Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52387) Anakin007


Anakin007
aktív tag

Sziasztok!

Itt, lassan az őrület határán kérnék ötleteket, merre tovább...

Van egy Acer Aspire E5-571, 64 bites legújabb Linux Mint KDE-vel és Cinnamon-al, szűz telepítés, binárisból "gyári" wine, benne egy windows-os program, ami innen tölthető le és van egy telepített hálózati nyomtató, amit tökéletesen tudok használni lnux alatt.
Munkahelyi gép, a fenti win-es progit használom benne lassan fél éve flottul. 3 hete hétfőn, egyszer csak a wines program azt írja, nincs telepített nyomtató... Nem nyúltam semmihez, hétvégén kikapcsolt állapotban volt a gép, pénteken még ment a nyomtatás. Azóta bármit csinálok, nem lát nyomtatót, a wines programot sem berhelték, semmi szoftveres változás nem történt.
Valaki adjon már vmi fogódzkodót, miért van ez, mit nézzek meg, fizetek a megoldónak egy kört, csak legyen már vmi :)

Azóta újra húztam a gépet többször is kínomban, pluszban cinnamon-os verzióját is a Mint-nek, hátha, de nem. Felraktam tegnap kínomban egy debian-t is kde-vel, de nem nyert. Ubuntu, szintén zenész. Otthoni gépemen, egy Lenovo T410-en, simán megy, látja a nyomtatót ugyanezzel a Mint-el! Van egy Asus barebone PC-m is, ugyanezzel a Mint-el, azon is megy, semmit nem kell állítgatni. A céges gépemen kipróbáltam root-ként, még az ablakkezelőbe is root-ként jelentkeztem be, hátha vmi jogosultság, de nem. Van egy ótvaros FuSi asztali PC-m, azon is kipróbáltam Mint-el, ott is megy, csak ezen a nyomorult laptopon, amin dolgoznom kéne, ezen és CSAK EZEN nem! Szinte minden működik hw-szinten tudtommal, fűt, zenél, világít, LAN-t nem kezeli egyedül,vmi driver hiány miatt nem is látja az lspci sem, de win10 alatt az is megy, tehát nem hw hiba, de nem is kell. 1.5 éve amikor kaptam ezt a gépet újonnan, már akkor sem volt linux alatt LAN, de nem hiányzott/hiányzik, így használtam.

Raktam fel egy pseudo printert is pdf nyomtató néven, de a win-es progi szerint toábbra sincs telepítve nyomtató. Kipróbáltam, wine notepad.exe, ami a gyári wine-s telepítésben van notepad, azzal. CTRL+P, ott a nyomtató és ki is küldi, amit oda beírok, tehát a wine jó lehet. Gondolom, vmi frissítést adtak ki Mint-hez a hétvégén, de nem tudom, mit, így ezzel az infóval nem tudtam mit kezdeni.
Felraktam forrásból a legújabb wine-t, a 2.0-s verziót, nem telepítettem system-wide, nehogy kavarodás legyen, csak az instal könyvtárából indítva telepítettem ugyanoda a fenti progit, minden működik, csak nyomtatni nem tudok :W

Eszem megáll, azt se tudom, mit berheljek. CUPS-ot? wine-t? V. a rendszert? Azon belül is vajon mit? Milyen log-ot nézzek? Ráadásul ez egy abszolut egyedi probléma, google-t cseszhetem, ráadásul csak ezen a nyomorult vason nem működik, ez is fura. Annyit már tudok, hogy konkrétan ezzel az acer szériával nagyon sok nyűgje volt már nagyon sok embernek, de nem ilyen.

Legalább elvi síkon adjatok már légyszi vmi ötletet! :R Vagy win10-re hogyan tudnék KDE-t rakni? Rakás sz@r a win-es ablakkezelő, képtelen vok megszokni 3 hete..

Valaki, akárki, bárki? :) Bármit? :)
Tényleg fizetek egy akármit a megfejtőnek! :)

Ha Isten létezne, hinnék benne.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.