Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Ketogén étrend
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- [K2]: AnyDesk átverés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
És a Lynis-t innen töltötted le?
https://cisofy.com/downloads/lynis/
3.1.1-es verzió van fent neked is?szerk: azt hiszem, megvan a hiba oka!
Letöltöttem zypperrel a repóban lévő verziót, az nekem is dobál ki ilyeneket:De ez figyelmeztet is az elején, hogy elavult verzió:
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én ezt a verziót használtam, ami itt a Download gomb alatt van: https://cisofy.com/downloads/lynis/
De elméletileg ez is a 3.1.1-es verzió, és a legújabb release git-en is 3.1.1
Biztos Arch alapú rendszereken alapból bekapcsol két plugint. -
-
-
Nem tudom, mert ha megnézed, itt a Leap kapott 93 pontot: Lynis security score on openSUSE Leap 15.2
Lehet, hogy csak azért, mert ez régebbi lynis verzió? Mert ott pl. csak 214 tesztet futtatott le, nálad TW alatt 258-at, az összes többinél 256-ot.
A részletes logból derülne ki igazából, hogy mi mennyit nyom a latba. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
dir helyett az ll-t szokták használni, ugyanaz a kimenete. szerk: bocsi, nem, nálam is csak OpenSuse-n ugyanaz a kimenet (ahol ugye a aliasolva van a dir az ls -l-re), a többi gépemen a dir kimente ugyanaz, min a sima ls-é.
Ilyenkor én nem tudom mi történne de logikusan a tiédnek kéne lefutnia nem a lsusb parancs a pathból.
És oké, pontper.
Mit ér ha úgyis eléteszem hogy ./lsusb? akkor az fut le amit tőled kaptam, nemmindegy hisz egy kis csavarral de lefuttatható a tiéd. Ami csavart ezekszerint minden felhasználó ismer.Mindegy igazából, mi fut le, az eszmefuttatásom úgyis csak elméleti. De ha úgy lenne, ahogy írtam, akkor ha beírnád, hogy lsusb, akkor az én parancsom futna le, ha pedig azt írnád, hogy ./lsusb, akkor a PATH-ban lévő.
-
-
Na igen, így már egy fokkal érhetőbb az a 94-95-ös pontszám, amit Redditen mutogatnak. Ha a TW alapból 88-at hoz, azt már nem olyan nehéz feltornázni.
Mondjuk azt nem teljesen értem, miért ekkora a különbség a közte, és a Leap között. Talán csak annyi, hogy TW-ben frissebb a kernel? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
dir az micsoda? Valami szőlőbetegség? Az én rendszereim csak ls-t ismernek
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Fogd fel úgy ezt a ./ dolgot, mint valami biztonsági intézkedést. Ha én küldök neked egy tar.gz-t, amiben van egy dir nevű futtatható fájl, te kicsomagolod, terminálban belépsz a mappájába, és gyanútlanul kiadod a dir parancsot, akkor ha nem kellene elé pontpert írni, akkor az általam küldött dir futna le. És ha én történetesen egy velejéig romlott ember volnék, és olyan dir programot küldenék neked, ami törli mind a kétezer partíciódat, akkor jól megszívnád. Ezért jó, hogy pontpert kell írni elé.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én csak simán letöltöttem innen a tar.gz-t: https://cisofy.com/downloads/lynis/
Kicsomagoltam, aztán terminálban./lynis audit system
Annyi, hogy első futtatásnál szólt, hogy a root tulajdonában kell lennie a fájloknak, úgyhogy átadtam mindent a rootnak (find * -exec chown root:root {} \;), de ha eleve rootként töltöd le, talán az is jó lesz. -
-
-
Az igen, én két nappal ezelőtt találtam meg ugyanezt

A céges OpenSuse-n 68 pontom lett, aztán néhány opciót átállítottam az sshd_configban úgy, ahogy ő javasolta, így 73 pontom lett.
A frissen telepített Minten 61 pont lett, a laptopomon lévő OpenSuse-n 70.
Redditen olvastam, hogy egyesek ilyen 94-95 pontot értek el, és hogy az sem mindegy, hogy fizikai vason vagy virtuális gépben futtatod, mert úgy kevesebb pontod lesz.
Olyan apróságokat is néz, hogy pl. mi az /etc/issue tartalma, meg hogy be van-e állítva az ntpd...

-
válasz
galaxy55
üzenetére
Ezt akartam írni én is. Az OpenSuse-s gépemen még Plasma 5 van, a Fedoráson Plasma 6, de különösebben nagy újdonságot nem vettem észre a 6-ban. Mondjuk ez nem is baj, inkább fejlődjön lassan és legyen minél stabilabb, mint hogy egyszerre jöjjön egy nagy adag új funkció, meg kétezer bug.
Szerintem igazából csak a Qt5 -> Qt6 váltás indokolta az új Plasma verziót. -
-
-
-
-
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi mindenkinek!
A mirrorokat beállítottam, frissítéskezelőt beállítottam, ffmpeg telepítve, a szokásos dolgaimat bekonfiguráltam, és feltettem a két legfontosabb programot, a cetlit kisalkalmazást és a Gpaste kisalkalmazást

Mondjuk a Gpaste kisapp nem működik, azt mondja, nincs telepítve a Gpaste, pedig de.
Meg feldobtam a Gnote-ot is, de attól összeomlott szerencsétlen Cinnamon... ezt inkább nem erőltetem.A Cinnamont ismerem azért, használtam Fedora alatt. Kellemes, átlátható.
ha Ubuntuhoz vagy szokva
Én??

5 éve nem használtam Ubuntut. -
Feltelepítettem egy Linux Mintet. Még sosem használtam, csak virtuális gépben tesztelgettem. Van valami, amit érdemes beállítani rajta? Plusz tárolók, stb...?
-
-
-
-
válasz
galaxy55
üzenetére
Ezen a képen látszik, hogy "partíciós tábla: FAT", ez a Gparted szóhasználatában MBR partíciós sémát jelent. Aztán persze lehet, hogy azóta átalakította.
Olyat már nekem is sikerült összehoznom, hogy egy GPT-s lemezre átklónoztam egy MBR-es disk image-t Macrium Reflecttel, aztán lett egy ilyen hibrid lemezem. Amikor át akartam konvertálni GPT-re, kiírta a program, hogy ez a lemez már GPT, de egy az egyben MBR-es partíciós táblák voltak rajta...Pendrive-ból én sosem csinálok GPT-t, az nálam mindig MBR. Elméletileg az összes gép be tud bootolni MBR-es pendrive-ról UEFI módban, és ott már a merevlemezen ki lehet alakítani GPT-s struktúrát.
-
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Dettó egy ppa-s deb, appimage, github forráskód.
Az is gyakorlatilag a karbantartón múlik.Igen, DE (és ez egy erős DE)! A ppa-s deb, az appimage, a forrásból fordított programról (átlagos felhasználóként) esélyed sincs tudni, hogy hova ír, hogy milyen adatforgalmat bonyolít, stb.. Előfordulhat, hogy egy ppa-s deb letörli a pendrive-ot, amit bedugsz? Elő bizony. Előfordulhat, hogy egy hibásan elkészített kiegészítő törli az összes adatod? Elő bizony. És lehetne még sorolni.
Konténerformátum esetén legalább az esélyed megvan arra, hogy láthatod, hova nyúlkál az adott program (és meg is tilthatod neki).Csak egy példa. Én snapet nem használok, flatpakot igen. Itt vannak a flatpakos Viber jogosultságai:

Sehova máshova nem tud írni, csak a letöltésekbe, dokumentumokba, videókba, az asztalra, a képekbe, és a ~/.ViberPC mappába. És mindezt egy egyszerű GUI-n be lehet állítani.
Innentől fogva (ha a konténer védelme jól működik), hogy letarolja a home mappámat, hogy valami kémprogramoat helyezzen el az ~/.config/autostart-ban, stb. -
Mert néha okoz problémákat. Ha pl. fordítok egy programot, van, hogy jogosultsági probléma miatt nem engedi lefordítani. Aztán volt, hogy fél napot szenvedtem egy dockeres programmal, mert nem engedte, hogy külső volume-ot csatoljak be hozzá. Volt olyan, hogy valamilyen szervert akartam futtatni, azt sem engedte, arra is ráment pár órám, mire rájöttem, mi a gond.
Fedora 39 -> 40 upgrade után pedig addig nem tudott bebootolni, amíg újra nem címkéztettem vele a rendszert. selinux=0 paraméterrel kellett indítani, /.autorelabel fájlt létrehozni, aztán megint bebootolni, mikor végzett a címkézéssel, megint bebootolni...
Biztos jó a SELinux, ha nem okozna problémákat, nem is kapcsolnám ki.
Az OpenSuse-s gépemen AppArmor van, ezzel soha egyetlen problémám nem volt... -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem ha egy CSAK letöltésre képes applikációnak nincs alapból jogosultsága a home-n kívülre, az nagyon gáz.
Nincs valami elérhetősége annak, aki csinálta a snap csomagot? Lehetne írni neki, hogy idiótán vannak beállítva a csomag jogosultságai.
-
Munkaállomáson első dolgom szokott lenni a SELinux kikapcsolása, csak szerveren hagyom bekapcsolva.
A firewalld-ot pedig lecserélheted ufw-re, bár én nem szoktam, mert a firewalld se valami bonyolult.
Egy port megnyitása pl. ennyi:firewall-cmd --add-port=22/tcp --permanentVagy ha a gyári profilok segítségével szeretnél portot nyitni egy szolgáltatásnak (pl. ssh):
firewall-cmd --add-service=ssh --permanentÉs utána kiadod ezt:
firewall-cmd --reloadÉs már érvénybe is léptek a beállítások (és újraindítás után is megmaradnak).
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
A konténerformátumok azt garantálják, hogy az adott program csak a saját virtuális processz- és fájlrendszerterületén tud garázdálkodni. Ezt a snap szépen megoldotta.
Az, hogy a user
egyetlen mozdulattalnémi power useres hekkelés árán meg tudta változtatni a jogosultságokat, az nem a snap hibája.
Érted, ha te riasztót szerelsz fel a házadba, de utána elvágod az áramvezetéket, akkor nem a riasztó a hibás. -
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
De ennek semmi köze a biztonsághoz. Az, hogy te a saját gépeden tárolt és futtatott snap jogosultságait meg tudtad változtatni, az teljesen normális és természetes. "Az ellen nem véd", nem is célja védeni a helyi módosítások ellen.
A konténerformátum azért konténerformátum, mert egy konténerben fut, amiből nem tud kitörni. Ha valaki (akár te, akár egy gonosztevő) belép a gépedre (az már régen rossz...), és megváltoztatja a snap jogosultságait, az egy másik kérdés.
Az, hogy Video letöltő program addig nem látta a /home mappádat, amíg te explicit módon bele nem hekkeltél, az pont jelenti, hogy a snap mappabiztonsági rendszere jelesre vizsgázott. -
válasz
urandom0
üzenetére
....
Ez is egy megoldás:
APIKEY=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82
# Latest model run:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" > /tmp/harmonie_dini_sf
# Retrieve download links from latest model run
curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=$(cut -d\" -f2 /tmp/harmonie_dini_sf)&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksÉs persze ha azt akarod, hogy egyből le is töltsfe a grib fájlokat, akkor csapd oda a végére hogy
# Download the actual GRIB files
cat latest_model_run_links | awk -F, '{print $1, $2}' | xargs -L1 sh -c 'curl $0 > $1' -
válasz
olivera88
üzenetére
Namost ezt az egészet át lehet írni így:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" \
| xargs -I Q curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=Q&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksVagy ha külön-külön akarod futtatni a két curl-t, akkor így (beleírtam a megjegyzéseket is):
# Latest model run:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" > /tmp/harmonie_dini_sf
# Retrieve download links from latest model run
cat /tmp/harmonie_dini_sf | xargs -I Q curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=Q&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksCsak az APIKEY-t kell kicserélned a sajátodra, és így akkor nem kell a modelRun paraméterét kézzel beírni.
Na most már csak arra kellene rájönnöm h lehet egyesével letölteni fájlokat abbol listából.
Benne van a latest_model_run_linksben az összes link. Az első kettő macskaköröm között van maga a link, a második kettő között a fájl neve:
"https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/download/HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82","HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib"Itt ez maga a letöltési link:
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/download/HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 -
válasz
tordaitibi
üzenetére
sudo systemctl stop "snap-video.\x2ddownloader-178.mount"Próbáld meg ezt úgy, hogy nem teszed bele a pontot a video után, akkor sem jó?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Védd le a - karatert egy perjellel:
systemctl stop snap-video\-downloader-178.mountVagy helyettesítsd be \x2d-vel:
systemctl stop snap-video\x2ddownloader-178.mountA systemd-escape parancs segít:
# systemd-escape sys-fs-fuse-connections.mount
sys\x2dfs\x2dfuse\x2dconnections.mount -
válasz
olivera88
üzenetére
Nálam így most működik:
# Latest model run:
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 | jq '[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]'
# Retrieve download links from latest model run, paste the output of the previous command into where it says ?modelRun\=
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items\?modelRun\=2024-07-25T03:00:00Z\&api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 | jq -r '.features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv' > latest_model_run_links
# Download the actual GRIB files
cat latest_model_run_links | awk -F, '{print $1, $2}' | xargs -L1 sh -c 'curl $0 > $1'Ugyanazt az forecastdataAPI keyt használtam, amit tegnap regisztráltam.
-
válasz
olivera88
üzenetére
A 403-as hibát szerintem nálad is az okozza, mint nálam, hogy amikor a DMI oldalán feliratkozol az API-ra, akkor nem a forecastdataAPI-ra iratkoztál fel, hanem valami másra (forecastedr-re mondjuk). Én töröltem a feliratkozásom, és csináltam újat, de most már a forecastdataAPI-t válaszottam:
-
válasz
olivera88
üzenetére
Hát ez érdekes, ahányan csináljuk, annyiféleképpen működik

Csináltam én is egy új forecastdataAPI key-t, ezzel már nem kapok 403-as hibát. Most így néz ki a lekérdezésem:curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=44ae6543-f30b-496c-a3c6-248e11b44d66Egy olyan JSON-t kapok vissza erre, amiben ott van a features, stb., szépen lehoz mindent.
Ha mögérakom a jc-t, akkor ez lesz a kimenete:
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 664k 0 664k 0 0 1227k 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 1227k
"2024-07-24T06:00:00Z"Utána jön ez a lekérdezés:
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items\?modelRun\=06\&api-key=44ae6543-f30b-496c-a3c6-248e11b44d66Erre viszont konkrétan SEMMIT nem kapok vissza, egyetlen árva karaktert sem.
A subscription ID-nak szerintem nincs jelentősége, csak a te API feliratkozásod egyedi azonosítója.
-
-
-
válasz
olivera88
üzenetére
Na, én is regisztráltam. Nálam az API forecastedr, és a Plan is forecastedr.
Elméletileg EZ a hivatalos API, és ezen belül van a lightning data API, climate data API, forecast data API, ebből rögtön kettő is. A Forecast Data EDR API oldalon vannak példák is, ITT pedig van egy jó API böngésző.
Innentől viszont én nem tudom, hogy te mit szeretnél lekérni. Próbáltam az API böngészőben keresni olyan lekérdezést, ami olyan mezőket ad vissza, mint .features vagy .properties.modelRun (mert ugye itt ezekre szűr), de nem találtam.Valószínűleg amúgy azért nem működik a scripted, mert most álltak át az új modellre, és megváltozott az API: https://opendatadocs.dmi.govcloud.dk/Guides/Forecast-Model-Announcement
-
-
válasz
olivera88
üzenetére
És a te API kulcsoddal mit ad vissza az
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=xxxxURL?Amúgy link változott azóta. DE nem hinném hogy az a hiba.
Pedig nagy valószínűséggel az a hiba. A
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_nea_sf/items?api-key=???URL-t is nézd meg, a saját API kulcsoddal, hogy az mit ad vissza.
Amúgy ehhez nincs valami generikus API kulcs? -
-
-
válasz
Freeman007
üzenetére
... illetve a kde számológépe használtatalan - nem tud 10000es helyiértékű számokat kezelni.
Ez biztos? Ha a beállításokban átállítod a pontosságot, akkor sem?
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Erre utal, mégis csak egyetlen breeze van ami releváns lehet és pontosan itt
Arra gondolok, hogy lehet, hogy van egy Breeze téma, ami apt-vel lett telepítve, és van egy, ami pkconnal, és talán a kettő keveredik össze. Én megpróbálnám eltávolítani az apt-s változatot, persze, megfelelő körültekintéssel, nehogy elvigyen olyasmit, amit nem kellene.
Azért az OK, hogy a testing, unstable és developer verziók ilyenek, de amit próbáltunk, az a user edition!
Hát, pedig itt azt írják, hogy "Though KDE developers endeavor to minimize bugs and maximize stability, using the latest software the moment it’s released will inevitably result in a less stable experience compared to distros that delay software by days, weeks, or months."
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ez a hibaüzenet általában arra utal, hogy két olyan csomagod is van, amely biztosítja az adott fájlt.
Próbáld meg ezt:dpkg -S /usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qmlEz kiírja, mely csomagok tartalmazzák a Background.qml-t. Utána eltávolíthatod azt a csomagot, amelyik bezavar.
A Neonnál egyébként, tesztdisztró jellege miatt, számítani kell az ilyen hibákra, főleg, ha apt-t is használod.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Na majd futok még vele egy kört. Amúgy az RTSP streamet be tudom lőni ezzel: https://snapcraft.io/cctv-viewer
De ez ugye csak élőképet ad, én meg visszanézni szeretném a felvételeket. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azt esetleg nem tudod, hogy a VIGI Security Manager hogy fut mostanában Linuxon? Én többször rápróbáltam, egyszer addig konfigoltam a Wine-t, amíg sikerült elérnem, hogy felmegy a program, el is indul, de a kamerák képének helyén csak ilyen elmosódott folt volt.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
snapes nem jó neki?
De nem ám, neki konkrétan a yt-dlp Ubuntus csomagja kell: `yt-dlp' csomag nincs telepítve.
ezekszerint olyan szoftvert nem lehet telepíteni, aminek függősége a yt-dlp?
Nem lehet. Hiába van snap, vagy bármilyen yt-dlp, neki konkrétan a yt-dlp csomag kell.
Vagyis nincs tudomása róla a telepítőnek hogy de, van yt-dlp és működik?
Bizony nincs ám, ő csak azt nézi, hogy a yt-dlp csomag fent van.
Egyébként >> itt << van egy yt-dlp repó, azt nem tudod használni?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jajj, várjál, most nézem, hogy igazából magára a yt-dlp csomagra hivatkozik! Az telepítve van?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha a /home/tibi/bin mappában bent van a yt-dlp, és bármelyik mappán álva kiadod a yt-dlp parancsot, akkor elindul?
Ha igen, akkor valami más problémája van a GUI-nak. Nem lehet, hogy fix helyen keresi? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
a legfrissebb yt-dlp a /home/tibi/bin/ könyvtárban figyel,
chmod a+rx ~/.bin/yt-dlp lefutott.
Most akkor melyik, /home/tibi/bin vagy /home/tibi/.bin?
Rejtett a .bin mappád vagy nem rejtett?A $PATH-ban a /home/tibi/bin van, úgyhogy amit odaraksz, annak le kell futnia, bárhonnan is hívod meg. De ha a yt-dlp a /home/tibi/.bin mappában van, akkor nyilván nem fogja megtalálni.
-
Én a Windows 10-ben még láttam olyan fejlesztést, amire azt mondtam, hogy igen, ennek van értelme. De nekem a 11 már teljesen offos, az egyetlen fejlesztés, ami a használhatóságát növeli, az az, hogy a fájlkezelőben végre vannak tabok. Ja, meg esetleg az, hogy cmd helyett most már a terminál az alapértelmezett paranccsori alkalmazás, de az úgyis csak keveseket érint, és eddig is fel lehetett telepíteni.
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Itt az Ubunturól van szó, ahol nem érvényesül a mindenki eldöntheti elv!
De azt szabadon eldöntheti mindenki, hogy nem használ Ubuntu!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szerencsére a Linux Mint eddig is mellőzte a snap-ot, eddig a flatpak volt opcióként a Szoftvertelepítőben, de a 22 Wilma már onnan is kivette.
Micsoda?? Egyáltalán nincs flatpak a repóban sem??
-
Nem érdemes ezen vitázni szerintem. Mindenki eldöntheti, mit használ. Én snapet nem használok, flatpakból Vibert és a Widelands-et, mást nem.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem próbáltad átmásolni új Thunderbirdbe a profilodat?
A Thunderbird ebből a szempontból eléggé rugalmas, általában szokott működni, ha egy az egyben át vannak másolva a fájlok. Legalábbis régebben csináltam ilyet, és nem volt vele gond. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Melyik disztrón próbáltad a Plasmát? Az sem mindegy ám!
Fedorán és OpenSusén is Plasmát használok, Fedorán 6-os van, Suse Leap-en 5-ös. Fent van a KOntact, be van lőve a Radicale-os naptáram/todo listám/naplóm mind az összes gépemen, maga a Radicale pedig a Raspberryn fut. Úgyhogy össze meg vissza van szinkronizálva minden mindennel, de szépen működik is.
Az eseményeket be szoktam írni a naptárba, vagy ha pl. rendelek valamit a netről, azt is beírom, van külön szűrőm a rendelésekre, és ha megjön a csomag, azt is beírom. Vagy ha levelezek egy céggel, mondjuk kérek ajánlatot, azt is beírom, stb.
Szóval mondhatni, elég jól kihasználom ezt a részét, de még eddig nem volt gondom vele. Annyi, hogy Plasma 6-nál a beállításokban néhány opciót hiába pipálok be, nem marad úgy. De amúgy nem omlik össze, nem crashel. Pedig emlékszem, amikor a Plasma 5 megjelent, két csúnya kattintással össze lehetett omlasztani az egész Plasma Desktopot
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
A linkelt írás azért értékes, mert mi, akik régebb óta benne vagyunk a témában, és nem okoz problémát a terminál használata, a problémák megoldása, hajlamosak vagyunk néha elfelejteni, hogy milyen szívásokkal szembesültünk az elején. Mert szerintem amiket Tibi leír, azok többségével mi is találkoztunk már, legalább egyszer az életben. Oké, persze, van a problémák közt olyan, ami egyértelműen user error, és olyan is, ami csak a Windowshoz szokás miatt van, de van köztük jópár, ami tényleg a disztró sara.
A kezdeti időszakban én is tapasztaltam olyat, hogy feltelepítettem a rendszert, otthagytam zárolva két órára, és mire visszaértem, a KDE asztali modulja összeomlott. Vagy, hogy az egyik nap működő valami másnap már nem ment. Vagy, hogy az Akonadi összeomlott, és mikor elindítottam a KMail-t, egy teljesen üres postafiók nézett szembe velem...
Az alvó móddal is elég gyakran voltak problémák, egyszer éjjel kettőkor arra ébredtem, hogy az elaltatott laptopom ott zúg teljes hangerővel a fejem mellett, mert felébredt, és nekiállt csinálni valamit olyan szinten, hogy még a képernyőzárolást sem tudtam feloldani.Az utóbbi néhány évben már nem nagyon találkoztam ilyen problémákkal. Fedorán voltak altatás gondjaim, de valamikor másfél-két éve azok is megszűntek. Nagyon sokat fejlődött a Linux az elmúlt pár évben.
-
-
-
-
Úgy egyébként mi van ma, gravitációs hullámok, napkitörés, vagy micsoda?
Az OpenSuse-s laptopomon csak force close-zal tudtam bezárni az alkalmazásokat, és újraindításnál is szüttyögött valami közel négy percet, de azt is csak azért hagyta abba, mert kinyomtam. A Fedorás asztali gépemen szintén csak force close-zal ment a bezárás, és újraindításnál szintén mókolt valamit perceken keresztül. Az egyiken Plasma 5 van, a másikon Plasma 6, szóval nem valószínű, hogy valami frissítést tett be nekik.A cégnél pedig egy Windows 11-es laptop kékhalálozott, miután át lett nevezve... újratelepítés lett a vége.
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mindig van néhány ilyen futóbolond.
Windows NT óta már van úgyis linux kompati ilitás mivel az alrendszer az OS/2 ami DOS-Java egyben minden hibályával
Ez van gyerekek. Sajnos mi, fostos linux felhasználók (és potenciális hekkerek) nem érthetjük ezt meg, egyszerűen nem fogja át a tudatunk, ez sajnos ilyen.

-
-
válasz
cog777
üzenetére
100%-ban teljes értékű rendszert csak a virtuális gép fog nyújtani. Én QEMU/KVM-et hasznáépl virt-manager GUI-val, ez teljesen jó nekem, de a virt/virsh parancsokkal lehet CLI-ből kezelni.
Meg lehet próbálkozni a dockerrel is, attól függően, hogy pontosan mit szeretnél, az is jó lehet. A docker alapvetően immutable, ebben igazad van, de a benne tárolt adatok nyilván változnak, azokat volume-ként érdemes (kell) tárolni.
Én futtatok ezt azt dockerből, Giteát, Redmine-t, működés szempontjából egyikkel sincs gond. Előnye, hogy probléma nélkül kicserélhetem alatta a rendszert, ha az adatok át vannak mentve, túléli.Én a podmant kiírtottam a rendszeremből... Rocky Linux fut a szerveremen, ehhez gyárilag nincs is teljes értékű docker támogatás, csak podman, de a podman nem támogatja pl. a docker-compose-t, márpedig sok leírás azt használja. De a podman nem futtat service-t, elméletileg biztonságosabb, mint a docker.
-
válasz
Ricsii2001
üzenetére
Szia!
Állítólag a Cocofrix OS kifejezetten vakok számára készült. Belinkelem ide a letöltési oldalát: http://www.cocofrix.com/downloads.php
Asztali környezetek közül a legtöbb helyen a MATE-et ajánlják.
-
válasz
tompa torma
üzenetére
Nem, csak mindenkinek minden jól működik

-
Őszintén szólva én nem is használtam még az opi-t, mióta a Leap fent van. Packmant hozzáadtam, onnan feltelepítettem az ffmpeg-et, gstreamer-pluginokat, libavcodec-et és a vlc-codecs-et, és ennyi. De ahogy nézem, az opi codecs is majdnem ugyanezeket telepíti: https://github.com/openSUSE/opi/blob/master/opi/plugins/packman.py
Leap-en ugye ritkán van distro upgrade, itt inkább csak update van, update-nél pedig csak néhány csomag frissül, így nem igazán alakul ki ütközés. TW-n pedig sok csomag frissül egyszerre, így persze, hogy van ütközés, de erre a hivatalos ajánlás az, hogy dup előtt kapcsoljuk ki a 3rd repókat: Extra repositories handling
Upgrade utána vissza lehet kapcsolni őket, és --allow-vendor-change-el ráfrissíteni.A Yast-ot szerintem otthoni és céges felhasználásra is szánták, de céges környezetben az ember azért a legtöbb olyan dologra, amit Yast-ból lehet állítani, tudja a parancssoros megoldást is. Ha sok géped van, akkor meg úgyis valamilyen tömeges megoldást használsz, Ansible, Terraform, Chef... én még Windows-os gépekhez is Ansible-t használok.
De az otthoni felhasználók közül azok, akik idegenkednek a termináltól, meg tudnak csinálni a Yast-ban olyanokat, mint pl. szolgáltatások tiltása, szoftvermenedzsment, Grub paramétereinek átírása, tűzfalazás, Samba beállítás...Én a Yast-ból csak a szoftmenedzsment részt használom néha, meg egyetlen egyszer használtam arra, hogy a Grub timeoutját átírjam. Én is úgy emlékszem amúgy, hogy lehet Yast nélkül is telepíteni, bár sose próbáltam.
Egyébként pont ma jött ki a Leap 15.6
-
-
válasz
Anakin007
üzenetére
Azt jól értelmezem, hogy pl. kép megnyitáshoz alapból az image.sh -t hívja meg és ez a szkript dönti el, mit mivel nyisson meg?
Igen.
Pl. találtam bejegyzést az image.sh-ban, miszerint xcf-t gimp-el, svg-t inkscape -el nyisson meg.
Ezek igazából csak alapértelmezéseket nyújtanak olyan esetekre, amikor nincs beállítva semmi sem az adott fájltípus megnyitásához.
Ha megnézed, a script elején van egy ilyen sor:
[ -n "${MC_XDG_OPEN}" ] || MC_XDG_OPEN="xdg-open"A végén pedig egy ilyen:
case "${action}" in
view)
do_view_action "${filetype}"
;;
open)
("${MC_XDG_OPEN}" "${MC_EXT_FILENAME}" >/dev/null 2>&1) || \
do_open_action "${filetype}"
;;
*)
;;
esacEz azt eredményezi, hogy ha az MC_XDG_OPEN értéke be van állítva, akkor a fájlon az XDG_OPEN műveletet hajtja végre, az XDG_OPEN művelet pedig az adott fájltípushoz rendszerszinten (tehát nem az mc-ben) beállított alapértelmezett műveletet hívja meg (https://portland.freedesktop.org/doc/xdg-open.html). És mivel nálad a Gvenview az alapértelmezett művelet, ezért azzal nyitja meg a képeket. Szóval igen, úgy van ahogy mondod, egy környezeti változót kérdez le, és az alapján dönti el, hogy mivel nyissa meg a fájlt.
-
válasz
Anakin007
üzenetére
Pedig jó helyen keresgéltél. Az Include=image azt jelenti, hogy az összes ilyen típusú fájlt "image" típusúként kezeljen.
Ha letekersz az edit extension file végére, ott találsz ilyet, hogyinclude/image
Open=/usr/lib/mc/ext.d/image.sh open ALL_FORMATS
View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view ALL_FORMATSEz a két sor mondja meg, hogy mit kezdjen az image típusú fájllal. A View az F3, ha lenne Edit, az lenne az F4, az Open sor pedig az Enter és a duplaklikk.
Annyit kell tenned, hogy az Open sor elé teszel egy #-t, ez innentől megjegyzésnek fog számítani, majd a következő sorba beírod azt, hogyOpen=display %fTehát ez legyen a végeredmény:
include/image
#Open=/usr/lib/mc/ext.d/image.sh open ALL_FORMATS
Open=display %f
View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view ALL_FORMATSMert ugye a display nevű programocska az ImageMagick megjelenítője (legalábbis nálam, OpenSuse alatt, elképzelhető, hogy nálad más lesz). Az %f pedig a kijelölt fájl teljes elérési útja.
És innentől fogva az mc a ImageMagickkel nyitja meg a képeket.
Ha valamikor a jövőben szeretnéd visszaállítania a társítást, akkor a most beírt sort törlöd, az eredeti Open= sor elől pedig kiveszed a #-t. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
A /home csak egy elérési út, semmi más. Lehet az egy könyvtár egy, a rendszerrel azonos partíción. Lehet egy könyvtár egy másik partíción. Lehet egy logikai LVM kötet egy RAID tömb fölött. Lehet egy BTRFS kötet. Lehet egy távoli NFS/SFTP/SMB....
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igaza van Rimuru kollégának, az ilyesmit a /etc/polkit-1/rules.d/ mappába kellene raknod, mert ha jön egy frissítés, simán felülírhatja/lecserélheti a fájlodat, és akkor írhatod meg újra.
-
-
A root a mindenható, neki alanyi jogon járó, elidegeníthetetlen jogosultsága van mindenhez.
Ha viszont sudo-val szerzel jogokat, akkor csak az történik, hogy van egy átlag user, aki (ideiglenesen) root jogosultságokat kap.Akkor ez még mindig nem teszi a dolgot biztonságosabbá, hiszen, ha megtudják a sudo user jelszavát, akkor ugyanúgy lehet randalírozni a rendszeren.
Többfelhasználós rendszerben gondolkodj. Ha egy rendszerhez van hozzáférése a rootnak, Józsikának, Petikének, Ancsikának, és azt szeretnéd, hogy Petike is root legyen, akkor vagy megadod neki a root account jelszavát (ezzel gyakorlatilag kiadod a kezedből az egész rendszert, nesze itt van csinálj vele amit akarsz), vagy beírod az /etc/sudoers-be, és onnantól fogva a saját jelszavával, a saját fiókja alatt tevékenykedhez root jogokkal. Tehát így nem kell kiadni a root jelszót.
Másrészt, a sudoers-ben meg lehet adni, hogy ne mindenhez legyen valakinek sudo joga, csak mondjuk egy-egy programhoz.
Pl. ha ezt írod be:user ALL=(root) /bin/mount,/bin/umountAkkor usernak csak a mount és umount parancsokhoz lesz root joga.
Illetve ha nem mindig vagy root, hanem csak akkor, amikor kell, akkor kisebb eséllyel csinálsz hülyeséget. És ez nem csak rád vonatkozik, hanem a programokra is. Gondolj bele, ha rootként jelentkeznél be a rendszeredbe GUI-n keresztül, akkor az X-en keresztül a böngészőn át minden egyes program rootként futna. Ha valamelyik programba van akár csak egy véletlen hiba, korlátozás nélkül boríthatja meg a rendszered.
Sok disztrón eleve le is van tiltva a root account, hogy senki ne is akarjon rootként dolgozni. SSH-n és gyárilag tiltva van a root.
Valamint az sem mindegy, hogy a logokban is másként jelenik meg, ha rootként csinálsz valamit, vagy ha sudozott felhasználóként.
-
Igen, Suse-nak főleg céges ügyfelei vannak, olyan kis "garázscégek", mint a BMW, a Lenovo, a SONY...

Otthoni felhasználók körében tényleg nem túl jelentős, Distrowatchon is csak a 9-10. helyen áll. -
-
Igen, ezt rebesgették, aztán a SUSE kiadott egy közleményt: Clear Course is Set for openSUSE Leap
A lényeg:
There are no plans to drop the classical (non-immutable) option for Leap; both non-immutable or immutable installation variants are available for Leap 15 and are planned for Leap 16. This is set to remain the preferred way for people to deploy Leap.
Leap will continue to follow the openSUSE factory development model.
Azaz lesz immutable és mutable verzió is a Leap-ből, és a mutable verzió lesz a preferált telepítési mód, tehát marad minden, ahogy van, csak lesz immutable verzió is.
-
Én hétfőn telepítettem OpenSuse Leap-et KDE-vel két gépre is, és el kell mondanom, hogy parádésan működik!

Itt még olyasmik is működnek, amik más disztrók alatt nem szoktak, pl. az SFTP megosztásokat fish:// protokollal szoktam megnyitni Dolphinban, mert sftp://-vel vagy nem is megy, vagy csak akadozva, de itt úgy is működik. Csodálatos!
Igaz, nem friss verzió, tavaly októberi, de jó ez nekem. -
válasz
PCProfessor
üzenetére
Nem értem mit teszel, hogy ezek a hibák előjönnek nálad.
Buguntut használ, azt teszi

Én 20.04 körül használtam utoljára Xubuntut, akkor nem tapasztaltam ezeket a hibákat, de hát azóta már sok víz lefolyt mindenhol.
Érdemes lenne megpróbálni a gépein egy OpenSuse Leap-et, hogy azalatt is előjönnek-e a hibák. Gyanítom, hogy nem. -
Pont ott írja a Debian wikiben, hogyan lehet beállítani, azt nem próbáltad?
https://wiki.debian.org/ZRam#sysvinit -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Meg kéne próbálni a Spectacle-t úgy, hogy ez a robbanás animáció ki van kapcsolva.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Spectacle meg van hülyülve, képernyőképnél beleveszi saját magát is
Ez egyébként akkor van, ha egynél többször egymás után nyomod meg a PrtScrt. Elsőre megjelenik a Spectacle ablaka, benne a képernyőképpel, másodikra viszont már nem jelenik meg új ablak, hanem csak csinál egy újabb képernyőképet, és azt rakja be a már megnyitott Spectacle ablakba.
Ahányszor lenyomod a PrtScr-t, annyiszor lesz benne a Spectacle ablaka -> [kép] -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én csinálnék azon a gépen memóriatesztet...
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Én most lecseréltem a Slackware-t Suse-ra, mert az open build service-t nyúzom, azzal meg voltak problémák Slacki alatt. De végső soron a Suse a Slackware-ből evolválódott ki, és ez meg is látszik rajta, mert eddig két olyan disztróval találkoztam, ahol van
/etc/profile.d/lang.sh, Slackware és Suse
-
-
Azért írtam Slackware-t, MX-et és Antixot, mert azok systemd mentesek, és egy ilyen régi gépnél szerintem számít, hogy a systemd ne egye az erőforrásokat.
Egyébként Slackware-hez van függőségeket kezelő csomagkezelő, a slapt-get, és ott az sbo, ami forrásból fordít SlackBuilds alapján.
-
-
Csak úgy eszembe jutott erről az időeltolódásos dologról, hogy valamelyik setupban láttam olyan opciót, hogy meg lehet adni, UTC-ben vagy helyi időre van-e beállítva az óra. És igen, ma az egyik telepítettem Suse-t, és ott meg lehet --> kép.
Arra is emlékszem, hogy Slackware-ben is meg lehet adni, mert azt meg kb. 3 hete telepítettem -> kép.
Jó lenne, ha lenne ilyen opció Buntuk telepítőjében is. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Megfogadtam a tanácsom, várt

5leteseN
Nem próbáltad egy teljesen tiszta Firefox telepítéssel? Én megpróbálnám, lementeném a profilom, és kitörölném, illetve újratelepíteném a Firefoxot is, megnézni, hogy úgy is előjön-e a hiba.
Én most kipróbáltam Debian, Mint, OpenSuse és Fedora alatt, terminálból indítottam a Firefoxot, de nem sikerült elővarázsolnom ezt a warningot.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Drasztikusan lassíthatja a játékokat egyes VGA-kon a Windows 11 új frissítése
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Szinte a semmiből robbanna be az 1,4 nm-es eljárásával a Rapidus
- Robotporszívók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmgyűjtés
- LEGO klub
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Windows 11
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bomba ár! HP ProBook 450 G8 - i5-1135G7 I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Logitech z5500 5.1
- 4 x 100.000 ft RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 96GB (2x48GB) DDR5 6000MHz
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Nikon D3500, Tükörreflexes (DSLR) fényképező
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)