Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
BullZeye
veterán
válasz
philoxenia #82846 üzenetére
Tegnap éjjel teszteltem picit, úgy néz ki nem a lefolyó lesz a ludas, hanem a bejövő vízvezeték, de az is csak akkor csöpög, ha folyatom a vizet (zuhanyzás leginkább).
Szóval remélem nem a lefolyó.
Amúgy egy 30 éves vízvezetéket mennyire nehézkes cserélni? Mármint kell valami extra egy 40mm pofájú mozgatható csavarkulcson kívül?
#82845) fero02
Van reíziós nyílás, de a kád alá van ytongozva, így nem látok oda ahova kéne. -
BullZeye
veterán
Lefolyóba lehet önteni valamit, ami az esetleges repedéseket betömíti pár hónapra, de a funkciójának nagy részét nem viszíti el?
Baba ma született meg, és persze ilyenkor kezd a lefolyó ereszteni valahol a kád mögött (panel, csempézett).
Gondoltam nem bontom ki az egész kádat és borítom szét a fürdőt, amíg a csemete legalább nem lesz 2-3 hónapos, viszont addig szeretnék használni a fürdőt.Bármilyen barkács módszer jöhet, mert tényleg csak max fél évet kéne kibírnia, addig 2x eljátszhatom azt a módszert.
-
kunberci
senior tag
válasz
morfondőr #82840 üzenetére
Teljesen jó az elgondolásod első része. Azonban muszáj lépésálló hungarocellt tenned, a másik az EPS-80 az homlokzatra való, jobban összenyomható, valószínűleg a kőműves súlyát sem bírná el, mert beszakad alatta. Én is majd a közeljövőben aljzat szigetelek, de én a lépésálló EPS -100, EPS-150 helyett XPS szigetelést fogok tenni.
A kérdésedre válaszolva kötelező! -
BReal
addikt
válasz
macilaci78 #82837 üzenetére
Nagyon köszönöm, privátban írtam.
-
mezis
félisten
válasz
morfondőr #82822 üzenetére
Hazánkban a természetes háttérsugárzás 60 - 160nSv. A 160-at korábbi években lehetett látni az egyik pécsi mérőállomáson.
Hobbiból szoktam méregetni én is. Egy olyan földszintes családi házban, ahol valószínűleg salakfeltöltés van az aljzatbeton alatt, a dió fa alatti 110nSv-el szemben 120 - 130nSv-et "mértem". Ennél valamivel kisebb volt a különbség az udvarról mérve a lábazat közelében.
Ugyanígy írják, hogy a gránit sugároz. Szereztem gránit kis és nagy kocka köveket és körbeépítettem velük a detektoromat. Éppen-éppen kimutatható valamivel magasabb érték.
Végül idéznék Dr Turai István: Sugáregészségügyi ismeretek c. könyvéből (1993.): "....ismeretesek a Földön olyan területek, ahol a népesség nemzedékek óta az átlagosnál 10-20-szor nagyobb sugárzási térben él bármilyen kimutatható egészségkárosodás nélkül."
-
BReal
addikt
Sziasztok. Fontos lenne választ kapnom a következő kérdésre. Lehetséges-e, hogy egy menet közben elromlott mosógép tönkreteszi a fürdőszoba elektromos hálózatát, vagy csak fordítva? Vihar nem volt. Előre is köszönöm a válaszokat.
-
varsam
őstag
válasz
morfondőr #82828 üzenetére
Csak hogy egyszerűsítsem a dolgot, nekünk pl így néz ki a kibontott födém:
Ebből látszik, hogy a betontálca pl nem egyenes, hanem szép öblös, illetve ami nem látszik ezen a képen, hogy a gerendák oldalai sem egyenesek, hanem ilyen a keresztmetszete:
Ebbe ilyen táblás szigetelést pl nem tudom hogy lehetne szépen belefaragni, vagy a közöket valamivel fel kell tölteni.
Nálunk emiatt lesz a könnyűbeton. Persze ezek az infók csak feltárás után derülnek ki, lehet nektek is meg kéne nézni pár négyzetméteren, hogy mi a szitu és utána tudtok tervezni tovább.
-
kunberci
senior tag
válasz
Betontörmeléket, sittet én nem tennék bele. Annak 20 cm vastagságban már van súlya. Minél könnyebb kell, hogy legyen a feltöltés. Mit csinálnál a salakkal? Ki kell termelni, konténert kell hozatni, és semmivel nem lennél előrébb. Ezt csak akkor vállalnám be, ha a salak helyett értelmesebb dolog kerülne vissza. A betonnal, sittel semennyivel nem lennél előrébb.
Mennyi a hasznos m2 ?
Én egyértelműen az EPS 100 lépésálló szigetelést tenném. A bármilyen betonnal sem lennél olcsóbban. -
varsam
őstag
válasz
Azért arra figyelj, hogy mekkora súlyt teszel arra a födémre! A beton és a salak szerintem nem ugyanaz.
(#82829) föccer
Az biztos, hogy így gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb.Nálunk a rétegvastagság miatt is ki kellett szedni, a salak tetejére már nem fért volna el a szigetelés + padlófűtés, nagyon magasan lettünk volna már.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
morfondőr
addikt
válasz
kunberci #82827 üzenetére
Első körben arra gondoltam, hogy a feltört betontörmeléket és a máshonnan származó sittet (falak is jönnek majd ki) vissza teszem a salak helyére, az kap egy kiegyenlítő réteget, rá a polisztirol, és rá még egy réteg beton. Ez az elképzelés mennyire működhet?
A kolléga által említett könnyűbetonnak is utána néztem gyorsan, ami egyelőre nem tűnik rossznak, de még a költségek miatt jobban körül kell járnom. Teljes felújítás lesz a házon, hogy beköltözés után már ne kelljen semmit szétverni, de véges a költségvetés és figyelnem kell rá, hogy mi mennyit visz el.Szerk: szerencsére van egy jó kőműves ismerős, aki azért nem ingyen dolgozik nálam, de jelentős kedvezménnyel, csak segédmunkáskodnom kell neki!
-
kunberci
senior tag
válasz
Nálunk a tetőfödémen volt kohósalak a gerendák között 20 cm vastagságban. Régen nagyon sokan salakkal töltötték meg a gerendák közét. Szerintem radioaktív dolgokat nem kell bele képzelni. Azt viszont én is hallottam, hogy a salak gázosodik, ezért az nem jó, ha teljesen le van zárva. Mi kilapátoltuk a salakot a födémről és üveggyapotot tettünk a helyére + 20 cm került még rá. Így összesen 40 cm van rajta. Én kifejezetten örültem, hogy megszabadultunk a salaktól. Bármennyibe is kerül, én a helyedben szigetelő anyaggal tölteném fel a gerendák közét, pláne ha amúgy is a hőszigetelés a cél. EPS lépésálló szigetelésnél nem hiszem, hogy találnál jobbat. Bármi más szerintem felesleges pénzkidobás. Salakot ki kell termelni, el kell szállítani, helyette bármi mást (kavics, homok, sóder, akármi más) megvenni, hazahozatni, visszatermelni. Én két lehetőséget látnék a helyedben:
1 Marad a salak
2 Kilapátolás, EPS szigeteléssel feltölteni szintbe. Eddig mindent meg tudsz csinálni magad, és utána jöhet a kőműves.
3. Perlites könnyű betont is szoktak tenni, de ott az anyagon kívül a kőműves munkadíját is hozzá számolhatod.
Meg kell találni a legolcsóbb megoldást, de ne csak anyaggal, hanem munkadíjjal is számolj. Lehet egyik esetben az anyag drága, a másik esetben meg munkadíjra fizeted ki ugyan azt az összeget. -
föccer
nagyúr
válasz
Radon gázzal mi a baj? Nemes gáz, nem igazán lép reakcióba semmivel, a levegőben is van nem káros, nincs élettani hatása.
Sugárzás. A hidegháborús kísérleti robbantások elég rég voltak. A felszabadult radioaktív izotópok döntő többsége már a természetes úton elbomlott nem radioaktív izotópokká. Ennyi erővel ne használjunk semmi olyan acél terméket, amit ebben az időszakban gyártottak, vagy abból az időszakból gyártott vashulladék felhasználásával készült. Persze, műszeresen kimutatható a különbség (sőt, az érzékeny mérésekhez kifejezetten alacsony sugárzású acél termékeket használnak, amit tipikusan az első világháborúban elsüllyedt csatahajókból nyernek ki, de ez más történet).
Szóval nem kell félni a salaktól, a legártalmasabb része a por, ha belélegzed.
Mindemellett a salak nem rossz szigetelő. Sokkal jobb szigetelést érsz el mindha betonnal lesz feltöltve, ráadásul nem kell elszállítgatni sem.
Én biztos hogy cementtel megkötném a felső 5-10 cm-t és arra raknám le a szigetelést és arra fólia, aljzatbetont.
üdv, föccer
-
varsam
őstag
válasz
Nálunk ugyanez a szitu, gerendák közt beton tálca, benne 30cm salak... mi kiszedtük márciusban teljesen, ezt ajánlották.
Nekünk könnyűbetont (ha jól értem hungarocell + beton) mondott a tervezőnk, hogy azzal fogjuk feltölteni, ez szigetel és nem is nehéz. Nálunk is van lent szuterén az egész lakás alatt, azt is most fogjuk alulról víz és hőszigetelni.
-
morfondőr
addikt
válasz
föccer #82820 üzenetére
Szeretném szigetelni a padlót, hogy télen ne legyen hideg. Feltártuk az aljzatot és akkor szembesültem vele, hogy mi a helyzet. A kőműves egyből azt mondta, hogy el kell távolítani a salakot mert káros. Most utána olvastam kicsit és azt látom, hogy igencsak eltérőek a vélemények. Van ahol azt írják, hogy menekülni kell a házból, mert az erőműben elégetett szén sokszor enyhén radioaktív volt, sugároz, meg radon gázt fejleszt stb. Mások meg semmi jelentőséget nem tulajdonítanak neki. Nyilván az igazság valahol a kettő között lesz, mert 40 évet lehúztak abban a házban és ahogy elnéztem őket, mindegyiknek egy feje volt, két keze és két lába. De azért szeretném biztonságban tudni a családom.
Mivel kellő komolyságú cikket nem találtam a témában, örülnék, ha valaki fel tudna homályosítani ebben a salak témában. Az is érdekelne, hogy ez mennyire jó hőszigetelőnek? -
Ispy
veterán
Valakinek van tapasztalata a Biasi gázkazánokkal? Jó, nem jó, van jobb, mittudmén...
-
föccer
nagyúr
válasz
morfondőr #82818 üzenetére
Mi bajod lenne a salakkal, ha az teljesen le van zárva, nem tud a por sem kiszabadulni? Ha nagyon aggódsz, akkor szórj rá cementet, gerebjézd be, locsold fel, gerebjézád át majd tömöritsd. A cement teljesen megköti a felső 5-10 cm-t.
fél zsák cement /nm elegendő.
üdv, föccer
-
morfondőr
addikt
Üdv!
Ötleteket szeretnék kérni a következő problémára:
100 nm-es ház, teljesen alápincézett, a födém pedig betongerendás, betontálcás béléstestekkel (kb. 70 x 40 cm). A lakrész aljzatát szeretném szigetelni, megbontottam az aljzatbetont és kiderült, hogy a gerendák között kb. 30 cm vastagságban salakkal töltötték fel, arra ment 5-6 cm beton. Ezt a salakot szeretném kidobni, mert úgy tudom, hogy egészségre ártalmas, szigetelni, majd új aljazatbetont tenni. A probléma az, hogy mivel töltsem fel a gerendák között azt a 30 cm-t? Kőműves azt mondta, hogy betonozzuk ki, jó vastag hungarocell és rá újra beton. De ez ilyen vastagságban horribilis összeg lenne, valami olcsóbb megoldást keresnék! Kinek milyen ötlete van?
Előre is köszi! -
macilaci78
nagyúr
válasz
varsam #82816 üzenetére
Egy mérőműszer nem plug&play. Már egy mérlegre is igaz ez. Van az, amit megveszel, hazaviszed, ledobod a földre és ráállsz... Rá is van írva, hogy 60 kg-ig +-1 kg a pontossága. Meg van az, aminek megcsinálod a fene tudja, milyen tömegű és szilárdságú sík alapot, ráállítod, rögzíted, vízszintbe állítod, légnyomást mérsz, tengerszint feletti magasságot, páratartalmat, ebből számolsz egy gravitációs tényezőt, stb...
Jó a linkelt nevességmérő, arra, amire szánták olyan kezében, aki tudja, hogy kell használni.
-
varsam
őstag
válasz
macilaci78 #82813 üzenetére
valahogy sejtettem, hogy nem ilyen egyszerű ez a dolog, azért is kérdeztem. Köszi, akkor leteszek róla
-
macilaci78
nagyúr
válasz
sanzi89 #82809 üzenetére
A cég vett egy használt kütyüt 60 k-ért.
Példának okáért kb 50 fafajt nevez meg fanedvesség mérésre, ezen felül vannak gyűjtők is a fára.
Kapni hozzá betonba beütős elektródákat, mérési pontossága sokkal jobb, stb.A linkelt kütyü már a mérési pontosság okán alkalmatlan a mérésre, egyszerűen a hibahatár miatt a jónak mért érték is lehet rossz.
Egy egyszerű példa, magyar szabvány szerint a parketta nedvességtartalma 7-9% között van, de ha a műszer, vagy a felhasználó nem kompenzál nyitott és zárt pólusú fafaj között (pl kőris és tölgy), akkor nevetséges értéket fogsz kapni. Mivel említetted, hogy lesz faanyag, ezért hoztam a példát. Másik példa a fenyő, a luc tizedannyi nedvességet vesz fel, mint a borovi.
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Ereszcsatorna toldása, ha szétjött átmeneti megoldásnak milyen tömítő anyaggal érdemes próbálkozni, hogy ne folyjon ki ott a víz? -
sanzi89
addikt
válasz
macilaci78 #82804 üzenetére
Én is vettem annó egy ilyen kis kütyüt. Valóban nem tudom, hogy miként működik egy korrekt nedvesség mérés, de azt tudom, hogy pontosabb képet kapok az anyag nedvesség tartalmáról ezzel az eszközzel, mintha csak a saját érzékszerveimre hagyatkoznék.
Már ott borul valószínűleg a kütyü, hogy a felület alatt max pár milliméterrel tud mérni, amennyire be tudod nyomni az anyagba. -
törölt tag
válasz
runner 125 #82715 üzenetére
ez is lett megvéve...
nem találtam jobb ajánlatot (ennyiért...)
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Valaki el tudná nekem magyarázni mit jelent a Lándzsás szelepnél 50%-os illetve 100%-os?
-
mokus1
addikt
Jó gipszkartonost tudtok ajanlani? Jo lenne ha hamar tudna kezdeni. Almennyezetrol lenne szó
-
varsam
őstag
válasz
runner 125 #82799 üzenetére
12. oldal a katalógusban [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest