Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszyka
senior tag
Rohadtul nem hivatalos tipp, de nézd meg a telkedet az e-közmű oldalon. Ott lehet megnézni mindenféle vezetékek nyomvonalát, amin szerepelnek az épületek is, igaz csak odavonalazgatva. Ha azon rajta van a melléképület, akkor szerintem semmi esélye. Ha nincs, akkor lehet érdemes lenne földhivatalba bemenni.
-
6030D
addikt
Bár nem lakóépület, de szerintem ez fog rá vonatkozni:
7. Bővítettem korábban, letelt a 10 év. Mit kell tennem?Itt egyszerű a helyzet, kell egy felmérési terv a jelenlegi állapotról (~150-200e Ft), a két szomszéd nyilatkozata, földmérő általi épületfeltüntetési vázrajz és kérni kell egy hatósági bizonyítványt. Ezzel legalizálva van az egész, költségben 200-250.000 Ft-ból megúsztad, nincs építési bírság.
[link]
Tanúnak ne ő legyen az egyik szomszéd. -
csƵ
addikt
Sziasztok!
Valaki tisztában van a jogszabállyal?
3 éve vettünk egy ingatlant, amin van a telekhatáron egy 1972-ben épült melléképület. Most, hogy felújítottuk az egészet, eszébe jutott a szomszédnak megkérdezni, hogy van-e hozzá építési engedély vagy tervrajz.
Persze nem kaptunk a volt tulajtól.A kérdés apropója, hogy brutál ellenséges volt velünk már azóta, mióta megvettük a házat és most kerekedett olyan szintre a dolog, hogy gondolkodom valamilyen tettlegességen.
Ugyanis 3 éve mióta felújítunk mindenbe belepofázik, de olyan szinten, hogy a falra rakott burkolat kibaszott fuga színébe is. Minden egyes alkalommal, amikor valamit csináltunk, (nemesvakolat, kerítés, terasz, térkövezés, BÁRMI) egy hétig totál bunkó volt. Most már ott tart a dolog, hogy kint az udvaron hülyéz minket, meg hogy minden milyen ronda, ő ezentúl nem fog nekünk köszönni, de direkt úgy, hogy halljuk is.
Nos, ő az év felében tujával gyújt be, van egy tákolt 3(!) méter magasra nyúló kéménye, aminek a füstje folyamatosan a mi udvarunkra csapódik le, 2 utcával lentebb is lehet érezni, ha begyújtott, és más egyebek. Én fel fogom jelenteni, mert már idegekkel nem lehet bírni a baromságait. Ez az egy fogáspontja van. 50 éve áll az említett épület, kérdés, hogy ha bedurranok, akkor elbontathatja-e? -
Harcipocok84
tag
Sziasztok!
BETONVASALÁS témakörben lenne pár kérdésem.
Rá akarok nézni a szakik körmére. Medence épül, 4x2m-es. Ehhez készül egy lemezbeton, majd arra zsalutégla oldalfal.
1. A zsalutéglát nyilván nem rakom a betonplacc szélére. Mennyivel kell hogy szélesebb legyen oldalirányba a betonozás? 5-10cm elég lehet?
2. Sajna a 5000x2150-es síkháló nem adja ki a lemezbeton szélességet (a tényleges beton szélesség 4000x2450 lesz) Ebben az esetben ha több síkhálót illesztek akkor mekkora átfedés szükséges? Egyáltalán a kis 30cm-es hosszban a síkhálónak lesz-e tartása?
3. Sarokvasalás. Jó-e így ebben a formában? Ha igen, akkor mekkora átfedés kell hogy legyen?
4. Betonkoszúr a zsalukő tetejére. Jól sejtem, hogy az utolsó zsalukőt csak háromnegyedig kell tölteni, majd arra kerül a kengyel vasalás, és úgy kell kiönteni betonnal. Milyen magas koszorút illik önteni? 10-15 cm magas elég lehet? -
pungora96
tag
Sziasztok! Ablakcsere előtt állunk. Nézegettem többféle ablakot, olvastam fórumokat és végül a Kömmerling 76AD és 76MD típusok nyerték el a tetszésemet. Eddig két cégtől kértem ki árajánlatot a Jola-tól és a budaörsi Ablakdiszkont-tól. Az árban nagyobb eltéréseket tapasztaltam. 2db ablak és egy erkélyajtó 3 rétegű üveggel:
Ablakdiszkont-nál:
76AD profilból 436ezer ft
Jola-nál:
76AD profilból 385ezer ft
76MD profilból 425ezer ftA 76MD profil annyival jobb, hogy több légkamra van benne és melegperemes szigetelésű, mindkét helyen ugyanazzal a vasalattal forgalmazzák(GU). Gondolom mindkét forgalmazónak más a gyártója, ebből adódhat az árkülönbség. De ekkora? Különbözhetnek minőségben? Ha tudtok írni tapasztalatokat, azokat előre is köszönöm.
-
Z_A_P
addikt
válasz
macilaci78 #138140 üzenetére
Köszi
Igen meglett. Felső huztam be (lógott) , alsón toltam egy picit ki. Középsőhoz nem nyúltam, elvileg az marad.
Honnan tudom feszül - e most? -
macilaci78
nagyúr
válasz
Z_A_P #138135 üzenetére
Három dolgot kell tudnod állítani. Az ajtó magasságát, a dőlését és a tokhoz viszonyított síkját.
A tengelyen alul valószínűleg a magasságot állítod, emeli a tengelyt.
A tengely tetején egy excenteres szerkezettel a síkot tudod állítani.
És valószínűleg a pánttakaró alatt lehet állítani a dőlését. A mi előző műanyag bejárati ajtónkon a pánttakarót le lehetett pattintani.Tekersz 1-2 menetet és meglátod, merre mozdul az ajtó. Arra figyelj, hogy ha állítasz, akkor mindhárom pánttal számolj. Például ne csak az egyiken állíts magasságot, mert akkor az tartja majd a teljes súlyt. Ha döntöd, például a tetejét a pánt felé húzod, akkor a középsőt fele annyit húzd, vagy az alsón engedj, különben feszül az ajtó.
Látom, meglett.
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
A bejárati ajtónak 3 ilyen pántja/zsanerja (alul/ közép /felül) van:
[kép]Kicsit log, azaz teteje kijjebb van mint az alja, ergo nem függőleges (ha érthető), picit akad is már.
A 3 pánton egy-egy imbusz csavar van, jól sejtem ezzekkel lehetne függőbe hozni?
Tetejét beljebb húzni, alját kijjebb tolni? -
mokus1
addikt
-
tyielow
aktív tag
válasz
bandi0000 #138130 üzenetére
Ha csak 10 cm, akkor direktfüggesztő kell. Esetleg matekold ki hogy a 3 vagy 4 méteres szállal érné meg jobban (kevesebb hulladék). Főtartó méterre a faltól, méterenként rögzíteni, egymástól meg nem is tudom 80-90 cm? Nekem a gerendák határozták meg
. Alá CD profil 40 centinként keresztösszekötőkkel. [link] nekem így nézett ki rugós függesztőpálcákkal egy 12 m2-es szoba. Vastagság/nagyság ugyanaz. Rigips, knauf. Amire figyelj: vizes helyiségbe zöld karton kell. A két réteg nem kötelező, de ha úgy rakod, akkor eltolással. Párazárásra figyelj még, ill. a madzagot a spotoknak ne csőbe vigyed, mert lecsapódik a pára és visszacsorog a kapcsolóba.
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Le akarom gipszkartonozni a mennyezetet, viszont kicsit elvesztem, hogy mi is kellene nekem...
A fürdő 2*3m a wc 2m*80 cm
Milyen és mennyi profilt kellene vennem?
Ha jól tàjékozódtam, akkor UD profil kell a fal széleihez ami jelen esetben 16m +- amilyen hosszú egy szál. Direkt függesztőből a fürdőbe kellhet kb 12 db, 40 centire egymástól és 1 méterenként. A wc be pedig elég lene 2 db? Illetve akkor kell még a CD profilból összesen 14m.
Ez így mennyire állja meg a helyét? Gondolom ezekből is vannak különböző vastagsàgú/nagysàgúak, milyet kellene vennem? Nem akarok sokat elvenni a magassàgból kb 10 centit, hogy a spot kényelmesen elférjen
-
YAS-dude
őstag
válasz
AXisBOLD #138114 üzenetére
Ez egy talajcsavarokon álló, faszerkezetű, hőkezelt fenyő ("thermowood") járófelületű terasz, elég egyedi körülmények mellett. A teteje pont nem csatlakozik a házhoz, hanem kicsit a háztető fölé lóg.
Nem jött ki senki sehonnan, mert én csináltam az egészet, kb összerendelgettem a neten hozzá a nagyját, a többit meg én hoztam haza.
Azóta már van korlát meg függöny meg stb..
-
Z_A_P
addikt
válasz
balojazz #138105 üzenetére
En meg nem lattam olyat ami ne mohasodott/koszolodott/parasodott volna a szelein 1-2 ev mulva, jegeso beveri, bemattul, sargul, karcolodik. Ezek mind szuper tobb kamras/uv-allo cuccok voltak, sot, van ami szakember altal sajat reszre keszitve. Attol persze lehet szarul volt telepitve. De mind?
Az hogy hangos, nem lehet raallni, kulon sztori, az lenne talan a legkevesebb problema.
Az hogy konnyebb az igaz, de tudtommal valami 100+kb/m2 el kell birnia (ho miatt), szoval sokat a szerkezeten nem lehet sporolni igy. -
pyxis
csendes tag
Sziasztok!
A kerti tárolóból a csatolt módon, a betont keresztbe vágva tudtunk vizet kihozni és most szeretném a vágást visszabetonozni.
Olyan megoldás kéne, amivel síkbe ki tudom hozni, és nem reped / süllyed / törik össze egy tél alatt.
-
AXisBOLD
addikt
remekül hangzik!
milyen vázon van, hogy csatlakozik a falhoz?
Előre be akarom rakatni legalább a csatlakozási pontokat, egyrészt mert könnyűszerkezet, másrészt hogy ne kelljen utólag fúrni, faragni a homlokzatot.#138104Z_A_P: annyi biztos nem fér bele.
#138111 YAS-dude: APlast-tól ki se mentek felmérni? Méretek alapján minden jól lett? Nálad milyen a váz és homlokzati csatlakozás?
-
válasz
YAS-dude #138109 üzenetére
Polikarbonát mehet nyugodtan. Legyen UV védett és nagyon javaslom a "Solar Control" vagy hasonló elnevezésű típusokat, amik nem csak uv állóak, az infrasugárzást sem engedik át, nincs alattuk üvegház feeling. Olyan, mintha árnyékban lennél, mégsem sötét.
Nwm tudtam, hogy létezik ilyen, köszi az infót!
-
YAS-dude
őstag
válasz
Stylewars_kp #138110 üzenetére
Az engem is zavarna, ha alatta akarnék aludni esőben, de olyankor bemegyünk a házba aztán ez meg hadd kopogjon.
De komolyra fordítva, nem tartom ezt sarkalatos kérdésnek.
És igen, kell a párazáró meg áteresztő szalag a két végére meg a vízorros profil meg stb. Mi az APlast-tól rendeltük a polikarbonát lemezt és minden egyéb hozzávalót. Kiszámoltak mindent pontosan az általam megadott méretek alapján és annyi csavart, leszorító profilt, gumi szalagokat és minden egyebet adtak, amennyi kellett. -
YAS-dude
őstag
-
balojazz
aktív tag
válasz
Z_A_P #138104 üzenetére
Miért vagy a polikarbonát ellen? Laikusként azt mondanám: az üveg nehéz, drága, nehézkes (kezelni, rögzíteni, méretre vágni, fúrni stb), műanyagból van sok vastagság, olcsóbb, egyszerűbb dolgozni vele, könnyeebb. Ha nincs direkt napfénynek kitéve, még az UV-állóságra sem kell figyelni.
-
mezis
félisten
Ebben az állapotban préseld a résbe a faragasztót (minőségi erőset, pl Pattex és nem valami "ócót"), van 5 - 10 perced kicsavarni az ajtópántot, és erősen összepréseled a deszkát. kb az eredeti vastagságig.
1 nap múlva foglalkozol az ajtópánt lukjával. Ha tág lenne gyufaszál, fogpiszkáló és faragasztó és újabb nap elteltével méretre fúrod.
Bukó fürdőszoba ablakot javítottam már így. -
KMT
addikt
válasz
Ton-ton #138094 üzenetére
Köszi, ez szimpatikus, jók a zajadatok is. Néztem, hogy van 150-es, ami elég húzós árban, de mivel a mostani szellőzőrács kb 20*20cm, így ennél talán van esély, hogy nem esik be az egész készülék a meglévő lyukon.
Van zsaluja is, de azt meg a fal másik oldalára lehet rakni, de oda meg nem férünk, max a kéményseprő...
Vagy 100-as venti és valami keretet kellene neki barkácsolni, és az egészet rögzíteni bentről. Ezen még agyalnom kell... -
AXisBOLD
addikt
Sziasztok,
Építkezéssel (könnyűszerkezetes) kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
Homlokzatra milyen aljzat javasolt, ami megbízható, 10-20 évig se megy tönkre (nem hátrány, ha még tovább bírja
.)
Kül- és beltéri lámpákat hol érdemes nézni? Ikea, lampabolt.hu amit böngésztem, de itt főleg beltérieket.Illetve alábbi terasz fölé milyen tetőt raknátok?
Gondolkodtam, hogy csak napvitorla, de egyelőre nem tudom, hogy jó választás volna-e?
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Vicces képek
- Elindult a Splitgate 2 nyílt bétája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Építő/felújító topik
- ZIDOO médialejátszók
- Okos Otthon / Smart Home
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Update 05.23 Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung S24 Ultra - Gold - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest