfrissebb Clover letöltése: [link]
- Ezen belül megfelelő drivers64UEFI driverek kiválasztása:
- EmuVariableUefi-64.efi, OsxAptioFix3Drv, SMCHelper-64, ApfsDriverLoader-64Ezek után jöhet a kextek összeszedése a gépetek alapján, amik minden esetben szükségesek (szoktak lenni):
- Lilu, Whatevergreen, AppleALC, FakeSMC
-> mind a CLOVER/kexts/Other-beMajd ha szükséges, DSDT/SSDT patchek készítése: pl nekem anélkül is megy, de notin anélkül nem indul el (ugyan azt a hibát írja mint @general-nak, az egy SSDT/DSDT error).
Ehhez sajnos Mac kell (lehet vm is): [link]
De minden esetben azt ajánlom keressetek rá a procitokra\alaplapotokra és azzal működő gépekre, lehet valaki már készített DSDT\SSDT-t és azt tudjátok használni.Majd a nehezebb: config.plist bekonfigurálása:
- Lehet Win alatt is Notepad++, Linux alatt is, Mac alatt is teljesen mindegy.
- Ha Intel grafika használók vagytok akkor Graphics\Inject Intel=True és megfelelő ig-platform-id: pl ha Mobil HD 530 akkor 0x191b0000, ha Desktop akkor 0x19200000. Itt is ha elsőre nem jön be akkor egyszerűbb rákeresni a procira és kidobja, elég sok procik hackliztak már le és tuti használtak olyan procit mint amilyet Ti.
- Ha AMD használók vagytok és az az AMD nem ősrégi hanem mondjuk mostani akkor valószínűleg problémamentesen menni fog oob, ha nem: RadeonDeInit=True, Inject Ati=true
- Ha NVIDIA-t használtok akkor csak High Sierra és web drivers: [link]
- Ha van patchelt SSDT akkor config.plist-be ACPI\SortedOrder\-be be kell tenni őket
- Patches-ben a megfelelő Patchek: pl GFX0 to IGPU, _DSM to XDSM, HECI to IMEI
- ACPI\DropTables\DMAR
- A CPU-hoz legközelebb álló SMBIOSMajd a BIOS beállítása:
- UEFI
- SATA: AHCI
- CSM: Ki
- Ha iGPU akkor Primary GFX: iGPU
- Ha AMD akkor Primary, PEGÉs próba cseresznye
-
Plasticbomb
addikt
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Lazika #33206 üzenetére
Tobb, mint fel eves video. Azota sem jelent meg semmi High sierra fole nvidia oldalon.
Annyira nem lassabbak az AMD kartyak, perszre, nem 75FPS 4k lesz, de azt nvidia oldalon is csak akkor kapod, ha kicsengeted a szep felarat egy kartyaert, ami akkor mar eleg kozel van egy AMD compute szornyeteghez. Csak annyit kell megerteni, hogy mig a legtobb consumer nvidia kartya jatekra van elsodlegesen tervezve, a prosumer meg inkabb cimputera, addig az AMD vgak eddig leginkabb compute erosek voltak/voltak tervezve, s ezt kaptuk meg jatekra is, nem tudtak/akartak annyi variaciot letervezni, szukos eroforrasok vegett. Lassan szepen megvastagodik a penztarca, lesz megint nekik is szelsebb portfoliojuk. pl az uj 5700ak eleg szepek ahhoz kepest, hogy nagyjabol kozep felso katba erkeznek, alacsony fogyasztassal, kb hoznak egy vega56-64 teljesitmenyt, jatekban, ugyanakkor pl computeban kb fele teljesitmenyt hozzak. Mas szegmensbe kezultek ezek mar. Pl teljesen kihagytak beloluk a crossfire tamogatashoz szukseges modult, egyedul a dx12/vulkan mgpu megoldasban lehet kettot hasznalni egyszerre jatekra, viszont azok meg megritkabb megoldasok, kb a feherebb hollo a feher hollok kozott. Szal pl nekem a ket vega64rol nincs miert valtanom, ha nem szamitom a fogyasztast. S speciel epp baromira nem erdekel a fogyasztas most.
Illetve nezz meg pl egy RX480/580 vs 1060 1070 videot. Megjelenes korabol, illetve a szuk egy ket utolso honapbol. -
asus1
aktív tag
válasz
Lazika #33165 üzenetére
Annyi, hogy az nvidias részt kihagyom ugye, mert nekem rx580 lesz.
Annyi, hogy itt még El Captain rendszer van neki. Mojave felmegy ugyan úgy?
RX580 Final Cut Proban elegendő vagy kevésnek bizonyul?
Bocsi a sok kérdésért, de ezt szeretném fő rendszernek használni és egy másik 240gb-os ssd-n a windowst ami játékra. -
Plasticbomb
addikt
válasz
Lazika #33145 üzenetére
Az az XFX vbios mokolasa miatt van, elvileg, hozzatennem, hogy en XFX R9 380xet hasznaltam egy idoben, nem sokat, de ment (egy evig hasznalta, majd ocsemnek elpaszoltam, nala megy azota is, megjeleneskor vettem, azota kapott friss pasztat, illetve jobb thermal padokat.).
Elvileg az RX480am is XFX, az is ment, Ref Tuned by XFX. Tettem ra egy Accelero Extreme IVet, de miota levizeztem a VEGA64em, van egy Morpheusom felszabadulva, lehet azt rakom at ra vegul. Kulonbseg nagyon nem lesz teljesitmenyben a ketto kozott, viszont a Morpheuson en valasztom meg a ventiket, s azon a ponton az Accelero gyengebb. Zajosabb, s kevesebb a legszallitasa, mint mondjuk egy be quiet Silent Wings 3nak.
Ahhh fene, kellett nekem ezen agyalgatni kicsit, most megint vega56okat nezegetek... 250euroert hasznaltan van egy par.....
-
bbmt
senior tag
válasz
Lazika #33143 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy ez hasznos infó-e neked, de most is Hackintosh-on vagyok egy Gigabyte G1 Sniper alaplappal,benne egy 4690K i5 és egy Gigabyte AORUS RX580 8GB, mindenféle mókolás nélkül felismerte és működik az 580-al.
Igazából ezért is tanakodok még, hogy érdemes-e újat építeni, lehet nem is érzékelném, hogy gyorsabb... -
Plasticbomb
addikt
válasz
Lazika #33139 üzenetére
Maradj polaris 10/20 korul. RX480ak is teljesen jo valasztas, sokat nem vesztel. Raadasul ha veletlenul kifogsz egy jobb gyari ref blower hutest, s van kedved, akkor secperc tehetsz ra vizhutest (dragan), vagy egy uber leghutest, amit nem sok custom kartya uberel (talan egy van azon a szinten).
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Lazika #33134 üzenetére
Oh, varj, az UHDrol beszelunk, nem a radeonodrol. Ahhoz az alaplapon van HDMI2 kimeneted, vagy HDMI 1.4 van? Mart ha az utobbi, akkor ne akard raeroltetni a 4k 60at. 4k60 az HDMI2 szabvany. Plusz ha jol emlekszem, az intel alaplapoknal sok helyen valami korbekerulo modon van az IGP kivezetve HDMIre, egy chipen keresztul, nem nativan (de ez csak valami remlik info), hogy bekavar.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Lazika #33132 üzenetére
Egyeni profil kell hozza, almanal a 4k 60 valamiert nem mukodott, mikor legutoljara akartam neki beetetni, csak switchresXes megoldassal. (Sokaig hittem, hogy szimplan csak azert, mert a monitor/TV nem jelenti vissza EDID infoban, hogy tamogatott felbontas, de jo ideje nem buytkoltem vele.)
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Lazika #33116 üzenetére
En arrol beszelek, hogy valami kis aprosag maradt ki vagy egy lepes megvaltozott (akar csak egy karatker kimarad nem kell mar a commandhoz, akarmi), nem arrol, hogy tudsz, vagy nem tudsz macost telepiteni. Ebben a vonatkozasban az, hogy mit tudsz irrelevans. PL, mint ahogy nekem is volt: beture pontosan kovettem leirast, s megsem indult a telepito, unibeasttel sem, aztan csak kiderult, hogy nekem gyak semmit nem kell buheralni, s felment secperc.
-
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Lazika #33107 üzenetére
Igen, sokat valtoztathat: IONVMeFamily/HackrNVMeFamily
De ez mar azutan van, hogy a pendriveot be tudtad bootolni.
Visszaolvasom, mi csinaltal.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Lazika #33103 üzenetére
drivers64UEFI/drivers64 mappában ellenőrizd, hogy van HFSPlus.efi, apfs.efi/ApfsDriverLoader-64.efi
ha ezek benne vannak akkor ellenőrizd, hogy a clover friss-e. Ha régebbi verziójú akkor valószínűleg azért nem látja, nekem is volt ilyen gondom pl Sierra-Mojave frissítés során.
-
zodes
aktív tag
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
Lazika #31475 üzenetére
nekem HD 530 van, 0 probléma van vele, neked 510-es, de az is Skylake szóval ugyanúgy mehet. Clover-be Inject alá kell egy ig-platform-id "0x191b0000" (ez nekem 530-nál, 510-nél sajnos nem tudom, de tuti fent van valahol): Kextek amiket valószínűleg kell használnod: IntelGraphicsFixup.kext, Lilu.kext. FakePCIID szerintem nem kell hozzá, a High Sierra támogatja a HD 510-et
nekem így van:<key>Inject</key>
<dict>
<key>ATI</key>
<false/>
<key>Intel</key>
<true/>
<key>NVidia</key>
<true/>
</dict>
<key>NvidiaSingle</key>
<false/>
<key>ig-platform-id</key>
<string>0x191b0000</string> -
-
-
Lazika
senior tag
válasz
Lazika #30669 üzenetére
Sajnos nem sikerül... majd ma még próbálkozok, vagy ideiglenesen felrakom egy nvidia 210-el, amig nem lesz egy normális vgam.
Ki milyen vgat használ? Nvidia vagy Amd? Azt olvastam, hogy a high sierrára lehet, hogy nem is jön webdriver ezért is akarok egy amdt ami natívan megy.
-
szuszinho
őstag
válasz
Lazika #30666 üzenetére
Pedig találtam 1 perc alatt...
Use Inject Intel=No or Inject Intel=Yes with ig-platform-id=0x19120000.
<key>Graphics</key>
<dict>
<key>Inject</key>
<dict>
<key>ATI</key>
<false/>
<key>Intel</key>
<true/>
<key>NVidia</key>
<false/>
</dict>
<key>ig-platform-id</key>
<string>0x19120000</string>
</dict>
In addition, the following KextsToPatch edit will support most port configurations. Add to Clover's config.plist.<dict>
<key>Comment</key>
<string>10.11-SKL-1912000-4_displays</string>
<key>Find</key>
<data>
AQMDAw==
</data>
<key>Name</key>
<string>AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer</string>
<key>Replace</key>
<data>
AQMEAw==
</data>
</dict> -
tlac
Topikgazda
válasz
Lazika #30597 üzenetére
hangra elvileg van már megoldás
próbáld ki ezt:
audio_cloverALC-130
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest