Hirdetés
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Habemus papam
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
Új hozzászólás Aktív témák
-
ro_bert17
őstag
válasz
macilaci78 #70284 üzenetére
A fotón legkisebb lyuk 8-as. A többi sajna eleve elég f@s volt, amit a tartó kiszakadása csak tovább rontott.
(#70281) pjen: igen, nekem is ez jutott még az eszembe.
(#70282) Met: ezért is próbálok gipszet a furatba, mert annyira puha a fal, hogy fúróval kb vágni is lehetne.
(#70285) DoItYourself: jónak tűnik. El is kérik az árát.
Köszönöm mindenkinek a segítő javaslatokat!
-
Chaser
legenda
Kerdes az a mester milyen modszerrel javitott, ablakot h epitettek
en xps-sel korbeburkoltam, aztan erre kartont ragasztottam, egyik szakival beszeltem rola o is igy csinalja, 10 eve meg kirohogtek, ma mar igenyesebb lkivitelezok ig, csinaljak, en 3 eve csak kimatekoztam h lenbe legegyszerubb, leggyorsabb h tartos legyen, ezzel mazlim volt -
Bacusuz
őstag
válasz
runner 125 #70288 üzenetére
szívesen
ja és fehér színűt vegyél -
eszmilan
tag
Jobb esetben csak festőmunka kell (= 2 réteg glett+festés), rosszabb esetben a vakolatot is ki kell javítani (ne adj Isten az ablakot is síkba rakni), mert amikor a vakolatban 2-3 cm-es huplik vannak, meg az 1 m-es léc alá befér a tenyered, oda a glettelés kevés. Ilyenek a "mesterek", sajnos.
-
Skynet258
veterán
válasz
gordonfreemN #70291 üzenetére
Holnap kiszedek egyet, csak a múltkor is amikor ránéztem egyre mintha nem is lett volna rajta semmi írás.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
runner 125 #70288 üzenetére
-
Skynet258
veterán
Sziasztok,
nappaliban az álmennyezetben van 20 halogén izzó, gondolom nem keveset fogyasztanak, így váltanék LED-re. Ezt néztem, dimmelhetőség fontos - viszont kiszedem/beteszem az újat elven menni fog? Mert múltkor elültették bennem a parát, hogy lehet trafót kell cserélni hozzá meg ilyenek...
-
runner 125
nagyúr
válasz
Bacusuz #70274 üzenetére
Okés, nagy köszi mindenkinek. Akkor csak van működő alternatíva.
Ugyanaz a problémám ezekkel a díszlécekkel, mint manapság szerintem mindenkinek. Egy letisztult, javarészt minimalista stílusú házba nem megy. 15 éve menő volt, de ma már nem.
Nézek az általad felsorolt ragasztóból pár tubussal és kinyomatom azzal.
Pl. a 62 méternyi szegőléc is simán lett volna 12-13.000ft, plusz még ahhoz is kellett volna sziló, úgyhogy nem hiszem h többre jövök ki ezzel.Köszi még egyszer!
-
föccer
nagyúr
Ha elégedett vagy a vakolt (?) felüelttel akkor nem kötelező glettelni. Csak ronda lesz. Bár ez ízlések és pofonok. Egyébként glettelni is lehet (elfogadható) szinten egy kis kézügyességgel. A lényege, hogy glettelés-csiszolás-glettelés-csiszolás, majd a végén egy nagyon lágy, glettel tükörre lehet húzni.
-
ALI_G
veterán
Akinel volt mar nyilaszaro csere komuves helyreallitassal, erdekelne hogy utana kell meg glettelni vagy lehet festeni egybol?
A kerdes igazabol az, hogy kell e festo, vagy ha mar festettem eletemben, akkor ezt magam is megtudom-e csinalni. Ugye festot mar csak jovore kapnek -
DoItYourself
addikt
válasz
macilaci78 #70284 üzenetére
Tényleg érdekesek a fotók, mintha csak a vakolat lenne megfúrva. Kíváncsian várom a megfejtést.
ro_bert17 (#70280) Mondok vmi hasznosat is: ha már mindenféle tipli lötyög a furatban, akkor meg lehet próbálni a kétkomponensű javítógyurmát is, tiplivel, vagy akár anélkül is. Fél óra alatt betonkeménységűre szilárdul. -
macilaci78
nagyúr
válasz
ro_bert17 #70280 üzenetére
Ha ezek a lyukak 8-10 mm szélesek, akkor a lyuk mélysége elérheti akár az 5 mm-t a képek alapján!
A 8×65 a dübelnél azt jelenti, hogy 8 mm fúróval fúrod és 65 mm mélyen ül a falban a tipli. Érdemes kicsivel mélyebb lyukat fúrni, pl 70 mm-t. Egyrészt mert a dübel beütésével előtte tolod a port, másrészt a csavar lehet, hosszabb és így van hova. 20 cm falat nem sajnálnék 100 mm-es csavarral sem.
Én itthon 90 mm-es dübeleket fúrtam a 10 cm vastag falamba (élére állított kis tégla vastagon felvakolva), ez tartja a láb nélküli kamrapolcokat. Senkinek sem javaslom.Még azt megcsinálhatod, hogy egy nagyobb falapot, bútorlapot vágatsz le, pl papírlapméretet, felfúrod ízlés szerinti darabszámú csavarral és erre sima facsavarral tudod feltenni a bringatartót. A bútorlapra fúrhatsz polcot is pl a sisaknak.
-
ro_bert17
őstag
macilaci78, és Skillet! Köszönönöm a válaszokat!
Ez egy válaszfal, kb 20 cm vastag. Fúráskor sárgás, szürkés por szokott kijönni belőle, de néha nyomokban tartalmaz téglaport is.
Máshova fúrni már nincs helyem, és a fal mindenhol hasonló állagú.(Azon még gondolkodok, hogy kb. 2-3 cm-vel lejjebb fúrjak, mert akkor a nehezebb bringa kerekei földet érnének. A könnyebb bringa akasztóját is meg kell erősítenem, mert nem szeretném ha az is leesne a falról)
Tehát akkor veszek jó pár (tévé konzolt is kell fúrnom) fischer sx 8x65 l dübelt, és csavart mondjuk 6x75-t.
Egyébként jelenleg ilyen állapotban vannak a furatok. Ne nyomjak bele valami trutyit? Gipszet, vagy valami ragasztót, és ha megköt akkor fúrjam meg és üssek bele dübelt?
-
Ton-ton
tag
válasz
runner 125 #70269 üzenetére
Igen, van más megoldás.
Elegendő betartani a kartonhoz ajánlott technológiát.
Hézagoláshoz megfelelő minőségű gipsz (pl. Rigips Vario), és a sarkokba papírszalag. Tudom, nem szeretik...
Nem a festő mindenféle szedett-vedett glettjével kenjük fel, s a sarkokba nem jó a Fiba háló (amikor belesimítja jó eséllyel meg is törik, és semmit nem ér). -
Voice24
őstag
válasz
gerisz23 #70243 üzenetére
Szerintem is döglött lehet belül, mégpedig a kapcsolt ág részénél. Mert ahogy írtam, ha a nullába és a direkt fázis csatijába van bedugva kábel, akkor műxik, de csak amíg az időzítő engedi. De ha a kapcsolt fázis is megkapja a maga kábelét (ahogy kell), onnantól folyamatosan megy, sem kapcsolóval, sem az időzítővel nem lehet lelőni.
-
Bacusuz
őstag
válasz
tévhit, hogy nincs más megoldás, nálunk is díszlécet akartak rakni, de szerintünk nem szép.
Akril vagy festhető szilóval repedni fog a fal-karton találkozás, mert nem rugalmas.
Rugalmas festhető anyaggal kell dolgozni ami ms vagy hibrid bázisú mint pl:
tytan vector rapid,power flex, gallop fix
soudal fixa all összes
mester szuper mindent ragasztó stb..nálam több mint 2 éve így van 7 helyiségben és nincs repedés.
A festő anyázott, mert pepecs meló és az ára sem olcsó, viszont nem reped.ezek azért nem repednek mert erősen tapadnak
erősen ragasztanak
rendkívül rugalmasakmet:
a festők díszléc és stukkóragasztót használnak vagy sima akril tömítőt a díszlépek felragasztásához .
ezek nem rugalmasak.
tisztelet a kivételnek -
Skillet
addikt
válasz
ro_bert17 #70261 üzenetére
én a fischer sx tiplit tudom ajánlani. mondjuk egy 8x65-öst. de tény, hogy a faltól is függ. ami csavarokat és tipliket adnak bármihez is, amit veszek, mindig kidobom, úgy kezdem a műveletet
-
Nkboy
senior tag
válasz
-
Morris
veterán
válasz
100%, hogy repedni fog.
A díszléc tényleg a megoldás.Obi, Praktiker tele van díszléccel. Ott tudsz válogatni.
-
Met
Topikgazda
válasz
Ha nagyon pontosan van illesztve a falhoz és kihúzod szilóval meg fog repedni valószínűleg. Az hogy mikor az sok mindentől függ (pl. mekkora a plafon felület, milyen a tartószerkezet stb. ne írd le hogy nálad ilyen meg olyan mert senki nem fogja neked megjósolni hogy meddig bírja
).
A díszléc annyit segít hogy rugalmas szilóval van a falra és a kartonra felragasztva, így jobban tolerálja a mozgást. Ha nem akarsz később ezzel szívni akkor díszlécezz. -
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Gipszkarton álmennyezetnél a fallal való találkozási pontoknál h szokás megcsinálni?
Hívtam egy festőt és minden áron polisztiroll "díszcsíkot" akar felrakatani velem a szerinte biztosan megjelenő repedések eltüntetése végett.
Mivel az egész ház modern stílusban újítódik fel, így nem örülök az ötletének...
Google-ztam és kb ez a legegyszerűbb forma, bár jó volna belőle homorú, de olyat nem találtam.A kényeg, h valóban szükség van erre? Vagy kihálózva nem elég? Milyen egyéb alternatív, kevésbé látványos megoldások lehetnek még e pontokra? Pl. szilóval végighúzni és azt lefesteni?
Köszi!
-
ecaddsell
aktív tag
Kültéri betonhoz tényleg jó az 1:3-as arány, de sok vízzel még azt is el lehet rontani, mert a beton szilárdságát direkte a víz cement arány határozza meg (és nem a sóder cement arány).
Szóval a sok víz az csak a szilárdulási fázisban fontos, a keverésnél a minimális hozzáadott vízre kell törekedni ami még bedolgozható.
Járdánál meg a bedolgozhatóság az a határ amikor döngöléssel elérhető, hogy habarcs jöjjön fel a tetejére (amivel aztán el is lehet simítani). Szóval járdánál tényleg lehet épphogy vizes betonnal dolgozni. -
ecaddsell
aktív tag
Hobbi betonozóknak néhány gyors beton recept:
http://www.tivadarkft.hu/recepttar_beton.htmlTöbb részlet:
http://aktivitas-tiszk.hu/elearning/Kereszturi_Hajnalka/beton.pdfhttp://aktivitas-tiszk.hu/elearning/Kereszturi_Hajnalka/beton_utokezeles.pdf
Látszik, hogy erős betonhoz egyre jobb víz-cement arány kell ami egyre jobban a bedolgozhatóság ellen hat. Ha meg erős beton és jó bedolgozhatóság kell akkor ahhoz nagyon sok cement vagy folyósítószer kell.
Házilag lényegében a kevés víz döngölés a járható út.
Ha 1 kicsit is folyós a keverés mikor kiöntöd akkor biztosra veheted el lett rontva... (legalábbis szilárdság szempontjából). -
macilaci78
nagyúr
válasz
Miből is van az a 100 éves fal? Lehet, hogy nem is a falba ütötted a tiplit, csak a vakolatba...
A kapott tipli önmagában nem rossz, csak lehet, a te faltípusodhoz nem felel meg.A csavar méretétől ne félj, simán fúrhatsz arra a talpra nagyobb lyukakat is.
Van hosszabb dübel, ha az az igény és van olyan, ami jól szétfeszül. Ablakkeret-rögzítő dübelből van 20 centis is. Persze, ez se ér többet egy kalap kakinál, ha a fal ilyen mélyen is porlad.
Az injektáló ragasztók közt is lehet érdekes. Sok anyagot kér, de ha befelé táguló alakban tudod a falat kifúrni, akkor ék alakban be tudsz nyomni ragasztót, ami már tartja a tiplit. -
Met
Topikgazda
válasz
Az a tipli nem jó semmire.
Vegyél Fischer tiplit, jó hosszút, amit még a fal enged. 8 esetleg 10 mm átmérőjűt, hozzávaló csavarokkal.
Ha lehet én azokat a lukakat hagynám és újrafúrnám valahol máshol.Azon meg ne keseredj el hogy stabilnak tűnt, gondolom amikor megrángattad lefelé húztad, viszont a bringa nem csak lefelé hanem a faltól elfelé is húzta. Ha magad felé húztad volna a kampót akkor kiderült volna.
A felső 1-2 tiplinek kell nagyon jól állni. -
ro_bert17
őstag
Sziasztok!
Adott két kerékpár, amelyek tárolását muszáj helytakarékosabban megoldanom. Az egyik bringa olyan 15kg, a másik kb 10kg. Mindkettőt függőlegesen lógattam fel a falra, egy-egy ilyen akasztóra:
Az akasztókhoz adtak 4-4 tök egyszerű 8-as tiplit, 6x60 mm-es csavarokat. (ez utóbbira most így fejből nem emlékszem pontosan)
Sajnos a fal ahova fel lett szerelve kb. 100 éves. Baromira porlad, a lyukak fúrása is szerencsétlenkedve jött össze. Előfúrtam, fadarabkákkal tömködtem ki ahol lógott a tipli, stb.
Pár után erősítést követően, megrángattam a bringát, atomstabilnak tűnt. De tényleg teljesen hibátlannak, ahogy megcibáltam. De aztán csak tűnt...Kb 1 nap után minden előzmény nélkül kiszakadt a falból a tartó a nehezebb bringa alatt.
Eléggé elkedvetlenedtem, mert tényleg nagyon erősnek tűnt a felszerelés, nyomát sem láttam annak hogy egy nap után így kiszakad. Pedig még nem is használtam. A fel, le emelés nagyon dinamikusan fogja terhelni.
Szóval abban kérem a tanácsotokat, hogy milyen megoldások léteznek hasonló helyzetre? Nagyobb tipli, vastag hosszú csavar ami átfér az akasztó furatán, és nem olyan hosszú hogy a fal túl oldalán jön ki, nekem is az eszembe jutott.
Van valami nagyon szuper márkás tipli ilyenkor? Vagy valami anyag, amit a furatba nyomva, beleragad a tipli, és nem csúszik ki a porhanyós falból? -
föccer
nagyúr
-
DoItYourself
addikt
válasz
macilaci78 #70254 üzenetére
Kösz, akkor kibontom.
Kíváncsi vagyok milyen, mert nagyságrendekkel olcsóbb az összes többi lazúrnál. -
Reno7
senior tag
A hétvégén lebetonoztunk egy hosszú járdaszakaszt, 10-15cm vastag C12/15, a jelenlegi időjárással milyen időközönként kell locsolni? Elég délelőttönként?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
DoItYourself #70253 üzenetére
A csiszolt felület sokkal finomabb, mint a csak gyalult. Nyugodtan kenheted rá.
-
DoItYourself
addikt
Supralux Fadekor vékonylazúr mennyire javasolt kültéri gyalult faszerkezetre? Vettem egy vödörrel, de nem figyeltem az apróbetűs részre:
"Természetes viasszal dúsított recetúra, amely taszítja a vizet, így megvédi a fát a nedvességtől és az időjárás karos hatásaival szemben. Durva, csiszolatlan faszerkezetre ajánlott, nem javasolt csiszolt fára és kerti bútorokra. Természetes matt felületet ad.
Mire használjuk?
kerítés, pergola, filagória"
-
Skillet
addikt
válasz
Skillet #57967 üzenetére
rég volt már, tán igaz sem volt... nemrég oldódott meg, így gondoltam írok róla pár sort.
amire most válaszolok, abban össze van foglalva a dolgok nagyja.
de azért a lényeg: 3 emeletes társasház 2. emelete, 33m2-es, télen penészedő lakás. légbevezető minden helyiség ablakára felrakva, levegő egy gramm sem jött be. a lakás gravitációs szellőzője nem csinált vákuumot, inkáb befelé jött némi levegő, más lakásokból cigi, kaja szag.
a lakásban megbontottam a szellőzőt, kaptam egy sacc 10x25cm-es lukat. azon át már derengett a probléma.
régi lapos antenna kábelből vagy 20 métert húztam ki. galamb múmia, törmelék, stb.
de a dolog sajnos így sem oldódott meg, mert a probléma nagyobb. eredetileg a ház két szintes volt, a 3. szintet 20 évvel az építés után húzták rá. és ott történt a nagy királyság.
valami baleknak eszébe jutott a nagy ötlet: "mi lenne, józsikám, ha bevezetnénk a csatornát a meglévő szellőzőbe?"
"nem is rossz ötlet, bélám, így kevesebb meló lenne."
vagy passz, hogy mi volt, az alap elgondolás. de a lényeg, hogy a 3. emelet eternit csöveit bevezették a szellőzőbe, gyakorlatilag teljesen elbarmolva ezzel a szellőző keresztmetszetét. a szellőző rács magasságában csatlakozik rá a mi szennyvíz csövünkre a 3. emeleté, de addig a szellőzőben jön le.
hosszú vascsővel felnyúltam és a cső mellett próbáltam némi utat törni. nagyjából sikerült. persze közel sem elég, de legalább valami. így már néha az is látszott, hogy néha a por felfelé száll a szellőzőben.
de a várt eredmény elmaradt.
végül EZ lett berakva a szellőzőbe, 24 órában megy.
egy 10-es elszívó ventilátor, sacc 90m3/órás. nagyjából óránként szívja ki a lakás légköbméterét.
hogy hova megy a levegő, nem érdekel már. a lényeg, hogy tőlünk ki. azóta a légbevezetőkön érezhetően jön a levegő. fürdés után nincs annyi pára, nem párás a tükör. gyorsabban száradnak a ruhák.
a tél még előttünk van, így a penészről nem tudok nyilatkozni, de bízom benne, hogy az is megoldódott.
azt nem nagyon értem, hogy ezt hogy merték anno megtenni, de megtették. pedig vegyestüzelés volt itt eleinte, nem ártott a levegő pótlás.
na mindegy. de agyrém.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Építő/felújító topik
- Windows 11
- Milyen videókártyát?
- Fotók, videók mobillal
- Politika
- További aktív témák...
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller! Hétfőig jegelve!
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Kolink KL 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest