Hirdetés
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Őskoczka
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cappa72 #54355 üzenetére
Szóval az úgy kezdődött, hogy (jött szembe a cápa....) egy borús hétfő reggelen úgy 8 óra tájékán rájöttem, hogy az aznapi túrának lőttek.
Így hát mintegy véletlenül megtaláltam az Ubuntu 16.04-et. Így kezdődöt az Ubuntu 10.04 frissítése mintegy 7 és fél év után.Már terveztem régebben is ezt, de a „szép időjárás“ bent tartott a házban, és nagyban segített a tevékenységben.
Első dolog: mentés a régi rendszerről ; komplett rendszermentés.
Az első gondolatom az volt, hogy dd-vel, de rájöttem, hogy simán az srync-es mentés most jobb lesz, mert a régi adataimat nem kéne kidobni (Supertuxkart mentés, Thunderbird, Minecraft).sudo su -
rsync -avx / /media/DOX/dist-backup/ubu1004-2017-10-23/
Igaz, eltartott egy darabig, de lényeg, hogy minden mentve, ha nem tetszik valami, akkor csak simán visszarakom a régit, oszt’ bakfitty.Live DVD elő, kipróbál.
Végülis már próbáltam, így nem okozott különösebb meglepetést. Ez mindenképp jólesett.Telepítés simán lezajlott, a régi rendszer helyére került friss telepítéssel.
Az első rendszerindítás után teljes frissítést csináltam mindenből, és csak ezután kezdtem el minden beállítás frissítését, a testreszabásokat, és a felhasználók hozzáadását, beállítását.
Azért persze volt néhány megbicsaklás a felhasználói dolgokat tekintve :
A users-admin grafikus felülettel nem engedett hozzáadni user-t.
Semgksu users-admin
, sem pedigsudo su -
után.
Így maradt a hagyományos módszer, a nem túl bonyolultadduser
parancs.
Szépen létre is hoztam az eddig meglévőket, kipróbáltam, hogy működnek-e, és eddig minden rendben is volt.
Azonban a lementett adatok visszaállításánál akadt némi gebasz: természetesen jogosultsági gond.
Szerintem a user ID-k nem azonosak voltak, vélhetően a sorrend más volt a mostani létrehozások esetén, mint akkor, amikor jó régen létrehoztam...
Persze nem voltam McDonald’s-os légy, így nem estem két shake-be.
Így jött képbe achown
. Csak el kellett olvasni, és a nem túl nagy bonyolultságú műveletet végrehajtatni az adott, nem stimmelő könyvtárakra.Hát úgy tűnik eddig, hogy ez sikertörténet, de még nem mindegyik user adata, és nem minden program telepítése történt meg. Ezt majd szépen folyamatában...
De az már biztosan látszik, hogy az eredeti elképzelés működik – friss telepítés és /home/user/<.adatkönyvtár> visszatöltés.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- ZOTAC GAMING RTX 3080 Ti Trinity 12GB GDDR6X videókártya eladó!
- iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3115
- Alkalmi ár! Gamer Notebook! Acer Nitro 15 - I7 11800H / RTX 3060 / 16GB DDR4 / 512 SSD + 1TB HDD
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest