Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• beginnerguy

tag

válasz Bibby #2309 üzenetére

A mikrométer és a nanométer nagyon nem ugyanaz... 80 – 120 nanométer = 0,08 – 0,12 mikrométer

Szerk: Ahogy a kolléga is írja eggyel feljebb.

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

válasz arcitec #2262 üzenetére

Úgy tényleg nehéz találni bármit is, ha nem is keresel ;)

Pl. EPA állásfoglalás hivatkozásokkal és irodalomjegyzékkel

Érdemes végigolvasni. Tldr: Conclusions rész

• beginnerguy

tag

válasz ap-c #2056 üzenetére

A levegőben szálló port (ami átmegy rajta) azt kiszűri, akár kicsi, akár nagy. Itt persze fontosak az arányok, hogy milyen sebességgel működteted, milyen a kialakítása a helyiség(ek)nek, hányan veritek fel mellé a leülepedett port, nyitva van-e ablak stb, de semmivel nem kisebb a valószínűsége, hogy a légtisztító szívja be a levegőben levő port, minthogy te. Viszont az automata módot a Xiaominál el kell felejteni, mert semmit nem ér, cserébe hangos(abb) lesz a működtetése és érni is fog valamit. Elég nehéz úgy mozgatni nagy sebességgel a levegőt, hogy ne legyen hangja. Biztos megoldható és lehet már vannak is ilyen eszközök ami sokkal halkabb: mondjuk x légköbméter megforgatása közben fele/negyed/nyolcad stb annyi hangterheléssel jár, de az szerintem nem ez az árkategória :) Valószínűleg nagyobb "lapátjai" is vannak.

Tehát a szálló port szűri, ezért van. Szerintem akik írták inkább arra gondoltak (nagyon sok esetben pontatlanul megfogalmazva), hogy nem fogja megszűntetni a por jelenlétét (mert sokan ezt várják, ami teljesen illogikus), és ez igaz is. Leülepedett, lerakódott por a padlón/polcon/akárhol lesz (és ezt fel is lehet "verni" újra a levegőbe), de ez nem csak kintről származik és legtöbbször nem a < PM10 tartomány, hanem afölött (ruhaneműből/törölközőből/ágyneműből származó szöszök amiből borzasztó mennyiség van 1 embernél is, elhalt hámsejtek stb), emiatt is ülepedik le a nagyja.

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

válasz updog #2053 üzenetére

Hm, én még mindig nem értem teljesen a mögöttes logikát.

A levegőben levő szálló por szűrésére pontosan a légtisztító való. Ami leülepedik/megtapad stb, arra való a törölgetés és a (robot)porszívó.

A szálló por (tudtommal PM10 alatt) az éppen a levegőben keringő port jelenti, ami jellemzően a pár mikronos mérettartományban van (mérettartomány ábra pl. itt), és ezek sokkal kevésbé ülepednek le, mint a nagyobb tömegű és méretű társaik, éppen ezért is (de nem csak ezért) károsak, mert könnyebben belélegzed ezt, mint ami a padlóra leülepedett.

A látható por nem fog soha teljesen megszűnni, de nagyon minimálisra csökken. Néztem, ha egy 30 m^2-es helységben járattam 4 órát turbon a Xiaomi Air Purifier 2-t, úgy is lesz a levegőben egy két kósza szösz vagy nagyobb porszemcse, de azt is tapasztalatból mondom, hogy ég és föld a különbség ha egy helyiségben járatod mondjuk fél órát nagy fokozaton szellőztetés után (Bp belváros, látni, ahogy a zseblámpád fénycsóváját kirajzolja a por). Főleg ha kint éppen 110+ a PM2.5 érték, mint pár nappal ezelőtt :) És akkor is nagy a különbség, ha kint a PM2.5 érték a 20-as tartományban van (pl. mint most).

Fütési időszakban szerintem is nagyon jó a légtisztító! A párásítóhoz/légmosóhoz nem tudok hozzászólni, nálam mindig 60% körül van alapból a páratartalom.

Én ennek nem látom a relevanciáját. A nagyobb méretű port is ugyanúgy szűri rendesen ha átmegy rajta, másképp nem lenne a Xiaomi hálós szűrőjén (ami ugye nem a HEPA) irgalmatlan mennyiségű por/szösz/kosz. Nekem kb 3 havonta le kell leporszívóznom a hálós részt, mert alig látszik a szűrő mögötte, pedig robotporszívóm is van :)

Az más kérdés, hogy ez az 1%-a vagy a 95%-a levegőben levőnek -- ezt nem tudom (lemérni) sajnos, de nem is ez a lényeg, mert erre a (robot)porszívó való. Ami viszont fontosabb, hogy ami a padlón van, azt nem lélegzed be, hacsak nem kerül újra a levegőbe (megjegyzem, könnyen újra a levegőbe kerül a nagyja), de ekkor meg ha megy a légtisztító, akkor ismét tudja szűrni... Viszont ha be tudod lélegezni, a légtisztítónak is ugyanakkora(!) esélye van beszívni (feltéve, hogy egy légtérben vagytok). Szóval számomra ez az egész felhozott "helyzet" illogikus és nem pontos.

Viszont ha a levegőben levő szálló por ellen nem a légtisztító való, akkor mi?

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

válasz ap-c #2051 üzenetére

Hello!

Miért ne szűrné a szálló port? Mi mást szűrne, ha a levegőt keringeti, és a rajta átáramló levegő áthalad egy szűrőn? A HEPA szűrő miért lenne a ló túloldala, ha éppen az szűri a (nem csak) mikron nagyságú "port"? Ezt az egész hozzászólást nem teljesen értem, megmondom őszintén.

• beginnerguy

tag

válasz proger82 #1977 üzenetére

#1976: "amiket ez kiszűr, azokat nem látod." Pontosítok: azt IS(!) kiszűri, amit nem látsz (vagy csak nagyon nehezen és ideális körülmények között) szabad szemmel.

Minden levegőben levő port/porszemet, ami mielőtt leesne/megtelepedne valamin átmegy a készüléken, azt elég nagy valószínűséggel ( > 97%) eséllyel meg fogja fogni. A ruhából, emberről, állatról származó por, elhalt hámsejtek és egyéb, amit pl felversz járkálás közben azt nem valószínű, mert rövid időre a levegőbe kerül(het) de ugyanúgy vissza is fog hullani a földre a nagyja. Ez ellen a portörlés ill. a (robot)porszívó tud segíteni, nem a légtisztító.

Nálam Xiaomi Air Purifier 2-mél 8-as a legkisebb érték, de ha jól látom ez tök más. Az már más kérdés, hogy a beépített PM2.5 szenzorra biztos nem bíznám az életem :) Nem tudom a tiedben mennyire pontos ez, de elég szkeptikus lennék. Én a zseblámpának és a szememnek jobban hiszek.

Dolgoztam 50 mikron átmérőjű részecskékkel, azokat szabad szemmel meglehetősen könnyen lehet látni (persze megfelelő kontraszt esetén, a feketét a feketén nem valószínű :) ). A 10 mikronos seszínű pollent is ugyanúgy átlátszó anyagon, de ez már jóval nagyobb kihívás jó fénynél is :) Persze más, ha egy sötét szóbában egy erős fényforrásal megnézed a levegőt, viszont fél órás nagy sebességen (kb 30 m^2) járatás után pl a levegőben levő emberi szemmel látható por mennyisége radikálisan lecsökken.

szerk: A hálószobában gondolom éjszakai módban fog menni, hogy tudj aludni, az viszont nem túl effektív. Ha a nyilászárók jók és máshonnan (pl ajtó alatt másik helységből) nem igazán tud átvándorolni por, akkor is fogsz látni valamennyit reggel. Mielőtt aludni mész, megéri nagyobb fokozatba kapcsolni és utána átállítani éjszakai módba.

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

válasz updog #1493 üzenetére

Ugyanez gáztűzhelyen olajjal való főzésnél/párolásnál is. Felújításoknál vagy ha csak segítek ilyesmiben ismerősöknek én már maszkban teszem. Ha más nem egy sima orvosi maszk is nagyon hatékony, amit a patikában lehet venni. Mikor megmutatom zseblámpával milyen a levegő, utána már más is felveszi... :)

• beginnerguy

tag

válasz szuladam #1490 üzenetére

A Xiaomi pm 2.5 szenzorok pontatlanok (a sima air purifier 2-é biztosan, de mérget veszek rá, hogy a külön megvehető szenzor vagy a 2S-ben levő szenzor is [ez a kettő utóbbi mintha ugyanaz lenne]), ezért is nem ajánlott automata módban használni a Xiaomi légtisztítókat. Egy erős zseblámpával (én pl convoy s2+-t használok erre a célra) sokkal jobban látni (értelemszerűen kvalitatívan) mennyire szennyezett a levegő, mint a szenzorra hagyatkozva, mert az sajnos a "van de minek" tipikus esete. A légtisztítás hanggal jár, auto módban (1 -- 4 m^2 kb) halottnak az utolsó kenet kategória még egy kis helyiségben is. Mondom mindezt úgy, hogy xiaomi air purifier 2-m van és mindezt előre tudtam, mikor megvettem, de már akkor megvolt a megoldás rá, hogy automatizálom és magas (kedvenc) fokozatot használok.

• beginnerguy

tag

válasz Caldera1 #1150 üzenetére

Szerintem arra akart célozni, hogy az aktív szén mennyisége sajnos elég kevés (pl. egy xiaomi szűrőbetétben) és hamar elveszti a hatékonyságát, hiába óriási az adszorpcióra alkalmas (belső) felülete.

• beginnerguy

tag

válasz LámaZ #1080 üzenetére

Elvileg tudja. Gyakorlatban kicsit más a helyzet (nekem sima 2-es van, így minden tapasztalat arra értendő, nem 2S, így erről érdemben nem tudok nyilatkozni, de a topikbeli tapasztalatokat olvasva a 2S szenzora sem tűnik túl jónak), mivel a mérője nem épp pontos :) Néha egész jól működik, néha pedig borzasztóan butaságokat ír. Mellesleg nem tudja a készülék, hogy hány m^2-es helyiséget kell tisztítson (mondjuk honnan is tudná...? :) ). Nem mindegy, ugye, hogy a levegőt mennyi idő alatt forgatja át 8 m^2-en vagy 40-en. Emiatt vagy automatizálni kell (topikban biztos rá lehet keresni), vagy magadnak állítgatni az appon belül szellőztetés után, porszívózáskor stb. Szóval én az automata módot kerülöm, 3 óránként kedvenc módba kapcsolom (3 óra után visszaáll auto módba, és ezt állítgatom. Éjszakára meg éjszakai mód vagy másik szoba és kicsit nagyobb fokozat (kedvenc módban).

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

válasz Fredo78 #1032 üzenetére

Masik cucc. Rendeltem Aliexpress-rol egy 30 cm x 30 cm-es HEPA szurot (16$ korul) es velcro szalaggal rogzitettem egy ventilatorra, plusz ahol nem illeszkedik pontosan es ki tud a levego menni a HEPA es a venti kozott, azt szovetszalaggal leragasztottam. Igy eleg jo, ha nem is teljesen tokeletes. Szelloztetes utan ezt is jaratom. Fontos hogy sik legyen a venti eleje es aranylag zart legyen oldalrol (tehat a hagyomanyos allo es korbe forgo ventilatorok nem jok, amik egyreszt iveltek, masreszt teljesen nyitottak). DIY air purifier kereso kifejezessel sok tutorial van rola. Amerikaiaknal egyszerubb, nekik van 40 centis doboz ventilatoruk es csomo helyen hozza megfelelo meretu szuro. Kinabol nem is talaltam 40 centiset :D

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

válasz Fredo78 #1029 üzenetére

Ha hosszan nyomod a világítás gombot a hátulján (5-6 mp), akkor resetelődik. Én még nem cseréltem, egyszer kiporszívóztam, akkor elég csúnya porréteg volt rajta kívül, de úgysem az a része gáz, hanem a kisebb porszemek amik eltömítik és telítik majd. Kb 230 napja van meg a szűrő. 1 év után fogom cserélni, szerintem annyit kibír még Bp belvárosában is (Bajcsyhoz közel), de egy idő után úgysem lesz olyan effektív az eltömődés/telítődés miatt (persze hogy mikor, azt nem tudom sajnos kimérni). Van sima HEPA filterem is ventillátorra applikálva, annál a szín (szürke -> fekete -> undorító ősfekete átmenet) alapján azért lehet tudni mikor van gáz :)

(#1030) Elemental: nyitott ablaknál is van valamennyi értelme, de nem sok... Cikk a témában, persze itt másik légszűrőt használnak, más zajszint és más teljesítmény, más szobaméret, más területnagyság, ahol áramlik be a levegő stb., ezeket azért érdemes figyelembe venni

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

válasz havri1 #1021 üzenetére

Jaja, én véletlenül vettem észre legelőször, amikor állítgattam az appban :) Én is azért mértem ki, mert kíváncsi voltam :)

(#1020) doeeg: Persze, teljesen logikusan gondolod (én is ugyanígy gondoltam), ezt nekik illene valahogy normálisabban feltünteni :)

(#1022) Elemental: Maxon a beszélgetést is felejtsd el mellette, nagyon hangos :) Igazából sztem a 3. fokozattól (7-10 m^2) már zavaró egy normál beszélgetés közben (és az egy osztályteremre elég karcsú). Bose QC 25-öm van, és abba is elég rendesen behallatszik aktív zajszűrés (ANC) mellett (főleg a nagyobb frekis komponensek, mert alapból az alacosny frekisekre van kihegyezve az ANC)

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

válasz updog #1017 üzenetére

turbo módban 50-55W/h környékén fogyaszt (én ezt értem max alatt), 34-37 m^2-en tényleg 30W/h körül van

egy régebbi hozzászólásom

Nálam egy kisebb/nagyobb szellőztetés után (kb 32m^2, 4.5 m belmagasság, egy nagy légtér) 30-50 közé megy fel a PM2.5 érték, 34-37 m^2-es fokozaton kb 30 perc mire teljesen eltűnnek a finom porszemek a levegőből (erős zseblámpával lehet vizsgálni), auto módban kb semmit nem ér sajnos, annyira kicsi a teljesítménye... Persze jóval kisebb helyiségben lehet értelme.

[ Szerkesztve ]

• beginnerguy

tag

Ha már szóba jött a teljesítmény...

Lemértem, hogy mekkora a teljesítménye a Xiaomi air purifier 2-nek különböző módok esetén (kb. 1 órás átlagok):

42-45 m^2 -- 53 W
    34-37 m^2 -- 28 W
    22-25 m^2 -- 17 W
    15-18 m^2 -- 10 W
    auto -- 2 W

Hátha valakinek jól jön az áram fogyasztás becsléséhez.

• beginnerguy

tag

válasz Boldi2 #558 üzenetére

A levegoben keringo port szuri, azt pedig ugy tunik eleg effektiven. Ettol fuggetlenul fog por lerakodni a lakasban es kell port torolgetni. Ez elkerulhetetlen, mivel nem tud minden egyes porszemet/ruhabol kihullo szovetdarabkat atfujatni onmagan, mielott az megallapodna valami feluleten.

Hazajottem videkre es hoztam a zseblampamat amivel vizsgalodtam. En szemely szerint ereztem, hogy tele a levego porral, tobbet tusszogtem, faradtabbnak is erzem magam szelloztetes utan is, szabad levegon sokkal jobb a kozerzetem. Meg is neztem, hat brutalis mennyisegu a bp-i lakashoz kepest (2 heti intneziv legtisztitozas utan persze!) a levegoben keringo por mennyisege...

Egyebkent eros lampaval meg lehet nezni, kb mennyi port sziv be oldalt, es hogy a ventillator enged-e vissza a levegobe valamennyit. Tapasztalatom szerint semennyit. Persze ne teveszd ossze azzal a porral, ami siman a ventilator lapatok fole szall, ezaltal visszakerulve a korforgasba.

Nem magamat megnyugtatni szeretnem, hogy nem penzkidobas amiert vettem, hanem csak azt hangsulyozni, hogy amiert(!) vettem, meggyozodve errol a sok utanaolvasas utan, azt a feladatat tokeletesen ellatja. (OK, a szenzor pontossagattol eltekintve, mert azt en is eleg gagyinak talalom, ezert nem eletkepes az auto mod, pedig egy baromi okos funkcio lenne)

• beginnerguy

tag

válasz VANESSZA1 #546 üzenetére

Automation fulnel egy if feltetel kell, gondolom ez megvan. A sleep mod az elso hosszu krikszkraksz (alulrol a 3.), a kedvenc mod a masodik (alulrol). Most 1 oraval elobbre kerult minden beallitasom az oraatallitas miatt, szoval arra is kell figyelni, ahogy eszrevettem. Szoval ha 9-re allitod be a kedvenc modot, akkor 10 utan kb 1 perccel fog atkapcsolni (legalabbis nalam igy mukodik jelenleg). A log fulon pedig ellenorizheted, mikor es hogy valt at.

Ami fontos meg, hogy a kedvenc modot egyfele sebessegre konfiguralhatod, azt fogja hasznalni. Tehat olyat nem lehet, hogy 35m^2-hez szeretned 10-tol es 15m^2-hez 11-tol.

• beginnerguy

tag

válasz beginnerguy #536 üzenetére

Kifutottam a szerkesztési időből, pont mikor a legfontosabbat akartam kihangsúlyozni....

Azt ne várja senki, hogy minden egyes porszemet/részecskét eltüntet a levegőből, mert egyáltalán nem reális. Ha megnézed egy erős zseblámpával este, vagy verőfényes napsütésben, fogsz porszemeket látni, de sokkal(!) kevesebbet, mint előtte.

• beginnerguy

tag

Nekem a sima változat jött meg 2 hete (az újabb, 2-es verzió). Tapasztalatok 2 hét használat után, ömlesztve, hátha valakinek segít, egyébként kb 32-38 m^2-en használom Budapest belvárosában:

- az érzékelő a legtöbb esetben nem pontos (elolvastam a legtöbb fellelhető tesztet neten az utóbbi 1 hónapban, és akár 200-zal (!) is eltérhet a valóstól :) ), ezért erős zseblámpával (convoy s2+ maxon) szoktam inkább vizsgálni a levegőt, főleg estefele jól lehet látni, mi a helyzet.
    - nekem 3-4 nap volt, mire a brutálisan poros helyiségből normálisat varázsolt (tehát konkrétan a nagyon apró por részecskék áramlását(!) tisztán lehetett látni előtte, most már ritkábban látni sok mini méretűt (ezek tényleg a nagyon finom porszemek, hálistennek jó a szemem), nagyobbak persze vannak, főleg a ruháimból és lepedőmből, törölközőből jönnek a színek alapján :) )
    - nem éri meg mindig turbón és nagy sebességen nyomatni, a tapasztalatom az a zseblámpás vizsgálgatás után, hogy ilyenkor nagyon gyorsan forgatja a levegőt, de mivel oldalt szív be, (és ez a felület nem növekszik, persze a levegő áramlása gyorsabb és ezáltal a levegő cserélődése is), ami por nem éppen oda megy, azt megint fellöki a magasba a venti és kész (oké, persze, nyilván átforgatja a helyiség levegőjét és elég nagy statisztikai valószínűséggel hamarabb, mint lassabb fokozaton, de a tapasztalataim szerint nem sokat segít egy átlagos háztartásban és többnyire felesleges) nem mértem ki, mert nincs eszközöm, de kvalitatívan zseblámpával vizsgálva nem sok különbséget láttam a beszívott "por" mennyiségében turbón és mondjuk közepes és kis fokozaton sem az első napokban, sem később. A turbó inkább arra való szerintem, amilyen áldatlan állapotok pl felújításnál lehetnek, akkor biztosan hasznos.
    - ha bukóra(!) nyitom az ablakot, 1-3 percen belül felugrik 20-60-ra is akár.
    - ha leveszem a hátulját a szűrőnél, majd visszarakom és újraindítom, akkor sokszor felugrik 50-60-ra is az érzékelő.
    - ha belefújok az érzékelőhöz, akkor eddig 80-at sikerült elérni vele :) de néha segít, és utána reálisabban mutatja az eredményeket, mintha néha beakadna ennél a 8-11 intervallumnál
    - ha elhaladok mellette néha felugrik akár 30-ra is, de reálisnak is tűnik, mert a ruhámból sok por/szövet száll ki, nem is gondoltam volna....
    - 2 hét alatt olyan mennyiségű port és koszt szedett össze, hogy öröm nézni :) Főleg a hátulján van hosszmetszeti irányban 2-4 cm, szép vastag réteg. Persze máshol is látni, hogy már nem az eredeti állapotú a szűrő :D
    - általában kedvenc módban megy, 3 óránként beállítottam egy sima feltételt rá az automatizálásnál, hogy ne váltson vissza 3 óra után. Legtöbbször 8-11 illetve 15-18 m^2-rel fémjelzett erősségeket használom.
    - nálam semmi gond az appal és a párosítással, tökéletesen megy első pillanat óta
    - a levegőben levő por brutálisan lecsökkent, ellenben a porosodást/portörlés nem fogja kiváltani, de ezt tudtam is, eléggé evidens, hogy a már lerakódott port csak nagyon kis mértékben tudja felkavarni, nem is erre van! valamint a levegőben levő por nyilván nem feltétlenül fog átáramlani a készüléken, lehet hamarabb fog megtelepedni valamilyen felületen (ezért sem old meg mindent a turbó mód, ahogy feljebb írtam)
    - főzés közben felkúszott 130-ra is érzékelő (pár perc alatt 60-80 között volt), szóval azt nagyon gyorsan érzékelte
    - nem dohányzom, így arról nem tudok mondani semmit

Nem tökéletes, főleg az érzékelő nem (meg hogy 3 óránként visszavált auto módra), de ennyi pénzért bőven használható kategória. Én nem bántam meg, hogy megvettem.

Nyárra úgyis kell ventillátort vennem, valószínűleg rárakok egy HEPA szűrőt is, ha már keringeti a levegőt a PC-m közelében, akkor szűrjön is, így még effektívebb lesz szerintem a rendszer.

Ezek tök szubjektív tapasztalatok és saját vélemény. Lehet nem egyet érteni. Tényleg csak azért írtam le, hátha valakinek segít a döntésben.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák