Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
-
LOGOUT
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!

Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
rooney8
aktív tag
válasz
DanielK
üzenetére
www.legitreviews.com/images/reviews/550/asus_p5k_onboarddev.jpg
Itt kell atallitani az IDE-t AHCI-ra
A csatlakozo pedig... Most nem vagyok otthon, ezert fejbol irom. Van a "sima" sata csatlakozo, ebbol 4 db van, de egy helyen van mind a 4. A jmicron-os csati meg a lap bal oldalan van, valahol a vidikari mellett, nalam piros szinu, mig a masik 4 pedig fekete. de amugy benne van a lap kezikonyvebe, en is onnan neztem ki
-
rooney8
aktív tag
-
rooney8
aktív tag
válasz
DanielK
üzenetére
A win-t fel lehet tenni GUID-ra is (nalam is igy van), viszont azt kellett volna elobb folrakni, mert igy elbassza az os x bootloader-jet (amit talan, utolag is tudsz javitani, de ebben nem tudok segiteni) talan meg ugy is meg lehet csinalni, hogy a win lesz a bootloader, de hat nem tudom ez mennyire mukodne.
Ami biztos: mac disk utility -> 2 particio; 1 win (fat), 1 mac (extended journaled) es GUID particios tabla. Win-t felrakod (telepitobol formazod fat->ntfs, a masikat ugy hagyod. Install, majd ha kesz, akkor johet a mac. Szokasos telepites a masik particiora. Ha vegzett, akkor a szokasos multibeast-es moka, csak meg valaszd ki a boot resznel az "instant menu"-t. Igy inditasnal majd tudsz valasztani, hogy melyiket inditsa el (win vagy os x)
-
rooney8
aktív tag
az normális, hogyha kikapcsol a monitor (10 perc nyugi után, a sleep-et kikapcsoltam), akkor egér mozgatásra nem kapcsol vissza, csak gombnyomásra (egér vagy bill.)?
-
rooney8
aktív tag
válasz
ritterkrisz
üzenetére
először multibeast-ből jelöld ki a bootloadert, indítsd újra, írd be a parancsokat a boot képernyőn, majd ha bejött a rendszer, nyisd meg az Extra/ org.chameleon.Boot.plist-et és oda írd be a parancsokat. a GraphicsEnabler alapból ott van, csak akkor írd át yes-re, a többit pedig a Kernel Flags alá írd be
-
rooney8
aktív tag
válasz
bobooo
üzenetére
Hivatalosan GUID particios tablas hdd-ra lehet csak felrakni, a windows pedig MBR-t hasznal, ezert az egesz hdd-t ujra kellene particionalni (immaron GUID-ra), de ha minden igaz van valami hack, ami engedi MBR-re is telepiteni. Ez esetben csak egy uj particiot kell letrehozni a win melle (pl. csokkented a win particiot es a felszabadult helyre letrehozol az osx-nek egyet). De en nem probaltam igy, ugyhogy felelosseget nem vallalok erte. Na meg inkabb celszeru a win-tol egy masik hdd-ra telepiteni, ezt mar regebben kifejtettek miert, olvass vissza
-
rooney8
aktív tag
jelentem tökéletesen fut a ML a gépemen (és még az IDE-s cuccokat is kezeli)

-
rooney8
aktív tag
most, hogy már minden jó ML-en (kivéve IDE csatlakozású eszközök), egy olyan kérdésem lenne, hogy windows alól eltűnt az egyik partícióm. itt ML-en látja meg minden, ki is írja, hogy NTFS, de win-en nem látja. lemezkezelőben pedig üres helyként titulálja... ötlet?
-
rooney8
aktív tag
El se hiszem vegre sikerult

Egy masik bootloader kellett (bar azt nem tudom, hogy kerult ra...
)
No mindegy, felment, el is indult, majd hnap folytatom, mert reggel koran kelek. -
-
rooney8
aktív tag
Nos atdugtam a monitort dvi-re, igy legalabb bejott a telepito, de megint nem sikerult telepiteni. Most epp megallt kb. ugy 80%-nal es nem megy tovabb, mikozbe mar fel oraja irja, hogy 4 perc van hatra. Aztan most "vegre" kiirta, hogy az os x nem telepitheto erre a szamitogepre, de most nem hozta fel a naplot, csak az van, hogy ujrainditas.
Sorry, haromszor kuldte el...
-
rooney8
aktív tag
.
-
rooney8
aktív tag
.
-
rooney8
aktív tag
Na termeszetesen nem sikerult a telepites. Eloszor kb. olyan 60%-nal elment a kep, monitor kikapcsolt es se kep se hang. Kovetkezonel vegigment, de a vegen kiirta, hogy nem sikerult a telepites, nezzem meg mi van a telepitesi naploba. Most ott tartok, hogy mar a telepito sem indul. Alma bejon, forog a karika, majd mikor jonne be a telepito, akkor megint feketeseg es nem jon be semmi.
-
rooney8
aktív tag
El sem hiszem, bejott a telepito, juheee

Az a hulye bootloader volt szar, az uj chimera-val egybol betoltodott rendesen
Mar telepul, remelem rendesen el fog indulni -
rooney8
aktív tag
Nekem most egy oroszlanos kerdesem lenne. Szepen feltelepult meg minden, de inditas utan kiirja, hogy mielott elkezdenem csatlakoztassak egy billentyuzetet. Ez meg nem is lenne problema, mert tavaly is mar elofordult ez, de csak annyi volt a dolgom, hogy a system assistant.app-nak az info.plist-bol ki kellett torolnom 2 sort. Viszont most hiaba nyitom meg (win-rol macdrive), tok ures a fajl. Tavaly meg volt felrakva melle egy SL es arrol sikerult torolni. Viszont most csak az oroszlan es a win van...
E/E mappaba mar bemasoltam a 2 ps/2 fajlt, de ugy el sem indul a rendszer, csak forog a kis karika.
-
rooney8
aktív tag
válasz
rooney8
üzenetére
Az lehetseges, hogy a bootloader miatt nem indult el a telepito? csak mert ugye en nem pendrive-rol telepitenek, hanem particiorol. de mivel alapesetben mar van egy bootloaderem (amit meg a SL-al raktam fol) es sztem az jott be, nem pedig az uj particion levo. Mert most hogy felraktam a lion-t, az uj particio bootloader-je jott be es az teljesen mas volt, mint a regi
-
rooney8
aktív tag
Na jo feladom
Myhack-el is tettem egy probat hatha, de annak meg valami kernel baja volt, vagy mi a tosz
(nem kp volt)Mar telepul is az oroszlan, jo lesz az most egy ideig

-
rooney8
aktív tag
válasz
rooney8
üzenetére
na csak sikeült
először rinyált, hogy verify bla bla bla, mondom oké, akkor nyomok rád egy repairt, le is futott rendesen, írta, hogy kijavított minden hibát. na mondom végre, oké, most már nem a verify miatt rinyált, hanem csak simán kiírta, hogy nem sikerült, próbáljam meg csökkenteni az új partíció méretét. kipróbáltam és egy 3gb-osat simán létrehozott (holott 10gb-ot is bőven létrehozhatott volna)... no mindegy, törlök pár felesleges cuccot, aztán megpróbálom felhizlalni legalább egy 6gb-ra. -
-
rooney8
aktív tag
válasz
üzenetére
most ezt nem értem
én próbálom megcsinálni a "nem gányolós" módszert, de ha egyszerűen nincsenek meg hozzá az eszközök (pl. üres hdd... mondjuk ebből adódóan, akkor egy pendrive lehetne alternatíva, de egyelőre még az sincs... mondjuk azt lazán beszerzem), akkor most hadd ne legyek már én a rossz.
-
rooney8
aktív tag
válasz
üzenetére
"ha akarsz csinálj magadnak DVD-t."
csinálnék ha tudnék

én már csak ilyen régimódi (tudom, a lemez nem is olyan régi) vagyok, megszoktam, hogy minden korongon van...de van hdd-m, csak egy... vagyis kettő, de a másik az ilyen célkora használhatatlan.
szóval akkor mindenképpen kellene egy ML partíció is?
-
rooney8
aktív tag
válasz
üzenetére
igazából pendrive-ra gondoltam (egy 8gb-osra)
és muszáj létrehozni egy partíciót a majdani ML-nek is? mert a mostani hdd-men nincs annyi hely, majd a SL helyére akarom rápörkölni a ML-t.korongosból már lion sem volt hivatalosan, nem?
csak gondoltam hátha össze lehet forrasztani valamit otthon, ami elmegy korongon is
-
rooney8
aktív tag
zsivagooo kollégától (ha szabad így fogalmaznom) kérdezném, hogy usb telepítőre nincs-e valami módszered?
ne adj isten kiírható korongos változatra?

-
rooney8
aktív tag
-
rooney8
aktív tag
válasz
Phantomhive
üzenetére
Egyelore meg SL alol probaltam. Most majd megprobalom SL telepito alol, aztan ha nem megy akkor pasz.
A keplet pedig egyszeru. 2 hdd-m van, de az egyik csak IDE-s es mar eleg sok bad sector van rajta, ezert az csak amolyan nem fontos adatok tarolasara van. Ezen kivul pedig van egy sata hdd-m es az van felosztva 3 particiora (win, osx, adat). Na es azert kell a negyedik particio, mert majd az lesz a ML telepito (8gb-os adattarolo hianyaban) -
rooney8
aktív tag
na közbe meg akartam csinálni az install partíciót, de hibába ütköztem
kép
na most gugliba utánanéztem, ott javasoltak mindenféle fájlrendszer javító megoldást, de én félek, hogy ha ráküldenék egy olyat, akkor tönkretenné a másik 2 partíciót (ntfs mindkettő, egyik win, másik pedig adattároló). valaki találkozott már ilyennel?tavaly is úgy csináltam, hogy létrehoztam egy lion install partíciót, de akkor minden zokszó nélkül ment.
-
rooney8
aktív tag
válasz
üzenetére
egyébként már tervbe van véve legalább +2gb, de mikor pont lenne rá pénz, akkor mindig valami más fontosabb dolog jön közbe... (tudom nem nagy pénz, de manapság minden fillér számít)
na közbe nézegettem a kompatibilitás listát és p5k lapokon tökéletesen fut a ML
[link] itt pedig a P5K SE/EPU a lényeg... na most akkor mi van?
-
rooney8
aktív tag
válasz
üzenetére
hát ööö van, mert MB-ben az easy beast-et jelöltem be, ami feltolta nekem azt is
de igazából nem tudom, hogy valóban szükségem van-e rá
azt se tudom mire való 
tavaly volt lion egy ideig, és nem igazán éreztem lassulást SL-hez képest... na meg én hozzá vagyok szokva a lassú dolgokhoz, elég ha csak annyit mondok, hogy iphone 3g-t használok

-
rooney8
aktív tag
válasz
Phantomhive
üzenetére
Nincs, de win-nel is ezt csinalja... Szerintem itt valami hw problema lesz
Nem kitepkedem, hanem lekapcsolom az elosztót
(tudom ugyanaz) -
rooney8
aktív tag
Ezen a gepen is kiigazodni...

Ugye irtam, hogy a shut down/restart nalam ilyen random modon mukodik, amikor ugy erzi, akkor leall rendesen, de altalaban nem. Ma kapcsolom ki, osx leall, monitor kikapcsol, viszont "lent a hazba" porog tovabb minden. Epp telomat nyomogattam, ugyhogy nem huztam le a 220-rol, hanem hagytam ugy. Aztan nagy meglepetesemre egy olyan 20 masodperc utan leallt rendesen. Ki erti ezt?!
-
rooney8
aktív tag
válasz
Máté94
üzenetére
mert most azt akarom csinálni, hogy akkor létrehozom a 8gb-os partíciót, unibeast lefuttat, újraindítom, a létrehozott partícióról boot-olok, formázom a mostani SL-t és a helyére fölrakom a ML-t. ez így járható út?
azt tudom, hogy miután fölrakta a ML-t, akkor nem fog tudni boot-olni, mert ugye addigra törölve lesz az SL-ből megmaradt bootloader, de cd-re ki van írva az iboot, azzal tudok boot-olni az új ML-re nem?
-
rooney8
aktív tag
unbiest-es megoldás csak pendrive-al működik? tehát ha én létrehozok egy 8gb-os partíciót, azt nem eszi meg az unibeast?
-
rooney8
aktív tag
srácok
már megint egy kis problémám van. akarom indítani a rendszert (10.6.8), alma logo megjelenik, továbbmegy, bejön egy világoskék háttér, aztán nem megy tovább. megpróbáltam -v kapcsolóval indítani, így betölt rendesen. (-x is jó, de úgy nem jó a felbontás). semmit nem piszkáltam a rendszeren, egyik napról a másikra lett ilyen. -
rooney8
aktív tag
válasz
tDr1v3r
üzenetére
nem, mert GUID partíciós táblás hdd kell (ezt szépen ki is hagytam az előző hsz-ből amilyen hülye vagyok...), azt pedig csak úgy lehet, hogy az egész hdd-t formázni kell. de ha van egy másik hdd-d, akkor a win-esel nem kell semmit csinálni.
én is próbáltam, hogy csak az osx-es partíciót formázom mac joarnaled-re, de szétb*szta az egész fájlrendszerét a hdd-nek. szerencsémre a getdataback progival vissza tudtam hozni a fontos adatokat.
na meg korábban írták is, hogy sokkal biztonságosabb, ha két külön vinyón van a két rendszer. nálam azért van ugyanazon az egész, mert az egyetlen másik hdd-m már kezdi megadni magát, már csak nem fontos adatok tárolására jó....
-
rooney8
aktív tag
válasz
tDr1v3r
üzenetére
nekem most is dual boot van (snow leo)
ha egy hdd-n lesz a 2 rendszer, akkor osx telepítőben megformázod a hdd-t, 2 partícióra osztod, a win-es partíciót fat-ra, az osx-est, pedig mac journaled-re formázod. először felrakod a win-t (a telepítőjében majd ntfs-re formázod a fat-os partíciót és feltelepíted rá, aztán az osx-et telepíted, majd annyit kell csinálnod, hogy multibeast-ből kipipálod az intsant menu-t. minden indításnál kapsz egy boot menüt, ahol kiválaszthatod, hogy melyik rendszert akarod elindítani.
ha külön meghajtón lesznek, akkor mindegy a telepítési sorrend, csak amikor telepíted az egyiket, addig húzd le a másik hdd-t. ha kész bekötöd mindkét hdd-t osx elindít és instant menu ml-ből és kész. bios-ban a boot sorrendet állítsd át, hogy az a hdd legyen elöl, amelyiken a mac van, mert azon lesz a bootloader.mondjuk ez a snow leo-s retail dvd telepítési módszere. lion és ml-nél már nincs ilyen dvd-ről rakod fel dolog... de a lényeg, hogy mb-ben az instant menu-t kipipálod.
-
rooney8
aktív tag
az megoldható, hogy a finder-ben ha vannak egy mappán belül további mappák és fájlok is, akkor úgy legyen mint a windowsban, hogy külön a mappákat és külön a fájlokat csoportosítja? mert most az egész egybe van és úgy csoportosítja pl. név, vagy létrehozás dátuma szerint... nem tudom mennyire érthető...

-
rooney8
aktív tag
srácok
az mitől van, hogy a leállítás kb. ötből kétszer sikerül, a többinél pedig maga az osx leáll, a monitort is kikapcsol, de a gépházban megy minden tovább (konyhanyelven: zúg tovább a gép)
az újraindítás pedig sose sikerül. addig oké, hogy leáll az osx, de nem indul újra hanem akkor is szintén "zúg a gép".a restart annyira nem fontos, de a shut down-ra azért jó lenne valami megoldás

az összképhez hozzátartozik még, hogy tavaly nyáron szintén volt fent osx a gépemen, de bizonyos problémák miatt végül maradtam a vindóznál... na már most miután (persze lehet csak véletlen egybeesés) töröltem a SL-t, utána már a vindóz sem tudott leállni rendesen.. azóta már volt jó pár reinstall, de nem szűnt meg a probléma...
-
rooney8
aktív tag
amúgy ko9 hova tűnt?
-
rooney8
aktív tag
válasz
rooney8
üzenetére
úgy néz ki az első hsz-ben lévő írás működik
aki mer az nyer
bár így meg a mappákban nem tökéletes (vagyis nem windows-os, ha megnyomom a home/end gombot, akkor csak fel/le görget teljesen, de a kijelölés marad az eredeti mappán, win-en nem így van, de mindegy, a szövegben fontosabb
) -
rooney8
aktív tag
az valahogy megoldható, hogy a home/end billentyű gépelésnél is működjön?
1. hsz-ben van egy leírás, de nem tudom, hogy az erre vonatkozik-e, vagy pedig a felhasználói felületre (régi az írás és régebbi os x még lehet nem támogatta ezt alapból), feleslegesen nem akarom megcsinálni, nehogy tönkrevágjon vmit
-
rooney8
aktív tag
jogos

win-en van már macdrive...
de a tuxera már megoldotta a problémát, most minden jó, kivéve a 64 bit... elvileg final cut-hoz kellene, de még nem próbáltam.majd ha egyszer esetleg fölteszem a lion-t, akkor majd átparticionálok mindent, de most ez nem oldható meg.
most, mikor már 90%-osan jó minden és már programokkal is jócskán teleraktam biztos nem rakom újra
majd ha egyszer lesz lion-om, majd akkor dsdt-zek. de még mindig nem értem az miért jobb... -
rooney8
aktív tag
na megint lenne egy kérdésem
hogyan lehet 64bit-es módban futtatni az osx-et? apple suppotban megnéztem, át is írtam a com.apple.Boot.plist-et, de természetesen nem lett 64-bites, mivel ugye chameleon-al boot-ol be a rendszer, tehát ott kellene állítani valamit, nem? -
rooney8
aktív tag
nálatok is van olyan, hogy pl. chrome-ban a kurzor nem vált át az éppen aktuális "formára"? ugye alapesetben egy kis nyilacska, de ha egy link fölé viszed, akkor átvált egy kézre. na ezt nálam nem mindig csinálja meg... a hiba az én készülékemben van?
-
rooney8
aktív tag
még egy olyan kérdésem lenne, hogy a home/end billentyűzetek működnek, kivéve ha szöveget írok. ott nem a szöveg elejére/végére ugrik, hanem pl. a weboldal tetejére/aljára. az első hsz-ban van egy leírás, az erre vonatkozik?
a másik pedig a teljes képernyő. ott hiába nyomogatom a kis "zöld plusz"-t, nem teszi teljes képernyőre. chrome-ba már találtam egy bill. kombinációt, viszont ott meg zavaró, hogy abszolút teljes képernyőre teszi, nekem kellene a fenti címsor, lapok... stb. az nem megoldható, hogy ott maradjon?
-
rooney8
aktív tag
na srácok, már minden tökéletesen működik, csak a hang nem perfekt. konkrétan hang az van, csak kb. csutkára fel kell tekernem a hangszórót, hogy legyen egy kis hangja is. beállitásokat néztem, minden max-ra fel van húzva. 6.0-ban még mindenféle kext nélkül volt hang, aztán 6.8-ban nem volt, majd voodoohda-val sikerült a mostani állapotot előhozni. ötlet? asus p5k integrált hang
-
rooney8
aktív tag
na fönt is van a snow leo, letöltsem a 6.8-at, vagy maradhat a 6.0?
-
rooney8
aktív tag
válasz
Phantomhive
üzenetére
köszi, végül én is erre gondoltam, rádugtam egy másik gépre a hdd-t és jó pár óra sz!%ás után, de sikerült visszaszereznem a cuccokat

-
rooney8
aktív tag
hali
srácok, nagy szarban vagyok... kitaláltam, hogy újra felrakom a snow leo-t a gépemre. iboot-al bootoltam a retail sl-t, majd disk utility-t megnyitottam. 2 hdd van a gépemben, az egyik sata, a másik ide. sata-n van 3 partíció, egyiken windows, másikon fájlok, harmadik pedig üres. erre akartam rárakni a mac-et. na szóval du-ba bementem, majd az üres partícióra nyomtam egy erase-t és a formatnál kiválaszottam a mac os x (journaled)-et. elkezdett dolgozni, majd kidobott egy hibát és csomó partícióra szétszedte azt az egyet. jó, mondom majd win-ben rendbeteszem. újraindítom, win nem jön be. iboot nem lát egy partíciót se. itt már sejtettem, hogy gáz van. live cd-t beraktam, majd rámentem a hdd-re és azt írta, hogy a fájlendszer ismeretlen, vagy sérült ezért nem tudja megnyitni. most ott tartok, hogy a win és a fájljaim is elvesztek, nincs semmi a gépen, most is live cd-ről írok. valaki segítsen, legalább a fájljaimat hadd mentsem meg, a windows annyira nem érdekel. -
rooney8
aktív tag
hali
rég voltam itt
na hogy áll az iboot+multibeast lion? -
rooney8
aktív tag
én dualboot-ot úgy oldottam meg, hogy chimera-t raktam fel és multibeast-ben a boot options-nél volt olyan, hogy instant menü. így mindig ki kell választani, hogy melyikről akarok boot-olni. a hab a tortán az lenne, ha be lehetne állítani ilyen időkorlátot, hogy pl. 5mp után boot-ol az alapértelmezettről (mert most addig nem megy tovább, míg kézzel ki nem választom melyiket akarom).
-
rooney8
aktív tag
válasz
ravensky13
üzenetére
amúgy olvasd el itt a topikban az 1. és 2. hsz-t is, azokban is van némi információ

-
rooney8
aktív tag
válasz
ravensky13
üzenetére
én kompatibilitásban nem nagyon vagyok otthon, de inteles procikra fel lehet rakni a retail-t is. elvileg ez a "legtisztább" megoldás, mert a retail az módosítatlan
itt van link, hogy mit és hogy. de mondom inkább várd meg mit írnak rá, mert lehet nem kompatibilis vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- 200db SZETT! REFURBISHED - DELL Docking Station WD19S + 130W töltő
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia - Akció!
- Nvidia Quadro P4000 // Nvidia Quadro P5000 --- Budapest MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi