Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Ketogén étrend
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- [K2]: AnyDesk átverés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
Ha valaki Korora-t használna: úgy néz ki ennyi volt.
-
BoB
veterán
válasz
Frawly
üzenetére
Ez aztán teljesen felesleges. Nem tudom mit nem találsz, de a csomagkezelők közül a pacman-el lehet a legjobban keresni.
Egyébként a lista készítés teljesen triviális.
Az összes csomag az összes tárolóban:
pacman -Sl
Az összes fájl az összes tárolóban lévő csomagokban:pacman -Fl
(ha ezt például fájlba exportálod, a fjlméret 200MB! feletti, olyan sok)Nyilván ha grep-elni akarod akkor pipeolod:
| grepa végére, ha fájlba akarod akkor átirányítod a kimenetet:> fájlnév.De mégegyszer, magával a pacman-el jobb keresni.
Azt nem értem ha ennyire alap csomagkezelési problémák vannak, miért telepítesz staging tárolóból bármit is, nemhogy kernelt?
Egyébként ha listát akarsz azokról amiket kifejezetten te raktál fel:
pacman -Qqengrep csak akkor kell ha például olyasmit akarsz megnézni, hogy az
/etc-ben melyik fájlok lettek módosítva az eredeti, csomagban lévőhöz képest (pl. ha beállításokat backup-olni akarod):pacman -Qkk |& grep Modification | grep /etc -
BoB
veterán
válasz
Frawly
üzenetére
"Grafikus csomagkezelés sincs."
Már hogyne lenne??

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman/Tips_and_tricks#Graphical_front-ends
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
"de nem a lánykori nevén Archmerge, hanem az ArchmergeD. ArcoLinuxD most már"
Leírtad hogy az Archemerge nevet váltott, és a D-s lett belőle. Nem váltott, a neve D nélküli. Csak kettő lemezt kínál, ennyi.
Ez olyan mint a Debian. Ott is van netinstall lemez pl.
Attól még nem Debian-netinstall a neve.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ránéztél te már valaha az ArcoLinux honlapjára?
https://arcolinux.info/Amit írtál az a D-s verzióra vonatkozik. A sima telepít mindent.
-
BoB
veterán
válasz
Frawly
üzenetére
"Archot 30 perc alatt felhúztam. Azért ilyen lassan, mert ott neked kell kézzel gépelgetni a parancsokat"
Azért jegyezzük meg, csak a noob-ok telepítenek kézzel, a jobbak már írtak maguknak script-et ami ezt megteszi helyettük.

"Legdurvább Fedorán az UEFI boot."
Nem tudom hogy régen mi volt, de most nincs ez amit írtál UEFI esetén.
-
BoB
veterán
válasz
lacafaca
üzenetére
Le van írva az általad linkelt oldalon hogyan kell telepíteni.
https://github.com/fedberry/fedberry/blob/master/INSTALL.md
Görgess le a windows részhez.
-
BoB
veterán
Azt írtad kliens-szerver. Pont. Most meg magyarázod hogy így meg úgy, ez nem olyan.
"The open-source reference implementation of Wayland protocol is split in two C libraries, libwayland-client and libwayland-server. Their main responsibility is to handle the Inter-process communication (IPC) with each other,"
[link]Most lehet vitatkozni hogy a fejlesztők a hülyék hogy szerver nevű API-t csinálnak ami nem is az igazából.
Amit az általam berakott képen látsz az ugyanaz, csak ott még ki van emelve hogy IPC-n keresztül történik a kapcsolat.
Igen ez nem a klasszikus hálózattranszparens X, mert ez igaz is, de pusztán az hogy itt már nincs kliens meg szerver azt nem lehet kiejelenteni, én nem szeretem ezeket az egyszerű megállapításokat.
-
BoB
veterán
válasz
ArthurShelby
üzenetére
"azt nem értem, hogy mi köze a grub-nak a driverekhez, fényerőhöz"
Itt megtalálod a választ: Kernel parameters
-
BoB
veterán
válasz
Frawly
üzenetére
Fedora.
Powerline zsh téma problémázik a guake terminálban hogy nem elég a színek mennyisége. Na mondom mi van, Arch alatt nem volt gond, ez a terminál "tudja".
Utánnanézek, kiderült hogy a Fedora-ban a 0.8.8-as verzió van (még GTK+2), kettő évvel ezelőttről, azóta már 3.2.0-nál tart (GTK+3).
Reddit szerint a csomagolónak nincs ideje frissíteni

-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
Frawly
üzenetére
Fedora / Vegyesen a legfrissebb a bináris disztrók közül. Van amelyik csomag itt, van amelyik ott újabb.
Nem gáz szerintem a féléves frissítési ciklus, upgrade-re van lehetőség. Ami persze összeomolhat, de szerintem az a ritkábbik eset és inkább olyankor fordul elő ha a felhasználó nagyon elállítgatott valamit.
Ami nekem szimpatikus Fedora-ban hogy be van állítva benne alapból a SElinux. Kevésbé szimpatikus például hogy a python2 még mindig igen erősen ott van, igaz már elkezdték kivezetni, de ha jól emlékszem véglegesen erre csak a hivatalos támogatás megszűnése után kerül sor, 2020-ban.
Ezt a disztrót is kipróbálhatod, veszteni nem vesztesz.
-
BoB
veterán
válasz
Frawly
üzenetére
Nem, mert először testing tárolóba fog kerülni vagy 1 hétre minimum. Majd egyáltalán miután kiadták, mert ugye most az a kernel még nincs is kész. Az sem 1-2 nap múlva lesz. Akárhogy is nézed, a 4.16-os kernel Arch-ba nem 1-2 nap múlva jön az biztos.
A staging repót meg csak fejlesztők használják, azt semmihez ne vedd alapul. Itt nem az a tesztelgetés megy ami a testing repóban.
-
BoB
veterán
Röviden:
Nem megy Chrome / Chromium alatt a VA-API, csak ha azt raknád fel amelyikat azzal forgatták (chrome-vaapi, amit néztél).
TMP méretét tudod állítani:
mount -o remount,size=3G /tmpÉrtelemszerűen ez 3GB-ra növeli, nem véglegesen. De vigyázz mert ez a memóriában foglal helyet.
-
BoB
veterán
Megjelent a biztonságra fókuszáló Qubes OS 4.0-ás kiadása.
Az újdonságokról itt lehet olvasni: [link]
-
BoB
veterán
Olyan téma nincs ami eltünteti a title bar-t. Azt úgy hívják Client side decoration, és külön-külön kell támogatnia az alkalmazásoknak és a WM-nek is.
Hogy érted hogy a Gnome Terminal-nak letisztultabb a felülete? Mindkettő tök üres, mi lehet ezen ettől jobban "letisztult"
(ez napjaink egyik legidiótább kifejezése amit manapság sajnos előszeretettel használnak)Egyébként terminálból KDE alatt a yakuake-t, GNOME alatt a guake-t ajánlom. Egy gombnyomásra (F12 mindkettőnél) előhívható - csukható, nem záródik be.
-
BoB
veterán
válasz
Apollyon
üzenetére
Nem idegesítettem fel magam, ezt nem tudom honnan veszed.
Én mindössze annyit írtam hogy nem kicsit irónikus stabilnak kiadni egy olyan disztrót ahol a hibajavításokat nem adják ki, a hibákat inkább benne hagyják.
Ezután írtad hogy nem verzió hajhásznak ezért én összekapcsoltam a kettőt mivel úgy gondoltam ehez a gondolatmenethez szeretted volna hozzáfűzni mivel erről volt szó.
Egyik oldal a van új verzió másik a nincs új verzió.
Ez a verzió hajhászás csak egy logikátlan kocsma duma. Ugyanaz mintha azt mondanám hogy a nem frissítés meg csak verzió gyöpösödés.
-
BoB
veterán
válasz
Apollyon
üzenetére
Szóval a kizárólag hibajavító frissítések csak verziószám hajhászás.
Hogy is hívják azt amikor valaki már nem tud logikai érveket felhozni az állítása mellett, és ezért a taktikája az hogy a másik oldalt próbálja nevetségessé tenni?
ubyegon2: itt csak azt látni hogy elérhető, de olyat nem hogy ajánlott is.
-
BoB
veterán
Nekem ezzel az a bajom, hogy:
Az nem érdekes hogy az 5.8-as KDE van Debianban, hiszen az még mindig támogatott. LTS, stabilabb, satöbbi, ez ok. A probléma az, hogy jönnek ki a hiba és biztonsági javítások. Ebből a 6-os van itt, ami több mint egy éve jelent meg.
Azóta megjelent az 5.7, 5.8, 5.9. A legutolsó bő egy hónapja.
És ezekben nincs semmi új feature ami bugot hozhatna be, pont ellenkezőleg, csak javítja őket. De neeeem, ez nem kell a Debianba. Ez is legyen régi.
Még szerencse hogy ahogy ránéztem a fontosabb biztonsági hibákat kézzel befoltozza a Debianos security csapat.
Csak ez így azért is gáz mert sokkal több energiát felemészt ezeket kézzel visszapeccselni ahelyett hogy szimplán elfogadnák a "gyári" hibajavításokat.
Így folyton figyelni kell mindenhol a hibajelentéseket, hogy melyik okozhat biztonsági hibát. Már ez rohadt sok időt felemészt amikor van 60 ezer körüli csomag a rendszerben, szerintem ezért is lehet ez a nagy lemaradás.
-
BoB
veterán
Így késő este csak sikerült baromságot írnom, a literális változat nem jó csak kereséshez, de a találatok sem tökéletesek mert olyan csomagot is listáz ami nem qt5 tag (bár igaz az függősége). Ezért be kellene ágyazni mint ahogy colomb írta.
De lényegtelen mert nem ez a helyes megoldás amúgy sem.
-
BoB
veterán

Linux Journal: legjobb asztali környezet a felhasználók szerint:
KDE: 35%
GNOME: 20%
Xfce: 15%
Cinnamon: 11%
MATE: 7%
Other: 7%
Unity: 3%
LXQt: 1%Sorry cinmanó

![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
lockdown90
üzenetére
Chrome betűtípusoknál húzd feljebb a minimum betűméretet.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Megjelent a KDE Plasma 5.12 LTS.
-
BoB
veterán
válasz
Slownz
üzenetére
Ha a Budgie asztali környezet tetszik, akkor a Solus-t tudom ajánlani: https://solus-project.com/home/
-
BoB
veterán
válasz
jackal79
üzenetére
Példa:
rsync -a --delete honnan hováCsak azokat fájlokat fogja másolni amik megváltoztak. Vagyis nem fog minden egyes alkalommal mindent másolni.
Az
akapcsoló rekurzívan fog másolni úgy (vagyis az összes almappákat és azok tartalmát), hogy minden szimlink, fálj tulajdonság, jogosultságok, stb megmaradjon.A
--deletele fogja törölni azokat a fájlokat, amiket töröltél az eredeti könyvtárból.Ha azt is akarod látni mi történik, add hozzá a
vkapcsolót.További infó:
man rsyncbob@bob ~ % rsync -av ./data/ ./backup
sending incremental file list
./
file1
file2
file3
sent 282 bytes received 76 bytes 716.00 bytes/sec
total size is 40 speedup is 0.11bob@bob ~ % rsync -av ./data/ ./backup
sent 106 bytes received 12 bytes 236.00 bytes/sec
total size is 40 speedup is 0.34bob@bob ~ % rsync -av --delete ./data/ ./backup
deleting file2
./
sent 107 bytes received 24 bytes 262.00 bytes/sec
total size is 54 speedup is 0.41 -
BoB
veterán
válasz
Flowtation
üzenetére
Ubuntu 18.04 Libreoffice-ből az 5.4-es verziót fogja tartalmazni.
-
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem, AUR-ban is vannak beta-experimental dolgok felrakva.
Amikor debian, stb-nél azt mondjuk stable, az azért is van, mert:
A programok csak biztonsági frissítést kapnak, tehát nem fog változni semmi sem, éveken keresztül. Nem fordul elő olyan, hogy ahogy változik a GNOME, egyszercsak a felhasználó máshol talál egy menüpontot, telejsen máshogy néz ki a menü, stb.Ahoz hogy újításokkal, és más, megváltozott dolgokkal találkozzál a következő verziót kell felrakni.
Mint Windows XP -> Vista -> 7. A user nem sír, mert minden a megszokott marad.
(persze itt bele lehet nyúlni -> backport repó, PPA, stb)
Ezért szokták a stabil kifejezést használni. Nem változik.
Remélem így érthetőbb a stable és rolling kapcsolata.
-
BoB
veterán
válasz
Rimuru
üzenetére
PPA-ra nem is akartam kitérni, de ott is pont ugyanakkora az esély. PPA-t is akárki csinálhat, az sem sokkal biztonságosabb ilyen szempontból, meg fel is lehet törni egyet és elhelyezni kicsit módosított csomagot.
Meg a másik fele hogy sokan felvesznek mindenféle kísérleti repo-t, ahol még a beta verziót sem elért programok vannak

Milyen csomag volt az?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Drasztikusan lassíthatja a játékokat egyes VGA-kon a Windows 11 új frissítése
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Szinte a semmiből robbanna be az 1,4 nm-es eljárásával a Rapidus
- Robotporszívók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmgyűjtés
- LEGO klub
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Windows 11
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Árváltozás + játék DVD: Watch Dogs Deadsec Edititon
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / Akku : 100%
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B85M-G B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone Xs 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)