Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
válasz
csemberlen #68248 üzenetére
ezt jó tudni
és jól gondolom h teljesen külön vezetéken/rendszeren megy a vezérelt, tehát semmi köze a nappali hálózathoz fizikailag sem? vagy csak bejövő ágat kettébontják és két külön ágat kap?
mostani óra valami fémlapra van szerelve, lakáson belül, de új digit. óra
felettem harmadikon régi óra de közvetlen falra szerelve
mérőhely így nyilván benn lesz, szóval kb egy másik óra kell mellé - minden lakásban benn van -, mondjuk ilyet még nem láttamszerk: h tarifa amit köznapi nyelven éjszakainak hívunk, amiről pl a bojler is megy és csak pl 22-06-óráig számol kedvezményesen? - hasra ütöttem -
az valami 24ft, sima meg 40, nem mindegy -
pjen
félisten
válasz
sketchifun #68244 üzenetére
Ezt nem tudom egyébként.Két ismerősnél is kialakítottak"H" tarifát a klímás fűtéshez.A mérő órától külön vezetéket vittek a klímához.Egyik helyen fix bekötésű,de nincs rajta plomba,másikon dugaljban végződik,akár mást is üzemeltethet róla.Nem foglalkoztam vele érdemben,de ha szabályosan ki tudja alakítani az átkapcsolást a normál hálózatra amikor nincs vezérelt,nem tudom mért lenne tilos.Mért tiltaná a szolg,hogy a fogyasztó többet fizessen.
-
Chaser
legenda
válasz
sketchifun #68245 üzenetére
vezéreltre mehet a klíma is, és kérhetek a nappali 32 mellé +32-t? az elméletileg teljesen külön vezetéken megy ha minden igaz, és ha nem tévedek nagyot azt nagyon kevesen használják a házban
elmü-s leányzó azt mondta a +16a vezérelt is alanyi jogon jár, annyi eszem nem volt h megkérdezzem a +32 is járna-e -
sketchifun
senior tag
válasz
Xdongo567 #68241 üzenetére
Azt írtad, pozitív és negatív véleményeket is szívesen fogadsz. Többen elmondtuk, hogy nem éri meg, drága üzemeltetni.
Nagy lakás, 15kW az nem is biztos hogy elég, sokkal inkább 24, az pedig már 3x32A, ez megint drágább.
És félreérted, nem átfolyós vízmelegítőt mondtak, hanem átfolyásos elvűt. És a kazán átfolyásos, majdnem megegyezik átfolyós vízmelegítővel.
Nem gazdaságos, na. Akár milyen kedvezményed is van, kivéve ha 70%.
Építtess klímát, elektromos kieg. Fűtéssel.
-
pjen
félisten
válasz
sketchifun #68239 üzenetére
Ez inkább fordítva szokott működni,a vezérelt fázisra azért kötnek mágneskapcsolót,hogy a többi nagy fogyasztó is tudjon róla menni.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
sketchifun #68239 üzenetére
Az oké, de szerintem inkább nem pontos az infó, ha majd visszajön megmondja.
-
sketchifun
senior tag
válasz
philoxenia #68238 üzenetére
Ez nem tilos, de egy kazánról beszéltünk. Egy darabról. Ha az vezérelt mérésre van kötve, a hf vevő lekapcsolása esetén tilos átkapcsolni, mágneskapcsolóval betáplálást váltani, evvel folyamatos üzemet biztosítani.
Ha van két kazánod, akkor lehet trükközni.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
sketchifun #68237 üzenetére
Nem hiszem, hogy lenne tiltás arra, hogy kikapcsolj egy fogyasztót, ha a másik bekapcsol.....
Amúgy nem saját házról ír, nem biztos, hogy pontos az infó. Normál hőtárolós kályha önmagában általában elég. De megoldható ez sok módon, hőérzékelővel stb. -
sketchifun
senior tag
válasz
philoxenia #68236 üzenetére
Szerintem jól értem, mert azt írta, hogy átkapcsol minden napszakira. Lehet minden napszakin is fűteni, vezérelten is lehet fűteni. De vezéreltre a fogyasztót fixen kell bekötni, és a fogyasztó automatikusan átkapcsolni mindennapszaki mérésre tilos.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
sketchifun #68235 üzenetére
Simán megengedett szerintem fűtésnél a nappali használat, szerintem nem jól érted amit írt.
A vezéreltet nem lehet mindenre használni, automatikával.
Simán elképzelhető egyébként külön fűtőtest nappalra/"éjszakára"... -
föccer
nagyúr
válasz
eszmilan #68229 üzenetére
Dehogy kell bele irni a beton jelebe a cement tipust. Csak akkor ha valamiert elo akarod irni hogy mit hasznaljanak. Altalaban tobb vele gond, jobb ezt a betontechnologisra bizni. Nem adtal meg a beton jeleben fagyallosagra vonatkozo kovetelmenyt. Xc2-nek eleg a c25/30 is, bar tekimtve hogy foldtakarasa lesz ezt sem tartom indokoltnak. Meg az 50 ev tartossag is kerdeses, mert ugye a 4798 50 ev mellett irja elo a dolgokat.
A vasbeton lemezeknel (mivel inhomogen szerkezet nem a geometriai kozeppontban alakul ki a semleges tengely, es ezzel nincs is semmi baj. A vasbeton igy mukodik. Jo reg volt mar, hogy VB suerkezetet mereteztem, ezt mghsgyom a statikusoknak.
A beton takaras meg 75 mm-re megint rengetek. 35-40 mm. Kemiai korrozi eseten max 50.
-
Ton-ton
tag
válasz
eszmilan #68231 üzenetére
Széles Tesa.
Felnyalod a falra, majd amikor a szín felkerült, akkor még frissen lehúzod vele a felesleget.
Kötés után a meglévőre ugyanúgy felteszel, és mellédolgozod az újat, majd ezt is frissen lehúzod.
Alig lesz észrevehető.
Viszont elgondolkozhatsz azon is, hogy kihagysz mondjuk egy 2cm-es csíkot a színnel, akkor teljesen korrekt lesz látványban, hisz "tervezett"... (tehát nem egy alig látható "hiba", hanem látszik hogy szándékosan így lett készítve). -
eszmilan
tag
Nincs valakinek bevett házi praktikája arra, hogy kapart nemesvakolatban hogy érdemes munkahézagot csinálni? Nagy és tagolt a felület és ebben a melegben nagyon gyorsan húz. Nedvesítés mondjuk, vagy a toldás eldolgozása ecsettel?
-
eszmilan
tag
válasz
föccer #68226 üzenetére
Beton jelében benne kell lennie a cement típusának úgy tudom, legalábbis mindig meg szoktuk adni, de igazából nekünk mindegy.
A C30/37-et az Eurocode szabvány írja elő környezeti kitéti osztályban vízszintes, fagynak kitett vasbeton szerkezetekre, mint minimális szilárdság.
A 15 cm azért kell, mert a vas jó esetben 5 cm betontakarással lesz elhelyezve. Ha 10 cm lenne, akkor a semleges tengelybe kerülne. Vagy nem sikerül jó helyre rakni a vasat (feljebb kerül) és akkor kell a vastagság.
-
Lipton
őstag
válasz
Xdongo567 #68205 üzenetére
Keress vissza, kiveséztük már rendesen.
Röviden a gatyád rá fog menni a villanyra.Télen 13452.23456 fogyaszt
Egy ilyen "kazán" 1:1 arányban állít elő meleget a villanyból. Egy klíma ugyan ezt 1:5 aránnyal teszi... Igen, ötöde áramot fogyaszt arányaiban mint a tervezett kazánod. A gáznál "elméletben" - és van itt a fórumon akinél gyakorlatban is - kb. 10-20%-kal olcsóbb a klímás fűtés forintosítva.
A kiépítés pontosan számolható az adott házra:
- gáz alapú rendszer (gázbekötés, kazán, kémény, engedélyek, stb.)
- villanykazános rendszer (nagyobb betáp, kiépítés, stb.)
- klímák (beszerzés, beépítés, stb.)Az éves karbantartás/javítás számolható.
A fogyasztás számolható és vannak itt tapasztalati értékek.
Mind a 3 esetre számoljad ki:
- havi tervezett díj (áram vagy áram+gáz)
- beruházás havi vetített költsége a tervezett/hasznos időtartamra (hiába nagy egy beruházás értéke, ha 10-15 évre tervezel vele akkor egészen más a havi "részlet")
- éves javítás/karbantartás vetítve hónapra.Nyilván illik megfelelően számolni, ebbe most itt nem megyek bele (kamatok, stb.) illetve egyáltalán most mekkora a kereted.
-
föccer
nagyúr
válasz
eszmilan #68197 üzenetére
Miért akarod megkötni a cement típust? Sőt, érzésre tök felesleges a C30/37, bár nem vagyok statikus. Erre a szilárdságra 7-8 emeletes vasbeton pillérvázas irodaházakat terveznek. Kissé overkill egy ~1,5 méteres fesztávra, pláne 15 cm vastagságba.
300 kg/m3 CEM II/B-S 42,5 N, vagy 350 kg/m3 CEM II/B-M (V-LL) 32,5 N cement (amelyiket lehet kapni), lehetőleg legkevesebb keverővíz, tisztességesen betömöríteni, utókezelni. Örök élet+1 nap.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Morris #68222 üzenetére
Oké,ezt értem,de mi kerül rajt + 80-100k-ba? Turbós cirkót tegnap hogy nézegettem,találtam 130k körül,ezek meg 200k-nál kezdődnek..
Rariátorokat felrakhatom magamnek,ugye? Mert azok már megvannak. Fürdőben a radiátorhoz 2db T, és mehet rá a kazán.
Tehát ha ez még szabályos,akkor csak a kazánt kell bekötnie a szerelőnek. (fel is rakom,ha azt még megengedik)
Tehát ha jól veszem ki a dolgot,amit nekem fizetni kellene,az maga a kazán,gázterv,engedély. Ha (#68223) ZsoltG60 által linkelt cikkben lévő "BIASI TURBO" kazánról beszélünk.
Engedély~ 40k, Terv ~40k, munkadíj 3 cső bekötéséért(?), hát talán elvállalják 50k-ért..
Ámbár továbbra sem tudom megérteni,hogy mit kell ezen tervezni. Szakember köti be,gáz nem ereszthet, zárt égéstér,lakásból nem vesz el levegőt,gyakorlatilag egy dobozba is tehetné,akkor se tehetne megfulladni,mérgezést kapni tőle.. -
ZsoltG60
aktív tag
-
Morris
veterán
válasz
BRIKLY #68221 üzenetére
A kondenzációs is zárt égésterű, de takarékosabb mint a turbós. Itt a kilépő füstgáz csak langyos.
Kb árat mondok neked, mert én tavaly csináltattam.
Kb 800-900k. Cakk pakk.
Ebből engedélyeztetés 40k. (ez 30 és 80k között településenként változó).
Kondi kazán 270 volt. Hozzá kb 2 méter füst cső kb 30k.12k a cső és 18k az indító idom.
6 db radiátor. (1 db kéttagos. A többi jó nagy 3 tagos).
Munkadíj 230k. Ebben benne volt a víz szerelés is.
A csöveket csak hegeszteni kellett. 98%-ban a régiek maradtak. -
BRIKLY
veterán
válasz
DoItYourself #68219 üzenetére
Nesze paraszt, vedd meg azt is dupla áron.. Mi a franc bajuk volt a turbóssal, ami ha jól tudom kintről szívja magának a levegőt? -
ALI_G
veterán
válasz
Xdongo567 #68211 üzenetére
Amig nem irod le reszletesen a haz parametereit, addig csak tippelni lehet, de az biztos hogy kb 3x annyi lesz villannyal futeni mint gazzal. Mekkora kedvezmenyt adnak? Klimaval meg h tarifa nelkul is olcsobb futeni.
En klimat raknek kiegeszito futesekkel es villanybojlerral. Arra nem adnanak kedvezmenyt?
A 14 kw-os atfolyos uzemben lehet karcsu lesz telen, nem veletlen 24 kw-os a javasolt meret csaladi haznal. A hmv-re kell tobb energia. -
BRIKLY
veterán
válasz
Misi1980 #68213 üzenetére
Össze tudnád nekem nagyjából írni, hogy kb mire számíthatok, ha belefogok, hogy teljesen hivatalosan beköttessek egy turbós kombi cirkót? (azért azt, mert ugyebár ahhoz nem kell gázkémény,ami nincs.)
A munkát, amit magam is elvégezhetek, azt én csinálnám, csak azt hagynám szakinak, amit kötelező. Bár amiket itt elmondtatok, kb semmihez nem nyúlhatok..Van viszont egy olyan bökkenő, hogy én leszedtem 3 konvektort.. Ebből 1 megvan, a cső amivel be volt kötve érintetlen. De nem szívesen verném szét a konyhát, hogy visszategyem. A 2 szobait meg eladtam, a csöveket meg...
Szóval ezeket jó lenne, ha valahogy utólag bele lehetne venni a tervezetbe.
-
Chaser
legenda
ez tiszta, de máshol a műanyag közel sem volt ennyire ganés, persze kérdés mikor takarították utoljára...
igen, én is hasonló elven gondolom megoldani, alu redőny pici tokban elfér, többit meg szigetelem
most két üveges ablak van, elég jól hő és hangszigetel, de ha úgy lesz pénz cserélem majd 3 rétegűre szép vastag üveggel, így h csaka szárnyakat kell nem jár piszokkalszerk: sketchifun energetikai kedvezményt kérhetek én is ha a gázt kidobom és csak villannyal fűtök?
éjszakaira kérhetek 32a-t alanyi jogon mint a nappali 32? kérdezhettem volna hamarabb is ( : ha bojler mehet onnan talán a klíma is, de passzBRIKLY nem az a pár db cső lesz a drága, annál is inkább mert ha jól tudom már ott is a roppantós megoldással dolgoznak, nem kell hegeszteni, flexelni a csöveket, sokkal gyorsabb és olcsóbb, de emellett elvileg jobb minőségű is
a kazán a nagy pénz, a terveztetés és a szerelés, meg persze a radiátorok, az h most te 1-2 dolgot kivésel kb azt mondják semmit nem segít, persze arra szoktak hivatkozni az árnál vésni és faragni kell ((( : -
gerisz23
őstag
válasz
Xdongo567 #68208 üzenetére
Egyik ismerős így fűt,ha jól emlékszem 24KW-os kazánja van,apukája már nagyon idős,napközben nincsenek otthon a gáz nem volt megoldható.Ha jól emlékszem évi 600K körül fizet villanypénzt,szigetelt könnyűszerkezetes max 10 éves családi ház150nm2 körül.Talán 6x25A-jük van,ha nincs éjszakai akkor átvált nappali villanyra a fűtés(éjszaka-nappali 3x25A de nem 100%)
-
Xdongo567
csendes tag
válasz
sketchifun #68212 üzenetére
Köszönöm
-
Misi1980
senior tag
válasz
BRIKLY #68162 üzenetére
Ebben igazad van hogy ott is kellene ellenőrizni ahol lopják a gázt meg ott is ahol ilyen jó maszek gázszerelés van mint nálad. Nem akarlak megsérteni de az ilyenek miatt szoktak szénmonoxid mérgezéstől megfulladni. A gázkszülék nem játék az aki nem ért hozzá az inkább ne szegelje.Nem tudom felétek mi van de nálunk közel sincs 300.000ft a papír része a gáznak. Kb. 40.000ft a gázrajz. De nem is kell legtöbbszőr újratervezni a gázt ha egy régi típusű kazán van cserélve kondenzációsra. Egy egyszerű készülékcserén belül ki lehet cserélni. Jön egy gázos ember felülvizsgálja a kazáncsere után a gázrendszert és ezt engedélyezteti az ÉGÁZ felé. Ez 32.000ft-ba kerül.A gázórát ilyenkor el sem viszik.
-
sketchifun
senior tag
válasz
Xdongo567 #68211 üzenetére
Tél függő, lakás méret, fűtőtestek száma, szigetelés, ablakok állapota, alul/felül/oldalt van-e fűtés, milyen a kazán, milyenek a radiátorok, a cső rendszer. Csak ezeket kell kb tudni, hogy nagyjából meg lehessen határozni.
Van 2 példám.
Egyik, utcabeli ismerős, gázkazánt cserélt elektromos kazánra, két éve. Bánja mint a kutya, havi 45k a villanyszámlája. A gázért télen fizetett ennyit, ezt most télen nyáron. 80m2, 3m belvilág.
Másik példa, 45m2 pesti társas, szigeteletlen. 2 konvektor+régi villany hősugárzót cserélt dupla klíma+modern elektromos fali fűtésre, havi 20k télen-nyáron, de nincs melege nyáron, és 18-19 elég neki télen.
-
Xdongo567
csendes tag
válasz
sketchifun #68210 üzenetére
Én nem azt kérdeztem hogy maximum hány kWh-t tud felvenni egy 15 kW-os kazán óránként. Egy 4 m3-es gázóra sem fogyaszt 4 m3-t óránként.
Hanem azt hogy akinek van ilyen jellegű tapasztalata, mennyit fogyaszt egy X teljesítményű elektromos kazán a fűtési szezonban, havonta. De mindegy.
-
pjen
félisten
válasz
sketchifun #68207 üzenetére
+1
-
Xdongo567
csendes tag
válasz
sketchifun #68207 üzenetére
A teljesítménybővítés részével tisztában vagyok, jelenleg 3x16A van, ez lesz bővítve 3x20ra vagy 3x25-re.
A H tarifa teljesen más, nem ilyesmiben gondolkodom. Én mindennapszaki mérőre szeretném kötni az elektromos kazánt, mert van energiaipari kedvezmény. Ahogy számoltam egy 15 kW-os kazán elég lenne, csak nem tudom mennyit fogyasztana.
-
sketchifun
senior tag
válasz
Xdongo567 #68205 üzenetére
Nem olyan egyszerű a villanyfűtés mint gondolod.
Arányaiban drágább az üzemeltetés is, de ha általánydíjat fizetsz, télen sem ér meglepi.
Alapvetően ugyanakkora hőteljesítményre van szükséged, mint egy gázkazánnál, ez lehet mérvadó.
A kiépítés belül olcsóbb mint a gáz, de a lakáson kívül ez nem biztos. Ha elektromosan akarsz fűteni, kazánnal, igen komoly teljesítményre van szükséged. 7kW mindenkinek jár, de egy elektromos kazán akár 15-20kW is lehet, ami sok százezer, csak a jog. Amennyiben a lépcsőház elektromos hálózata nem elegendő, annak w cseréje is a te feladatod, te pénzed.
Energiakedvezmény H-tarifával vehető igénybe, ami a jelenlegi mérőhely szétbontásával, szabványosításával jár.
Amennyiben semmi lehetőség nincs máshogy fűteni, akkor klímát javaslok, ami egyrészt nyáron is áldásos, másrészt olcsóbban kivitelezhető. Hátránya, hogy hangja van, illetve olyan helyiségekben, ahol nincs klíma, kiegészítő fűtés szükséges.
Gondold át, én egyátalán nem javaslom az elektromos kazánt.
Ezek még csak üzemeltetési költségek, de vakon is merem feltételezni, hogy klímával megépíteni, és üzemeltetni is gazdaságosabb. -
válasz
Chaser #68186 üzenetére
A redőny leengedve is porosodik, ezen kívül a tok is nyitott, amin mozog a redőny ki-be, ott is jut be por. Viszont ha a lakás felől ezt megfelelően leszigeteled, akkor nem juthat be semmi.
Én így oldottam meg őket: [kép] [kép] Belülről 4cm-es nikecellt odaragasztottam tömítőragasztóval, majd fel a szerelőablak és azt is körbekentem tömítővel. Így teljesen légmentes és hang/hőszigetelve is van. Nyilván lehetne ezt még fotózni, ha esetleg rábólintok erre az ablakos dologra, lenne értelme megcsinálni, még pluszban gyapotozni belülről, , egyelőre azonban ezt is elégnek találtam. Az ablakoknál úgyis többszöröse elmegy.
-
Xdongo567
csendes tag
Sziasztok!
Felújítjuk a családi házunkat és elektromos kazánt szeretnénk rakatni. (kb 120m2, 340 légköbméter, 10 radiátor). Van valaki, aki elektromos kazánnal fűt, vagy van valamilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban?
A kiépítés sokkal olcsóbb mint a gáz, van energiaipari kedvezmény, azért gondolkodunk ebben és nem a gázban. Teljesítmény és fogyasztás információkra lennék kíváncsi, hogy milyen teljesítményű kazán mennyit fogyaszt télen.
Érveket és ellenérveket is szívesen fogadok
Előre is köszönöm
-
Chaser
legenda
válasz
macilaci78 #68202 üzenetére
lakással együtt vettem
gázsütőben tepsi nem volt:d
ellenben legalább szivárgott a csőnél a gáz:d valami szerencsétlen a konyhapult síkjáig vitte a bejövő gázt, azon volt valami nyomoronc cső nyomoronc csatlakozóval, amit ha mosógép kicsit is táncolt ütött a konyhapultpárszor kiállt utóbbi mosásoknál hibára a legvégén, de lövésem nincs mi mit jelent a ledeknél, nem ismerem, csak tippeltem h ilyen nyűgje van, ha lesz valami kotlám' ami aláfér majd megpróbálom leengedni
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Chaser #68200 üzenetére
Lapos tepsit, virágcserepet...
Több lehetséges módon is segítenek a gyártók abban, hogy ne csurogjon ész nélkül. Például magasabban van a nyílás, hogy aláférjen az edény, vagy adnak hozzá csőrt, amivel előreáll a kifolyó és úgy raksz alá valamit, de volt már olyan mosógéppel is dolgom, aminek az elejét egy karral gyárilag meg lehetett emelni kb 2 centivel.
Egy lejárt program után ne gondolj sok vízre, pár deci max. Egy rongyot odalöksz, ami felissza, vagy legalább nem engedi a gép alá csorogni, a többit feltörlöd. Mivel vissza tudod zárni, így apránként amúgy akár 40 liter vizet is kiengedsz belőle ázás nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest