Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• wetomi

aktív tag

Sziasztok!

Van nekem egy openSUSE Leap 15.2-es rendszerem KDE-vel és egy Ryzen 3 Pro 4350G APU-val (Renoir, lásd adatlapom).

A gyári 5.3-as kernelt muszáj volt cserélni, mert az még nem kezelte megfelelően a GPU-t. 5.10-ig rendben is voltam. január végén, február elején 5.11-re váltással a videó kimenetek kicsit elkavarodtak és azóta nem tudom helyre tenni őket.

A monitoromat (DELL U2412M és 1920*1200) DVI-on használnám, de ott mostanság olyan hiba van, hogy a monitor számára nem kezelhető felbontás kap DVI-on, így jellemzően a GRUB után nincs kép, még akkor se, ha előtte vissza veszem a felbontást kisebbre.

VGA kimeneten olyat tapasztaltam, hogy ha a bejelentkező felületen normál Plasma van beállítva, akkor (username+password után) nincs kép. A monitor nem kap jelet és elmenne aludni, ha hagynám.

Plasma + Wayland-re, vagy egyéb asztali környezetre váltva, pl IceWM, van kép a bejelentkezés után is. Minden oké, csak a Wayland még egy kicsit döcögős, az IceWM pedig nem a megszokott és szeretett KDE környezet.

Az egyszerűség kedvéért HDMI-n néha-néha használok egy HD ready felbontású TV-t. 5.10-es kernelig nagyjából itt is két kattintás volt átlőni a képet a TV-re, még ha csak klónozva is, de működött. Még 5.11-re váltva is sikerült néha-néha összerakni, de azt se mindig. Az utóbbi 1-2 héten pedig HDMI-n is rossz a kép. Rosszak a színek, szétesik.

Egyelőre próbáltam előre menekülni, ezért is frissítettem mindig a kernelt, meg az apraját (mesa/X100/wayland/amdgpu/radeon) ha jött új, de nincs eredmény. Ennyi friss csomag után pedig már Tumbleweedet is használhatnék Leap helyett.

Logikus lépés lenne a korábban működő 5.10-es kernel környékére visszalépni, de bevallom, nem találom. A gyári 15.2 Leap repóban csak a 5.3-as van, ami ugye nem jó nekem, de a stabil kernel repóban meg csak a legutóbbi 5.11.

Még az xrandr környékén szimatoltam egy-egy külföldi fórum bejegyzés környékén, de nem mertem hozzányúlni.

Még a Tumbleweedet és egy két másik disztrót kipróbálok Live-ban, az eddig elmaradt.

Van valami ötletetek, hogy mi lehet a gond és a megoldás, vagy, hogy milyen irányba induljak?

Új hozzászólás Aktív témák