- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- eBay-es kütyük kis pénzért
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
palota #11976 üzenetére
Nálam minden alkalmazás + swapfile az SSD-n van, HDD-t csak tárolásra használok.
A HDD-ket még Windows 7-ből NTFS file rendszerrel hoztam magammal, de ezeket átformáztam Ext4-re. Az NTFS, bár működik Linux alatt, de sokkal lassabb, mint Win alól, plusz több processzor erőforrást is igényel.
-
válasz
palota #11976 üzenetére
Szia!
SSD-re szeretném felrakni mint 19.3-mat.
Használtál már Linuxot?
Ext4 fájlrendszer az ssd-re + 2TB HDD ntfs.
Csak Linux esetén valahogy meg kellene oldanod, hogy EXT4 legyen a HDD fájrendszere is, NTSF-t kezeli a rendszer, de lassabb és elég jelentős plusz CPU terheléssel jár.
Trim ,cron beállításokkal vagyok bajban rengeteg mindent olvastam, ehhez kérnék főleg tanácsokat.
Ezeket nyugodtan elfelejtheted, teljesen optimálisan megoldja a rendszer, amúgy sem cron-ban kell már beállításokat végezni egy ideje. Alap a heti ütemezett fstrim, az bőven elegendő ilyen felhasználás mellett. (Ubuntu alapúaknál ez van automatikusan belőve)
A tervem a következő root az ssd-re, home,tmp + swapfile (~2GB) van 8GB ram (nincs játék, erőforrás igényes programok) a HDD-re menne, böngésző cache is átrakva a hdd-re.
Én esetedben csak simán ráhasznám a telepítőre, hogy automatikusan rakja fel magát a meghajtóra, elintéz mindent, /home, swap file, tmpfs, kivéve a böngésző cache. Ha ezt külön meg akarod csinálni, kizárólag az SSD-re rakd. Az semmi neki, nem okoz jelentős plusz írást, azért vetted amúgy is, hogy használd! Úgy képzeld el, hogy 25 évet bírna az SSD írásmennyiség szempontjából, az odairányított cache mondjuk elvesz az életéből max egy hónapot. Na bumm, amúgy sem fog élni 25 évet.
Ez a kérdéseidre egy válaszcsomag volt, de szerintem ha kezdő vagy, ez a legfelhasználóbarátabb megoldás. Megoldhatod a telepítést manuális particionálással is, ha később akarsz mást is tenni még rá, ha nem akkor engedd rá a telepítőt az SSD-re automatában. Minden más értelmetlen home usernek. 6 éve használom a Mint-et, nagyrészt SSD-ken és soha nem csináltam /home-ot, temp-et nem is kell, swap-ot meg 8GB óta nem csinálok, a rendszer amőgy csinál egy biztonsági swap fájlt még 16GB mellé is.
Ha gondolod az SSD-s blogomban található ellenőrzéseket elvégezheted, de mással ne foglalkozz, már rég nem kell!
Várj még más javaslatokat is, addig ezt így rakd össze fejben és ha eszerint oldod meg, de van még ezzel kapcsolatos kérdésed, szedd össze, délelőtt nem vagyok, de utána megoldjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AliExpress tapasztalatok
- iPhone-t használók OFF topikja
- Automata kávégépek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Videó stream letöltése
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged