Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
őstag
válasz
hdanesz #119687 üzenetére
Ez eléggé fura, mivel a tetőrészi tűzfal már be van osb -vel borítva ésl van rajta 4 - 5 centis eps dryvittel beágyazva. A téglafalazaton meg még semmi ráadásul képről nézve egy síkban van a tető tűzfalával. Ha a tetőtér is be lesz építve akkor még érthető a gondolat mert egybe lehet szigetelni, bár akkor felesleges volt az a felső munka. Az hogy alacsonyan van azzal ne aggódj, nem fog befolyni a víz
Szerintem maga a porta eleve magasabban van, legalább is a fotó azt mutatja
Jó kis "amcsi" stílusú kecó, bár ahogy nézem eléggé keskeny a porta.
-
válasz
ldave #119697 üzenetére
Ja, értem, a kép csak a konyha sarkát mutatja.
De akkor miért kell bezsúfolni abba a sarokba a mosogatógépet, a mosogatótálcát, meg a főzőlapot? Csak azért, hogy spórolj 1,5 méter vízvezetéket, meg 1,5 méter szennyvízcsövet?
Maradjon a főzőlap bent a sarokban, a mosogatótálcát meg tedd tőle távolabb, az ablak elé.
Nálunk is így van, főzőlap a sarokban (45 fokban beforgatva), mosogatótálca az ablak előtt, mosogatás közben lehet nézni, hogy mi történik az udvaron
-
A Zéé
addikt
válasz
AxBattler #119695 üzenetére
mármint milyen értelemben kevesebb?
Egy sarokszelep 7-8 cm, ha azt fel kell tudni rakni#119697 ldave
"Ami még kérdés, hogy a mosogatógép mögött el tudom-e vinni a vizet és a szennyvizet a mosogatótálcához a munkapult 60 cm-es mélységében."
Falon kívüli szereléssel nem. 56-57 cm egy mosogatógép, minimum 50-es szennyvízcső kell a mosogatótálcának. -
ldave
félisten
válasz
Donki Hóte #119692 üzenetére
Ez a leendő konyha csak egy kis része, ekkora a teljes méret (340 cm * 165 cm az alap)
Gáz főzőlap lesz, elektromos sütő külön. Ami a fotón volt szellőző az a központi vizesblokkba megy, a fürdő a lakás másik oldalán van. Az ablak bal oldalán van még 1-1 szellőző ki az utcára ezen túl.
Ami még kérdés, hogy a mosogatógép mögött el tudom-e vinni a vizet és a szennyvizet a mosogatótálcához a munkapult 60 cm-es mélységében.
-
-
-
ldave
félisten
Konyhát tervezek, adott a következő fal:
Ide egy ilyesmi bútor kerülne ide:
Látható, hogy jobb oldalt lent van a víz és a szennyvíz bekötés, én oda szeretném amennyire csak lehet közel a mosogatógépet és azon túl lenne a mosogató tálca. Viszont a szennyvíz elvezetés magasabban van, mint a mosogatógép alja, ilyenkor nem lesz gond az elvezetéssel? Az tudom, hogy van benne szivattyú, de nem tudom, hogy gond-e, ha nincs végig gravitációs lejtése a csőnek.
-
A Zéé
addikt
válasz
hdanesz #119687 üzenetére
Ahogy nézem erre még megy a homlokzati szigetelés. Ha rak a padlásfödémre kőzetgyapotot, akkor ki tudja tolni a homlokzati belső síkjáig a kőzetgyapotot, de tényleg fura egy kicsit, nem a legszerencsésebb.
Ahogy crtlaltdel13 is mondja, legalább a falsíkot eltalálhatták volna, vagy az oromfal helyére beépített OSB-t, vagy CK lapot leengedhették volna a kiegészítő szigetelésig, hogy rendesen le legyen zárva minden. -
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Épp új építésű házakat nézegetünk. A képen az egyik kiszemelt látható. Valaki meg tudja nekem mondani hogy a tető rész homlokzati oldalán miért láthatóak az alsó részen a gerendák? Kb. lyukas....értitek, ugye?
Azt a szigetelésnek hagyhatták ki? Ez utólag tűnt fel a képen, ezért nem kérdeztem rá az ingatanosnál. Bár lehet ő sem tudta volna.
Köszönettel,
Dani -
Morris
veterán
válasz
enginev3.0 #119685 üzenetére
Erre pont tökéletes az XPS. De még az EPS is. Be kell hálózni és vakolni, különben a nap (UV) megeszi. Ennyi.
-
enginev3.0
félisten
Ablak melletti fal részt mivel lehet javítani? Kinti nem beltéri
XPS az nem túl jó ötlet gondolom -
válasz
#31733248 #119677 üzenetére
Lehet, hogy egyébként is jobban jártok gipszkartonnal, a lambériázás erősen kezd ódivatúnak hatni.
Az asszony igazából kezdettől fogva gipszkartont szeretett volna, így nem kellett mást tennem, mint beadni a derekamat az ügyben, ilyen is ritkán van, hogy a családi béke is megmarad, meg olcsóbb is lesz a dolog
Ráadásul tudtam, hogy a lambériával a felrakás előtt is foglalatoskodni kell (lazúrozás, csiszolás), aztán meg 5-10 évente kezelni kell.
A gipszkarton alá sűrűbben kellett lécezni, mint a lambéria alá, de gipszkartonnal a felrakás, glettelés és első festés után nemnagyon kell bajlódni, akkor festjük majd át, amikor a falakat is át akarjuk festeni.
-
válasz
Bony25 #119667 üzenetére
Sajnos az elektromos padlófűtést nem ismerem, még "ismerős ismerőse" sincs, akinél ilyen lenne.
A 100 watt per négyzetméter teljesítmény elégnek tűnik, remélem, hogy azt nem a 90 fokos hőmérsékleten tudja leadni, hanem alacsonyabb hőmérséklet mellett is.
A fűtőréteg felett mindenképpen kell egy elegendő vastagságú fedőréteg, mert ha nem elég vastag, akkor megsérülhet a fűtőszőnyeg.
-
Atomgeszi
nagyúr
Melléképületeket mennyire lehet telekhatarra tenni? Mennyit ildomos elhagyni?
-
lemmy71
őstag
válasz
Nerazim #119675 üzenetére
alkyton-ral-9003-hofehér-selyemfényű
#119678 Frenk
Igen, hígítani kell -
Frenk
aktív tag
Sziasztok!
Aljzatkiegyenlítés előtti alapozásnál - "száraz" betonra - a MAPEI Primer G-t lehet hígítás nélkül felvinni, vagy ajánlott az 1:1 hígítással alkalmazni? -
törölt tag
válasz
Donki Hóte #119647 üzenetére
"A globális áremelkedésre még rátesz, hogy nálunk nincs igazán értelmezhető mennyiségű építési fa kitermelés"
Igaz, bár érteném, hogy miért van így... Területarányosan több erdőnk van, mint 50-100 éve, építési fánk viszont nincs elég...
"A tetőtérbe ívelt profilú lambériát szerettünk volna felrakni, tavaly kinéztük, hogy 2990 Ft a jobb minőségűnek a négyzetméter ára. Ez 2021. elejére felment 5000 Ft/nm-re, mostanra pedig 7000 Ft/nm-re
"
Ez tényleg durva.
Lehet, hogy egyébként is jobban jártok gipszkartonnal, a lambériázás erősen kezd ódivatúnak hatni. Volt nekünk is olyan házunk, amelynek a tetőterébe lambéria került, akkor szerettük, de ma már gipszkartonoztatnék inkább.
-
Morris
veterán
válasz
ALgore2 #119670 üzenetére
Az vagyok. Tudományosan támaszd alá kérlek, hogy a klímával való fűtés valóban szárítja a levegőt!
Ha valami szárítja a levegőt, akkor az a levegőben lévő páratartalmat csökkenti, de nem úgy, hogy emeli a hőmérsékletet, hanem kiveszi a vizet a levegőből. Kondenzációval!
Ezen az elven működik a klíma, a páramentesítő gép, a szárítógép és még egy-két dolog.Vagy neked más fajta klímád van?
Klímával fűtési üzemmódban fizikailag lehetetlen a levegő szárítás.
A fórumtárs-nál magas a páratartalom. Egy darabig biztos az is megoldás, hogy emeli a lakótér hőmérsékletét, ezáltal csökken a relatív páratartalom, de az ingatlan életvitelszerű használata közben, ez a páratartalom egy idő után növekedni fog abban az esetben ha nem ellensúlyozza.
Erre megoldás a szellőztetés, a páramentesítő illetve a klíma páramentesítő funkciójának használata, ami hűteni fogja kismértékben a helység hőmérsékletét. -
Nerazim
őstag
Udv!
Egy regi es uj zartszelvenyekbol keszult keritest mivel erdemes festeni es elotte lekezelni? A regirol a festeket lecsiszoltam,de pici apro rozsda godrok maradtak. Mikyen festek mehet erre es hany reteg? -
macilaci78
nagyúr
válasz
Bony25 #119660 üzenetére
Olyan padlófűtéssel terveztem, amit nem a betonba építünk bele. - Az milyen? A legtöbb laminált
parkettapadló esetében csak vizes padlófűtésre érvényes a gyártói garancia. Voltaképp ez a legtöbb melegburkolatra igaz.
Az elektromos padlófűtés hatásfoka elmarad a vizestől. Én vizes rendszert raknék.A kitermelt salak mennyiségét úgy állítsd be, hogy a betermelt beton tömegével nagyjából megegyezzen.
Elteríteni a megmagfaradó salakot síkba.
Lépésálló EPS 100 hőszigetelés két rétegben átlapolva.
Teknőszigetelés (vastag fólia falak mentén felhajtva).
Dilatációs szalag körbe.
Fém háló távtartóval, erre rá a csövezés. (padlófűtés, elektromos csövek, stb)
Estrich beton minimum 5 centiben.
Burkolat.Kevesen veszik figyelembe, de a legtöbb melegburkolat max 2% CM nedvességtartalmat enged meg beton esetében, padlófűtésnél pedig csak 1,8%-ot. Ez a garancia része, a gyakorlatban ettől magasabb értéknél sem feltétlenül van baj. Ez egy baromira alacsony érték egy hagyományos estrich beton hónapokig is szárad, mire ezt eléri. Adalékanyagokkal kötésgyorsítóvsal lehet ezt csökkenteni.
Padlófűtés esetén kell csinálni egy felfűtés, járatás, visszahűtés ciklust, aminek köszönhetően a betonban még a burkolás előtt végbe megy a dilatációs mozgás.Padlófűtésnél meg erre gondoltam az 5mm xps és 2mm polietilén fólia közé: https://villanyfutesbolt.hu/termekkategoria/padlofutes-laminalthoz/bvf-l-pro-futoszonyeg/
A polietilén fólia általában habfólia, attól vannak jobb, modernebb anyagok padlófűtésre.A szaktanácsadás során azt mondta a padlófűtéses, hogy ez teljesen jó így. - Ajánljon konkrét gyártót, termékcsaládot laminált padlóra. 2 gyártót tudok fejből, a 90°C-os üzemi hőmérsékletet mindkét gyártó tiltja.
-
ALgore2
tag
válasz
Morris #119649 üzenetére
Frankó vagy, ha így kezded... 🙊🙉🙈, de fogadd el a 2 éves tapasztalatomat, hogy a klímás fűtés szárít, csökkenti a páratartalmat! (a kedvedért fogom dokumentálni majd, képpel és visszatérünk rá január - február környékén!)
Esetleg nézz be a klímás topikba, keress rá a "száraz levegő" - re és kb:20-30 ember tapasztalatát olvashatod...
Hajrá 👍 -
A Zéé
addikt
válasz
Z_A_P #119668 üzenetére
Sztem nem működne. Hagyományos lapradiátornál az lenne a lényeg, hogy vékonyabb részein lassan folyjon le a meleg víz, a felső vastagabb rész elterítse azt, az alsó vastagabb pedig összeszedje. Ha ezt elfordítod 90 fokkal, akkor a víz lezubog az első vastag részen, aztán ki is folyik a visszatérő ágon.
Lift használat meg teljesen átlagos, nem vicc, és még is tudom érteni. Ezek a régi bérházi liftek nem arra vannak kitalálva, hogy belerakjanak 8-10 zsák sittet (mert annyi simán belefér), aztán lehet hívni a szerelőt. Nagy szívás, tudom, de ezért is baromi nagy macera egy belvárosi régi épületben a felújítás. 10-ből 9 liftet nem használhatsz építési felvonónak.
De képzeld, saját beruházásban - 100%-ban önerőből épült társasházban, amikor a beruházó a generálkivitelező, az új épület leendő közös képviselője is- épült új építéshez sem adta át a lift gyártója az új liftet építési felvonónak. -
Bony25
újonc
válasz
Donki Hóte #119664 üzenetére
2-ik emeleten van a lakás. Azt kihagytam, hogy a 6cm salak és 2,5cm parketta mellett még 3 cm deszkaborítást is felszedtünk. Így kb. 11,5cm került le eddig.
Igazából többen is azt tanácsolták, hogy a salak legalább fele nyugodtan maradhat, mert így a hangszigetelés meg van oldva és efölé elég lehet akár 2-3cm EPS is. Sőt, akár el is hagyható, csak valami fólia jöjjön a salak és beton közé. A beton vastagság tudom, hogy nagyon a határeset, de azért egy gyárilag jól kevert estrich 5cm-ben, hálózva már jó lehet. Vagy szerintetek nem?
Mert így jött ki, hogy EPS-beton-xps-polietilén fólia-parketta (3cm+5cm+0,5cm+0,2cm+1,2cm)=9,9cm vs. 11,5cm (ennyi lett leszedve kb). És így tartalék is van.Illetve őszintén megvallva azzal próbálok spórolni, hogy ne kelljen túl sok anyagot cserélni. Nem is az anyagköltség miatt, hanem a házban a liftet nem engedik használni sitt, stb. szállításra és elég borsos ára van a salak le és beton felcipelésének így.
A födém rendben van, a kikerülő salak (kb. 4,5-5 tonna), a deszka-párnafa borítás (~500kg) és az 1 tonnás cserépkályha kikerülése ellensúlyozhatja az 5cm betont, ami kb. 8-8,5 tonna súlyú lenne.
Padlófűtésnél meg erre gondoltam az 5mm xps és 2mm polietilén fólia közé: https://villanyfutesbolt.hu/termekkategoria/padlofutes-laminalthoz/bvf-l-pro-futoszonyeg/
A szaktanácsadás során azt mondta a padlófűtéses, hogy ez teljesen jó így. -
A Zéé
addikt
válasz
A Zéé #119665 üzenetére
Még valami: válaszfalat építettek újat, helyeztek át? Ha igen, akkor annak is kell "alapot" csinálni ebben a salak rétegrendben. Az megint egy külön dolog, mert az sem mindegy, hogy a gerendához képest milyen irányba megy a fal.
Én amúgy nem vacakolnék ennyi féle szigetelővel, és nem is szedném ki teljesen a salakot. Amiért azt berakták oda, azoknak a feladatoknak jó részét ugyanúgy el tudja látni ma is. -
A Zéé
addikt
válasz
Bony25 #119660 üzenetére
Mikori az épület és pontosan milyen a födém?
Sima betonnal nem árt óvatosnak lenni, 2x akkora a térfogatsúlya, mint a salaknak! Amikor ilyent csináltunk mindig legalább dupla annyi salakot vettünk le, mint amennyi betont rá akartunk rakni, hogy ne változzon nagyon a terhelés, a különbséget meg EPS-el tüntettük el. -
válasz
Bony25 #119660 üzenetére
az aljzat sorrendje így jó?: 2-3cm EPS 100, 4-5 cm-en zsákos estrich beton hálózva, 5mm XPS, padlófűtés, 2mm polietilén fólia, laminált parketta.
Ez amit leírtál minimum 3 + 5 + 0,5 + 2 + 1,5 = 13 cm vastag réteg lesz. Ezt hogyan akarod berakni az elvitt 6 cm vastag salakréteg és a 2 cm vastag parketták helyére
Naszóval az összes salakot ki kell szedni és mind a szigetelés, mind a betonréteg vastagságát meg kell növelni.
Ha ez földszinti lakás, akkor legalább 10 cm vastag EPS szigetelést kellene rakni aljzatszigetelésnek, valamint a betonréteg vastagságát is illik 6 cm vastagra tervezni.. Az alsó betonréteg tetejére nem 5 mm EPS szigetelést, hanem hőtükrös buborékos fóliát javaslok rakni, arra menjen a betonháló a rá rögzített padlófűtés csövekkel.
Ez hagyományos vizes fűtés, de az elektromost is hasonlóképpen érdemes alulról szigetelni.
SZERK: Ha nem földszinti a lakás, vastag szigetelés akkor is kell a beton alá, mert különben minden hang lehallatszik a lenti lakásba. A salakréteg nagy előnye az, hogy hangot is jól szigetel, szóval a hangszigetelést is pótolni kell. Ebben az esetben az 5 cm vastag EPS réteg alá javaslok pluszban 5 cm vastag Rockwool Steprock szigetelést rakni.
-
Ha kettő szivattyú van, akkor azt nem fogod tudni Q3RF rendszerről vezérelni, akkor Q8RF rendszer kell.
Ebben az esetben nem a kazánról fognak működni a szivattyúk (mert a kazán csak egy szivattyút tud vezérelni), hanem a Q8RF fali dobozában lévő kapcsokról kell tápfeszültséggel ellátni a szivattyúkat, amiből a Q8RF esetében legfeljebb 4 lehet, ami 4 független kör kialakítását biztosítja..
De ha pontosan leírnád, hogy milyen a rendszer, milyen vezérlők vannak hozzá, akkor nem kellene itt találgatni, hanem könnyebben lehetne tanácsot adni.
-
Z_A_P
addikt
válasz
Donki Hóte #119658 üzenetére
Ah, ertem. Kivancsi leszek ennek mekkora hangja lesz...
-
Bony25
újonc
Üdvözletem!
Egy régi ~90nm polgári lakás aljzatának felújításával kapcsolatban kérném a segítségeteket a tanácsaitokkal.
A régi parkettát, párnafákat felszedtük, mert recsegett-ropogott és mint kiderült több helyen teljesen szét volt korhadva. Ezalatt majd 20centi salak van. Ebből kb. 6 centit már leszedtek és elvittek (kb. 150x30-35kilós sittes zsákkal). Betonozni tervezek, a födémnek elvileg nem okozhat gondot (vasfödém + nem túl vastagon tervezek betonozni).Kérdésem, hogy
1. érdemes-e több salakot elvitetni vagy erre már lehet készíteni az új aljzatot?
2. az aljzat sorrendje így jó?: 2-3cm EPS 100, 4-5 cm-en zsákos estrich beton hálózva, 5mm XPS, padlófűtés, 2mm polietilén fólia, laminált parketta.
3. Olyan padlófűtéssel terveztem, amit nem a betonba építünk bele. Érdemes esetleg másban gondolkozni?Előre is köszönök minden észrevételt, építő jellegű kritikát.
-
KrAt
veterán
válasz
Donki Hóte #119657 üzenetére
Kettő szivattyú van, valóban, ez kimaradt, a radiátorok vannak egy szivattyún (gyári, ami a kazánban van, ezt szépen a kazánnal együtt kapcsolja is a termosztát), a padlófűtés van ezen.
Akkor ezt majd megnézem, a kazán egy Ariston One, max arról kell feszültséget levennem.
(a vezérléssel tisztában vagyok, műszaki mérnök vagyok, csak azzal nem vagyok tisztában, hogy a padlófűtés szivattyúja miért megy folyamatosan)
-
-
Ha látsz valahol a lakásban Q3RF vezérlőt, az jó hír, mert akkor valószínűleg tartozik hozzá a kazán közelében valahová eldugva egy szürke fali doboz is.
A kazánt az a doboz vezérli. Ha csak egy szivattyú van, akkor azt könnyen be lehet kötni, mert a kondenzációs kazánok 99 %-a rendelkezik egy kimenettel, amire a külső szivattyút rá lehet kötni.
-
KrAt
veterán
válasz
Donki Hóte #119654 üzenetére
Azt még nem néztem meg, csak hirtelen kíváncsiságból bekapcsoltam, majd konstatáltam, hogy ezt így nem értem.
Az biztos, hogy nem a Q3RF vezérli, majd megnézem, merről jön, de félek, hogy direkt szál.
-
Z_A_P
addikt
válasz
Donki Hóte #119541 üzenetére
felnyíló műa. lemez peremére körbe vékony habszivacs csíkot ragasztottam
Itt van a kezemben az enyem (4 lamellas), es nezem. Ha habszivacsot raksz korbe hogy ne "csapodjanak" a lamellak, akkor viszont le sem tud teljesen csukodni, nem?
Arra gondoltam ha sziloval csinalnek neki egy "peremet"? -
A szivattyúnak nyilván nem így kell működnie. A szivattyút a kazánnal együtt egy termosztát kapcsolja be és ki.
A lengő aljzat (amibe a szivattyú kábelét dugtad) honnan kap táplálást? Egyenest a 230 v-os hálózatról, vagy a falra szerelt dobozból, amin különböző színű LED-ek világítanak?
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Bocsi, ha noob a kérdés, de még nem volt ilyen rendszerem
Adott egy radiátorokból és padlófűtésből álló vegyes rendszer, mely ehhez a "keverőosztó(?)"-hoz csatlakozik:
Nemrégiben lett beüzemelve a kazán, gondoltam megjáratom egy picit, azonban (ami még a képen itt nem látszik), a keringető szivattyú villásdugóját amint bedugtam a mellette lévő lengő aljzatba, az elindult, és keringette a vizet a padlófűtésben. Akár ment a kazán, akár nem. Közben látszott rajta a kiírt teljesítmény, ami ilyen 5-45W között ugrált, szal szabályozza magát.
Ennek így kell működnie, és ha elindítom a fűtést, akkor az "örökké" megy télen, vagy valami nem stimmel? Azt látom, hogy ott a termosztátos csap, ami szabályozza a körökbe jutó melegvizet, de a folyamatosan működő keringető nekem fura.
-
Morris
veterán
válasz
macilaci78 #119651 üzenetére
Ettől még nem szárítja a levegőt.
Ezen tény mellett, minden fűtő alkalmatosság szárítaná, de nem ezt teszik. Szimplán csak emelik a helység hőmérsékletét.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak korrekt áron
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest