Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anulu79
addikt
Sziasztok!
Ha glettelés előtt telibe kentem a falat mélyalapozóval akkor festés előtt is érdemes? Csak egy vékony glettréteget kapnak a falak. -
canniball
nagyúr
válasz
macilaci78 #100732 üzenetére
"...az elektromos patronhoz tartozó konnektort összekötöd a vízfűtés szivattyújának áramellátásaval, egy relé, ami a konnektornak csak akkor ad áramot, ha a szivattyúnak nem."
Ezzel az a probléma, hogy így (ha leáll a padlófűtés) mindig menne, nem csak akkor amikor szükség van rá. -
canniball
nagyúr
válasz
Borisz76 #100733 üzenetére
Pont erre gondoltam dupla alsó bekötés alatt, ami a képen látható. Mert nálam radiátoros fűtés esetén ugye fent megy a gerinc és az egyik felső csatlakozásra van bekötve a bejövő, keresztbe az alsóba pedig a kimenő ág (mert ahogy macilaci írja a 4 csatlakozás van). Nálad meg úgy van előkészítve, hogy mindkettő alulra köthető. De ha még a képen látható állapotok uralkodnak és ott a szaki, akkor az a legegyszerűbb ha vele megbeszéled a dolgot.
-
-
válasz
AxBattler #100712 üzenetére
Annyit kiokoskodtam, hogy 32A elég lenne az elektromos fűtéshez (klíma+törcsi+ panel esetleg), de mindenképpen H tarifát kellene igényelnem, külön mérővel.
Ez így faja lenne fogyasztás szempontjából, viszont nem tudom, hogy a 4 COP-os, beszerelt klíma mellett vajon engednek még egy dugaszos törcsiszárítót?
A szobai fűtőpanel nem gond, azt lekapom ellenőrzéskor, de a csempére fúrt rácsot azért nem mozgatnám, ha egy mód van rá... -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
macilaci78 #100732 üzenetére
Na , akkor tornázni kell rajta.....mert :
Lent van mindkét cső kiállása.
A süllyesztett doboz pedig a partonnak lett berakva.Jobbról kád lesz, balról pedig egy zuhanyzó.
Ezért lett középre tervezve a törülköző szárítós radiátor.
Kényelmesen elérhető távolságban lesz a száraz törülköző bármelyik oldalról is szállunk ki. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Borisz76 #100718 üzenetére
Nem kell T. A vízkörbe bekötésnél az egyik felső részen megy be a víz és az egyik alsó részen megy ki a víz. Az elektromos fűtőpatront rakhatod a másik alsó részbe.
Ha nem megy a vízkör, akkor zárd az alsó és felső pontoknál zárd el a csapokat, zárd ki a radiátort a vízkörből, ne fűtsd a drága villannyal feleslegesen a csöveket is.Csak az nem világos, hogy ha a radiátoron van 2 db csatlakozó... - a kép szerint a függőleges csövek alsó és felső végein is van csatlakozó, összesen 4 darab. A vízkörbe átlósan szokták bekötni. Persze vannak olyan kivitelek, ahol a dizájn oltárán feláldozzák a csatlakozók felét, egyszerűen ne olyat vegyél.
Automatizálhatod: az elektromos patronhoz tartozó konnektort összekötöd a vízfűtés szivattyújának áramellátásaval, egy relé, ami a konnektornak csak akkor ad áramot, ha a szivattyúnak nem. -
Borisz76
nagyúr
válasz
canniball #100729 üzenetére
Az osztó-gyűjtőből van egy "kör" kialakítva a radinak.
Tehát 2 db cső, egy előre és egy visszamenő ág van.Értelem szerűen ha megy a fűtés, akkor forgatja benne a vizet.
Ha nincs fűtés , akkor elzárom és bekapcsolnám a patront....Csak az nem világos, hogy ha a radiátoron van 2 db csatlakozó...előre és visszamenő ágnak, akkor hová lehet becsavarni a fűtőpatront ?
Ez az "eredeti" problémám.
Ezért írtam a korábbi hozzászólásban, hogy esetleg valami "T" elosztó kell e hozzá, hogy az előremenő ághoz be lehessen rakni a patront.Vagy most akkor hogyan is van ez ?!
Vagy van olyan modell / típus ami eleve így van kialakítva , hogy ez megoldható ?!
-
canniball
nagyúr
válasz
Lehet kombinálni a kettőt, csak nem lesz automatikus, nálam is így van: amikor megy a központi fűtés akkor melegíti az, ha nem megy akkor be tudom kapcsolni a patront de ekkor el kell zárni a szelepet, különben kiszökik a radiátorból meleg. Csak az a kérdés nálad hogy van kialakítva a csövezés, mert ha dupla alsó bekötéssel akkor már nem olyan egyszerű a helyzet.
-
canniball
nagyúr
válasz
runner 125 #100722 üzenetére
Működik az csak patronnal is.
Egyik ismerősöméknél is így van megoldva, központi fűtés nincs, így csak fűtőszállal dolgozik.
-
válasz
elessar #100725 üzenetére
A MIKA-kazán hangja nem lehet zavaró a hálóban?
Ettől én is tartok egy kicsit, ráadásul az aktuális modellekben van valami ventirásegítés.Páraelszívó a sütő miatt kell, ahhoz nem tudom, mennyire jók ezek a cuccok.
Érdekes ez a plusz légbevezetés, de gondolom nem olcsó, elavult megoldásokra nem költök ennyit.A fürdőben elhelyezett kondenzációs kazán fali kivezetéséhez nem kell kéményseprői hozzájárulás.
Ezt jó tudni, viszont a homlokzat miatt lehet, hogy kell vmi engedély. Továbbá ha a külső falra raknék egy kondenzációs kazánt, akkor újra teljesen át kellene építeni/rendezni a frissen elkészült fürdőt. -
elessar
tag
válasz
AxBattler #100708 üzenetére
A MIKA-kazán hangja nem lehet zavaró a hálóban? Bár én még nem hallottam ilyent működés közben. Ha a páraelszívót kiváltanád egy páramentesítővel, akkor nem lenne gond a Héra miatt. Ha az elszívónak maradnia kell, akkor épületgépész esetleg tud arra választ, hogy megoldható-e a Hérának a külön külső légbevezetés. A fürdőben elhelyezett kondenzációs kazán fali kivezetéséhez nem kell kéményseprői hozzájárulás
-
Veron
addikt
válasz
runner 125 #100722 üzenetére
Élni tudni kell. :)
Azóta már gletteltek és épp burkolnak. Megtévesztő de csak korábbi fázisról találtam olyan képet, ahol a csövek látszanak. -
emre
veterán
válasz
stickermajom #100720 üzenetére
Viszont az a hőérzet össze sem hasonlítható egy sugárzó pl radiátoros fűtés hőérzetével.
-
runner 125
nagyúr
válasz
Nem tudom milyen videókat néztél, de a törölközőszárítós radiátort fűtésre kötik, és max pluszba raknak bele egy fűtőszálat.
Nem kell semmi elosztó, a radiátor 2 alsó szélébe lehet kötni..Törölközőszárítósból pl Sapho.
Veron
Fel tudod utólag is.
(De azért kemény vagy.Még csak a belső falak állnak, de már ez a legnagyobb problémád.
)
-
gerisz23
őstag
válasz
TheBikerider #100713 üzenetére
Klímát akkor rakass ha bírod hogy fújja a levegőt.Vannak előnyei meg hátrányai.A hátránya az hogy évente 2x illik takarítani,új kondnezációs kazánt 1x kell ellenőrizetni gari miatt.
Sajnos nincs ismerős aki klímával fűt,ha lenne beülnék én is kiváncsiságból hogy mennyire érezni a légmozgást.No meg ugye a kültéri egység elég hangos tud lenni,ellentétben a kondenzációs kazánokkal.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Veron #100717 üzenetére
Sziasztok.
Nézegetem a törülköző szárítós radiátorokat.
Nekem majd 2 db is kell. Olyan 600*1800 -s méretben, ívesen !Most meglestem pár videót a szerelésükről.....
Vagy központi fűtésre kötötték vagy simán a falra és egy fűtőszál / patron bele , hogy ugye meleg legyen.Na most én kerestem rosszul vagy nincs lehetőség a két módszert kombinálni ?
Mert ki lett építve a padlófűtéssel párhuzamosan a 2 db radiátornak is a csövezés. Ez OK.....megy a fűtés , meleget ad teszi a dolgát.
DE ha nem megy a fűtés , akkor kapcsoljon be a patron.....Vagy megoldható csak kell egy "T" elosztás, vagy valami ?!
Van ajánlott modell ezekből ?
Komplett szettben lenne az igazi : radi + patronVálaszokat előre is köszönöm !
-
Veron
addikt
válasz
runner 125 #100704 üzenetére
a kábelcsatornát utólag is fel tudom tenni a kivitelező levonulása után? csavarokkal, tiplikkel felfogatom, a csöveket behajtogatom (?) a csatornába és a végére lezáró elemeket teszek? ennyi lenne?
-
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Segitsegre lenne szuksegem donteshozasban.
Van nehany regi mellekepuletunk, amelyek mar eleg rossz allapotnak "orvendenek", raadasul egy tervezett felujitas / bovites miatt meg utban is vannak. Ezeket bontasra iteltunk, viszont potolni kellene az elvesztett helyet (iroda, muhely, raktar) - csak a kert masik vegeben. Uj mellekepulet klasszikus ertelemben vett epitese kizarva. Kb 25-30 m2 alapterulet es ~220 belmagassag boven eleg lenne.
En ketto elheto opciot talaltam: Fahaz, vagy irodakontener.
A fahaz olcsobbnak es mindenkeppen szebbnek tunik, cserebe igenyesebb, apolni (idovel valszeg felujitani is) kell, nincsenek benne az arban a szerelvenyek, a kezod apolas, sokszor a tetofedes sem. Szigeteles szempontjabol sem tunik egy asznak a 15-25mm-es falvastagsag. Itt kijonnek kb ~55-60e Ft/m2 aron ha csak a hazat es az alapot szamolom.
A kontener jellemzoen eleg pocsek - bar talan lehet rendelni szines lemezbol - es raadasul eleg draga is. Viszont eleg masszivnak tunnek, nem hiszem hogy abba pl egy eger barhogy bejut. Nem hinnem hogy fel- vagy beazik, fel van szerelvenyezve, 60-80 mm szigetelt falazat, aproert akart futespanellal rendelheto. Itt a beszallo mar inkabb 90-100e Ft/m2.
Ki melyiket es miert azt valasztana? Ha van valakinek tapasztalat ezekkel, kerem ossza meg.
Esetleg ha valaki foglalkozik egyedi meretben gyartassal - akar fahaz, akar kontener - az tegye fel a kezet.
Koszi!
-
pjen
félisten
válasz
Ezt Neked kell eldönteni.Ha maradsz a gáznál akkor kémény,kazán,cső és radiátor csere.Klímánál eseleg H tarifa kiépítés+ a készülékek.Az apró helységekbe kell valami kiegészítő,pl:wc.Klíma talán olcsóbb,radiátor komfortosabb.Nyáron akkor is kell klíma.Ami egy jó megoldás szerintem:höszivattyú+padlófűtés+napelem.
-
emre
veterán
válasz
Egy meglévő jól működő gázos fűtést kár elbontani villanyos miatt.
Cső és radiátorcsere+klíma. Ha sok pénzed van hőszívattyú felületfűtéssel és hűtéssel + hővisszanyerős szellőztetés. Ja meg homlokzat és födémszigetelés, és ehhez belőni a nyílászárókat, hogy az épület egységes legyen.
-
Na látom jó a téma.
Engem is pont érint....
Fűtés korszerűsítés előtt állok, szerelővel beszéltem, ajánlotta a klímafűtést.
Most központi fűtés van, cirkóval.
(Egyébként kertes ház)Fűtés szezon végeztével kezdjük. Új áram, új víz, új fűrdő, konyha és háló kialakítása. Na emiatt szeretném akkor már a fűtésrendszert is felújítani, ami már kb. 30-40 éves.
Mi a véleményetek? Cső és radiátor csere, vagy klímafűtés???
-
Szerencsére a gáz jó helyeken van, csak a kémény nincs. Számításaim szerint 500k HUF-ból simán kijönne a MIKA mindennel együtt, van is rá megbízható szakim.
A légkondival kibékülnék, és nyáron a hűtésről is levan a gond, de...
- egy kültérit hogyan kapcsolok két beltérihez a lenti alaprajz mellett?
- 32A nem kevés az egyéb fogyasztók mellett?
- hálóba lehet, hogy zavarna éjjel a légmozgás + a zaj, ott egy kisebb hősugárzó talán jobb lenne - de milyen? Vagy talán télen, az igazán nagy hidegek idején betegyek a hálóba valami plusz hőforrást? -
emre
veterán
válasz
AxBattler #100710 üzenetére
Írtam már hogy Mika, meg hogy szakemberrel beszélj aki a helyszínen megnézi mi mennyi és hogyan lehet megoldani. Lesz egy árajánlatod amiből ki tudsz indulni a költségeket illetően. Innét senki nem fogja egy kép alapján megmondani a tuti.
Egy ekkora lakásnak nem aranyáron lenne a szerelvényezése. Szénacél gáz bekötésről is le lehet állni rézzel ha nem jó helyen lenne. Az egyszerűsített kazán / konvektor csere sem ördöngösség. A kép alapján azt sem lehet eldönteni hova mekkora hőigényű radiátorok kellenének és hogy azokat hova lehet elhelyezni.
A légkondi nem hülyeség, a hálóba egy 2,5kw a nappaliba egy 3,5kw körüli lehet elég lenne fűtésre, persze nem a tesco gazdaságos fajtából. Ez mellé mehet a patronos törülközőszárító a fürdőbe.
Kérj egy árajanlatot mikára, aztán ha időben és árban sokallod vegyél két légkondit, megvan a szerelése egy délelőtt és a nyáron a kánikulában is jól jön. Aztán majd jövőre ha lesz hideg eldöntöd elég lesz-e. Meg hogy el tudjátok-e viselni az állandó légáramot.
-
válasz
Morris #100709 üzenetére
Igen, azt elfelejtettem írni, hogy a fürdőbe Ariston bojlert terveztem.
A sima k.kazán nem pálya, mivel a kémény a cserépkályha mögött van, az egész lakás túlsó sarkában... gáz már ott van, de oda csövezni minden egyebet... a nappali közepére.
Pedig én is azt választanám, de sajna ezért kényszerülök egyéb megoldásokra. -
Morris
veterán
válasz
AxBattler #100708 üzenetére
Kondenzációs kazán radiátorokkal.
Ha elektromos fűtés, akkor klíma H tarifával és HMV-nek bojler.
Semmi értelme 8 különböző rendszert kialakítani.
Valahogy úgy látom, hogy nagy káosz van nálad fűtés fronton.
Egy kombi kazán előállítja neked a meleg vizet, fűt és nem zabálja le a pénztárcád. -
válasz
AxBattler #100565 üzenetére
No, kicsit körbejártam a témát, és felmerült, hogy MIKA 6EU rendszer helyett megoldhatnám a dolgot elektromos fűtéssel:
- nagyszobába inverteres légkondi;
- fürdőbe elektromos törülközőmelegítő;
- hálóba meg... hát ez az, ami kicsit elbizonytalanít: ugye ott van most a régi FÉG parapetes konvektor. Ahelyett vagy veszek egy újat, vagy esetleg valami elektromos fűtőegységet (norvég fűtőpanel, stb.), bár azoknak nem túl jó a hatékonysága, hideget-meleget lehet róluk olvasni - nyilván a felfűtéskor többet esznek, de utána...A lakás egyébként egész jól körbe van építve, 50cm-es külső falakkal, 3 rétegű ablakokkal, 37m2-hez durván 3m alatti belmagassággal, 1 fázisú, 32A-es nappali hálózattal.
2db beltéri egységgel a klíma is mehetne mindkét helyiségbe, 1db kültéri mellett, de sajnos a fürdő a két szoba között helyezkedik el (a méretek pontosak, a kép nem arányos).Szóval mit gondoltok, ez működő megoldás lenne?
A hálóba mit lenne praktikus szerelni?MIKA 6EU esetén vagy a parapetes konvektor helyére, vagy a gázsütő mellé kerülhetne a minikazán, ahonnan aztán elvezetném a meleg vizet a radiátorokhoz.
-
Követem
Ismét átalakítás előtt állok, hátha találok itt valami tippet, ötletet.
-
Met
Topikgazda
válasz
macilaci78 #100705 üzenetére
Inkább egy ilyen csak ki kell fúrni hátul
-
macilaci78
nagyúr
válasz
runner 125 #100700 üzenetére
Kívánja a függesztett kaspót.
-
runner 125
nagyúr
válasz
Veron #100701 üzenetére
Mondom, engem nem érdekel. Most 1-2 évet szerintem elnezheto. A halokban nálam is jobban kiáll: [kép]
Fogd fel úgy, h előre gondolkodtal te is és majd ha lesz klíma milyen frankon eltakarja, nem úgy mint az esetek 80%-anal ahol az egész kabelezest csatornába oldják meg.. na az én szemem inkább az szúrná.canniball
Iden nyárra talán eltűnik.
Morris
Most már biztosan nem.. lefolyoja, mindene be lett vésve. A garnitúra mögött pedig az étkező van, egy tér.
Igazabol itt max estenkent ülünk. Akkor már úgysem megy a klíma. Vagy maximum a lapatjait úgy állítom be h felfelé, vagy vízszintesen fujjanak.Halokba akkor szerencsésen lett elhelyezve, pont az ajtók fölé. Agyak messze vannak.
-
Morris
veterán
válasz
Itt rontottad el Te is. Hogy szemben van a klíma a ülőgarnitúrával.
A garnitúra fölé kellett volna rakni. Ott nem szárítja ki annyira az ember szemét.
Én a hálóban sajnos pont így csináltam és nagyon nagy hibának bizonyult.
Ha egy mód van rá, módosíts rajta.
Csak jó tanácsként mondom -
canniball
nagyúr
válasz
"Gondolkodtam én is, h rakok rá valamit..."
Mondjuk egy klímát! -
Veron
addikt
válasz
Nekem sokkal jobban kiáll a falból. [kép]
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest