Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
Új hozzászólás Aktív témák
-
adm
őstag
válasz
szakalistvan #9836 üzenetére
nem látom értelmét, hogy miért kéne a gipszkartonra még egy lécváz és arra egy újabb gipszkarton réteg. vagy én értettem félre?
viszont ha megvan az anyagod és belefér még egy kis kőzetgyapot, akkor csináld meg az ablak falát is. arra ügyelve, hogy a párazáró fólia csatlakozzon az ablakhoz.a penészes fallal mit csináltál? kiszellőztetted, kezelted valamivel?
meglepő de a párásodás egyik oka lehet, hogy nem használjátok állandóan. ha nem használjátok a szobát akkor is érdemes 17-18 fokon tartani a belső hőmérsékletet.100%-os megoldást csak átfogó felújítással lehet elérni, addig rá kell kicsit segíteni. egyrészt amiket Hasaggymeg említett, másrészt alapos és rendszeres szellőztetés szükséges. plusz minden gőzt és párát fejlesztő tevékenység, pl főzés és tusolás közben/után néhány percig. ha lehetséges akkor kereszthuzatot kell csinálni.
nincs olyan belső falszakasz ahol elfér a szükséges szekrény?
-
szakalistvan
senior tag
válasz
Hasaggymeg #9838 üzenetére
csökkented a levegő páratartalmát vagy növeled a szoba hőmérsékletét
Mindkettő folyamatban,Ceresit stop-ban fél liter víz lett egy hónap alatt és hát a cirkóra gyűjtöm a pénzt.
Végülis a lényeg az lenne hogy melegebb legyen a szoba,a szigetelés ne ázzon át,remélem kívűlről se fog vizesedni.A 4.-en lakom,külső szigetelés esélye egyenlő a 0-val,ez eddi kb 20K-ba van,egy próbát megér. -
Hasaggymeg
veterán
válasz
szakalistvan #9837 üzenetére
Én szurkolok neked,mert sem a belső szigetelést,sem a szekrényt a hideg falon nem ajánlom.
Ami az ablak párásodását illeti 2 megoldás van:csökkented a levegő páratartalmát vagy növeled a szoba hőmérsékletét,ugyanis minél hidegebb a levegő annál kevesebb vizet képes magában tartani.A szoba levegője 20-21C fölött és 60-50% relatív páratartalom alatt legyen valahol. -
szakalistvan
senior tag
válasz
szakalistvan #9836 üzenetére
A párazárás a lényeg,ez a fal penészedett is,igaz csak kicsit,a müa ablak meg folyamatosan párás pedig nem is használjuk a szobát.
-
szakalistvan
senior tag
Üdv adm!
Kész a belső szigetelés egy része,5cm kőzetgyapot,ráraktam a fóliát is,már csak gipszkartonnal kell lefedni.De már így melegebb-érzete van a szobának
Még mindig az az elképzelés hogy beépített szekrény lesz lesz az egész falon,szerinted,szerintetek csináljak e mégegy ugyanilyen fa vázat és arra menjen mégegy réteg gipszkarton,vagy elég ez is?
Anyag megvan hozzá... -
adm
őstag
válasz
canniball #9834 üzenetére
teljes felületen 10-15 cm vastag C8-10-12-es betonlemez fölösleges környezetterhelés és a rétegek csak egy részét spórolód meg vele.
ezt a rétegrendet egy átlagban 8%-os, de 10-12% lejtést is elérő csökkentett járműforgalmú városi téren használtuk (úttervező méretezte):
- 10 cm lángolt felületű gránit kőburkolat
- 3 cm, NZ 2-5 mm fektetőágy (nemes terméskő zúzalék)
- 25 cm, CKT (cementkötésű teherhordóréteg) stabilizált ágyazat (finom kavics+cement)
- 20 cm, 20-55 mm zúzottkő ágyazat M56, mech. stabilizáció TRy 95% (tömörítés)
- 1 rtg. elválasztó-szűrő geotextília
- tömörített felső rétegű termett talajotthoni környezetben 10-12% lejtésig működhet:
- burkolókő (lényegében nincs megkötés, csak ne hálósan rakd) kőliszt besöprés és vibrálás
- 3-4 cm, 2-5 mm fektetőágy (nemes terméskő zúzalék)
- 25-30 cm, 0-16mm kavics teherhordó réteg - gondosan tömörítve
- 20 cm, 20-55 mm zúzottkő fagyálló ágyazat - gondosan tömörítve
- 1 rtg. elválasztó-szűrő geotextília
- tömörített felső rétegű termett talaja biztonság kedvéért 2-3sort betonba fektetve vagy állítva tudsz kialakítani merevítő bordákat mondjuk 3-4 méterenként.
én ilyen lejtés mellett minimum a 2-2,2m széles utat választanám, a kialakítástól függetlenül. -
canniball
nagyúr
Közben eszembe jutott az alábetonozás egy nagy előnye: nem süllyed meg teherautó alatt sem. Azért hogy okosodjak tudsz némi infót vagy egy linket adni a "finomszemcsés ágyazat"-ról?
Szívesen térköveztetném én az egész udvart, csak valaki állja az anyagiakat...
Te mire gondoltál/mit tanácsolsz?
-
Integra
titán
furnér/tölgy pácolt teli ajtóra mi egy reális darab ár? tokkal, vasalatokkal, beszerelve?
-
adm
őstag
válasz
canniball #9831 üzenetére
a betont azért szokták mondani a kőművesek, mert messze a legegyszerűbb, nekik jelent munkát és pénzt, de nem mindig a legjobb megoldás. ekkora lejtésnél ugyan van értelme, de akkor is elveszik az elemes burkolat összes előnye.
lassan csepegteted az infókat... 15-20%-os lejtés mellett csak nyomvonalat betonoznál?
mondjuk a nyomvonal térkővel burkolása sem jobb, ilyen lejtés mellett csak bebetonozott elemekkel lenne értelme. -
canniball
nagyúr
"felező lecsapás"
Szóval háromlépcsős lejtő."ha jól értem..."
Igen, jól érted. Csak praktikus és esztétikai okokból nem lenne rossz abból a +3+2m-ből lespórolni. De majd ha aktuális lesz csinálunk egy pontos mérést és minden kiderül."a 10cm takarás..."
Ősszel készült el ebben a formájában, tartottam tőle hogy a fagy majd gondot okoz de jött a tél, le lett tesztelve és úgy tűnik ezzel nem lesz probléma. Az autóbejáró pedig a szomszéd háza mellett van, a kerékcsapától még majd' 1m a cső, afölött nem jár autó. Burkolva pedig nem lesz, egyelőre két betoncsík a kerekek alá és ennyi."...minimum 4cm csak a finomszemcsés ágyazat."
Finomszemcsés ágyazat? Amikor szóba került némi térkövezés a kőmíves azt mondta betonozni kell alá.csemberlen!
Az nem rossz trükk. -
Hasaggymeg
veterán
válasz
csemberlen #9829 üzenetére
Ez a mondatod megfelelne egy aláírásnak is!
-
adm
őstag
válasz
canniball #9827 üzenetére
felező lecsapás:
amikor a rámpa alsó és felső 1/8-1/10-de le van csapva úgy hogy megfelezi a csatlakozó felületek lejtését. vízszint - 6% - 12% - 6% - vízszint.7,5 méteren 1,5 méter szintkülönbséggel az 20%-os lejtő, ami kb hegyvidéki utcának felel meg. ha jól rémlik a kresz szerint 12%-tól kell kitenni a figyelmeztető táblát.
ha jól értem a lépcső és a terasz a ház után van. tehát a csatorna bekötéstől 7,5+2+3 méterered van az alsó épületig. ez így 12,5m, 1,5 méter szintkülönbséggel 12% a lejtés.
ezzel még van rá esély hogy pl a reggel frissen lehullott havon is fel jutsz takarítás nélkül és megúszhatod a fűtőszálat is.a 10cm takarás nem valami sok... ha egy alap viacolort vagy beton burkoló elemet nézel az 6cm, minimum 4cm csak a finomszemcsés ágyazat. ha erre ráhajthat autó akkor lehet hogy eleve emelni kéne ott a terepszinten. +10 cm azon a vonalon és akkor van egy kis lejtés kifelé is, mindenképpen jót tesz a vízelvezetésnek.
-
canniball
nagyúr
válasz
csemberlen #9816 üzenetére
Hogy érted azt hogy nem a tél a gond? Ha leesik a hó minél meredekebb a lejtő annál nehezebben megy fel az autó, nem? Vagy van erre valami spéci megoldás?
adm!
A 15m elég necces...
És mi az a "felező lecsapás"?Hogy "teljes legyen a kép" inkább megpróbálom leírni a helyzetet.
Az utcai kerítéstől a ház sarkáig van 5-6m, a ház hossza 15-16m, balra a szomszéd háza, a kettő között 5m széles az udvar; a ház végében jobbra 1m-t "szélesedik az udvar", hosszra ez lesz a helyzet: 2m lépcső (mármint a lépcső szélessége, merőleges az udvar hosszára), 3m "terasz", aztán 10-12m hosszú melléképület. Az utca és a ház hátsó sarka között van kb. 1,5-1,7m szintkülönbség lefelé. Eredetileg úgy terveztem hogy a ház hosszában lesz a lejtős rész (előtte és utána "vízszint"), de ősszel bekötésre került a szennyvízcsatorna ami "kissé" megbolygatta az elképzelést, ugyanis kb. a ház közepén jön ki a pincéből és innen indul az utca felé, mivel a lejtése ellentétes az udvaréval így ahol befordul a házba ott 10cm-rel van a talajfelszín alatt, tehát úgy gondolom a lejtő kezdő törését ennél nem lehet előrébb hozni. Innen a ház vége 7,5m, azaz ha 15m hosszúságon lenne a lejtő az azt jelentené hogy 7,5m hosszon kilóg a ház mögött, én pedig úgy szeretném megoldani hogy vagy egyáltalán ne nyúljon túl a ház sarkán vagy max. 1-2m-nyit. Bármi ötlet, megoldható a dolog, vagy mission impossible?
(Minden érték sacc/kb., egyedül a 7,5m-t mértem le.) -
adm
őstag
válasz
csemberlen #9824 üzenetére
egy garázs lejáró kicsit más mint a kertben lévő szabad lejtő. ha jól értettem erről volt szó...
a garázslejárót legalább az egyik oldalról takarhatja a ház, pár fokkal melegebb van, egyszerűbb/olcsóbb fűtőszálat betenni, általában megoldott a vízelvezetés stb stb. -
csemberlen
őstag
Környékünkön 5 méteres előkert van, és nem ritka , hogy a szintkülönbség 1,5 sőt 2 méter. Én 1 méterrel beljebbre terveztem a garázsbejárót, és egész türhető, kb 1,5 méter a szintkülönbség. ezért irtam a 8 métert. nem sok 15 méteres garázs lejárót láttam életemebn ekkora szintkülönbséggel, pedig már közel 30 év alatt megfordultam pár helyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest