Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#84036) májkimiki válasza sisi22 (#84031) üzenetére


májkimiki
őstag

Hujjuj, de sok jó kérdést tettél fel.
1: "Valamint jo lenne megerteni az otfele kiadastipust is, mi az oka/ertelme/hattere."
Fogalmazzunk úgy, hogy vannak fix kiadási ciklusú disztrók >> (ez lehet a disztrib helyett is). Azon belül hosszan támogatott LTS kiadások ( ez nem összekeverendő az LTS kernellel). És köztes kiadások, amik pár hónap-fél év támogatással rendelkeznek.
Itt fontos megjegyezni, hogy tisztán Debian alapokon vagy Ubuntu alapokon gondolkozol, mert a két disztró kiadási modelje bár fix. De a támogatási intervallumok eltérnek.
Tisztába kell tenni a fejedben a Debian-stable, LTS-stable, unstable és sid fogalmakat. Ubuntu-nál az LTS és a köztes kiadások mikéntjét. A dolgot még bonyolítja a verzió számokhoz rendelt point-release név is. (ez tényleg egy értelmetlen katyvasz).
Aztán ott van az Arch-Manjaró-Endeavour, stb..... rolling edge kiadási modell, ahol gyakorlatilag folyamatosan frissül a rendszered. Kiadnak point-release-ket, hogy ne a 3 évvel ezelőtti állapotból induljál ki.
Nagyjából ennyi.
2: "Regi emlekeimbol jott, hogy a knoppix es puppy es ?ubuntu-k jok tesztelesre, cd-rol telepites nelkul lehet probalni a gepet vagy hwt is nezegetni."
Kezdjük a puppy-val. Ez egy érdekes szegmense az egész Linux-os világnak. Sok mindenki nem foglakozik vele. Viszont Staudinger Kálmán "skamilinux" meg igen csak. Ajánlom a figyelmedbe. [link]
Szerintem Knoppix-ban is bőven több a tudása, mint itt bármelyikőnknek.
Elérkeztünk a "Live" rendszerekhez. Erre bármelyik live-iso-t szolgáltató disztró jó lehet. Mint ahogy mondod. Egy laza bootolással lehet tesztelni. Minden attól függ, hogy az adott disztró éppen hogyan áll támogatásilag az adott hardver környzethez.
Ezért nem igazán gazdaságos minden disztrónak pörkölni egy pendrájvot.
Viszont egy Ventoy prepalált 8-16-32 GB-os pendrájv egy svájci bicskát ad a kezedbe.
[link]
A lényeg, hogy egy ilyen pendrájvra csak fell kell másolnod a live-iso-kat és bármelyiket bootolhatod, tesztelés szempontjából.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.